Greška

Došlo je do greške.

Test: Sony SmartWatch 2

13.03.2014 09:12 | 0 Mobile
Test: Sony SmartWatch 2

Ovo je drugi pokušaj kompanije Sony da potrošače zainteresuje za nosivi uređaj kao što je pametni sat - imamo priliku da testiramo Sony SmartWatch 2. Prvi model se nije preterano proslavio, tako da na nasledniku ostaje da ispravi njegove nedostatke. Interfejs je preuređen, dizajn samog sata je unapređen, poboljšana je rezolucija, dodat je NFC, itd. Priča oko pametnih satova se polako zahuktava - da li je Sony uradio dovoljno dobar posao da vas natera da razmislite o kupovini uređaja ovog tipa?

Test: Sony SmartWatch 2

Dragoljub Radovanović

Popularnost nosivih uređaja raste, a pametni satovi su samo jedne od mnogih naprava koje će uskoro postati mnogo prisutnije u našim svakodnevnim životima. Da li baš moramo sebe da toliko okružujemo tehnologijom, da ćemo je nositi kao deo odeće, nakita ili drugog modnog detalja? Svakako nije ključno za normalno funkcionisanje, ali može da se pokaže kao korisno. Interesovanje je itekako prisutno, i to postaje sve više evidentno. Pametni satovi i razne narukvice kao dodatak smartfonima u svrhu donošenja notifikacija i podataka vezanih za fizičke aktivnosti, su samo nagoveštaj svega onoga što nas čeka u budućnosti.

Japanski gigant Sony se nalazi među nekoliko poznatih kompanija koje imaju pametni sat u svojoj ponudi, ali verujemo da će i mnoga druga velika imena uskoro ponuditi svoje modele u ovoj kategoriji. Sony je zapravo počeo (pre)rano, tako da je prva generacija pametnih satova ovog proizvođača predstavljena još početkom 2012. godine. Model koji sada testiramo je naslednik koji je postao dostupan početkom oktobra protekle godine, ali tek nedavno se stvorila prilika da ga i sami isprobamo. Pošto je Sony poznat po češćem izbacivanju novih vodećih modela smartfona, ne bi nas čudilo da već u aprilu bude predstavljen i SmartWatch 3.
 Šta zapravo donosi ovaj naslednik prvobitnog modela - ima li značajnijeg unapređenja? Može se reći da on ispravlja određene nedostatke prethodnika, ali da je unapređenje revolucionarno - ne bismo baš koristili taj epitet. Tu su sada neke nove korisne mogućnosti kao što je NFC za lakše uparivanje sa smartfonom, zatim 0.3" veći ekran sa višom rezolucijom, po našem mišljenju mnogo lepši dizajn, preuređen korisnički interfejs - sve su to stvari koje su itekako dobrodošle, ali ne menjanju drastično ideju koja stoji i iza prethodnog modela.

Karakteristike

Kako bi komunicirao sa smartfonom, "pametni" sat poseduje Bluetooth čip, konkretno, istu 3.0 verziju kao i na prvobitnom modelu, ali sa jasnom naznakom da je uz Bluetooth sada prisutan i NFC čip, koji će ponuditi alternativni i dosta jednostavniji način uparivanja. Kada je u pitanju ekran, umesto OLED tipa tu je sada transflektivni LCD TFT koji je porastao sa 1.3" na 1.6", a takođe je načinjen skok po pitanju rezolucije - sa 128 x 128 (139 ppi) na 220 x 176 (176 ppi). Pametan sat je u suštini vrlo jednostavan uređaj, kome nije potreban jak procesor, tako da je prisutan slabašni Qualcomm čipset, tačnije jednojezgarni Cortex M4 CPU frekvencije rada od 180 MHz. Ipak, Samsung Galaxy Gear je nešto bolji po pitanju hardvera, jer ima 1.63" S-Amoled ekran rezolucije 320 x 320 tačaka (278 ppi) i 800 MHz procesor.

Prvobitni Sony SmartWatch nije bio ni u kakvoj meri otporan na vodu, što je SW2 promenio. Za razliku od recimo Galaxy Gear modela, IP57 sertifikacija mu pruža mogućnost potapanja pod vodom - ne samo otpornost na prskanje. U prevodu, možete roniti ili plivati sa njim, tuširati se dok vam je na zglobu, ili ga koristiti na pljusku bez bojazni da će mu voda načiniti štetu. Treba ipak obratiti pažnju da je za potapanje pod vodu potrebno držati poklopac microUSB porta zatvorenim, ali i da je on usled dužeg perioda otvaranja/zatvaranja sklon oštećenju. Kad smo već pomenuli microUSB, to je još jedna razlika u odnosu na SW1 koji ima poseban tip konektora, tako da je način punjenja itekako olakšan, pošto možete koristiti kabl od svakog smartfona.


Komentari

0 Dodaj komentar

Prvi utisci: Google Glass

TalkBand B1 – Tehnologija u službi boljeg života

10104
10105
10106
10107
10108
10109