Greška

Došlo je do greške.

Test: Sony Ericsson Mix Walkman

25.11.2011 08:37 | 1 Mobile
Test: Sony Ericsson Mix Walkman

Sony Ericsson je ove godine napravio vrlo dobru seriju pametnih telefona, a pored toga postoji i tradicija vezana za Sony i prenosne muzičke plejere koja se ne može zanemariti. Tako je Sony Ericsson odlučio da ponudi uređaj prvenstveno namenjen ljubiteljima slušanja muzike u pokretu, nazvavši ga vrlo indikativno Mix Walkman. U relativno malom i robusnom pakovanju dobijate nešto što je hibrid između MP3 plejera i mobilnog telefona, a koliko j
Bojan Dančuo


Sony Ericsson Mix Walkman

Kada je Sony davne 1979. godine predstavio svoj prvi Walkman, odjednom je koncept slušanja muzike odjednom prestao da bude vezan za jednu lokaciju i preselio se u torbe i džepove. Mix Walkman je moderan predstavnik iste te porodice, sa prepoznatljivim Walkman logom koji je nemoguće ne primetiti.Sony Ericsson ovaj telefon i reklamira baš na taj način, pa je naglasak stavljen na mladalački dizajn sa mogućnošću menjanja okvira koji dolaze u više boja, nisku cenu, malu težinu i naravno muziku.
Mix Walkman je hardverski vrlo skroman, a pokreće ga Java bazirani operativni sistem sa prepoznatljivim Sony Ericsson GUI-em koji ima aktivna polja po uglovima ekrana, karakterističnim za njihove male telefone nove generacije.


Specifikacija:

Sony Ericsson Mix Walkman

dimenzije

95,8 x 52,8 x 14,3 mm

masa

88 g

baterija

Li-Ion 1000 mAh

ekran

3", 240 x 400, kapacitivni TFT, 256K boja

kamera

3,15 MP (2048x1536), QVGA video

prednja kamera

Ne

procesor

nije naveden

memorija

64 MB RAM, 256 MB storage

proširenje memorije

microSD, do 32 GB

priključak za slušalice

3.5 mm

sistem

Java bazirani OS

konekcije

USB 2.0, Bluetooth 2.1, WiFi 802.11b/g

prenos podataka

GPRS, EDGE

radio Da, Stereo sa RDS-om
GPS Ne

adobe flash

Ne

cena

Nema ga trenutno u ponudi kod domaćih operatera.
U maloprodaji oko 15.000 dinHardver


Hardver

Mix Walkman nije među najmanjim telefonima koje smo testirali, ali se nekako čini još manji nego što zaista jeste jer je vrlo lagan (88 grama). Kapacitivni TFT ekran dijagonale 3 inča ima skromnu rezoluciju od 240x400 piksela i može da prikaže 256 hiljada boja.
MicroUSB konektor i power/sleep taster se nalaze sa leve strane telefona, dok su "klackalica" za kontrolu jačine zvuka i taster za pozivanje kamere/okidanje sa desne.Ispod ekrana se nalazi samo jedan taster sa očiglednom home funkcijom. Na vrhu se nalazi 3,5mm konektor za slušalice i dva tastera, od kojih jedan poziva muzički plejer, dok drugi pokreće ZAP funkciju. Oko konektora za slušalice je prostor kroz koji probija svetlo za obaveštenja o pristiglim porukama i propuštenim pozivima.Zadnja strana je napravljena od gumirane plastike, a pri vrhu se nalazi kamera. Kada se skine zadnja strana, omogućava se pristup SIM i microSD slotovima, a moguće je i zameniti okvir telefona drugim (na slikama je zeleni).U pakovanju se dobijaju bubica slušalice koje spadaju u neku srednju klasu po pitanju kvaliteta zvuka. Na kablu za slušalice je kontroler koji nažalost ima samo jedan taster, tako da ne možete preskakati pesme niti raditi bilo šta vezano za muziku sa njega.
 

Softver


Softver

Mix Walkman dolazi sa operativnim sistemom baziranim na Java platformi. Sistem u startu može da podseti na Android modifikovan za mini seriju Sony Ericsson telefona, ali se taj utisak brzo izgubi jer je njegova funkcionalnost ipak na mnogo nižem nivou od Androida.Osnovni "home" ekran sadrži vreme i datum, a u ćoškovima su aktivne prečice za pozivanje funkcija telefoniranja, adresara, sms poruka i muzičkog plejera.Ekran se može skrolovati u desno, pa tako dolazite do ekrana na kojem je neka vrsta widget-a za prikaz novosti pet vaših prijatelja koje možete izabrati iz adresara ili sa društvenih mreža (što nama doduše tokom testa nije uspelo, ali je verovatno izvodljivo, jer postoji opcija za to).

Na dnu home ekrana se nalazi strelica na gore, koja vam sugeriše da treba da odskrolujete ekran na tu stranu i tako dođete do spiska aplikacija.


Izbor instaliranih aplikacija nije baš preterano širok, ali su tu sve standardne opcije kao što su alarm, kalendar, štoperica, snimanje glasa, FM radio, galerija slika, aplikacija za fotografisanje, video plejer, Picasa, Gmail, Yahoo mail, Twitter, Facebook (koji je zapravo samo prečica do mobilne verzije Facebook sajta), YouTube, TrackID aplikacija za prepoznavanje pesama, jedna igra, kao i web pretraživač.

Kod telefoniranja imate mogućnosti koje su na nivou običnih telefona, pa tako ne očekujte nikakvo pametno pretraživanje po ukucanim brojevima. Ako vam treba neko iz imenika, moraćete da ga potražite sami. Kucanje teksta se obavlja na alfanumeričkoj tastaturi koja se ne menja u QWERTY ni kada je ekran u položenom stanju, što je verovatno dobro, jer sam ekran nije baš previše precizan i osetljiv.

Muzički plejer ima prilično klasičnu formu, sa tim da pored prečica za izbor pesama i kreiranje lista ima i ZAP prečicu, kao i prečicu za karaoke funkciju. Dok neka muzika svira, home ekran dobija i treći podekran (kada s skroluje dva puta u desno) na kojem je prikazan muzički plejer sa osnovim funkcijama.

ZAP služi da vam pusti po par sekundi svake pesme, pa onog momenta kada čujete ono što želite da nastavite da slušate, pritisnete opet ZAP dugme i pesma krene u punoj dužini. Ovo je potencijalno zgodno ako vam je telefon u džepu, pa zato i postoji posebno hardversko ZAP dugme na vrhu telefona.

Karaoke prečica poziva plejer za pesmu koji istovremeno prikazuje i vremenski podešeni tekst, kako biste mogli da pevate uz njega. Ovo podrazumeva da imate prateći tekstualni fajl uz pesmu, tako da naravno ne radi sa svom muzikom u memoriji.

Galerija ima prilično ograničen broj funkcija, pa tako možete šetati između slika, prikazati ih kao thumbnail-ove, poslati mail-om, postaviti kao nečiju fotografiju u imeniku, obrisati ih, ali ih na primer ne možete zumirati.YouTube plejer daje malu sliku vrlo lošeg kvaliteta, a web pretraživač zapravo prikazuje mobilnu verziju sajtova koja je uglavnom prilično nakaradno složena i nedostaje joj dosta informacija koje zahtevaju punu podršku za moderan HTML.

U odnosu na ostale aplikacije, Java verzija Facebook-a zapravo sasvim pristojno funkcioniše.
Nećemo trošiti prostor na opisivanje ostalih aplikacija, jer su uglavnom jednostavne i očigledne u svojoj funkciji.


Kamera

Kamera

Kamera na Mix Walkman-u je prilično ograničena. Ima rezoluciju od 3,15 megapiksela, fiksnu žižnu daljinu i nema nikakav blic. Hardversko dugme za pozivanje aplikacije za fotografisanje i za okidanje je zgodan dodatak, ali smo ipak ustanovili da nam više odgovara okidanje pritiskom na ekran, jer se u toj situaciji telefon manje drma.Aplikacija za fotografisanje nema baš nikakvu mogućnost podešavanja. Jedino što ćete od nje dobiti je dugme za okidanje... i ništa više.Snimanje videa nudi čak jednu opciju, gde je moguće birati MMS kvalitet ili "Normalno", koji je zapravo 3gp u 320x240 rezoluciji, sa nekih 15 frejmova u sekundi, 8 KHz zvukom i veoma velikim problemima sa artefaktima kompresije.
Nismo baš mnogo očekivali od ovog senzora po pitanju kvaliteta fotografija i nije bilo nikakvo iznenađenje kada smo videli da su slike prilično loše. Nedostaje mnogo detalja i kolorit je prilično loš, a fiksni fokus eliminiše bilo kakvu mogućnost makro fotografije.

Video je vrlo loš i praktično je neupotrebljiv. Artefakti kompresije su izuzetno izraženi, a ako naglo cimnete telefon tokom snimanja, video će preskočiti par frejmova jer procesor ne može da stigne da obradi tako brzu promenu slike.


Primeri fotografija i video zapisaUtisci u radu

Utisci u radu

Mix Walkman je vrlo lagan telefon i ima generalno male dimenzije, tako da definitivno nije problem da stane u bilo koji džep. Uz to, plastično-gumirana kombinacija odaje utisak da bi bilo vrlo teško oštetiti ga ako vam ispadne, što je plus.Sam utisak prilikom korišćenja ovog telefona je nažalost prilično loš. Hardverski je on mnogo slabiji od najslabijeg pametnog telefona, a Java podloga tu ne pomaže preterano. Kretanje kroz menije je vrlo seckavo i imate utisak da se telefon muči da odradi i tako jednostavne stvari. Osim toga, ekran nije baš najsjajniji što se tiče preciznosti i osetljivosti, pa se morate navići da konkretizujete pritisak na neko mesto kako biste bili sigurni da će ga telefon detektovati kako treba.Telefoniranje i ceo sistem kontakata u Mix Walkman-u je na nivou klasičnih mobilnih telefona iz prethodnih 10 godina, a mrvice integracije sa društvenim mrežama ne pomažu baš da poguraju celu priču.Web-om svakako nećete krstariti sa ovog telefona i to ne samo zato što ne podržava 3G. Možda su nas pametni telefoni razmazili u poslednjih par godina, ali ovakav prikaz web stranica nam jednostavno više nije prihvatljiv.Slušanje muzike je otprilike jedina svetla tačka ovog telefona (uz povoljnu cenu), pa je tako ugrađeni zvučnik iznenađujuće glasan uprkos maloj veličini, a zvuk koji telefon prosleđuje na slušalice je pun i kvalitetan. Doduše, biće vam potrebne nešto bolje slušalice kako biste izvukli maksimum, ali ni ove koje dolaze uz njega nisu loše.Šteta je što na slušalicama koje se dobijaju ne postoji nikakva kontrola, ni za jačinu zvuka, ni za premotavanje (vokmeni su još pre 15 godina imali to). Karaoke sistem nam deluje kao apsolutno nepotrebna stvar, a ZAP sistem puštanja par sekundi pesme možda čak i može da se nazove upotrebljivim.Povezivanje sa računarom je na sreću jednostavno, pa će vam telefon odmah ponuditi da se pokrene u modu za punjenje ili u modu prenosnog diska. Sam mod prenosnog diska je malo nezgrapno realizovan, jer se telefon praktično resetuje i zatim se podigne u modu eksternog drajva i nemoguće ga je koristiti kao telefon dok ga ne otkačite od računara i on se opet ne restartuje.

Pored prebacivanja čistim kopiranjem, Sony Ericsson preporučuje i korišćenje MediaGo softvera, koji automatski radi sinhronizaciju i konverziju sadržaja.Što se trajanja baterije tiče, 1000 mAh deluje jako malo u kontekstu novih pametnih telefona i njihove potrošnje, ali pošto je Mix Walkman izuzetno mali potrošač, ova baterija će potrajati sasvim pristojno, čak i ako slušate muziku satima. Jedina stvar koja ume poprilično da posrče bateriju je aktivan WiFi, koji praktično prepolovi njeno trajanje.

Ako sumiramo utiske, Sony Ericsson Mix Walkman je prilično loš telefon za današnje pojmove, mada je pristojan MP3 plejer. Funkcionalnost Java baziranog sistema je svetlosnim godinama ispod Android-a i sličnih, ali ovako slab hardver ne bi nikada ni mogao da pokrene Android, a i najjeftiniji Android telefoni su bar 30-ak procenata skuplji, tako da sa neke strane korisnika kojem je namenjen to možda ipak ima smisla.


Zaključak

Zaključak

Sony Ericsson je napravio odličan izbor time što se skoro potpuno prebacio na Android platformu, što se i ovom prilikom pokazalo, jer Mix Walkman koji nije baziran na Androidu prosto vapi za nekim funkcijama koje bi mu on pružio.

Vrlo slabog hardvera i ograničenog softvera za današnje vreme, Mix Walkman jedino može da se takmiči sa konkurencijom ako se uzme u obzir njegova niska cena i osnovna funkcija MP3 plejera koju ispunjava zadovoljavajuće.Ovaj telefon će možda zadovoljiti neke pripadnike mlađe generacije sa vrlo ograničenim budžetom koji vole da slušaju muziku u pokretu, nemaju već neki drugi MP3 plejer, a treba im i mobilni telefon. U svim ostalim situacijama postoje mnogo bolje alternative, gde i najjeftiniji Android uređaj pruža neuporedivo više mogućnosti.Prednosti:
- Dobar zvuk
- Niska cena
- Dolazi sa maskama u više boja


Mane:
- Slab hardver
- Spor i nezgrapan Java bazirani operativni sistem

- Loša kamera
Uređaj na test ustupio Sony Ericsson.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy Note

Test: Nokia N9

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109