Greška

Došlo je do greške.

Test: Sony Alpha a5000

04.09.2014 18:42 | 3 Multimedija
Test: Sony Alpha a5000

Sony Alpha a5000 je predstavnik nove serije fotoaparata koja je ranije bila poznata po oznaci NEX. Uprkos oznaci, a5000 je zapravo naslednik NEX-3N modela, što znači da pripada nižoj-srednjoj klasi MILC fotoaparata. Međutim, veliki APC-S senzor je i dalje tu, kao i solidan objektiv, što će omogućiti da Alpha a5000 u većini slučajeva pruži bolje rezultate od naprednih kompakta.

Sony je bez konkurencije kompanija koja predstavlja najveći broj novih kamera i fotoaparata. Pored toga, mnogi će se složiti da je Sony vodeća kompanija u domenu amaterskih i naprednih MILC fotoaparata. Sony je ovo ime stekao NEX serijom fotoaparata, a na tronu se ustoličio krajem 2013. godine kada je predstavio prve konvencionalne full-frame mirrorless fotoaparate.

SonyAlphaa500001.jpg

Sony, kao i uvek, ima veliki broj aktuelnih i odlazećih modela, a sada je japanska kompanija rešila da nas pomalo zbuni kada su u pitanju oznake. Naime, NEX oznaka se više neće koristiti, već nova generacija nosi oznaku Alpha, kao i drugi napredni Sony fotoaparati. Ovo znači da svi aktuelni Sony fotoaparati kojima može da se menja objektiv imaju Alpha oznaku, bilo da su to APS-C ili full-frame modeli, bilo da imaju E-mount ili A-mount.

Sony a5000 pripada nižoj-srednjoj klasi MILC fotoaparata, ali i dalje poseduje one glavne osobine: mogućnost menjanja objektiva i senzor APS-C veličine

Testirali smo Alpha a5000, a Sony nas ponovo zbunjuje oznakama, obzirom da u pitanju nije naslednik NEX-5 fotoaparata, već je faktički naslednik NEX-3N modela. Pravi naslednik NEX-5 fotoaparata zapravo je a6000. Sony a5000 dakle pripada nižoj-srednjoj klasi MILC fotoaparata, ali i dalje poseduje one glavne osobine: mogućnost menjanja objektiva i senzor APS-C veličine.

SonyAlphaa500002.jpg

Zajedno sa Sony a5000 aparatom na test smo dobili i standardni 16-50mm kit objektiv svetlosne moći f3.5-5.6, sa optičkom stabilizacijom. U pakovanju se još nalazi uputstvo, prospekti, garancija, kabl za struju, ispravljač za struju (sa USB portom), Micro-USB kabl i baterija. 

Bitno je napomenuti da se baterija a5000 fotoaparata puni preko Micro-USB kabla dok se nalazi u telu, što može imati svojih prednosti, jer se baterija može puniti čak i ako zaboravite punjač (danas je zaista lako oko sebe naći Micro-USB kabl), dok je mana to što se eventualne dodatne baterije ne mogu puniti dok se aparat koristi… ukoliko se ne kupi i eksterni punjač.

Dizajn

Kućište Sony Alpha a5000 fotoaparata napravljeno je od plastike prosečnog kvaliteta. Međutim, veoma precizna završna obrada čini da telo ostavlja više nego pozitivan utisak. Telo a5000 fotoaparata je veoma malo, ali dimenzije MILC i DSLR fotoaparata uvek treba uzeti sa rezervom. Kada se na a5000 postavi objektiv zapremina se drastično povećava, a ne treba zaboraviti da je ovo tek kit objektiv i da bi a5000 bi bio drastično veći sa nekim moćnijim objektivom. I dok je a5000 primetno manji od nekog full-frame DSLR tela sa f2.8 zum objektivom, ne može se okarakterisati kao džepni fotoaparat.

Specifikacije
 • Proizvođač Sony
 • Model Alpha a5000 (Beli) + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
 • Tip fotoaparata MILC
 • Megapikseli 20 MP
 • Najveća rezolucija fotografija 5456 x 3632 tačaka
 • Nekompresovani format RAW
 • Veličina senzora APS-C (1,5x crop)
 • Tip senzora CMOS
 • Objektiv 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
 • Navoj za objektiv Sony E
 • Stabilizacija Zavisno od objektiva
 • Ekran 3 inča, 460.800 tačaka
 • Tražilo Ne
 • Blic Da, 4m pri ISO 100
 • Dodatni blic Ne
 • PASM modovi Da
 • Video rezolucije 1920 x 1080 (60i/24p), 1440 x 1080 (25 fps), 640 x 480 (25 fps)
 • Tip kartice SD/SDHC/SDXC/Memory Stick Pro Duo
 • USB USB 2.0
 • HDMI Da (Micro Type D)
 • Trajanje baterije (CIPA) 420 fotografija
 • Masa 269 g (uključujući bateriju)
 • Dimenzije 110 x 63 x 36 mm
 • Wireless Da
 • GPS Ne

Ispod senzora se nalazi veliki APS-C senzor. Naravno, ovaj senzor je tek deo veličine full-frame senzora, ali je zato primetno veći od svih drugih amaterskih i naprednih rešenja, uključujući i Micro Four Thirds. Crop faktor ovog APS-C senzora je 1,5x, što znači da brojke na objektivu treba pomnožiti sa 1,5 kako bi dobili specifikaciju ekvivalentnu 35-milimetarskom formatu. Senzor jeste u stanju da isporuči veoma kvalitetne fotografije, ali treba znati da one najviše zavise od objektiva. Od kit objektiva koji se isporučuje ne može se ni blizu očekivati da iskoristi pun potencijal senzora, ali to ne znači da ova kombinacija objektiva i senzora daje loše rezultate. Kvalitetniji objetkiv će pružiti bolje fotografije, ali je pitanje na koliko a5000 fotoaparata će se zapravo naći nešto bolje od kit objektiva. Ova kombinacija će za većinu korisnika kojima je namenjen a5000 biti više nego zadovljavajuća.

SonyAlphaa500004.jpg

Sony sa desne strane ima Micro HDMI i USB konektore, kao i slot za kartice. U ovaj slot se mogu postaviti SD/SDHC/SDXC kartice, ali i Memory Stick Pro Duo memorija. Sa gornje strane iskače ugrađeni blic, a aparat ne poseduje tražilo bilo koje vrste, niti se ono može dodati na bilo koji način, kao ni opciju za postavljanje dodatnog blica. Obzirom da nema stopice za blic, koja se inače koristi za dodatne mikrofone, jasno je da ne postoji ni priključak za mikrofon. Sa druge strane, a5000 poseduje WiFi za vezu sa mobilnim telefonom ili tabletom, kao i NFC za lakše uparivanje ovih uređaja. Nedostatak mogućnosti postavljanja dodatnog blica i tražila su glavni razlozi zbog čega ne verujemo da će oko ovog modela bilo ko graditi ozbiljan sistem sa mnoštvom dodataka. Sony jasno želi da usmeri napredne korisnike ka a6000 ili možda čak a7 i a7R fotoaparatima. Naravno, “uradi sam” rešenje u vidu lepljenja metalnog rama oko ekrana i korišćenja velikog video tražila sa magnetima je uvek moguće u slučaju da planirate da prevashodno snimate video.

Nedostatak mogućnosti postavljanja dodatnog blica i tražila su glavni razlozi zbog čega ne verujemo da će oko ovog modela bilo ko graditi ozbiljan sistem sa mnoštvom dodataka

Ekran dijagonale 3 inča je još jedan pokazatelj da a5000 nije predstavnik više klase MILC fotoaparata. Kvalitet je za današnje standarde prosečan, a pored osrednje rezolucije (460.800 tačaka), najveći problem će biti korišćenje napolju u toku dana. Prilikom snimanja test videa ručno je određivana ekspozicija, a sve dok materijal nije pregledan na računaru, nismo bili sigurni da li je ekspozicija bila dobra. Sa druge strane, prisutne su “zebre,” koje se detaljno mogu podesiti i koje na ekranu uživo prikazuju koji delovi slike “gore,” što značajno olakšava ručno određivanje ekspozicije u toku dana sa ekranom prosečnog kvaliteta. Pored zebri, prisutan je i piking za fokus, koji se takođe detaljno može podesiti i koji će posebno ceniti, pored onih koji snimaju video, korisnici koji će na ovom fotoaparatu koristiti manuelne objektive, koji se uz brojne adaptere lako postavljaju na E-mount ovog aparata.

SonyAlphaa500008.jpg

Dobra strana ekrana je to što se može rotirati, a ova opcija je korisna uprkos tome što je rotacija moguća samo u jednoj osi. Korisnost ove opcije je očigledna u poređenju sa fiksnim ekranima, a Sony će vas lepo obradovati kada vidite da aparat automatski uključuje odbrojavanje u slučaju kada ekran u potpunosti zarotirate za “selfi.”

Sony je slučajno ili namerno učinio jednu dobru stvar sa ugrađenim blicem. Mehanizam ugređenog blica ima nekoliko zglobova koji omogućavaju da se blic usmeri u plafon prilikom fotografisanja. U tom slučaju je potrebno blic pridržavati prstom, što nije teško. Na ovaj način se mogu dobiti znatno bolje i “toplije” fotografije, u odnosu na one kada je blic uperen direktno u ljude. Naravno, kako je za odbijanje blica od plafon potrebno daleko više snage, potrebno je da ne napravite grešku u podešavanjima fotoaparata, odnosno da ISO vrednosti ne budu previše niske, a blenda previše zatvorena.

U ovoj konfiguraciji tela i objektiva moguće je zumirati čak na tri načina. Običnim prstenom oko tastera za okidanje koji je karakterističan za većinu kompakt aparata, posebnim prekidačem na objektivu, kao i prstenom na objektivu. Prsten na objektivu nije mehanički, već “by wire,” što ima svoje prednosti i mane. Nedostatak je što ovaj prsten ne daje idealan analogni osećaj, ali je prednost u tome što može da služi i za podešavanje ručnog fokusa. Međutim, problem je u tome što ovaj prsten neće služiti za fokus sve dok se u potpunosti ručni fokus ne izabere u menijima, što nije idealno rešenje. Sony je mogao da doda opciju koja omogućava da prsten uvek služi za ručni fokus (nalik ozbiljnim objektivima i kada je na njima izabran AF), jer dve opcije za zumiranje već postoje. U menijima postoji DMF opcija koja služi za korekciju fokusa pomoću prstena, ali ona radi samo nakon zaključavanja fokusa i držanja okidača do pola.

Korišćenje

Kada je reč o menijima, Sony Alpha a5000 ima pomalo nagomilane menije, ukoliko niste naviknuti na Sony proizvode, mada su oni promenjeni i u odnosu na skorašnje NEX fotoaparate. Određeni period privikavanja je neophodan, pogotovo što sve opcije imaju ravnopravan tretman i nije lako odvojiti one bitne i koje se često koriste, od onih manje bitnih. Pored toga, za par pojedinih stavki ne postoji jasno objašnjenje u PDF uputstvu, ali srećom a5000 ima jedan veoma koristan taster. U pitanju je dugme sa znakom pitanja, koje će vam bilo gde da se nalazite u meniju kratko i jasno objasniti šta konkretna opcija znači. Ovaj taster je takođe koristan jer se može konfigurisati po želji kada se koristi van menija.

SonyAlphaa500015.jpg

Što se tiče tastera, mora se reći da ih a5000 ima malo za naprednu upotrebu. Pored toga, oni su u startu konfigurisani kako nam se nije dopalo. Nama je najviše zasmetalo što je podešavanje balansa belog i tački fokusa duboko u menijima. Srećom, čak pet tastera se po želji može rekonfigurisati, nakon čega se može ubrzati pristup vama bitnim opcijama.

Autofokus tokom videa je takođe na zavidnom nivou

Aparat sa kit objektivom sa kojim se isporučuje fokusira veoma brzo i precizno. Međutim, ono što nam je zasmetalo jeste što se AF sistem previše oslanja na široko polje fokusa. Ovo je u redu u slučaju pejzaža i daljih objekata, kada je dubinska oštrina veća, ali na blizinu to može da znači da će fotoaparat fokusirati nešto što nije primarno. a5000 dobro prepoznaje lica, kada će automatski šire polje fokusa ograničiti samo na lice, ali savetujemo da za bliže i detaljnije objekte koristite manju tačku fokusa, obzirom da u tom slučaju dubinska oštrina nije velika, uprkos tome što se koristi “samo” APS-C senzor i “samo” 3.5-5.6 kit objektiv.

SonyAlphaa500003.jpg

Autofokus tokom videa je takođe na zavidnom nivou, ako se uzme u obzir da većina DSLR i MILC fotoaparata ima poteškoća na ovom planu. Naravno, a5000 neće fokusirati dobro kao kamere, najviše zato što ima veći senzor i objektiv od kamera, što uslovljava manju dubinsku oštrinu.

Kvalitet fotografija i videa

Sony a5000 u kombinaciji sa kit objektivom daje veoma kvalitetne fotografije. Kvalitet i estetika fotografija bi bili još bolji da se koristi neki skuplji objektiv, ali kao što smo već rekli, većina korisnika a5000 neće imati ništa osim kit objektiva i biće izuzetno zadovoljna rezultatima. Isti je slučaj i sa video snimcima koji izgledaju veoma lepo, što možete videti iz našeg primera, mada treba imati u vidu da AVCHD kompresija koju a5000 koristi za full hd snimke ne može da izdrži veće zahvate u postprodukciji, ali to nije nešto što treba da brine potencijalne kupce ovog fotoaparata. Dobra stvar u slučaju video snimanja je to što a5000 uprkos tome što pripada nižoj-srednjoj klasi, poseduje sve bitne i manje bitne kontrole za snimanje videa, kao i vrlo korisne zebre i piking.

Ovaj fotoaparat poseduje WiFi za vezu sa telefonima i tabletima, kao i NFC za brže uparivanje ovih uređaja. Pomoću PlayMemories Mobile aplikacije za smartfon moguće je daljinski kontrolisati fotoaparat, kao i prenositi već snimljen materijal.

Većina korisnika a5000 neće imati ništa osim kit objektiva i biće izuzetno zadovoljna rezultatima

Sony a5000 poseduje i odeljak sa sopstvenim aplikacijama, odnosno prodavnicom istih, mada ovu opciju ne vidimo kao interesantnu, obzirom da aparat ne poseduje Android ili neki drugi napredni operativni sistem.

highiso.jpg

Kada je reč o osetljivosti senzora, odnosno korišćenju visokih ISO vrednosti, može se reći da a5000 daje rezultate očekivane za APS-C fotoaparat aktuelne generacije. U slučaju fotografija, prvo značajno gubljenje detalja se vidi na ISO 1600. ISO 3200 fotografije su upotrebljive, a to se može reći i za ISO 6400 fotografije, mada bi bilo najbolje ne prelaziti ISO 3200, a po mogućstvu i manje. Maksimalna ISO vrednost koju je moguće izabrati jeste ISO 16.000.

DSC00456s.JPG

U slučaju video snimaka treba znati da nije moguće koristiti vrednost veću od ISO 6400, osim ako nam nije promakla neka opcija u menijima koja otključava veće vrednosti. Granica za upotrebljiv video je ISO 1600, što ne znači da nije moguće koristiti veću osetljivost senzora, ali treba znati da posle ovog setovanja počinje drastično gubljenje kvaliteta.

DSC00460s.JPG

DSC00462s.JPG

DSC00464s.JPG

DSC00518s.JPG

Zaključak

Kada se sve sabere i oduzme, možemo reći da je Sony Alpha a5000 više nego kvalitetan fotoaparat koji pruža mnoge mogućnosti. Određeni nedostaci su jasno definisani, obzirom da Sony naravno želi da vas uputi na svoje skuplje i bolje modele. Ipak, da biste nešto značajno zamerili ovom fotoaparatu, morate biti profesionalac koji ceni određene finese koje obični korisnici neće ni primetiti.

SonyAlphaa500010.jpg

Uprkos menijima koji zahtevaju određeni period privikavanja, moramo pohvaliti a5000 zbog toga što se može koristiti i kao amaterski fotoaparat i kao uređaj namenjen entuzijastima. a5000 je odličan izbor ukoliko želite da imate fotoaparat bolji od većine kompakta, ali savetujemo da ne planirate da oko njega gradite ozbiljan sistem. To znači da a5000 nije idealno rešenje ukoliko planirate da imate više objektiva, dodatni blic, bolji mikrofon za video i tom slučaju a6000 je minimum što se mora izabrati iz ranga Sony MILC fotoaparata.

Sony a5000 je namenjen svim amaterima koji žele da se njihovi rezultati razlikuju od većine fotografija koje su snimljene mobilnim telefonima i kompakt fotoaparatima

Sony a5000 je namenjen svim amaterima koji žele da se njihovi rezultati razlikuju od većine fotografija koje su snimljene mobilnim telefonima i kompakt fotoaparatima, kao i onima koji žele da naprave svoje prve korake foto/video svetu i jednog dana nabave neko ozbiljnije telo i objektive. Sony nije razočarao i jasno se može videti zbog čega je ova kompanija lider u sferi MILC fotoaparata.

SonyAlphaa500014.jpg

Sony Alpha a5000 je predstavnik nove serije fotoaparata koja je ranije bila poznata po oznaci NEX. Uprkos oznaci, a5000 je zapravo naslednik NEX-3N modela, što znači da pripada nižoj-srednjoj klasi MILC fotoaparata. Međutim, veliki APC-S senzor je i dalje tu, kao i solidan objektiv, što će omogućiti da Alpha a5000 u većini slučajeva pruži bolje rezultate od naprednih kompakta.

 

Prednosti

- Kvalitet fotografija i videa
- Performanse
- Stabilizacija kit objektiva
- Napredni i modovi laki za korišćenje
- Male dimenzije i masa
- Solidan autofokus prilikom snimanja videa

Nedostaci

- Bez mogućnosti dodavanja mikrofona, tražila i blica
- Ponekad konfuzni meniji
- Tasteri u startu slabo konfigurisani
- Svetlosna moć kit objektiva

Lemilica Član postova: 182
Rezolucija senzora, fotografija, videa, bitrejt videa, formati, gde kupiti, cena ???
Ako ću ovo da izguglam sam, onda da ustedim drugima ctrl-c,ctrl-v
--- link ---
Gizmo Vip member postova: 7368
Imao sam prilike da ga isprobam na jedan dan i na mene je ostavio jako pozitivan utisak

Test: Sony Action Cam

Test: Canon EOS 70D

10304
10305
10306
10307
10308
10309