Greška

Došlo je do greške.

Test: Sony Action Cam

16.01.2014 08:01 | 1 Multimedija
Test: Sony Action Cam

U svetu kamera koje su dobile epitet “akcione,” GoPro je uspeo da se značajno udalji od drugih i faktički postane sinonim za kamere ove vrste. Na sličan način kao što se reč Photoshop koristi gotovo kao glagol kada želimo da ukažemo na neku intervenciju na fotografiji, tako se i izraz GoPro podrazumeva kada vidimo snimak sa neke akcione kamere, iako na tržištu zapravo postoji nemali broj drugih kamera ove vrste. Japanski gigant u oporavku, Sony, sigurno da o snimanju zna stvar ili dve, ali ipak nije želeo prvom generacijom akcionih kamera da napadne GoPro, već je ponudio tek pristupačno rešenje. Obzirom da je Sony veoma aktivan u foto i video svetu, ne sumnjamo da će vremenom agresivnije napasti GoPro

Branko Mitić

Nedavno smo predstavili GoPro Hero3+ Black Edition kameru, koju smo bez previše razmišljanja nazvali najboljom akcionom kamerom na svetu. Nakon velikog marketinškog poduhvata koji je učinio GoPro, čini nam se da su se i inženjeri konačno uključili i, konkretno u slučaju Hero3 i Hero3+ Black Edition modela, napravili kameru dostojnu čak i profesionalne video primene - naravno, za specifične zadatke. Međutim, GoPro je više od kvaliteta i jakog marketinga. GoPro se ustalio kao akciona kamera mnogih produkcijskih kuća, a u nemalom broju (na primer) Top Gear epizoda, montaža se ni ne trudi da ukloni one momente kada se u kadru vidi zakačen GoPro - čak i više komada.

GoPro se, smatramo, ustoličio za pojedine poslove do te mere da oni koji ga koriste više ni ne žele da proveravaju da li postoji neko bolje rešenje. Veliku ulogu naravno igra i broj dodataka za GoPro, koje mnogi nisu spremni da menjaju, da bi možda zamenili kameru - a i zašto bi, pored fantastičnog Hero3+ Black Edition modela.
 


Kada je Sony najavio akcionu kameru, mnogi su pomislili da će to biti direktan udar na GoPro, ali se to ipak nije desilo. Međutim, teško je reći da je Sony bilo šta značajno pogrešio, jer očigledno da prva generacija kamera nije ni bila namenjena preuzimanju prestola. Sony je ponudio krajnje pristupačno rešenje, što je dobro, obzirom da ne viđamo svaki dan jeftine proizvode japanskog proizvođača, a verujemo da nas u budućnosti čeka agresivniji pristup u ovom segmentu tržišta. Na kraju krajeva, Sony je jedna od retkih kompanija koja donosi zanimljive vesti u foto i video svetu, gotovo svakog dana.

Sony već drži čvrste pozicije u filmskom i televizijskom svetu (i pored toga često predstavlja nove modele), dok je veoma zainteresovan za preuzimanje dela pozicija od Nikona i Canona u foto svetu. Konačno, Sony ulaže velike napore u približavanju snimanja u 4K rezoluciji širem krugu korisnika. Kao što vidite, gde god ima objektiva i senzora, Sony je više nego aktivan, pa tako ne sumnjamo da će vremenom pokušati da preuzme što veći deo tržišta koji sada uspešno drži GoPro sa svojim kamerama.

Kamera na testu

U pakovanju Sony Action kamere dobijaju se kamera, baterija i ležište, USB kabl, koji ujedno služi i za punjenje, zaštitno kućište, dva postolja (ravno i zakrivljeno) za trajno lepljenje, kao i plastični deo koji povezuje kućište i ova postolja. Mi smo još na testu imali i uzvišeno postolje sa malom kugličnom glavom, kao i dve elastične trake, većeg i manjeg obima, za postavljanje kamere na ruku ili oko glave (kacige). Ovi se dodaci kupuju odvojeno.
 


Sony akciona kamerica ne ostavlja posebno pozitivan utisak kada je reč o fizičkom kvalitetu. Plastika deluje suviše grubo i ne baš rafinirano. Istina, davno je prošlo vreme kada je plastika u tehničkom svetu obavezno morala da znači nešto loše, ali konkretan izbor plastike na ovoj kameri deluje skoro kao nedovršen materijal. Ipak, ne treba biti krajnje kritičan obzirom da plastika ipak deluje kao veoma izdržljiva na padove, ogrebotine i udarce, mada smo to samo zaključili na osnovu posmatranja. Naravno, pričamo o kameri van kućišta, koja i nije predviđena za situacije kada može da dođe do oštećenja i uvek bi trebalo da je držite u kućištu u takvim situacijama. Na kraju krajeva, kućište je i neophodno za montiranje kamere na bilo koji dodatak. Samo kućište je dosta dobro urađeno i, za razliku od kućišta GoPro kamere, znatno se lakše otvara radi postavljanja kamere.

Kamera na testu je već bila korišćena i može se videti da kućište dobija nemali broj površinskih ogrebotina, ali se mora priznati da deluje čvrsto i izdržljivo, što i jeste najbitnije. Kada je kamera u kućištu, nije moguće vršiti bilo kakva podešavanja, već je moguće samo pokrenuti i zaustaviti snimanje. GoPro jeste u prednosti po ovom pitanju, mada je najbolje podešavanja vršiti putem telefona u oba slučaja, ali problem jeste ukoliko na Sony kameri zaboravite da uključite WiFi, jer je onda potrebno izvaditi je iz kućišta.

 

Upotreba, kvalitet snimka

Kao što smo već rekli, baterija kamere se puni preko USB kabla, a ukoliko planirate intenzivno korišćenje, sigurno da je potrebno kupiti više baterija, pa samim tim i dodatni punjač. Kamera koristi microSD kartice, a ova kartica i baterija se stavljaju sa zadnje strane. Sa donje strane otvara se plastična zaštita ispod koje se nalazi Micro USB konektor, Micro HDMI izlaz, konektor za posebne dodatke i priključak za mikrofon. Sony Action Cam ima krajnje osnovne menije i podešavanja i očigledno je da je kamera napravljena da se koristi samo sa velikim crvenim tasterom sa zadnje strane, koje služi za snimanje videa. 

 


Kamera može da snima video u 1920 x 1080 rezoluciji, pri 30p (slika u sekundi). Dostupne su i brzine snimanja za slow motion, od 60p i 120p, ali su one ostvarive pri 1280 x 720 rezoluciji i bitno je znati da se tom prilikom gubi zvuk (što zaista nije bilo neophodno). Naravno, ovi fajlovi nisu usporeni sami po sebi, već ih je na (sporijem) tajmlajnu u montaži potrebno formirati tako da se dobije usporen snimak, što je uobičajeno kod snimaka svih kamera koje nude slow motion (ubrzani) framerate. Ukoliko želite da vam mnogo snimka stane na karticu, na raspolaganju vam je 640 x 480 rezolucija pri 30p, ali zašto biste posebnom kamerom stvarali značajno lošiji snimak od onog koji nudi nekoliko godina star telefon?

Zanimljivo je primetiti da ova kamera ne nudi “Pal” brzinu snimanja (25p), što nije problem ukoliko želite samo da snimite svoje sportske poduhvate, ali jeste ukoliko planirate da snimak uklopite sa drugim kamerama koje snimaju pri 25p. Sony akciona kamera ima i time-lapse mogućnost snimanja, ali ova opcija nije implementirana na najbolji mogući način. Moguće je izabrati na koji period želite da slika bude snimljena, a rezultati nisu najbolji mogući. Dobijate slike veličine 2 MP (faktički jedan full hd frejm), koje neretko imaju problema sa balansom boja, zbog čega ova opcija nije pogodna za ozbiljne primene.

Ova pristupačna kamerica može se kontrolisati i podešavati i putem aplikacije za Android i iOS. Naravno, pre toga u meniju treba uključiti Wi-Fi čip koji kamera poseduje. Bitno je da sačuvate pakovanje, jer se u njemu nalazi posebna šifra koja je različita za svaku kameru. Ipak, ukoliko nemate ovaj papir, postoji rešenje tako što ćete pronaći poseban fajl na internoj memoriji kamere, u kome je upisana šifra za Wi-Fi pristup. Sama aplikacija deluje pomalo prazno, gotovo nezavršeno, ali sve ono što kamera može da uradi i šta možete na kameri podesiti, možete i pomoću ove aplikacije. To još jednom pokazuje da je kamera zaista napravljena samo da se na njoj pokreće i zaustavlja snimanje, bez previše “filozofije.” 
 


Wi-Fi opcija je ipak veoma bitna kod kamera ovog tipa, jer su one neretko postavljene na deo opreme ili prevoznog sredstva koji ne možete dohvatiti. Mada treba imati na umu da veći deo sportova na kojima će se koristiti ova kamera zahteva rukavice, sa kojima nije moguće koristiti kapacitivne ekrane današnjih telefona, ali srećom, veliko crveno dugme na kućištu je i dalje tu za pokretanje snimanja.

Kamera snima u Full HD rezoluciji pri 30p i taj mod će najčešće biti korišćen. Snimak je sačuvan pomalo agresivnom MPEG4-AVC/H.264 kompresijom, pa tako neće biti pogodan za bilo kakve značajne korekcije. Pored toga, konkretno podešavanje kompresije ove kamere u mračnijim delovima kadrova otkriva ponekad previše anomalija, mada to zaista nije problem za amaterske potrebe i većinu korisnika. Kamera pruža generalno dobar kvalitet slike i pristojnu količinu detalja.

Ipak, nije sve u detaljima. Balans belog zna da bude omašen, što je odmah problem kod snimaka, pogotovo sa H.264 kompresijom. Takođe, snimci “pate” od, po našem mišljenju, previše jakog oštrenja i čak previše izraženih boja. Za amatersko oko ovo nije problem, čak je i prednost, ali jako oštrenje i boje, uz agresivnu kompresiju zaista znaju da poremete snimak. Ovoj kameri prosto treba Protune mod koji poseduje GoPro kamera, jer bi ljudi koji nešto više znaju o bojama i dinamici zaista u postprodukciji mogli da izvuku znatno bolju sliku nego što Sony Action Cam daje u sopstvenom setovanju. Performanse u situacijama sa slabim svetlom su pristojne, ali verujemo da će sledeća generacija doneti značajno poboljšanje na ovom planu.
 


Treba još napomenuti da kamera nudi uglove gledanja od 120 i 170 stepeni, kao i da ima Sony SteadyShot mogućnost stabilizacije snimka. Ova stabilizacija je digitalna i samim tim nije dovoljno dobra kao neko optičko rešenje. Ipak, optička stabilizacija bi značajno uvećala kameru, što nije ono na šta su korisnici spremni kod ovog tipa uređaja. Digitalna stabilizacija koristi manju površinu senzora i prepoznaje fluktuaciju slike po senzoru radi stabilizacije, a sami rezultati nekada mogu biti dobri, a nekada neprimetni.
 

 

Finalni utisci

Akciona kamera japanske kompanije Sony nije napravljena da poremeti situaciju na ovom tržištu koje se i dalje razvija i kojim surovo vlada GoPro. Sony je sa prvom generacijom želeo samo da opipa puls korisnika i tržišta, a čak je i doživeo nemali broj “mlakih” recenzija. Mi ne smatramo da treba biti previše oštar prema ovoj kameri, zato što je ona ipak krajnje pristupačna - ne samo po standardima kompanije Sony, nego generalno na celom tržištu sličnih kamera.

 


Kućište i WiFi su svakako za preporuku, dok se količina dodataka može okarakterisati kao osnovna i osim fiksnih nosača (za, na primer, kacigu), potrebno je dokupiti one koji će vam omogućiti fleksibilnije postavljanje kamere. Kvalitet slike je solidan, mada ima pojedinih nedostataka. Ove nedostatke nećete videti ukoliko jednostavno budete pregledali snimke, ali ukoliko planirate da ih uklapate u neke druge snimke i na njima vršite određene korekcije, te karakteristike poprimaju sasvim novu dimenziju.

Malo je čudno što Sony svesno predstavlja tek prosečan uređaj, sa prosečnom cenom. Nismo navikli na to od ove japanske kuće, pogotovo u vreme kada je ona veoma agresivna na polju filmskih, televizijskih, kućnih 4K kamera i naprednih fotoaparata. Ipak, ne sumanjamo da će Sony biti kandidat broj jedan za preuzimanje mesta GoPro kamera. Doduše, ne sa ovim modelom - on je predviđen za one koji žele solidne snimke, po pristojnoj ceni. Ništa više ili manje od toga.

Cena: oko 25.000 dinara

Prednosti

- Povoljna cena
- Wi-Fi i kontrola telefonom
- kvalitetno kućište i montiranje
- lako korišćenje
- solidan zvuk (za ovaj tip kamere)
- uglavnom dobar kvalitet snimka, ali…


Nedostaci

- …prejake boje, oštrenje i kompresija
- osnovno pakovanje
- bez klasičnog moda za fotografisanje
- kamera deluje izdržljivo, ali ne preterano kvalitetno u ruci

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: GoPro Hero3+ Black Edition

Test: Sony Alpha a5000

10304
10305
10306
10307
10308
10309