Greška

Došlo je do greške.

Test: SiS 745 - Microstar 745 Ultra

17.05.2002 03:12 | 0 Hardver
Test: SiS 745 - Microstar 745 Ultra

Dugo su SiS čipsetovi bili sinonim za "third party" konfiguracije niske klase koje je na prvom mestu karakterisala sporost i nekompatibilnost. Ali i definitivno, vremena se menjaju i matične ploče zasnovane oko "third party" čipsetova mogu biti jednako dobar izbor kao i bilo koji drugi čipset iz Intela ili AMD-a.

Feđa Drndarski

MSI 745 Ultra - Uvod

Dugo su SiS čipsetovi bili sinonim za "third party" konfiguracije niske klase koje je na prvom mestu karakterisala sporost i nekompatibilnost. Ali i definitivno, vremena se menjaju i matične ploče zasnovane oko "third party" čipsetova mogu biti jednako dobar izbor kao i bilo koji drugi čipset iz Intela ili AMD-a. Kompanije poput VIA Technologiesa su se pre izvesnog vremena izborile za svoje mesto medju najboljima, dok je SiS nekako stajao po strani. Međutim, u poslednje vreme sve analize pokazuju da je ovaj proizvođač krenuo u snažan napad na tržište čipsetova: kako integrisanih, tako i neintegrisanih. Najnovije vesti daju prikaz SiS-ovog grafičkog čipa visokih performasni koji je po performansama i karakteristikama uporediv čak i sa GeForce 4 Ti familijom! Ovo sve govori da će SiS u budućnosti držati veliki udeo na tržištu i biće svakako velika konkurencija VIA Tech-u i nVidia corporaciji. Imajući u vidu politiku SiS-a, a to je da se prevashodno orijentišu na konstrukciju visokointegrisanih rešeja, nije nemoguće da se na tržištu do kraja godine ili barem u prvoj polovini 2003. pojavi SiS čipset baziran na Xabre grafičkom jezgru koje po performansama prevazilazi GeForce 4 MX440 što je svakako za respekt. Ukoliko SiS bude kao nVidia dobro implementirao memorijske kontrolere i uradio odlične drajvere, nema razloga da i na ovom segmentu tržišta prigrabi svoj udeo i bude velika konkurencija nForce i ATi čipsetovima.

Svedoci smo opšte borbe na tržištu čipsetova, kako za Intel Socket 478, tako i za AMD Socket A procesore koja se svakako prenosi i na tržište VGA akceleratora. Konkurencija je toliko velika da je jednom Intelu pametniji potez bio da ne dozvoli proizvođačima da prodaju ploče sa VIA P4X266/A/333 čipsetovima. Tu verovatno postoji i još koji razlog, a možda je to i zbog VIA podrške AMD procesorima. Sve u svemu, zbog toga je SiS – Silicon Integrated Sistems u poslednjem kvartalu prestigao čak i VIA Tech. po broju prodatih čipsetova. To nam sve govori da je SiS dostigao zavidan nivo kvaliteta u bilo kom tržišnom segmentu. Svi smo do sada navikli da ploče zasnovane na ovom čipsetu budu niskobudžetna integrisana rešenja, namenjena isključivo za kancelarijske potrebe. SiS je međutim pokazao da ume da napravi čipset dostojan konkurencije, te da na njega u budućnosti moramo znatno ozbiljnije računati.

Pakovanje, izgled, karakteristike...

Pakovanje, izgled, karakteristike

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

745 745 Ultra dolazi u već prepoznatljivom po MSI, šarenom pakovanju sa živopisnim cyber detaljima kojima dominira ljubičasta boja dopadljivih nijansi i nadahnute kompozicije :)
Kutija nije toliko luksuzna kao sto je to slucaj sa KT3 Ultra modelom, ali i cenovni rang ove ploce je za klasu niži – maloprodajna cena ove ploče iznosi oko 115 evra. Ispod “haube” nalazi se za MSI već standardna oprema.
Od standardne opreme tu su obavezni IDE UDMA kabl, floppy kabl, solidno pisano uputstvo i CD sa drajverima na kojem se nalaze drajveri, kao i aplikacije poput Fuzzy Logic-a, PC Alert-a i PCCillin antivirusa.

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Konačno, dolazimo do matične ploče. Već na prvi pogled, uočavamo da je kvalitet izrade veoma visok. Pločom dominira ogromni “heatsink” koji je u kontaktu sa dva para MosFET tranzistora koja čine 2-phase power sekciju. Za filtraciju napona ka procesoru zaduženo je pet kvalitetnih elektrolita, čuvene marke Rubycon kapacitivnosti 2200 µF, na sta smo se već navikli kada su u pitanju proizvodi marke Microstar. Veliki radijator postavljen na MosFET tranzistorima je prilikom rada bio blago zagrejan, tako da mi je samo ostalo da zaključim da je veoma pametno što MSI upotrebljava ovakvo rešenje. MSI 745 Ultra se zauzvrat pokazala veoma stabilnom pločom u realnom radu.

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Procesorsko podnožje je okrenuto kao i obično, prema ivici ploče, što može da bude nezgodno kada je potrebno često skidati i nameštati cooler na procesor. Ipak, običnom korisniku, koji ne skida procesor svaki dan je ovo nebitan detalj. Za svaku pohvalu je odsustvo vodova kod dela socket-a gde se kači cooler. Kuleri sa jakim oprugama koji se kače uz pomoć šrafcigera umeju da budu nezgodan problem kod montaže, pa je relativno čest slučaj da se serviserima desi da im sklizne šrafciger sa opruge i preseče vod na ploči.
Prostora oko socket-a ima dovoljno da se u dlaku montira TT Volcano 6Cu+. Montaža većih kulera bi mogao da bude problem zbog relativno blisko postavljenih elektrolita.

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce
karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Nezgodan je i položaj IDE i Floppy konektora, postavljen uzduž i veoma blizu PCI slotova. Takodje kao zamerku, mogao bih da navedem i postojanje samo dva konektora za FAN-ove. Tu su standardna tri DDR memorijska podnožija, konektor za dodatne USB portove, konektor za D-Bracket, podnožje za opcioni 1394 Fire-Wire interfejs koji omogućuje brzinu komunikacije od 400 Mbps. Zadnja strana opremljena je standardnim PS/2 portovima, 2xserijskim, jednim paralelnim, game portom i izlazima i ulazima u integrisanu zvučnu karticu.

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Za integrisan zvuk zaduzen je Avance Logic-ov ALC201A AC97 2-kanalni zvučni čip. Za kontrolu I/O uredjaja i podrsku Palomino/Morgan procesorske termo-diode zadužen je Winbondov W83697HF kontroler koji je prisutan i na većini novijih KT-266A/333 i nForce ploča.

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce


Iako su skoro svi proizvođači implementirali ovakvo rešenje, to nikako ne znači da ploča meri temperaturu pomocu interne Palomino termo diode. Suštinski, ovo bi trebalo da gasi kompjuter prilikom prekoračenja temperature ukoliko je proizvođac implementirao čitanje temperature preko termo diode.

Klok generator koji pokreće magistralu je ICS-9248EF-199 i podržava promenu magistrale u koracima od po 1 Mhz, od 100-200 Mhz. Centralnim delom ploče dominira SiS745 čipset u kome se nalazi integrisan IDE podsistem. Primetićete da na MSI 745 Ultra ne postoji southbridge. Funkcije southbridgea su integrisane u isti čip u kome se nalazi i northbridge. Njihova medjusobna veza je ostvarena pomoću MultIOL –“Build-in Multi-threaded I/O Link”. Specifikacija navodi da je brzina ovog internog BUS-a 1066 MB/s, što je dva puta brže nego što je to bio slučaj kod SiS735 čipseta. Ovaj podatak govori o tome da je brzina komunikacije izmedju I/O podsistema, PCI uređaja i northbridge-a podignuta na zavidan nivo. U realnim uslovima ovo znači da je transfer preko PCI magistrale daleko bolji, komunikacija sa IDE uredjajima je maksimizirana itd.

Test, frekvencija, performanse, bios, overkloking...

Test, frekvencija, performanse, bios, overkloking

Test ćemo kao i obično početi sa čuvenim Mr. H-Oda testom istine, CPU id-om. Do sada smo navikli da nam MSI malo "overklokuje" procesor ne bi li se postigli bolji rezultati u sintetičkim testovima. Ovog puta klok generator je bio hiruški precizan i stvarna frekvencija procesora je bila identična deklarisanoj.

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Kada je overkloking u pitanju, 745 Ultra nije razočarala. Athlon XP 1700+ AGOIA core uspešno je podignut na 1730 Mhz na 157 Mhz-noj magistrali što je maksimum i za ovaj primerak procesora, a i za ploču koju sam probao sa otključanim procesorom, kako bih ga naterao na preko 160 Mhz FSB, što je rezultovalo totalnim odbijanjem bilo kakve poslušnosti i "crnim ekranom smrti" posle kojeg obavezno sledi korišćenje clear CMOS jumpera. Interesantno je to da je jedinica za napajanje procesora odradjena sasvim korektno te je AthlonXP na 1733 Mhz sa podignutom voltažom na 1,85v radio bez ikakvih problema.

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce


BIOS je standardno za MSI, najnoviji AMI koji smo sreli i kod KT3 Ultra modela. Tu su naravno sve standardne opcije, a MSI nam je stavio na raspolaganje i sve potrebne mogućnosti kada je u pitanju overkloking i izvlačenje maksimuma iz vašeg sistema. Dozvoljene opcije su podizanje napona na procesoru do 1,85v, i na DDR memoriji do 2,7v. Tu su i sva potrebna memorijska podešenja koja se mogu ručno i automatski setovati opcijom "best performance" što je već viđeno kod dosaadašnjih KT-266A/333 Microstarovih modela. Interesantno je to da prilikom automatskog postavljanja vrednosti u BIOS-u na "high performance", memorijski “tajminzi“ su daleko od najbržih. Pa ipak, ručno postavljena setovanja na najbrže parametre nisu rezultovala smanjenom stabilnošću, barem kada je u pitanju PC2100 setovanje.
Iskreno, u prvi mah smo bili razočarani performansama sistema sa SiS 745 Ultra pločom, barem kada se memorija postavi u asinhroni mod. Za nevericu je to da je sistem bio drastično sporiji i naravno, nestabilniji kada se memorija setuje na asinhroni rad na 166 Mhz. Slične probleme smo imali prilike da vidimo i kod nekih i815 ploča, te kod nForce i KT-266A sistema. Mišljenja smo da problem nije u čipsetu već u konkretnom proizvodu tj. matičnoj ploči. Zbog ovog “felera“, sistem je testiran sa PC2100 najoštrijim setovanjima, što nije stvaralo nikakav problem u kompatibilnosti između KingMax modula i SiS bazirane matične ploče.

Zbog ovog "felera", sistem je testiran sa PC2100 najoštrijim setovanjima, što nije stvaralo nikakav problem u kompatibilnosti izmedu KingMax modula i SiS bazirane maticne ploce.

Test Setup

Testirali smo na sledecoj konfiguraciji:

Procesor
AMD Athlon XP 1700+ (11 x 133MHz)
Maticne ploce
Microstar 745 Ultra - Microstar MS6380 E , KT3 Ultra - VIA KT333; Soltek SL75 DRV5 - VIA KT333; 300W Leadman
Memorija
2x128 MB PC2100 CL2 Kingmax
Hard Disk
HDD MAXTOR Diamond D740X 6L 40 GB ATA133
Video Karta
Msi GF4 MX440 64MB DDR
Drajveri
VIA "4 in 1" 4.38- nVidia Detonator 27.20
Cooling
Performance Cooled by ThermalTake 6Cu+
CD RW uredjaj
Samsung 24x10x40x IDE
Operativni sistem
Windows 2000 SP3 RC3.51

Ziff Davis CPU, Sandra & Science Memory...

ZD CPU Mark 99

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Memory Lat+


karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

SiSoft Sandra 2002 Pro - Memory Bandwidth

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Science Mark - Memory Bandwidth

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

U radu sa memorijom SiS 745 čipset definitivno nema šta da traži pored KT-333 čipsetova. VIA čipovi prednjače i po latenciji i po protoku u odnosu na SiS. To se svakako odražava na ukupno niže performanse koje postižu SiS ploče u odnosu na VIA KT-266A/333. Doduše, opet su prilično brže od bilo koje KT-133A SDRAM kombinacije.

3D Mark, SpecPerf, 3D Winbench...

Quake III Demo 2 fastest

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Quake III Demo 2 normal 1024x768 32-bit

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Quake III NV15 normal 1024x768 32-bit

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

3D Mark 2001 SE

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

AMD NBench

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Spec View Performance 6.1.2

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

ZD 3D Winbench Processor Test

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

3D testovi definitivno pokazuju nadmoć ploča baziranih na VIA čipsetu isključivo zahvaljujući maloj latenciji u radu sa memorijom i dobrom baferovanju. VIA je po po pitanju memorijskog kontrolera odradila mnogo bolji posao nego SiS. Takodje, tu su presudni i upeglani VIA AGP drajveri koji su zaista dobro usavršeni kao što su i detonator drajveri veoma jaka strana nVidia grafičkih čipova.

3D Mark, SpecPerf, 3D Winbench...

Quake III Demo 2 fastest

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Quake III Demo 2 normal 1024x768 32-bit

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Quake III NV15 normal 1024x768 32-bit

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

3D Mark 2001 SE

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

AMD NBench

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Spec View Performance 6.1.2

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

ZD 3D Winbench Processor Test

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

3D testovi definitivno pokazuju nadmoć ploča baziranih na VIA čipsetu isključivo zahvaljujući maloj latenciji u radu sa memorijom i dobrom baferovanju. VIA je po po pitanju memorijskog kontrolera odradila mnogo bolji posao nego SiS. Takodje, tu su presudni i upeglani VIA AGP drajveri koji su zaista dobro usavršeni kao što su i detonator drajveri veoma jaka strana nVidia grafičkih čipova.

Video 2000, ZD Content Creation, ZD Disk...

MadOnion.com - Video 2000 encoding

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

ZD Content Creation Winstone 2002

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

ZD Business Winstone 2001

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

U High-End aplikacijama primetan je zaostatak SiS 745 modela što je potpuno jasno kada se uzme u obzir činjenica da je zaostatak u radu sa memorijskim podsistemom značajan.

ZD Bussnes disk

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

ZD High End disk

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Izgleda da je IDE komunikacija najjača strana SiS čipseta. Iako u ATA100 modu, rezultati u radu sa diskom su rame uz rame sa KT-333 čipsetom.

HD Tach 2.61 - burst transfer rate

karakteristike, statistike, sis 745 - Microstar 745 Ultra maticne ploce

Potpuno očekivano, nadmoć MultiOL 1066 MB/s se jasno vidi u odnosu na KT-266A/333 V-Link Hub arhitekturu koja ima četiri puta manju propusnu moć. To itekako može uticati na PCI latenciju sa kojom kuburi većina VIA ploča.

Zaključak

Ako pogledamo performanse, MSI 745 Ultra se može uporediti sa nešto sporijim KT-266A modelima, na primer iz ponude proizvođača druge kategorije. Cena bi ipak morala biti nešto niža da bi bila konkurentna KT-333 modelima drugih proizvođača koji svojim cenama ozbiljno ugrožavaju konkurenciju. Ipak, 745 Ultra na sebi ima veoma kvalitetnu elektroniku, za klasu bolju od konkurentskih proizvoda, jer MSI proizvode poslednje generacije karakteriše veoma solidan i što je najvažnije, konstantan kvalitet čime se ne mogu pohvaliti drugi proizvođači.
To ipak rezultuje nešto višom cenom, ali u svakom slučaju ne preteranom. MSI 745 Ultra košta jednako kao i Abitov KT7A ili Asusov A7V133c model od kojeg je svakako daleko bolji izbor. Činjenica je da je došlo vreme u kome su se praktično izjednačile cene DDR i SDRAM konfiguracija i da se definitvno više ne isplati ulagati u bilo kakvu SDRAM platformu. SDRAM će očigledno imati primat još neko vreme samo u najnižoj klasi gde dominiraju visokointegrisana rešenja "third party" proizvođača. Teško je reći koje DDR rešenje je danas najbolje za uloženi novac ali definitivno je to DDR.
Svakako da se 745 Ultra po performansama ne može nositi sa najboljima iz kategorije ploča opremljenih KT-333 čipsetovima ali moje mišljenje je da je daleko bolje rešenje nego bilo koji "polufabrikat" baziran na VIA DDR čipsetu koji je u istoj cenovnoj klasi.
Ukoliko su Vam pak performanse na prvom mestu i ne želite išta da prepustite slučaju, slobodno zaobiđite bilo koju ploču sa SiS čipsetom i potražite neki od vrhunskih modela Abita, Asusa, MSI-ja ili Solteka.


Zahvaljujemo se firmi PC Centar koja je ustupila hardver za potrebe testiranja

Test: EPoX 4BDA2+

Test: ASUS P4B266-E

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209