Greška

Došlo je do greške.

Test: Shuttle NC03U

10.07.2016 08:58 | 0 Hardver
Test: Shuttle NC03U

Kompanija Shuttle nije preterano prisutna na domaćem tržištu i to je velika šteta, jer nude veoma kvalitetne proizvode. Nakon što smo imali prilike da isprobamo sjajni mali DS57U, sada imamo priliku da vidimo šta pristupačniji NC03U ima da ponudi. Naime, reč je o novom MiniPC-u kompanije koji bi trebao da pogađa šire tržište i kao takav predstavlja interesantnu opciju za sve kojima je potreban PC u malom paketu po povoljnoj ceni.

Test: Shuttle NC03U

Nebojša Todorović

Shuttle NC03U je odlično osmišljen minijaturni PC koji se po svojoj veličini nalazi negde između Intelovog NUC-a i Asusovih VivoPC modela. Sa jedne strane tu je prednost kompaktnog dizajna zahvaljujući kom ovaj mališan može da se smesti i u najmanje ćoškove, dok sa druge ima prednost većeg kućišta koje omogućava više prostora za kasniju nadogradnju i možda još bitnije, veći protok vazduha.

shuttle_nc03u_018_s.jpg

Ne trebamo posebno napominjati koliko je to bitno, jer ne samo se dobijaju niže temperature, već je rashladni sistem rasterećen i duže traje. No, o tome ćemo nešto kasnije. Vizuelno, Shuttle NC03U nema kućište koje će bilo koga ostaviti bez daha. Štaviše, dizajn je prilično jednostavan i mogli bismo reći generički, ali je u isto vreme potpuno funkcionalan. Kvalitet izrade kućišta je veoma dobar i sve deluje potpuno utegnuto. Gornja ploča sa logoom kompanije implicira zbog izgleda da je reč o brušenom aluminijumu, ali je ipak reč o plastici.

shuttle_nc03u_009_s.jpg

Prednja strana je opremljena prekidačem za paljenje koji sa obe strane ima po jedan LED indikator. Tu su i dva USB 3.0 od kojih je jedan Type-A, a drugi Type-C. Lep detalj je i integracija čitača kartica sa prednje strane koji je svakako koristan na PC-u minijaturnih dimenzija, gde svaki oslobođeni USB port mnogo znači.

shuttle_nc03u_011_s.jpg

Zadnja strana nam otkriva još veći broj priključaka. Među njima su DisplayPort i HDMI, gigabitni LAN, dva USB 2.0 porta i audio izlaz u kombinovanom izdanju. Tu je naravno i priključak za naponski adapter.

shuttle_nc03u_012_s.jpg

Bočna strana je opremljena COM portom koji je tu da posluži u slučaju da se ovaj uređaj iskoristi u svetu POS-a i sl. što će sasvim sigurno biti deo ciljne grupe, van upotrebe krajnjih korisnika.

shuttle_nc03u_013_s.jpg

Sa donje strane nailazimo na potpuno ravnu površinu koja nema nikakve gumene stopice, što je propust po našem mišljenju. Iako će biti brojni scenariji gde NC03U neće biti položen, postojanje gumenih stopica je po našem mišljenju bilo neophodno.

shuttle_nc03u_015_s.jpg

Test: Asus VivoPC VM62

Test: Asus ET2232IUK-1B

10203
10205
10206
10207
10208
10209