Greška

Došlo je do greške.

Test: Shuttle DS57U MiniPC

10.03.2015 22:30 | 2 Hardver

Nebojša Todorović

Kompanija Shuttle je na našim prostorima poznata mahom starijim korisnicima koji su se verovatno susreli sa matičnim pločama ovog proizvođača. Međutim. Shuttle se već duže vremena ne bavi ovim tipom komponenti, već su svoj fokus iskristalisali i usmerili prema gotovim sistemima. Na ovom polju nude fantastične proizvode.

shuttle_ds57u_015_s.jpg 

Najsvežiji model kompanije je pogodan za sve kojima treba zahvalan PC bez potrebe za naročitim održavanjem, koji će da radi 24/7 u raznim uslovima, čak i gde postoji nedostatak prostora. Pritom, baziran je na Intelovom Broadwell procesoru izrađenom u 14nm litografiji što ga čini dodatno zanimljivim. Ipak, idemo redom. Pakovanje u kom stiže je kartonsko sa relativno malim brojem detalja koji ne ističu previše informacija. Tu su specifikacije, a možda najbitnije od svega je to što postoji informacija da ovaj model radi isključivo sa DDR3L (Low-Voltage) memorijom u SO-DIMM formatu, odnosno modulima od 1.35 V. Ova informacija je izuzetno važna, jer Shuttle pretežno planira da isporučuje PC bez memorije i "storage" jedinice.

 shuttle_ds57u_001_s.jpg

shuttle_ds57u_002_s.jpg

U kutiji se nalaze brojni dodaci koji će biti korisni u zavisnosti od toga gde planirate da smestite ovaj minijaturni računar. Tu su metalne stopice koje se montiraju na kućište, tako da može da stoji na ravnoj površini i da pritom izgleda lepo. Alternativno tu su VESA nosači koji će vam omogućiti da kućište montirate na odgovarajući monitor i time "sakrijete" kompjuter.

shuttle_ds57u_004_s.jpg

Naravno, nisu izostavljena uputstva, zajedno sa diskom na kome se nalaze drajveri. Kako ovaj PC nema optički uređaj moraćete da skidate drajvere putem interneta, povežete eksterni DVD čitač ili da jednostavno prekopirate podatke putem nekog PC-a koji već poseduje optiku.

shuttle_ds57u_003_s.jpg

Na kraju, tu je i naponski adapter potpisan od strane Asian Power Devices, a koji je deklarisan na napon od 19 V pri 3.42 A što znači da ima snagu od 65 W. Ovo je daleko više od potrebnih 17 W koliko DS57U troši, ali je dobra vest da je adapter izuzetno malih dimenzija i zahvaljujući daleko višoj specifikaciji rasterećen i hladan čak i tokom testiranja u zahtevnijim aplikacijama.

Ravne ivice, bez daška kreativnosti deluju pomalo dosadno, ali s obzirom na namenu može se reći da je Shuttle igrao na sigurno, tako da ovo može da bude samo minorna zamerka.

 

shuttle_ds57u_005_s.jpg

shuttle_ds57u_006_s.jpg

Dolazimo i do samog PC-a. Reč je o relativno malom uređaju sa prilično robusnim kućištem. Kažemo relativno, jer sa 200 x 165 x 39.5 mm nije minijaturan poput Sapphire Edge HD4 ili Gigabyte Brixa, ali je i dalje u kategoriji manjih računara.  Najveći deo kućišta je izrađen od podebljeg lima koji zbog kompaktnih dimenzija deluje neuništivo. Dok to apsolutno hvalimo, moramo da primetimo da je dizajn prilično konzervativan, bez ijednog zanimljivog detalja.

shuttle_ds57u_007_s.jpg

shuttle_ds57u_008_s.jpg

Ravne ivice, bez daška kreativnosti deluju pomalo dosadno, ali s obzirom na namenu može se reći da je Shuttle igrao na sigurno, tako da ovo može da bude samo minorna zamerka.

 

Shuttle DS57U - Nastavak

Kao kontrast neupadljivom dizajnu, izbor konektora je za svaku pohvalu i može da posluži kao primer drugim proizvođačima. Na prednjoj strani se nalazi četiri USB 2.0 konetora koji su locirani na levoj strani, dok se na desnoj nalaze dva COM porta i čitač kartica sa podrškom za SD kartice i ostale standarde bazirane na njemu (SDXC, SDHC). Na sredini prednje ivice se nalaze i "Power" prekidač i dve LED indikacije, a izostaje samo "Reset" dugme.

shuttle_ds57u_011_s.jpg

shuttle_ds57u_012_s.jpg

Tu nije kraj priče, jer su pozadi smeštena dva brza USB 3.0 porta, kao i čak dva LAN konektora. Pritom, tu su i dva 3.5mm audio konektora zajedno sa DisplayPort i HDMI video izlazom. Apsolutno brilijantan izbor od strane Shuttle-a. Konektori ujedno jasno govore da je reč o specifičnom PC-u koji pored klasične "consumer" primene može da posluži i za kase, mini kućne servere i mnoge druge primene. To jasno govori prisustvo COM portova i dva LAN-a koje nećete naći kod "mainstream" minijaturnih kompjutera.

shuttle_ds57u_013_s.jpg

Sa donje strane se nalaze dva metalna panela koja su pričvršćena putem šrafova, a koji se lako uklanjaju i čine dostupnim sve slotove za proširenje. Konkretno, to su dva SO-DIMM slota od kojih je jedan u našem slučaju zauzet Crucial DDR3L modulom deklarisanim za rad od 1600 MHz pri naponu od 1.35 V.

Kao kontrast "običnom" dizajnu, izbor konektora je za svaku pohvalu i može da posluži kao primer drugim proizvođačima

 

shuttle_ds57u_017_s.jpg

shuttle_ds57u_019_s.jpg

Prisutan je i mini PCI-Express slot koji možete da iskoristite po želji, kao i slot u kome se nalazi WiFi kartica koja omogućava i bežično umrežavanje uređaja i pored dva prisutna LAN kontrolera što je zaista impresivno.

shuttle_ds57u_020_s.jpg

shuttle_ds57u_021_s.jpg

Shuttle je predvideo upotrebu 2.5-inčnih uređaja za smeštanje podataka, a ugrađen je SATA 6 Gbps interfejs. U zavisnosti od želje korisnika to može biti hard disk ili SSD, a mi predlažemo upotrebu SSD-a radi što živahnijeg rada i boljeg odziva operativnog sistema u slučaju da vam što veći kapacitet nije prioritet. Mi smo ugradili AMD-ov Radeon R7 SSD koji nam je bio "pri ruci" što je i pored štedljivog procesora ovaj PC učinilo veoma odzivnim i praktičnim za upotrebu.

shuttle_ds57u_019_s.jpg

Shuttle DS57U - Hardver

Naravno, nismo izdržali da ne rastavimo Shuttle DS57U do poslednjeg šrafa kako bismo imali uvid u to kako je rešeno potpuno pasivno hlađenje u PC-u koji ima dimenzije tri pakle cigareta. Prvi korak je zahteva rastavljanje najvećeg dela metalne konstrukcije kućišta. Tako smo dobili uvid u izgled kompletne matične ploče.

shuttle_ds57u_022_s.jpg

shuttle_ds57u_030_s.jpg

Od zanimljivih detalja smo primetili da je Shuttle montirao naponsku jedinicu na suprotnu stranu od orijentacije procesora. Filtracija napona se obavlja u dve faze što je više nego dovoljno za Broadwell-U procesor iz Celeron familije. Shuttle se odlučio na Capxcon kondenzatore koji nisu oličenje kvaliteta, ali lošu reputaciju su dobili na starim neoklopljenim modelima. Ovde je reč ipak o daleko otpornijim oklopljenim kondenzatorima koji su drastično bolji izbor.

shuttle_ds57u_023_s.jpg

Iako je Shuttle kao okosnicu ovog PC-a upotrebio Intel platformu, Realtek se pobrinuo za WiFi karticu. U pitanju je RTL8188E modul sa podrškom za 802.11 b/g/n koji radi na 2.4 GHz što je adekvatan izbor za ovaj ipak budžetski orijentisan PC.

shuttle_ds57u_024_s.jpg

Nastavljajući naše rasklapanje, izvadili smo kompletnu matičnu ploču i konačno stigli do druge strane PCB-a. On nam je otkrio Intel Celeron 3205U dvojezgarni procesor izrađen u 14nm koji se zasniva na Broadwell arhitekturi. Ovaj procesor je deo "tick" koraka, tako da je reč suštinski o Haswell arhitekturi u smanjenom proizvodnom procesu. Ovaj CPU se nalazi u FCBGA1168 "pakovanju" tako da je zalemljen na matičnu ploču što implicira odsustvo mogućnost njegove promene.

shuttle_ds57u_025_s.jpg

Rezultat toga je redukovan TDP, kao i površina čipa uz zadržavanje sličnih performansi. To se može videti i samim pogledom na Celeron 3205U koji ima minimalnu površinu iako raspolaže sa dva fizička CPU jezgra i HD Graphics. Iako radi na taktu od 1500 MHz za CPU i maksimalnih 800 MHz za GPU, ovaj Celeron je deklarisan na TDP od svega 15 W što zapravo čini pasivno hlađenje racionalnom odlukom.

shuttle_ds57u_026_s.jpg

Pored procesora, na ovoj strani PCB-a možemo da primetimo i Realtek čitač kartica koji se nalazi u formi dodatnog modula koji je povezan na glavni matični PCB putem flet kabla. Ostaje da pomenemo i dva Intel LAN kontrolera oznake Intel i211 i i218LM što je odličan izbor zbog sigurne kompatibilnosti i Realtek ALC662 čip koji je zadužen za dva pomenuta audio konektra. Ovde bismo rekli samo da bismo voleli da je upotrebljen neki malo kvalitetniji Realtekov audio kodek.

Intel Celeron 3205U je dvojezgarni procesor izrađen u 14nm koji se zasniva na Broadwell arhitekturi koja je deo "tick" koraka, što znači da je suštinski reč o Haswell arhitekturi u smanjenom proizvodnom procesu

 shuttle_ds57u_028_s.jpg

shuttle_ds57u_027_s.jpg

Rashladni sistem je vrlo interesantno rešen i moramo priznati da je Shuttle bio veoma kreativan. Mali kockasti rashladni element vrši kontakt sa Celeronom, da bi se zatim nastavio do hladnjaka velike površine koji se nalazi preko kompletne jedne strane.

shuttle_ds57u_031_s.jpg

shuttle_ds57u_032_s.jpg

Kada smo uklonili plastični poklopac otkrili smo da je ovaj hladnjak izrađen tako da ima veliki broj rebara celom dužinom. Ovako izvedeno hlađenje nismo imali prilike da vidimo i moramo da priznamo da smo impresionirani. Posebno kada uzmemo u obzir kako se DS57U pokazao na delu o čemu ćemo pričati kasnije.

shuttle_ds57u_033_s.jpg

shuttle_ds57u_034_s.jpg

Shuttle DS57U - Rezultati testiranja

Kako bismo testirali Shuttle DS57U iskoristili smo Radeon R7 SSD kapaciteta 240 GB i na njega instalirali Windows 7 u 64-bit verziji. Koliko je to bilo moguće, prilagodili smo testove tako da barem delom mogu da se uporede sa Gigabyte Brix i Sapphire Edge HD4 mini PC modelima koje smo ranije testirali, a koji su takođe bazirani na ULV procesorima.

cpuz_1_ds57u.jpg

cpuz_2_ds57u.jpg

cpuz_3_ds57u.jpg

cpuz_4_ds57u.jpg

Dok je Edge HD4 koristio SandyBridge, a Brix Ivy Bridge bazirani Celeron ULV, sada možemo da vidimo kako se novi Broadwell nosi sa njima. Zaključak možete verovatno i sami da izvučete na osnovu tabele ispod. Skok u odnosu na Celeron 847 je ogroman u najmanju ruku, ali razlog za to pored bolje optimizovane arhitekture treba tražiti i u činjenici da Celeron 3205U radi na 1.5 GHz, naspram 1.1 GHz na koliko je podešen Celeron 847. Sa druge strane, skok je primetno manji u odnosu na Celeron 1007U čija frekvencija takođe iznosi 1.5 GHz.

Ipak, u nekim aspektima 3205U je znatno brži. Nešto primetniju prednost ima u x264 kompresiji, memorijskom protku, ali i igrama gde i pored upotrebe starog GPU-a, novi Celeron ima i do 25% bolje rezultate. Može se reći da će u 720p rezoluciji većina starih igara raditi prilično dobro, što je pomalo iznenađujuće kada znate da možete da igrate StreetFighter 4 glatko na pasivno hlađenom miniPC-u.

 

Specifikacije
  • Proizvođač Shuttle
  • Oznaka DS57U
  • Matična ploča Shuttle FS57U
  • Procesor Intel Celeron 3205U 1.5 GHz
  • Grafička karta Intel HD Graphics GT1 800 MHz
  • Zvučna karta Realtek HD Audio ALC 662
  • Portovi 2 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, 2 x COM, 2 x LAN, DisplayPort, HDMI, 2 x 3.5 mm audio jack
  • Garancija 24 meseca
  • Dodatno Integrisan WiFi, pasivno hlađenje

 

Rezultati Sapphire Edge HD4 Gigabyte Brix GB-XM1-1007 Shuttle DS57U
7-Zip 9.20 x64 kompresija / dekompresija [KB/s] 2.045 / 24.810 2.910 / 32.969 3.183 / 35.551
WinRar Benchmark [KB/s] 1.202 1.520 1.576
x264 HD Benchmark 4.0 pass1 / pass2 [s] 26.61 / 4.64 39.2 / 7.1 44.3 / 8.01
Cinebench R15 x64 OpenGL [fps] / CPU [cb] n/a n/a 17.91 / 116
AIDA 64 2.5 Extreme Memory Benchmark      
Read [MB/s] 7.266 10.214 12.079
Write [MB/s] 6.124 8.641 12.369
Copy [MB/s] 7.648 10.790 10.634
AIDA 64 4.5 memory latency [ns] 88.4 69.3 80.6
TrueCrypt [AES / TwoFish / Serpent] 83.5 / 66.3 / 37.7 132 / 98.1 / 60.5 145 / 104 / 65
       
Futuremark PCMark 8      
Creative Suite [pts] n/a n/a 2.183
Bussiness Suite [pts] n/a n/a 2.903
       
Futuremark 3DMark      
IceStorm Extreme [pts] n/a n/a 15.864
Cloud Gate [pts] n/a n/a 2.385
Sky Diver [pts] n/a n/a 1.381
       
1920x1080 / 1366x768 0xAA 0xAF      
Street Fighter IV (DX10, Low) [fps] 21.3 / n/a 32.1 / n/a 41.1 / 59.1
Resident Evil 5 (DX10, Low) [fps] 11.2 / n/a 19.6 / n/a 19.9 / 27.3
Dark Void (DX11, low) [fps] 9.6 / n/a 14.1 / n/a 16.4 / 25.7

Tipično za ove "male" procesore je problem kada se dođe do reprodukcije video materijala visoke rezolucije. Celeron 847 nije dolazio u obzir za ovakvu namenu, a slična je situacija bila i sa Celeronom 1007U. Imajući to u vidu imamo i dobru i lošu vest. I dalje postoji veliko opterećenje procesora kada pokušate da pustite čak i 1080p YouTube klip, ali ukoliko nema aktivnih procesa u pozadini, samo u momentima najvećeg bandwidith-a može da dođe do ponekog preskočenog frejma.

youtube_1080p_ds57u_s.jpg

Ipak, uz malo optimizacije, pametnog izbora video plejera, i u slučaju da rasteretite PC tokom puštanja HD video materijala možete da računate na tečan rad. Ili jednostavno birajte 720p klipove sa manjim bitrate-om.

Utisci u radu, zaključak

Tokom rada Shuttle DS57U se pokazao odlično na nekoliko nivoa. Pre svega, zanimljivo je kada se pored vas nalazi miniPC kod kog nema zujanja male turbine koja se najčešće koristi. Nula decibela, koji uz upotrebu SSD-a čine da je naš model bio oslobođen bilo kakvih pokretnih delova, što je značilo da nije bilo čak ni vibracija hard diska tokom učitavanja podataka.

shuttle_ds57u_016_s.jpg

Pritom, temperature su kroz kompletnu bateriju testova bile neočekivano niske. Bilo smo spremni na nekih 75 stepeni Celzijusove skale, ali se pokazalo da je u toploj prostoriji procesor dostizao maksimalnih 60 stepeni što je fantastičan rezultat za pasivno hlađeni kompjuter. To znači da će DS57U odlično služiti i u okruženju koje bi za mnoge druge kompjutere bilo nemoguće. To su razne fioke, police i slični uslovi koji su manje od idealnog.

DS57U je odličan izbor kao drugi ili treći PC, torrent ili neki server, elektronska kasa, Office PC u uslovima gde je potrebno biti ekonomičan sa prostorom i generalno kao PC koji treba da radi 24/7

 

temps_ds57u.jpg

Kao takav, DS57U je odličan izbor kao drugi ili treći PC, torrent ili neki server, elektronska kasa, Office PC u uslovima gde je potrebno biti ekonomičan sa prostorom i generalno kao PC koji treba da radi 24/7. Pasivno hlađenje to omogućava, bez bojazni da će doći do zakrčenja kulera prašinom ili da će otkazati neki pokretni deo. Pritom uz SSD, naš "mališa" je prosto leteo kroz Windows i Office okruženje, a praktično je samo reprodukcija video materijala u 1080p i višoj rezoluciji izazov sa kojim se ovaj model teže nosi i to u smislu da nema dovoljno procesorske snage da izgura konstantan frejmrejt kroz ceo video.

shuttle_ds57u_009_s.jpg

Dakle, Shuttle DS57U je fantastično opremljen miniPC koji je ispred mnogih konkurentskih modela u pogledu konektivnosti, proširivosti, praktičnosti i kvaliteta izrade, a verujemo da to može da se prenese i na pouzdanost. Upotreba najmodernije Intel arhitekure, odnosno procesora izrađenog u 14nm čini ovaj model veoma štedljivim, tako da u slučaju rada 24/7, DS57U neće opterećivati račun za električnu energiju, jer mu je tipična potrošnja čak manja od 17 W. Sve to ga čini izuzetno praktičnim, a moramo priznati da svako koga smo upoznali sa njim je za manje od minuta smislio gomilu primena, pa tako verujemo da će biti izuzetno uspešan kod velikog broja korisnika.

shuttle_ds57u_award_s.JPG


Prednosti:


- Pasivno hlađenje (0 dB)
- Kvalitet izrade kućišta
- Veliki broj konekcija
- Dual-LAN
- Ugrađen WiFi modul
- Dva slota za RAM
- Broadwell procesor


Nedostaci:


- Malo veće dimenzije
- ALC662 audio čip

IntelEkt Član postova: 127
Šteta što je toliko ogroman. Ili malecki... Kako da znammo koliki je kad em ne piše em nema s čime da se uporedi, na slikama je potpuno usamljen. Slikajte ga sa onim automobilčićem uz SSD ili CD-om ili dok je u ruci.

OptiPlex Micro najmanji desktop računar koji uspešno štedi prostor

Test: Asus VivoPC VM62

10203
10205
10206
10207
10208
10209