Greška

Došlo je do greške.

Test: ShockWave HT-1000

05.07.2007 15:52 | 0 Multimedija
Test: ShockWave HT-1000

Iako bi se po dimenzijama ovog uređaja moglo zaključiti da se radi o rikorderu, ipak je unutar dopadljivog kućišta smešten jedan sasvim solidan DVD plejer. ShockWave ni ovog puta nije iznenadio izborom boja, tako da je prednja maska na plejeru napravljena od kombinacije srebrne i crne plastike. Simpatičan dizajn i najviše ovakav odabir boja omogućavaju ovom plejeru da se uklopi u bilo koji kutak sa tehničkim uređajima. Bilo da posedujete
Test: ShockWave HT-1000

Iako bi se po dimenzijama ovog uređaja moglo zaključiti da se radi o rikorderu, ipak je unutar dopadljivog kućišta smešten jedan sasvim solidan DVD plejer. ShockWave ni ovog puta nije iznenadio izborom boja, tako da je prednja maska na plejeru napravljena od kombinacije srebrne i crne plastike. Simpatičan dizajn i najviše ovakav odabir boja omogućavaju ovom plejeru da se uklopi u bilo koji kutak sa tehničkim uređajima. Bilo da posedujete TV prijemnik ili neki drugi audio/video uređaj crne ili srebrne boje ShockWave HT-1000 će se tu uklopiti bez ikakvih problema.

 

Na prednjoj strani, upravo zahvaljujući odabranoj kolornoj šemi dominiraju displej i loader koji su pozicionirani na centralnom delu prednje maske. Osim toga, na prednjoj strani se nalaze samo diskretno postavljena četiri reprodukcijska tastera, točkić za regulisanje jačine zvuka i taster za hardversko gašenje uređaja. Ovako „osiromašena“ prednja strana daje utisak jednostavnosti, što nije tako loše jer neće „plašiti“ korisnike ogromnim brojem opcija.

Zadnja strana plejera je sušta suprotnost. Na njoj se nalaze svi potrebni priključci, ali i neki za koje možemo reći da im baš i nije tu mesto. Veza sa zvučnicima koji se dobijaju u kompletu (ovo je ipak home theater model) ostvaruje se preko „žabica“. Pored toga su tu još dva dodatna analogna stereo audio izlaza, komponentni, kompozitni i S-Video izlaz. Naravno tu je i SCART, ali i dva stereo audio ulaza na koje se mogu prikačiti neki drugi audio ili video uređaji, kako bi se zvuk prenosio preko zvučnika koji čine drugi deo ovog sistema. Iznenadilo nas je što sa zadnje strane postoji i ventilator, što odavno nismo videli kod samostalnih DVD plejera.

Treba pomenuti i dva antenska ulaza koji služe za povezivanje AM i FM antena. Naravno, kao i svaki pravi home theater plejer i ShockWave ima ugrađen AM/MF radio prijemnik. Konačno smo došli i do dva konektora za koje smatramo da im nije mesto na zadnjoj strani plejera. Radi se o USB portu i čitaču kartica. I dok se kod USB-a ovaj problem može relativno lako rešiti priključivanjem produžnog USB kabla, nesrećno odabrana pozicija za SD/MMC/MS čitač kartica čini ga gotovo neupotrebljivim. Nedostatak optičke vidljivosti prilikom ubacivanja kartica čini ovakav vid korišćenja uređaja više komičnim nego upotrebljivim. Smatramo da su dizajneri morali da pronađu mesto za čitač kartica, ako ne na prednjoj strani, onda bar na nekoj od bočnih.

Pored 5.1 audio izlaza sa žabicama za zvučnike koji stižu u kompletu, postoje još dva RCA audio izlaza, komponentni, S-Video, SCART i klasični video izlaz i naravno ulazi za antene. Ono što se ne viđa često kod ovakvih uređaja su dva RCA stereo audio ulaza preko kojih se na plejer mogu povezati neki drugi audio/video uređaji. Da pomenemo i USB i SD/MS/MMC čitač kartica. Dok kod USB priključka postavljanje na zadnjoj strani nije problematično (rešava se priključivanjem USB produžnog kabla), smatramo da je čitaču kartice mesto ako ne na prednjoj strani, onda bar na nekoj od bočnih strana. Ovako, pristup čitaču kartica je toliko otežan da ga je gotovo nemoguće koristiti.
Da pomenemo i daljinski upravljač koji je relativno malih dimenzija, i sa nekim tasterima koji imaju višestruku funkciju u zavisnosti od moda u kome se nalaze. Takođe, mislimo da je raspored tastera mogao da bude bolji jer se srodni tasteri (recimo tasteri namenjeni za reprodukciju sadržaja) nalaze razbacani po celoj tastaturi, umesto da su grupisani na jednom mestu.Integralni deo svakog home theater modela su zvučnici, tako da je to i ovde slučaj. Moramo reći da smo bili iznenađeni ukupnom snagom celog audio sistema koja iznosi čitavih 210 W, pogotovo što se radi o relativno malim satelitima. Od toga na niskotonac otpada 60 W, dok je preostalih 150 W pravilno raspoređeno na satelite (5 x 30 W). Subwoofer je upakovan u drvenu kutiju, a zvučnik unutar njega je okrenut ka podu. Sateliti su prilično masivni za svoje gabarite i napravljeni su od plastike. Predviđeni su za postavljanje kako na podu, tako i za kačenje na zid. Da pomenemo i da je centralni satelit nešto većih dimenzija od ostalih satelita i da je se postavlja horizontalno.
Ovaj sistem se pokazao sasvim korektnim, kada se uzme klasa zvučnika kojoj pripada. Zvuk je čist i jasan, ali se javljaju primetna izobličenja kada se odvrnu više od polovine snage. U nekim normalnim uslovima eksploatacije to vam uglavnom neće praviti problem, jer u kućnom okruženju teško da ćete koristiti toliko glasan zvuk (sem eventualno kada se pravi neka žurka). Jačina zvuka se inače kontroliše isključivo preko daljinskog upravljača. Tu smo naišli na još jednu slabost, koja se odnosi na loše rešenu kontrolu relativne jačine pojedinačnih zvučnika u sistemu. Vezano za zvuk, mada ne i za same zvučnike, možemo da pomenemo da ovaj sistem poseduje nekoliko predefinisanih zvučnih modova koji prave efekte kao da zvuk dolazi iz koncertne dvorane, sa otvorenog prostora, iz pećine itd.

Na plejeru je ugrađen grafički softver koji se veoma često viđa na novijim modelima DVD plejera. Prilično je detaljan, mada smo viđali i varijante istog sa mnogo većim brojem opcija koje se mogu podešavati. HomeTheater plejeri, uključujući i ovaj, specifični su po tome što imaju nekoliko modova funkcionisanja. U ovom slučaju ima ih tri – kao DVD/DivX plejer, kao radio prijemnik i kao host za reprodukciju sadržaja sa eksternih audio/video uređaja.

Kod poslednjeg slučaja nema šta da se kaže. Kada se koristi kao AM/FM prijemnik moguće je memorisati do 40 različitih radio stanica. Naravno, nama je najinteresantnije bilo da proverimo kako ShockWave HT-1000 funkcioniše u DVD/DivX modu. Kada se koristi za gledanje DVD filmova plejer je regionalno otključan. Maksimalni stepen ubrzanja reprodukcije je 32x, a zumiranje se kreće u rasponu od 1/4x do 4x. Nismo uspeli da pronađemo način za usporavanje reprodukcije (osim „Step“ funkcije), a verujemo da je razlog za tome već pominjani loše rešen daljinski upravljač. Kako nam se čini, izgleda da na njemu jednostavno nije bilo dovoljno mesta da se doda i ova funkcija.

Reprodukcija ostalih multimedijalnih sadržaja je tekla u očekivanim okvirima. ShockWave se lepo snašao sa prikazom JPEG fotografija, VCD filmova, audio CD-ova i MP3 diskova. Kod ovih poslednjih, pomenućemo da nisu podržani ID3 tagovi, ali pošto se na ekranu prikazuje prvih 23 karaktera iz imena fajla, obično je to bilo sasvim dovoljno za prepoznavanje o kojoj se pesmi radi (naročito što su MP3 fajlovi obično imenovani tako da jednoznačno obaveštavaju o kojoj pesmi i kom izvođaču se radi). Inače, svidelo nam se kako plejer funkcioniše u toku reprodukcije MP3 pesama. Tada on dozvoljava šetanje po folderima i pesmama, što većina aktuelnih modela DVD plejera nije u stanju da uradi. Pomenimo i da plejer nije uspeo da prepozna SACD (Super Audio CD), ni DVD-Ram medije, kao ni muziku snimljenu u 5.1 formatu (DTS audio diskovi). Kada se radi o reprodukciji kompresovanih video formata rezultati našeg testiranja su prikazali i dobre i loše strane ovog plejera. Dok god se držite uobičajenih, široko rasprostranjenih standarda nećete imati nikakve probleme sa reprodukcijom video zapisa. Na primer, reprodukcija filmova snimljenih DivX 3.x, 4.x, 5.x i XviD formatima je radila besprekorno. Zbog prirode ugrađenog softvera plejer automatski učitava fajlove sa titlovima, koji se mogu menjati u toku reprodukcije. Ovakav način rada povlači jedno (malo) ograničenje koje glasi da titlovi (SRT i SUB format) moraju da budu smešteni u istom folderu sa video zapisom, pri čemu njihova imena mogu da budu proizvoljna. Slova koja se prikazuju na ekranu su velika i veoma su čitljiva. Ispisuju se belom bojom, sa crnim okvirom, tako da su vidljiva na svakoj pozadini. Naša slova su podržana, pa ni sa te strane nećete imati problema.

Problemi nastaju ako pokušate da „izađete“ iz ustaljenih okvira i ako u plejer ubacite video zapis u nekom egzotičnijem video formatu. Kod DivX 6.x formata podrška je odrađena delimično. U toku reprodukcije dozvoljeno je menjanje ugrađenih titlova, ali nismo uspeli da izvršimo promenu audio podloge. Kod Nero Digital formata naišli smo na jedan prilično čudan problem. Ovaj format je regularno prepoznat i njegova reprodukcija teče bez problema, ali usporeno. Izvršili smo merenja i ustanovili smo da se za jedan minut reprodukuje tačno 44 sekunde video zapisa snimljenog u Nero Digital formatu. U toku reprodukcije je jasno vidljivo da je broj frejmova koji se prikazuje u sekundi smanjen, kao da ugrađeni čip nije sposoban da obradi tu količinu podataka u realnom vremenu. Čudno je i što ne postoji nikakav sistem za kompenzaciju kašnjenja, tako da se ono vremenom akumulira. Naglašavamo da se radi o kašnjenju i video i audio zapisa.
Još čudnija situacija se dešavala kod reprodukcije XviD video zapisa sa uključenim QPEL setovanjima. Plejer se nije bunio kada bismo pokrenuli film sa takvim setovanjima, a onda bi posle desetak sekundi normalne reprodukcije prijavio kako taj format ne prepoznaje (kasno pali?) i od tog trenutka bi se slika zamrzla, dok bi audio reprodukcija i titlovi i dalje normalno funkcionisali.

Ako izvagamo dobre i loše strane ovog plejera dolazimo do sledećeg zaključka. Ako sebe smatrate prosečnim korisnikom ovakve opreme i ne stremite da sve filmove prebacujete u najnovije video formate samo zato što su oni novi, ShockWave HT-1000 će pokriti sve vaše potrebe. Tu je radio prijemnik, solidni zvučnici i dobra podrška za titlove koji će zadovoljiti i najprobirljivije filmofile. Međutim, kada su u pitanju nešto egzotičniji video i audio formati počinju da se javljaju problemi koje nije tako lako rešiti. Ipak, ako se sve to pogleda kroz prizmu cene (11000 dinara), čini nam se da će ovaj komplet biti dosta interesantan potencijalnim kupcima. Na vama ostaje da izvagate koje su vam funkcije prioritetne i na osnovu toga procenite koliko vam se isplati nabavka ovog home theater modela.

Kontakt: Pakom Distribution System

Test: LG BH100 Blu-Ray - HD DVD Player

Test: Mustek PL8C70 portabl DVD plejer

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309