Greška

Došlo je do greške.

Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

30.01.2014 16:54 | 0 Hardver
Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

Verovatno ste primetili veliki broj laptopova koji u svojoj specifikaciju pominju SSHD iliti kombinaciju malog SSD-a kapaciteta od osam ili više gigabajta i hard diska od jednog, dva ili više terabajta. Nije reč o odvojenim uređajima, već većina takvih prenosnih računara poseduje Seagate SSHD koji praktično poseduje NAND memoriju kao bafer u tipičnom hard disku uzimajući najbolje od oba. Hibridni uređaji su tu već neko vreme, ali su odskora sve prisutniji kao "jeftino" rešenje. Mi smo rešili da proverimo kako se pokazao klasičan desktop model koji može da se nađe u lokalnim IT šopovima, a koji poseduje kapacitet od 2 TB i "SSD" keš od 8 GB

Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

Nebojša Todorović

Razlog zašto smo uzeli model kapaciteta 2 TB je najbolji odnos cene i kapaciteta, koji druge dve verzije ne mogu da ponude. SSHD je stigao u kesici koja ga štiti od statičkog elektriciteta, bez ikakvog specijalnog pakovanja kao što je to najčešće i slučaj prilikom kupovine hard diskova. Što se izgleda tiče, ne postoje nikakve razlike u odnosu na prosečan HDD. Sve što ih razlikuje se skriva na štampanoj ploči sa donje strane.Ovaj model ne pripada poznatoj Barracuda porodici, već Seagate ovakve uređaje klasifikuje prema nameni, pa možete sresti Desktop SSHD, Laptop SSHD i Enterprise Turbo SSHD. U zavisnosti od namene, njihove specifikacije se znatno razlikuju. Primera radi, iako ne navodi za desktop modele, imajući performanse u vidu, njihove magnetne ploče rade na 7200 obrtaja u minuti. SSHD namenjen prenosnim uređajima radi na 5400, a Enterprise serija na čitavih 15000. Isto tako, varira i kapacitet SSD keša u rasponu od 8 do 32 GB, s tim da je za "consumer" segment dostupno samo 8 GB.
 


Sistem rada SSHD-a je vrlo sličan onom kod Intel RST-a. Najčešće korišćeni podaci se praktično smeštaju automatski u brzu NAND memoriju i kada sistem "nauči" šta najviše koristite, te aplikacije će se paliti munjevito. Neki bi rekli, kao da imate SSD. Na ovaj način dobijate prividno jako brz sistemski disk koji će većinu aplikacija paliti u sekundi. Razlika u odnosu na Intelov RST je u tome što se umesto na nivou čipseta, ova logika izvodi na nivou kontrolera u samom SSHD-u.
 


 

Kada smo okrenuli SSHD naopako pronašli smo štampanu ploču, ali su nažalost svi elementi okrenuti sa unutrašnje strane tako da nismo mogli da vidimo šta se nalazi na njoj. Kako ne bismo narušili garanciju nismo mogli da se bacimo na rasklapanje, iako smo to žarko želeli. Na kraju smo uspeli da nađemo fotografiju koja prikazuje sadržaj PCB-a što nam je otkrilo dosta toga. Seagate je upotrebio LSI kontroler u kombinaciji sa 64 MB keš memorije kao što je to i inače viđano na raznim Barracudama.
 


 

Bitniji deo priče predstavlja Toshiba 8 GB MLC NAND koji prema oznakama, sugeriše da je reč o 19nm NAND-u koji se može videti u brojnim SSD-ovima kao što su Kingston V300, E50, Toshiba Q Series itd. Za to šta će ići u ovaj keš od 8 GB je zadužen specifičan eASIC kontroler koji je nastao nakon velikih ulaganja Seagate-a u pomenutu kompaniju. Ovaj kontroler bi trebao da bude baziran na eASIC Nextreme-3 28nm dizajnu koji je prilagođen Seagate-ovom SSHD-u.
 


Na kraju ostaje da kažemo da se ST2000DX001 povezuje sa računarom putem SATA 6 Gbps interfejsa, a verujemo da ste to i sami mogli da pretpostavite. Ipak, nemojte očekivati da će ovaj uređaj iskoristiti maksimalni potencijal ovog interfejsa, jer sam Seagate deklariše maksimalnu brzinu podataka koji se nalaze u SSD-u na 190 MB/s, odnosno 150 MB/s kada se pređe na sam hard disk. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje su, kao i obično, najbolje moguće vrednosti.
 


Nakon ubacivanja SSHD-a u testni računar, sve što je bilo potrebno jeste da ga formatiramo što smo i učinili. Nakon ove procedure, ostalo nam je efektivno 1.81 TB na raspolaganju što je tipično za hard diskove kapaciteta 2 TB. 

To bi bilo sve, a sada ćemo se baciti na testiranje. Treba napomenuti metod testiranja. Prosto, pošto je SSHD-u bitno da "nauči" šta se pokreće često, testove smo "vrteli" po nekoliko puta tokom višednevnog druženja sa diskom, kako bismo dobili najbolje rezultate.
 

Specifikacije
  • Tip Interni
  • Proizvođač Seagate
  • Model SSHD Desktop 2TB (ST2000DX001)
  • Format 3.5"
  • Kapacitet 2 TB
  • Brzina 7200 rpm
  • Keš memorija 64 MB
  • Interfejs SATA 6 Gbps
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Radeon Memory RG 2133

Test: OCZ Vertex 460 120 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209