Greška

Došlo je do greške.

Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

30.01.2014 16:54 | 1 Hardver
Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

Verovatno ste primetili veliki broj laptopova koji u svojoj specifikaciju pominju SSHD iliti kombinaciju malog SSD-a kapaciteta od osam ili više gigabajta i hard diska od jednog, dva ili više terabajta. Nije reč o odvojenim uređajima, već većina takvih prenosnih računara poseduje Seagate SSHD koji praktično poseduje NAND memoriju kao bafer u tipičnom hard disku uzimajući najbolje od oba. Hibridni uređaji su tu već neko vreme, ali su odskora sve prisutniji kao "jeftino" rešenje. Mi smo rešili da proverimo kako se pokazao klasičan desktop model koji može da se nađe u lokalnim IT šopovima, a koji poseduje kapacitet od 2 TB i "SSD" keš od 8 GB

Nebojša Todorović

Razlog zašto smo uzeli model kapaciteta 2 TB je najbolji odnos cene i kapaciteta, koji druge dve verzije ne mogu da ponude. SSHD je stigao u kesici koja ga štiti od statičkog elektriciteta, bez ikakvog specijalnog pakovanja kao što je to najčešće i slučaj prilikom kupovine hard diskova. Što se izgleda tiče, ne postoje nikakve razlike u odnosu na prosečan HDD. Sve što ih razlikuje se skriva na štampanoj ploči sa donje strane.Ovaj model ne pripada poznatoj Barracuda porodici, već Seagate ovakve uređaje klasifikuje prema nameni, pa možete sresti Desktop SSHD, Laptop SSHD i Enterprise Turbo SSHD. U zavisnosti od namene, njihove specifikacije se znatno razlikuju. Primera radi, iako ne navodi za desktop modele, imajući performanse u vidu, njihove magnetne ploče rade na 7200 obrtaja u minuti. SSHD namenjen prenosnim uređajima radi na 5400, a Enterprise serija na čitavih 15000. Isto tako, varira i kapacitet SSD keša u rasponu od 8 do 32 GB, s tim da je za "consumer" segment dostupno samo 8 GB.
 


Sistem rada SSHD-a je vrlo sličan onom kod Intel RST-a. Najčešće korišćeni podaci se praktično smeštaju automatski u brzu NAND memoriju i kada sistem "nauči" šta najviše koristite, te aplikacije će se paliti munjevito. Neki bi rekli, kao da imate SSD. Na ovaj način dobijate prividno jako brz sistemski disk koji će većinu aplikacija paliti u sekundi. Razlika u odnosu na Intelov RST je u tome što se umesto na nivou čipseta, ova logika izvodi na nivou kontrolera u samom SSHD-u.
 


 

Kada smo okrenuli SSHD naopako pronašli smo štampanu ploču, ali su nažalost svi elementi okrenuti sa unutrašnje strane tako da nismo mogli da vidimo šta se nalazi na njoj. Kako ne bismo narušili garanciju nismo mogli da se bacimo na rasklapanje, iako smo to žarko želeli. Na kraju smo uspeli da nađemo fotografiju koja prikazuje sadržaj PCB-a što nam je otkrilo dosta toga. Seagate je upotrebio LSI kontroler u kombinaciji sa 64 MB keš memorije kao što je to i inače viđano na raznim Barracudama.
 


 

Bitniji deo priče predstavlja Toshiba 8 GB MLC NAND koji prema oznakama, sugeriše da je reč o 19nm NAND-u koji se može videti u brojnim SSD-ovima kao što su Kingston V300, E50, Toshiba Q Series itd. Za to šta će ići u ovaj keš od 8 GB je zadužen specifičan eASIC kontroler koji je nastao nakon velikih ulaganja Seagate-a u pomenutu kompaniju. Ovaj kontroler bi trebao da bude baziran na eASIC Nextreme-3 28nm dizajnu koji je prilagođen Seagate-ovom SSHD-u.
 


Na kraju ostaje da kažemo da se ST2000DX001 povezuje sa računarom putem SATA 6 Gbps interfejsa, a verujemo da ste to i sami mogli da pretpostavite. Ipak, nemojte očekivati da će ovaj uređaj iskoristiti maksimalni potencijal ovog interfejsa, jer sam Seagate deklariše maksimalnu brzinu podataka koji se nalaze u SSD-u na 190 MB/s, odnosno 150 MB/s kada se pređe na sam hard disk. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje su, kao i obično, najbolje moguće vrednosti.
 


Nakon ubacivanja SSHD-a u testni računar, sve što je bilo potrebno jeste da ga formatiramo što smo i učinili. Nakon ove procedure, ostalo nam je efektivno 1.81 TB na raspolaganju što je tipično za hard diskove kapaciteta 2 TB. 

To bi bilo sve, a sada ćemo se baciti na testiranje. Treba napomenuti metod testiranja. Prosto, pošto je SSHD-u bitno da "nauči" šta se pokreće često, testove smo "vrteli" po nekoliko puta tokom višednevnog druženja sa diskom, kako bismo dobili najbolje rezultate.
 

Specifikacije
  • Tip Interni
  • Proizvođač Seagate
  • Model SSHD Desktop 2TB (ST2000DX001)
  • Format 3.5"
  • Kapacitet 2 TB
  • Brzina 7200 rpm
  • Keš memorija 64 MB
  • Interfejs SATA 6 Gbps
 

Testiranje

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: ASUS GeForce GTX 780 Ti DirectCU II
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare R331


ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari.


 

Kao što je Seagate i naveo dobili smo oko brzinu veoma blizu 190 MB/s što znači da je praktično stalno SSD bio uposlen umesto samih magnetnih ploča. Vrednosti su bile prilično konzistentne u svakom testu osim što je po pravilu u jednom momentu postojao pad. U konkretnom slučaju to je na Transfer Size-u od 1024 KB. Osim toga, ovo su odlične vrednosti za jedan HDD od 2 TB.


Futuremark PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat. 

Sa 3382 poena, SSHD je jako dobro kotiran od strane PCMark 7 testa. Prosto, čak i Western Digital Black modeli na ovom Futuremarkovom testu dobijaju obično između 2000 i 2500 bodova. Razlog za to je jednostavan, PC Mark 7 se bavi testiranjem uobičajenih aktivnosti i nakon nekoliko pokretanja SSHD se za njega ponašao jako slično klasičnom SSD-u. Stoga, određene faze testa su prošle ekstremno brzo što je PCMark 7 i nagradio.


Futuremark PCMark 8

Najnovija verzija popularnog benchmarka za ceo sistem iz Futuremarka takođe poseduje zaseban "storage" test gde ocenjuje jedinicu za smeštanje podataka u uobičajenim aktivnostima.
 

Vrlo slična situacija se ponavlja kao i sa PCMark 8 testom. Visok skor zahvaljujući integrisanom NAND-u od 8 GB je očigledan. Posebno u testovima kao što su WoW, Word, Excel i PowerPoint koji spadaju u svakodnevne aktivnosti. Rezultati bi bili bolji da smo nekoliko puta odvrteli test, ali smo zbog dužine od gotovo dva i po sata bili ograničeni na dva puštanja ovog benchmarka.


CrystalDiskMark 3.0.3 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

Rezultati su očekivani i veoma dobri. Sekvencijalne brzine su u skladu sa onim koje je proizvođač obećao, a 512K i 4K testovi su ispred svih, osim ekstremno brze Seagate Barracude 7200.14 u verziji od 1 TB koja svoju brzinu može da zahvali činjenici da poseduje samo jednu magnetnu ploču.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


Ovde smo naišli na prilično realnu sliku rada SSHD-a. Maksimalne brzine su primetne tokom samog početka, a nakon toga se performanse svode na one koje ima Barracuda 7200.14 od 2 TB. Ipak, najveći adut u celoj priči je vreme pristupa koje je izuzetno nisko i manje je od jedne milisekunde što opet, SSHD može da zahvali brzom NAND modulu.

 

Zaključak

Kao sistemski disk SSHD je jako dobro rešenje koje ne košta mnogo više od klasičnih hard diskova, a ipak nudi daleko bolje korisničko iskustvo. Naravno, treba biti realan i shvatiti ograničenja ovakvog koncepta koji zaista nije uporediv sa klasičnom kombinacijom "SSD + HDD". Ipak, ovakve solucije koštaju znatno više, a prosečan korisnik neće ni primetiti razliku. Za svakodnevnu upotrebu gde se ceni brzina podizanja sistema i paljenje nekoliko aplikacija, SSHD je odlično "dva u jedan" rešenje.Sa cenom od oko 115 evra, zaista verujemo da će naći svoje mesto na tržištu i da će biti kupaca za ovakav uređaj. Naravno, reč je o relativno mladom konceptu koji će verovatno zaživeti još bolje kada pred korisnicima bude više opcija. Veći NAND recimo, koji bi dodatno obogatio već odlične performanse ili recimo kombinacija sa hard diskom koji ima nove magnetne ploče od 1 TB i sl. Do tada, ST2000DX001 je odličan izbor i zaista zaslužuje toplu preporuku sa naše strane za sve nezahtevne korisnike.
 


Prednosti:

- Dobre performanse
- Cena

Nedostaci:

- Bez posebnih nedostataka
 

Uređaj na test ustupio Gigatron

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Radeon Memory RG 2133

Test: OCZ Vertex 460 120 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209