Greška

Došlo je do greške.

Test: Seagate Iron Wolf Pro 4TB (Video)

25.12.2018 21:44 | 5 Hardver
Test: Seagate Iron Wolf Pro 4TB (Video)

Seagate Iron Wolf Pro serija hard diskova je u najkraćem, dizajnirana sa idejom da brzo i pozdano radi, čuvajući vaše podatke u sigurnom okruženju. Ovo je svakako jedna od najboljih i najpametnijih investicija koju možete napraviti u pravcu podizanja bezbednosti rada...

Seagate Iron Wolf Pro serija diskova je možemo slobodno reći, kruna 40-godišnjeg iskustva ove kompanije na polju proizvodnje hard diskova kao pouzdanog medija za čuvanje podataka. Napravljeni za rad u okruženju više korisnika i konstantnog opterećenja diska u smislu zahteva za isporuku i snimanje velike količine podataka, ova Seagate serija diskova je kao stvorena za rad sa NAS uređajima. Pojačana prisustvom naprednih tehnologija u cilju balansiranog rada i minimalne potrošnje energije radi smanjenog habanja tokom funkcionisanja, Iron Wolf Pro serija se odlikuje optimalnom pouzdanošću i odličnom skalabilnošću kapaciteta.

Iako su prevasnodno dizajnirani za rad u NAS uređajima, mogu raditi i na drugim poslovima kao što je specijalni disk za “backup” podataka u okviru vaše PC radne stanice, zatim kao radni etalon za posebne projekte od velike važnosti kojima treba ogroman raspoloživi prostor hard disk uređaja i sl. Podaci su veoma važna tema kada pričamo o radu računara. Možda nekima zvuči kao otrcana i već mnogo puta ponavljana tema, ali je činjenica da moramo konstano ukazivati na princip važnosti čuvanja i blagovremenog reagovanja u pravcu njihove sigurnosti jer kada se jednom desi katastrofa, onda je već kasno.

Seagate Iron Wolf Pro serija diskova je u najkraćem, dizajnirana sa idejom da puno radi i čuva vaše podatke u sigurnom okruženju. Priznaćete da je u pitnaju prilično zahtevan zadatak.

Na test smo dobili dva komada Iron Wolf Pro hard diska kapaciteta 4TB, svaki. Stigli su standardno u zaštitnim anti-statičkim kesicama i koje nisu tako “fancy” kao “retail” verzije. Ukoliko volite čitav taj vizuelni spektakl lepog pakovanja, obavezno potražite “retail” verzije, a ukoliko vam je bitna suština i tzv OEM verzije će poslužiti svojoj svrsi, a jedan od bitnih razloga je i niža cena.

SeagateIronWolfPro1s.jpg

Mnogi se već pitaju po čemu su Iron Wolf Pro diskovi tako posebni i raziličti od običnih modela, pa se preporučuju za zahtevne NAS sisteme? Pre svega to je već pomenuta “Agile Array” funkcija tj. vrsta optimizacije za rad u NAS uređajima koja rezultuje boljim performansama i pouzdanošću u radu sa RAID konfiguracijama u okruženju rada više diskova istovremeno. To je prilično teško radno okruženje u kome svaki pojedinačni disk stvara vibracije, a one se dalje prenose na sve ostale prisutne diskove, tako da dobijate izrazito nepovoljno okruženje. “Agile Array” funkcija obezbeđuje balansirani rad diska, korišćenjem sistema dvostrukog balansa ploča za upis podataka i upošljavanjem RV senzora osetljivih na vibracije koje se stvaraju zbog rotiranja diskova. Na osnovu tih informacija se balansira rad motora i magnetnih ploča. Pored ovoga odlikuju ih i neke napredne opcije uštede energije i upravljanja potrošnjom kroz efikasniji rad digitalno upravljivih servo-motora hard disk uređaja.

Iron Wolf Pro diskovi u verziji kapaciteta od 4TB raspolažu sa 128MB memorije za keširanje podataka dok se diskovi vrte brzinom od 7200 obrtaja u minutu, što stvara preduslove za višegodišnji rad HDD uređaja praćen visokim performansama tokom čitavog životnog veka. Dokaz tome su i navodi proizvođača u pogledu prosečnog vremena između kvara od čak 1.200.000 radnih sati. Drugim rečima, ovo je vrlo pouzdan hard disk stvoren za 24-časovni rad.

SeagateIronWolfPro2s.jpg

Kada pričamo o pouzdanosti Seagate Iron Wolf Pro serije diskova ne možemo, a da ne istaknemo i IHM (IronWolf Health Management) tehnologiju monitoringa pomoću softvera koji je kompatibilan sa NAS operativnim sistemima najpopularnijih proizvođača: QNAP, Synology itd. U pitanju je funkcija koja je prvenstveno posvećena prevenciji, intervenciji i oporavku  podataka. QNAP je otišao korak dalje i ovaj korisni alat integriše kao sastavni deo najnovije verzije QTS operativnog sistema.

Iron Wolf Pro diskovi koriste (PMR) perpendikularnu tehnologiju upisa na magnetne medije, a čija je prednost povećana gustina upisa podataka u odnosu na tradicionalnu longitudinalnu tehniku upisa. Na kraju, kada se ponovo vratimo na temu bezbednosti podataka, spomenimo da Iron Wolf Pro serija diskova vam nudi povlašćeni servis u vidu dvogodišnjeg plana spasavanja i oporavka podataka u vidu odgovarajućeg “cloud” prostora, koji može biti od velike koristi. Jednostavno rečeno, pravi se rezervna kopija podataka na internet cloud servisu uz asistenciju stručne podrške, tako da ste potpuno bezbedni ako se desi mehanički kvar na disku koji onemogućava popravku i očuvanje podataka na fizičkom uređaju. Praktično, imate kopiju diska na internetu tj Rescue Data Recovery Servisu.

SeagateIronWolfPro3s.jpg

Iron Wolf Pro diskovi su jednostavni za instalaciju i prvu ugradnju jer koriste uobičajeni SATA III interfejs. Ponašaju se istovetno običnim ,svakodnevnim” HDD modelima sa razlikom da su mnogo istrajniji i pouzdaniji u radu od običnih. Moramo priznati iz ličnog iskustva da sve to nije prazna priča i marketing, a što potvrđujemo iz ličnog primera kada smo pre 10 godina odlučili da kupimo par hard diskova iz kvalitetnije serije namenjenih pouzdanijem radu i dužem trajanju. Za neznatno veću razliku u ceni, nakon čitave decenije, ovi diskovi i dalje rade u RAID Mirroring konfiguraciji, sigurno čuvajući rezervnu kopiju radova naprovljenih tokom zadnje dekade bavljenja IT novinarstvom. Vreme im je za zamenu zbog mehaničkog trošenja, a upravo jedan od najozbiljnijih kandidata su danas opisani Seagate Iron Wolf Pro modeli.

Seagate Iron Wolf Pro 4TB - performanse

SeagateIronWolfPro4s.jpg


Test konfiguracija:

NAS QNAP TS-832X with 10GbE 
HDD Iron Wolf Pro 4TB x2
RAID RAID0 Stripe
RAM: 2x8GB HyperX FURY DDR4-2933
Klijent PC desktop sa 10GbE LAN
OS Windows 10 64-bit ver. 1809

IOmeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
IOmeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 File Explorer ( 12 GB veliki fajl )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 File Explorer ( 4 GB mali fajlovi )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)

Seagate Iron Wolf Pro 4TB - zaključak

Seagate Iron Wolf Pro nije disk za svakoga, ali jeste HDD rešenje dostupno svakome. Svi oni koji ozbiljno uzimaju u obzir i cene svoje godinama sakupljane informacije, posebno u poslovnom okruženju, znaće zašto je Iron Wolf Pro serija diskova dobar izbor. Naučeni iz sopstvenog primera, možemo samo da potvrdimo ovu konstataciju.

Performanse su odlične, posebno u uslovima rada brzog NAS uređaja i 10GbE mrežne konekcije kada uređaj može da posluži kao brzo rešenje za odlaganje zahtevnog video materijala za montažu. Sirovi 4K materijal je veoma veliki i zahtevan u pogledu raspoloživog prostora na diskovima, a pride brz uvoz u Premiere Pro editor od životnog je značaja svima onima kojima je vreme dragoceni resurs. U našem slučaju Iron Wolf Pro diskovi su bili apsolutno na nivou poverenog zadataka što možete videti i iz priloženih rezultata.

SeagateIronWolfPro5s.jpg

Kada dobrim performansama i vidu velikih vrednosti protoka podataka, dodate element sigurnosti i bezbednog rada u vidu svih pomenutih i ugrađenih funkcija u Iron Wolf Pro seriju, dobijate diskove koje morate preporučiti hladne i proračunate glave, ali i od srca jer to zavređuju svakim uloženim evrom u njihovu nabavku. Ovo je svakako jedna od najboljih i najpametnijih investicija koju možete napraviti u pravcu podizanja bezbednosti rada, a velikim rasponom raspoloživih kapaciteta (1-14TB) i pratećih cena, Seagate će vam maksimalno olakšati izbor i prelazak na sigurniji medij za čuvanje vaših vrednih podataka! 


Prednosti:
- Pouzdanost u radu
- Dobre performanse
- Dostupnost velikih kapaciteta
- Iron Wolf Health Management

Nedostaci:
-
Sporiji od sličnih SSD rešenja

CENA: oko 180€  

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston UV500 - AES 256 i TCG Opal 2.0 (Video)

Test: Intel VROC RAID NVME (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209