Greška

Došlo je do greške.

Test: Scuderia Ferrari R200 by Logic3

12.09.2012 09:43 | 1 Multimedija
Test: Scuderia Ferrari R200 by Logic3

Do sada smo imali prilike da vidimo mnoge proizvode koji su se povezivali sa brendovima iz auto-moto sveta. ASUS je pravio notebook-ove sa Lamborghini potpisom, Acer sa Ferrari značkom, a spisak je izuzetno dugačak. Ovog puta su na redu slušalice. Naime, kompanija Logic3 je u saradnji sa popularnim italijanskim proizvođačem automobila, ali i velikanom sveta Formule 1 predstavio kompletnu liniju audio proizvoda koji osim fantastičnog dizajna donose i adekvatan kv


Nebojša Todorović

Scuderia Ferrari R200 by Logic3

Pre svega, posvetićemo par rečenica o proizvođaču. Da budemo potpuno iskreni, ni mi nismo imali ranije susreta sa kompanijom Logic3 niti sa njenim proizvodima i kao takva nam je bila potpuno opskurna. Nakon malo traganja po internetu može se reći da njeno ranije iskustvo sa ovim tipom proizvoda nije preveliko. Osim što su se bavili veleprodajom periferija, kasnije su napredovali i počeli da prave sopstvena rešenja u audio dodacima. Danas njihov fokus su dodaci za Apple liniju u vidu dokova, slušalica, zvučnika i slično. Prvi ozbiljan korak u audio segment je napravlje upravo sa Ferrari linijom koja je dobila sopstveni sajt i generalno se odvaja od ostatka ponude. Uz sav trud koji su uložili, moramo priznati da i pored malo skepse, očekivanja nisu bila nisko postavljena.

Pakovanje
  

Već od dobijanja kutije, jasno je bilo da se radi o slušalicama koje će se pre takmičiti sa klasom kojoj pripada Beats, pre nego audifilskim modelima kakav je Sennheiser, AKG, Grado itd. Dakle, ovde se nije išlo rezonom da dobijete što više zvuka za uloženi novac, već je jako bitan i imidž koji uređaj nosi, kao i način na koji se pristupilo raznim detaljima od samog pakovanja, preko izrade do funkcionalnosti.  Za korisnike koji su fanovi Ferarija u bilo kom obliku, ove slušalice bi mogle da budu interesantnije nego bilo koji drugi brend upravo zbog logoa koje nose.Kao što možete videti, sličnost koju deli sa cenovno bliskim Beats Solo modelom je ogromna. Kutije su gotovo iste po pitanju oblika i art koncepta, a isto važi i za dimenzije. Ovo ne iznenađuje, jer ugledati se na Beats kada govorimo o ovakvim brendovima nikako ne može biti loša stvar. Naravno, ne govorimo o kvalitetu samih slušalica, već o svemu ostalom što ih prati.Prilikom otvaranja kutije prvo smo naišli na zanimljiv crveni kartončić, na kome je zlatnim slovima opisan motiv stvaranja ove linije proizvoda sa zahvalnicom kupcu i željom da uživa u korišćenju. Već viđeno, ali jako simpatično svaki put...Ispod nailazimo na kompletan sadržaj smešten unutar čvrste torbice, pored koje se nalazi i kratko uputstvo i uslovi garancije. Sama torbica je izvedena prilično kvalitetno, a karakteriše je karbonska tekstura koja naglašava sportski duh proizvoda. Pomoću rajsferšlusa se otvara, odnosno zatvara i verujemo da je u stanju da zaštiti slušalice i od jačih potresa.Podrazumeva se i Ferrari logo na sredini koji nije izveden samo u obliku štampe ili nalepnice, već se radi o minijaturnom znaku izrađenom od metala koji govori da je Logic3 imao namere da svoju Ferrari liniju progura na tržište kao ozbiljnog konkurenta, a ujedno da se maksimalno približi fanovima ferarija koji će itekako ceniti trud oko svakog pojedinačnog detalja.
Slušalice


Slušalice

Nakon otvaranja futrole, nailazimo na slušalice, ali i niz drugih zanimlivosti. Tu su tri tipa audio kablova, što je novost, s obzirom da smo do sada najviše viđali dva. Prvi ne poseduje daljinac i namenjen je za povezivanje sa plejerima. Druga dva imaju daljince sa jednim, odnosno tri tastera. Potonji je namenjen za iPhone i omogućava javljanje na poziv i pojačavanje/smanjivanje intenziteta zvuka, dok je onaj sa jednim tasterom predviđen za Android uređaje. Svi kablovi su ojačani i deluju izuzetno kvalitetno. Pored njih isporučen je adapter za 6.3mm ulaze koji se viđaju na pojačalima i dodatak za konekciju u avionima.Nažalost, ovde dolazimo i do prve zamerke. Iz nepoznatog razloga, umesto da kablovi sa obe strane imaju 3,5mm, ulaz na slušalicama je 2,5mm koji se daleko ređe koristi u praksi. U skladu sa tim, kupovina rezervnog kabla neće biti lak posao u slučaju da vam zatreba. Na svu sreću sa tri isporučena kabla, male su šanse da dođete u pomenutu situaciju. Za razliku od Logic3, na ovom testu praktičnosti je Beats Audio prošao bolje. Što se tiče samih slušalica i neraspakovane su dale do znanja o svojoj premium prirodi.Kao što možete videti, R200 je po dimenzijama srodan Beats Solo modelu, a može se reći da mnogo toga dele. Cena im je približna, a upadaju u "on-ear" kategoriju, jer oba para slušalica imaju sunđere koji samo naležu na uvo, a ne preko njega. Ovo nije sve, jer su oba modela zatvorene prirode i imaju drajvere prečnika 40mm, a i dimenzije su im gotovo iste.Na bočnoj strani zvučnika sa obe strane se nalazi Ferrari logo, a iako se nalaze rupice oko njega zvučnici R200 modela su zatvorenog tipa. Ovo je samo estetski detalj, a kada su u pitanju slušalice za "ulicu" mišljenja smo da su modeli sa zatvorenim leđima bolji izbor, jer uz izolaciju zvuka nude i nešto bolje niske tonove. Materijal od koga su kućišta zvučnika izrađena je prvenstveno plastika, osim nosača koji se nastavlja u rajf i koji je izveden od kvalitetnog metala.Sunđeri su presvučeni crnim materijalom koji podseća na kožu i jako su udobni. Činjenica je da su lagane Beats Solo jedne od udobnijih modela i da R200 nije uspeo da ih u ovom domenu nadmaši, ali se kod nas i dalje kotiraju izuzetno visoko. Štos je u tome da je R200 malo manje fleksibilan i da više stiska glavu, što rezultuje pouzdanijim držanjem u slučaju da naglo okrenete glavu.Kao što smo već pomenuli deo rajfa je izrađen od metala, dok je ostatak izrađen od crne plastike. Na tom spoju se ujedno može podešavati veličina, a mehanizam je metalni što nam se jako dopalo.Unutrašnjost rajfa je takođe postavljena kožom, ali crvene boje što u krajnjoj instanci deluje ekskluzivno kada se uzmu u obzir crno/crvena plastika i metal. Zaista se vidi da je Logic3 želeo da ostavi bez daha svakog ko slušalice ove serije uzme u ruke.
U praksi


U praksi

Kao što smo već pomenuli, R200 model ćemo uporediti sa Beats Solo slušalicama koje su nam prve pale na pamet kada smo krenuli sa testiranjem. U pogledu udobnosti je Beats Solo u blagoj prednosti, ali R200 to lako nadoknađuje čvrstinom koju ima dok se nalazi na glavi. Dobra vest je da naglo okretanje glave nikada neće rezultovati spadanjem slušalica, što se ne može reći za Solo.Kvalitet izrade nije nimalo sporna tema, jer je pobednik Sonic3 R200 koji apsolutno nudi više. Metalni delovi, kvalitetna plastika i kožno postavljena unutrašnjost rajfa. Čak i sama plastika deluje bolje i iako je R200 nešto skuplji nema dileme da deluje kao da je klasni daleko ispred. Isto važi i za propratnu opremu, a jedino nam se nije dopao ulaz na slušalicama koji je 2,5-milimetarski umesto boljeg 3,5mm.Kada smo sve to prešli ostaje priča oko audio kvaliteta. Iskreno rečeno, ostali smo pomalo zatečeni isporučenim zvukom. Iako nije nešto najbolje što smo čuli, definitivno je iznad očekivanja od jednog "fashion" brenda iza kog ne stoji neki preterano poznat proizvođač. U tom svetlu, moramo pohvaliti Logic3.U poređenju sa Solo verzijom, osim u okviru niskih tonova, poređenja zaista nema. U okviru neke današnje mejnstrim muzike Beats Solo će možda zvučati malo atraktivnije zbog preciznih i snažnih niskih tonova, koji u slučaju R200 nisu toliko naglašeni. Već prvi korak dalje, kada smo pustili gitarski solo Antoine Dufoura, bilo je jasno koliko dobro pokriveni viski i srednji tonovi karakterišu R200. Numere Dire Straits-a su takođe delovale živo i pokriveno u svakom spektru, a od numere poput "Planet of the New Orleans" nam se celo telo naježilo.

Jednostavno u odnosu na Solo, ovaj model je delovao daleko bistrije i preciznije i jasno smo mogli da razdvojimo svaki izvor tonova. U odnosu na R200, Beats Solo je delovao kao da ima konstantni šum tokom celih pesama. Isprobali smo ovaj model u različitm žanrovima i u svim, osim onima koju su "bass heavy", po našem mišljenju je zvučao bolje.Kada se sve sabere (i oduzme), dobijamo kvalitetan proizvod u svakom smislu. Istina, uvek će audiofili naći nešto bolje i to je sasvim normalno. Uostalom, verujemo da bi pravom audiofilu bilo kakva značka nosila odlučujuću vrednost prilikom kupovine i verujemo da u njihovom slučaju imidž ove vrste čak deluje odbijajuće. Za one koji su fanovi ferarija će mnogo značiti da ovi proizvodi nisu samo šminka koja pokušava da se do njih probije crvenom bojom i znakom koji im izmamljuje uzdah. Naprotiv, prisutne su adekvatne performanse i kvalitet, tako da za sve fanove ferarija možemo samo reći - "Go for it!".
Prednosti:

- Kvalitet izrade i zvuka
- Dizajn
- Udobnost
- Propratna oprema

Mane:

- Uslovno rečeno, cena (oko 240 evra)
- 2,5mm priključak na slušalicama


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG SP-820 Smart TV Upgrader

Test: Blueberry TV Cat - Android na vašem TV-u

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309