Greška

Došlo je do greške.

Test: Sapphire TOXIC RX 6950 XT Limited Edition (Video)

31.05.2022 21:02 | 0 Hardver
Imamo posebno zadovoljstvo da vam prikažemo jednu pravu premijeru i komponentu koju ne možete baš često videti, čak ni u specijalizovanim prodavnicama. Još kada je u pitanju grafička karta poslednje generacije, uzbuđenje je zagarantovano. Osim što je u pitanju najjači Radeon u vidu “supercharged” RX 6950 RX verzije, posebnu težinu donosi činjenica da se radi o najbržem i najmoćnijem Sapphire TOXIC modelu.
 
 
AMD je nedavno pustio u promet dodatno optimizovane i ubrzane modele Radeon RX 6000 serije sa sufiksom 50 u oznaci. Dakle, pred vama su Radeon RX 6950 XT, RX 6750 XT i RX 6650 XT izabrani modeli po glavnim kategorijama za FullHD, QHD i 4K gejming – najbolje što vam u ovom trenutku AMD može ponuditi u vidu RDNA 2 arhitekture.
 
Uz sve izrečeno se nadovezuje i logično pitanje – pa dobro, u čemu su to bolji novi Radeon modeli od običnih iz RX 6000 serije? Pre svega u toj finoj optimizaciji, rekli bismo da su to binovani primerci procesora jer iako imaju isti broj tranzistora kao i prethodna serija, raspolažu neznatno većim brojem “stream – šejder” procesora, dodajte tome bržu memoriju sa većim protokom podataka kako bi se još bolje iskoristila ultra brza Infinity keš memorije i veća radna frekvencija u Boost modu, što sve zajedno rezultira 5%-10% boljim performansama.  Baš toliko je i veća potrošnja grafičke karte u odnosu na Radeon RX 6900 XT model sa kojim poredimo našu grafičku kartu.
 
Radeon_6x50_series_specs.jpg

Karakteristike i utisci u radu

Činjenica koja pravi ključnu razliku u čitavoj priči o današnjem AMD Radeon RX 6950 XT modelu je da to nije referentna grafička karta, već Sapphire TOXIC model – najbolji među najboljima, ali bez preterivanja.
 
sapphiretoxic_1s.jpg
 
Neće delovati preterano ako kažemo da Sapphire nema lošu grafičku kartu, bez obzira da li se radi o budžet modelu, nekoj mejnstrim srednjoj klasi ili “top of the line” TOXIC modelima. Na taj način, najbrži u linji AMD “superharged” Radeon modela nove generacije je dobio predispozicije da bude još brži. Tu pre svega mislimo na beskompromisni kvalitet same izrade i jedan od najboljih sistema hlađenja koji su zajedno usmereni na podizanje performansi do samog maksimuma RDNA 2 tehnologije. Dakle, ovaj TOXIC cedi i zadnju kap performansi gurajući Radeon RX 6950 XT do samih granica mogućnosti AMD 7nm tehnologije.
 
To zaista nisu samo prazne reči i PPT prezentacija. U to smo se uverili tokom svih ovih dana testiranja i podsetili se šta znači imati ultimativno moćnu gejming grafičku kartu. To je jedan potpuno novi nivo gejming iskustva. Ko to nije osetio zaista je teško opisati rečima. Međutim, uz ovu konstataciju idu i zahtevi za ultimativnim ostatkom komponenti poput najbržih desktop centralnih procesora, brzog RAM-a, moćnog napajanja i odgovarajućeg kućišta. Samo tako se može iskoristiti njena vanserijska snaga – jer postojanje uskog grla, u ovom slučaju nije dozvoljeno, ukoliko želite da vidite grafičku kartu u njenom najboljem izdanju.
 
sapphiretoxic_2s.jpg
 
Kako drugačije opisati nešto u čijem srcu kuca 5120 stream procesora, sa 80 Ray akceleratora i računskih jedinica sa 16GB najbrže GDDR6 memorije i 128MB AMD Infinity keša. Ploča sa PCIe specifikacijama 4. generacije se podrazumeva, kao i napajanje od minimum 850W jer samo “grafička” troši 350W, a sistem u pikovima povlači i do 700W, dakle rezerva snage je obavezna. Na kraju spremite se da za ovaj “otrovno” dobar TOXIC Radeon RX 6950 XT Limitied Edition izbrojite oko 1400€.
 
A šta dobijate zauzvrat? Zasigurno najbržu Radeon verziju koju ste imali prilike ikada do sada da isprobate. Sapphire TOXIC verzije su i do sada bile posebne po kvalitetu rashladnog sistema, a ova verzija taj detalj podiže na jedan potpuno novi nivo koristeći dvojni sistem hlađenja – onaj na bazi vode za grafički procesor i vazdušni sistem hlađenja sa masivnim hladnjakom na bazi tehnologije toplotnih cevi i jednim velikim ventilatorom čiji je zadatak da ohladi video memoriju i VRM jedinicu za napajanje grafičke karte. Sistem vodenog hlađenja je zapravo jedan prilagođeni AiO 360mm sistem koji za ovu priliku koristi konfiguraciju trostrukog radijatora, moramo da primetimo nešto debljeg tela u poređenju sa modelima za centralni procesor.
 
Tome dodajte tri efikasna RGB ventilatora sa upečatljivim svetlosnim efektima, a kuriozitet je da su svi potrebni kablovi za napajanje i RGB, prekonfigurisani i napajaju se praktično preko PCIe slota, tako da oko kabliranja nemate apsolutno nikakav posao – sve je rutirano i povezano fabrički. Vaše je samo da instalirate grafičku kartu u PCIe x16 slot i sve radi iz prve. Detalji se podešavaju iz pratećeg Sapphire TRIXX softvera.
 
sapphiretoxic_3s.jpg
 
Osim što je upečatljivo lep na oko i impresivnog kvaliteta pod rukom, ovaj Sapphire TOXIC je brutalno brz u radu. To je sa druge strane potvrda kako je Sapphire potpuno pogodio dizajn rashladnog rešenja i perfektno ga prilagodio karakteristikama Radeon RX 6950 XT hardvera. Višestruki slojevi rashladnih površina, bakarni slojevi štampane ploče, kompozitni heatpajpovi – mogli bismo o ovome da pričamo još puno, ali na kraju se sve svodi na performanse i kako isporučuje ovako visoke radne performanse u kontekstu radne kulture.
 
Mnogo ste se puta do sada uverili i razočarali kada shvatite da su brze karte po pravilu vrele i bučne. Treba se izboriti sa toplotom tela koje emituje 350W energije. Upravo je to detalj u kome briljira ovaj Sapphire TOXIC. Čak i pod maksimalnim opterećenjem posle više sati igranja, temperatura grafičkog procesora ne dostiže, a kamoli prelazi granicu 60. podeoka na Celzijus skali. Fantastičan rezultat i moramo priznati da je hlađenje vodom jednostavno imperativ kod grafičkih karti visokih performansi.
 
Odnos buke i brzine možete podesiti direktno pomoću dva BIOS predefinisana profila koja se biraju pomoću mikroprekidača sa tri položaja – prvi "Primary", drugi overkloking  i treći položaj omogućava da željeni profil prozovete softverski iz TRIXX alata.
 
sapphiretoxic_4s.jpg
 
Direktna korist od ovog je da ovaj Sapphire TOXIC ide daleko preko specifikacija koje navodi AMD za svoj Radeon RX 6950 XT model tj. 2100 MHz za klasični gejming scenario... mi smo tokom našeg testa zabeležili preko 2600MHz ili pola gigaherca više, što je vanserijski rezultat za ovako masivan procesor koji broji 26.8 milijardi tranzistora. Uostalom pogledajte ove grafikone sa zabeležnim radnim vrednostima tokom nekoliko sati igranja najnovijeg Deathloop2 shooter-a u Ray tracing modu na 4K rezoluciji.
 
Primary_vs_OC_BIOS.png

Primary_vs_OC_BIOS_temp.png 
 
Primary_vs_OC_BIOS_FANrpm.png
 
 
Nesumnjivo sve to ima direktan uticaj na bolje performanse, što potvrđuju i ovi grafikoni gejming performansi.
 
 
Test sistem:
 
Testsistem.jpg 
 
 
 
Performanse:
 
SOTR_graph.png
 
Division2_graph.png
 
 
FC6_graph.png
 
BL3_graph.png
 
Apexgraph_1.png
 
 
Deathloop2_Graph.png
 
Warzone_Graph.png
 
 
Vidimo da se prednost u odnosu na klasične modele povećava sa rastom rezolucije u odnosu na jedan čistokrvni QHD gejming model kakav je Radeon RX 6700 XT, realna razlika u igrama na 4K rezoluciji je duplo veća u korist TOXIC RX 6950 XT modela + dodatna margina sa Fidelity FX ubrzanjem i eventualnim overkloking pokušajima mada realno ruku na srce sistem automatskog overklokinga fantastično funkcioniše u praksi sa Sapphire vodenim hlađenjem.
 
U pitanju je bez sumnje model za 4K gejming jer u CoD Warzone-u isporučuje 145 frejmova na ultra podešavanjima i uključenim RT efektima, Apex Legends ispaljuje 183 fps-a u 4K na High podešavanjima ili 80fpsa u RDR2. U proseku isporučuje 80-100 fps-a u najnovijim “AAA” igrama.
 
Jedina slaba uslovno slaba tačka je rad u pojedinim grafički ubrzanim aplikacijama poput Blendera koji jednostavnoi sa najnovijem API-jem koristi praktično tek polovinu snage ove karte.
 
sapphiretoxic_5s.jpg
 
Na kraju ne možete da se ne zapitate kako je Sapphire uspeo da učini TOXIC ovako moćnom i u isto vreme tihom grafičkom kartom. Iskoristio je činjenicu da nova serija Radeon RX6000 serije poseduje čitavu mrežu toplotnih senzora raspoređenih po grafičkom procesoru na vitalnim pozicijama, tako daje mnogo realniju sliku stanja pod opterećenjem, omogućujući da se procesor održi duže u zoni visokih radnih frekvencija. Agresivno visoke vrednosti frekvencije guraju neprekidno procesor do maksimuma koji prema specifikacijama u slučaju radne temeprature iznosi 110 stepeni - to je hotspot ili Junction vrednost. U praksi i realnim situacijama temperatura je manja, ali na ovom fenomenalnom TOXIC modelu ne prelazi 60. podeok što otvara prostor za masivna ubrzanja od zabeleženih 500MHz tj. četvrtinu frekvencije po AMD fabričkim specifikacija, što je rezultat za poštovanje.

Zaključak

Zato zaključujemo mirne savesti ovo je najbolji i najbrži Radeon koji smo do sada probali. Jeste skup ali kao i svaki “flegšip” ima cenu. Ko će to da kupi? Pa ima ljudi koji u životu žele samo najbolje i to su spremni da plate. Nema ih puno ali definitivno postoje, baš kao i ova limitirana serija Sapphire TOXIC RX 6950 XT modela!
 
 
Jednom kada se naviknete na tu neverovatno dobru fluidnost i glatkoću pokreta u igrama brzog tempa koji su rezultat sa jedne strane fenomenoalno brze grafičke karte koja proizvodi nekoliko stotina frejmova u sekundi i sa druge strane dobrog ekrana sa visokim vrednostima vertiklanog osvežavanja i dinamičkim podešavanjem sinhronizacije - rezultat je ultimativno gejming iskustvo, bez ikakvog preterivanja!  
 
Zato dodeljujemo nagradu Editor Choice, sve manje od toga bi bilo zaista neobjektivno.
 
Došli smo i do samog kraja prikaza ovog nesvakidašnjeg Sapphire TOXIC Radeon RX 6950 XT u limitiranoj seriji. U pitanju je jedna od najboljih grafičkih karti današnjice. Ako nas pitate da li ovaj TOXIC ili neki GeForce RTX 3090  – ne možemo vam odgovoriti jer su to objektivno finese i lična odluka – ali da su trenutno najbolje grafičke karte današnjice – svakako i bez dileme, a ukoliko ste jedan od ljubitelja AMD tehnologije, od ovoga nema bolje! 
 
________________________________________________
 
Prednosti:
- Ekstremno brza
- Odličan hibridni sistem hlađenja
- Kvalitet izrade
- Dual BIOS
- Tiha u radu imajući u vidu nivo performansi
- TRIXX software
- aRGB osvetljenje
 
Nedostaci:
- Performanse u pojedinim GPU ubrzanim aplikacijama
 
CENA: oko 1400€

AMD FidelityFX Super Resolution 2.0 – FSR 2.0

AMD Radeon je prvi GPU izbor za gejming

10203
10205
10206
10207
10208
10209