Greška

Došlo je do greške.

Test: Sapphire Radeon R9 Fury Nitro 4GB HBM

27.01.2016 15:54 | 6 Hardver
Test: Sapphire Radeon R9 Fury Nitro 4GB HBM

Nekadašnja Dual-X serija je praktično dobila novo ime koje objedinjuje sve pristupačne Sapphire modele u okviru svake kategorije. U pitanju su rafičke karte oznake Nitro. Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo videti i jedan sa Fiji grafičkim procesorom, a on je konačno stigao. Sudeći po specifikacijama i izgledu karte, Nitro ne žrtvuje praktično ništa u odnosu na Tri-X, od koga bi mogao biti znatno pristupačniji.

Sapphire Radeon R9 Fury Nitro 4GB

Radeon R9 Fury serija se na našem tržištu nije primila u većem broju. Ukoliko prođete kroz cenovnike, mali je broj modela koje možete da odaberete, posebno kada uporedite to sa Radeon R9 390 ili nekom drugom serijom, pa čak i u poređenju sa "high-end" konkurencijom. Međutim, moguće je da će se to uskoro promeniti, jer su počele da kruže glasine o tome da AMD planira smanjenje cena. U svakom slučaju, pogledajmo da li Nitro pravi kompromis u odnosu na klasičan Tri-X model.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_004_s.jpg

Na prvi pogled, između nedavno testiranog Radeona R9 Fury Tri-X i novog Radeon R9 Fury Nitro nema gotovo uopšte razlike. Konstrukcija je gotovo identična, a obe karte imaju veliki kuler sa tri ventilatora čiji prečnik iznosi 100 milimetara i ima 9 peraja. Sapphire tvrdi da su ventilatori unapređeni dvostrukim kugličnim ležajevima. To im omogućava duži radni vek kroz veću otpornost na prašinu. Uostalom, čak i sam Sapphire oba kulera naziva Tri-X.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_005_s.jpg

Međutim, razlike definitivno postoje. Oklop je takođe vrlo sličan iako je plastika možda malo "jeftinija" po pitanju kvaliteta, ali su tu isti metalni detalji, tako da razlika nije velika. Ispod oklopa i ventilatora je situacija malo drugačija.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_006_s.jpg

Rashladni profil je podeljen na dve celine koje čine aluminijumska rebra. Oni su međusobno i sa bazom kulera spojeni putem četiri bakarna heatpipe-a čiji prečnik iznosi 10 milimetara. Sve to važi i za Tri-X model, ali je kod Nitro verzije jedna od dve celine malo manje debljine čime se smanjuje ukupna površina za hlađenje. U pitanju je svega nekoliko procenata razlike, tako da smo od starta bili sigurni da će razlike u praksi biti minimalne ili se čak neće ni primetiti.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_008_s.jpg

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_012_s.jpg

Pri okretanju kartice na poleđinu otkrivamo jednu promenu. Umesto poznatog kratkog dizajna koji je karakterističan za sve modele bazirane na Fiji čipom pronalazimo prilično dugačku štampanu ploču. Podsetimo se, razlog za rastično smanjenje površine PCB-a je odgovorna HBM memorija, koja se praktično nalazi u okvirima GPU-a, tako da je površina koju memorijski sistem zauzima smanjena za preko 90%. Međutim, Sapphire je produžio štampanu ploču i stavio na nju uobičanjen metalni "backplate". Nije nam jasan razlog za ovaj potez, jer se za Nitro modele ne koristi kompleksnija štampana ploča. Sapphire je naglasio da je upotrebljena osmoslojni PCB, naspram onog od 6 slojeva kod referentnog modela, ali to i dalje ne objašnjava razlog za produženi PCB.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_017_s.jpg

Stoga, najverovatniji razlog za produženje PCB-a je želja kompanije da učini konstrukciju rigidnijom i otpornijom na krivljenje. To može da se oseti i kada se karta uzme u ruku. Kvalitet izrade je perfektan do poslenjeg detalja i zaista se vidi da je uložen napor da karta izgleda "utegnuto". Naravno, čak i sa produženom štampanom pločom, kuler prelazi njene granice.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_018_s.jpg

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_020_s.jpg

Ukoliko niste ispratili priču o Radeon R9 Fury modelima i pitate se zašto je kuler tako veliki, a dimenzije karte su tako male, za to postoji razlog. Fiji čip ima deklarisani TDP od oko 300 W, koji sasvim izvesno neretko i prelazi, tako da i pored smanjenih dimenzija, hlađenje mora da bude više nego ozbiljno. Takođe, dva 8-pinska konektora za napajanje su neophodna da biste pokrenuli kartu.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_014_s.jpg

Na polju video izlaza, Sapphire koristi sličnu konfiguraciju koju predlaže i sam AMD u referentnoj varijanti, a to su tri DisplayPorta zajedno sa jednim HDMI 1.4 koji bode oči zbog toga što AMD nije prilagodio svoj novi model HDMI 2.0 standardu. Na sve to je dodat i jedan DVI za vlasnike starijih monitora koji ne žele da koriste konvertore.

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_015_s.jpg

sapphire_radeon_r9_fury_nitro_016_s.jpg

Tipično za jedan Radeon R9 Fury ugrađen je oslabljeni Fiji čip sa 3584 Stream procesora, 224 teksturne i 64 ROP jedinica. Što se takta tiče, on iznosi regularnih 1050 MHz, dok je memorija podešena na 500 MHz. Imajte u vidu da HBM ima drugačiji sistem i da ta naizgled niska frekvencija obezbeđuje memorijski protok od rekordnih 512 GB/s što je moguće zahvaljujući tome što koristi 4096-bitni interfejs.

 sapphire_radeon_r9_fury_nitro_001_s.jpg

 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Sapphire
 • Model Sapphire Radeon R9 Fury Nitro 4GB HBM
 • GPU Fiji
 • Proizvodni proces 28nm
 • Tehnologije FreeSync Technology, AMD Eyefinity, AMD HD3D , AMD Tress FX, AMD TrueAudio
 • Frekvencija GPU-a [MHz] 1050
 • Interfejs PCI-E 3.0 x16
 • Broj Stream procesora 3584
 • Broj Teksturnih jedinica 224
 • Broj ROP jedinica 64
 • Kapacitet memorije 4 GB
 • Magistrala 4096 bita
 • Tip memorije HBM
 • Frekvencija memorije (realno / efektivno) [MHz] 500MHz / 1000MHz
 • Memorijski protok [GB/s] 512
 • Napajanje 2 x 8pin
 • Video izlazi 1 x HDMI, 3 x DisplayPort, DVI
 • MultiGPU podrška Da
 • Maksimalna potrošnja energije [W] 375

 

 

 

Vuk40 Users postova: 7675
Hajdemo ovako, neka cena bude 300e, karta trosi i preko 300w, kako zgodno sve u znaku 300.
Znaci po racunici treba mi 300+70-100e za neko krsteno napajanje.
Za cenu 400e i manje ima gtx 1070 koja sije ovu uzduz i popreko, em radi na 500w napajanju.
Realno Neregistrovan korisnik
Ljudi, molim vas, napravite jos jedan benchmark jer niste koristili poziciju bios prekidaca za overclock. Takodje bi trebalo ponovo uraditi benchmark za ovu karticu sada (septembar/okobar 2016) jer ima mnogo vise DX12 igara i DOOM i DOTA2 kao VULCAN primeri. Kartica je brutalna nakon Crimson (trenutno 16.9.2) drivera i u tim igrama. Lagano se poredi sa stock gtx 1070 i benchmark tada kada ste ga radili i sada su bukvalno nebo i zemlja.
Imam tu karticu i to model OC a ne OC+ ( postoje dva modela NITRO sa 1020 clockom i 1050 baznim clockom).
U OC poziciji BIOSA lagano se klokuje na 1140mhz ( dakle u mom slucaju oko 11% GPU clock ) i 50mhz na memoriji ( dakle 10 % HBM clock). Koristim Sapphire STRIXX
Performanse ovako clockovane kartice su rame uz rame FURY X kartici i ako ima zakljucane shadere. Uubacite u benchmark vise dx12 igra jel u tom slucaju na rezolucijama 2k i 4k gledamo gtx1070 stock performans za znatno manje novca
mdm Član postova: 2356
Vi ste nešto ozbiljno pobrkali lončiće ovde...
Nitro je jača serija od Tri-X, ne obrnuto!
I u kojoj ste poziciji BIOS prekidača testirali kartu, jer druga pozicija ima veći target C i TDP...
lepi kokan Član postova: 4132
pardon, na 1. stranici su specifikacije lenovo vibe s1 telefona.

ASUS GeForce GTX 980 Ti Matrix Platinum

Test: Asus GeForce GTX 980 Ti Poseidon Platinum

10203
10205
10206
10207
10208
10209