Greška

Došlo je do greške.

Test: Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X Tri-X

13.06.2014 10:10 | 0 Hardver
Test: Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X Tri-X

Sapphire ne usporava predstavljanje novih proizvoda na polju grafičkih karti i sve je teže održati korak sa ovako aktivnom kompanijom. Svaki Radeon koji AMD objavi, Sapphire ponudi u barem dve, a najčešće tri varijante. Pritom, nije moguće otpisati ni treću ili četvrtu varijaciju na istu temu, tako da Sapphire istinski održava veoma visok tempo sa kojim ni konkurencija ne pokušava da se izbori, osim nekoliko izuzetaka. Naravno, kvantitet bez kvaliteta ne znači ništa, ali u visokoj klasi Sapphire zaista ne manjka ni u jednom od ovih aspekata. Sa novim dizajnom kulera u ovom segmentu kompanija je ubola džek pot, tako da je jasno da žele da taj uspeh bude što viđeniji među korisnicima

Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X Tri-X

Nebojša Todorović

Novi agresivniji imidž je definitivno pomogao da nova generacija proizvoda iz Sapphire-a bude primećena još dok je u kutiji na polici lokalnog IT šopa. Promena je zaista bila neophodna, jer predstavlja dugo čekano osveženje, s obzirom da se Sapphire izuzetno dugo držao gotovo iste filozofije kada je izgled u pitanju. Kutija na prednjoj strani krije niz logoa različitih tehnologija koje su implementirane, a neke od njih nismo viđali do sada. Zadnja stranica je dosta detaljnija, ali je sve i dalje neuporedivo sa matičnim pločama gde se u velikom broju slučajeva na pakovanju jasno izlistavaju veoma detaljne specifikacije, pored "tekstića" o implementiranim mogućnostima.
 


 

Jedna stvar nam je zapala za oko, a reč je o IFC iliti Intelligent Fan Control tehnologiji koja do sada nije bila na spisku proizvođača. Ova tehnologija omogućava da dva od tri ventilatora prestanu da rade kada temperatura GPU-a padne ispod zadate temperature čime se smanjuje količina proizvedene buke u situacijama koje ne iziskuju intentzivno opterećenje grafičke karte.
 


U tradicionalnom Sapphire maniru, pakovanje je, za današnje standarde, prilično bogato. Sapphire se zaista potrudio da vam obezbedi neophodnu osnovnu opremu, uključujući i dodatke poput članstva u svom klubu, kao i HDMI kabl koji će svakom dobro doći. Mnogi će odmah da primete izostanak CrossFire X mostića, ali nemojte da zaboravite na to da ih Hawaii bazirani modeli ne zahtevaju.
 


Kompletan spisak opreme je sledeći:

- Disk sa drajverima
- 1 x 4pin to 6pin adapter
- Uputstvo
- HDMI kabl dužine 1.8 metara
- Kod za članstvo u "Sapphire Select" klubu


Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X - Karta

Novi Radeon R9 290 pripada novoj generaciji Sapphire grafičkih karti, a ključ je u novom kuleru sa tri ventilatora koji imaju specifičan, čak uniforman, dizajn gde se samo kolorna šema menja u zavisnosti od verzije. Za sada postoje dve kombinacije, a to su žuta i crna, odnosno plava i crna, a pravilo koje je Sapphire odredio nam nije poznato, jer sve deluje prilično izmešano. U svakom slučaju, kartom dominira veoma veliki rashladni sistem sa tri ventilatora i kvalitetnim plastičnim oklopom koji je obično bio, estetski gledano, boljka velikog broja proizvoda kompanije. 

Ventilatori imaju prečnik od 80 milimetara što je gledano aktuelne trendove prilično konzervativno. Ipak, njihov jednostavan dizajn je zaista efikasan i čak pri većim obrtajima kartica je veoma tih. Proizvođač se poziva na upotrebu 2-ball ležajeva, koji praktično imaju dva umesto jednog lagera. U ovu kartu je implementiran i IFC (Intelligent Fan Control) koji sve do temperature GPU-a od 60 stepeni Celzijusove skale drži dva ventilatora ugašenim. Tek kada GPU pređe tu temperaturu oni uskaču u pomoć, što omogućava nizak stepen buke sve dok ne zaigrate neku igru na duže staze.
 


Možda vam 60 stepeni deluje kao visok prag, ali je na ovaj način Sapphire izbegao problem da pri svakoj aktivaciji karte ventilatori instant krenu u akciju. Moramo priznati da nam je jako drago to što je kompanija izbegla ovu zamku, jer bi bilo veoma iritantno da se pri svakom pokretanju svakog programa koji, makar i na kratko, upošljava grafičku kartu u manjoj meri ventilatori kreću da rade. Rezultat bi bio vrlo problematičan i sa mehaničkog aspekta, jer bi se njihov životni vek na taj način znatno skratio zbog prevelikog broja "kreni/stani" ciklusa.
 


 

Ispod rama koji nosi ventilatore se krije prilično masivno rashladno telo koje je sastavljeno od velikog broja tesno naređanih aluminijumskih rebara. Bazu čini takozvani "vapor chamber" koji predstavlja jedan veliki heatpipe čija površina ostvaruje kontakt sa grafičkim procesorom, ali i velikim brojem drugih komponenti među kojima se nalaze i RAM čipovi. Pored vapor chambera tu su i četiri bakarna heatpipe-a. Zanimljiva je odluka proizvođača da ne upotrebi niklovane heatpipe-ove kako bi se napravila mala ušteda u proizvodnji iako ovo nije tipičan potez za proizvode najviše klase.


Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Sapphire Radeon R9 280 Dual-X

O kompaniji SAPPHIRE

10203
10205
10206
10207
10208
10209