Greška

Došlo je do greške.

Test: Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact

18.09.2014 13:14 | 1 Hardver
Test: Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact

Kreće nam jesen i nova školska sezona, a sa njom i kompanije kreću polako da nas bombarduju novim proizvodima. Jedan od njih je novi dodatak u Radeon postavu sa oznakom R9 285. Nova i još efikasnija arhitektura kaže AMD.

AMD nije započeo "back to school" sezonu sa novom generacijom grafičkih karti, ali nam je praktično prikazao trejler za nove čipove iz visoke klase koje očekujemo u veoma skorom periodu. Očigledno je da kompanija radi na povećanju efikasnosti zadržavajući se u okvriu trenutno aktuelnog proizvodnog procesa od 28nm. Iako deluje kao da su se AMD i Nvidia dugo zadržali na ovoj litografiji što i jeste tačno, to ne menja činjenicu da je ona i dalje najisplativija i da ćemo sačekati još neko vreme dok ne budemo videli 20-nanometarski "node" kod GPU-a.

uvod_015_s.jpg

uvod_014_s.jpg

Vratimo se na temu. Radeon R9 285 donosi blago unapređenu verziju GCN arhitekture koja je čak naprednija i od one iz Hawaii čipa, jer donosi nekoliko novina. Najbitniji je nove Geometry Engine koji donosi skok u performansama na polju teselacije, ali i nekoliko drugih aspekata koji će doneti ubrzanje. Nova generacija UVD-a sada donosi boljitak kod dekodinga svih poznatijih 4K video formata, kao i brži enkoding 1080p i većih video materijala.

uvod_007_s.jpg

Treba pomenuti i novi Never Settle bundle igara, koji sada ima još duži spisak naslova. Novi program besplatnih igara sada nosi naziv "Space Edition" zbog fokusa na igre koje se, pogađate, odvija u svemiru. Radeon R9 285 pripada zlatnom paketu, tako da uz se uz njega dobija tri naslova po izboru.

uvod_004_s.jpg

Kao što možete da vidite, Radeon R9 285 treba da bude najbolje od oba sveta. Kombinuje isplativost Tahiti kartica kao što su R9 280X i R9 280, ali i paket noviteta koji ide uz Hawaii bazirane modele kao što su R9 290 i R9 290X. Nažalost to znači da će razlike u mogućnostima i podržanim tehnologijama sada da se razlikuju između većeg broja proizvoda. Pod tim mislimo da podržane tehnolgoije previše variraju između Radeona iz tehnički iste generacije. R9 260, R9 270X, R9 280 i R9 285 uošte nemaju podršku za iste stvari što je konfuzno za kupca i isti mora da dobro da proveri da li karta nudi sve što mu je potrebno.

Dodatni problem u našim očima predstavlja činjenica da je upravo AMD taj koji je pri predstavljanju HD 7000 serije želeo da istakne kako će od sada od najjeftinije do najskuplje karte uvek biti zajedničke tehnologije, a da će se razlike videti samo u performansama. Ovaj ideal je sa R serijom potpuno pao u vodu. Dok je maleni HD 7750 podržavao sve što i masivni HD 7990, to sada nije više slučaj što je šteta, zaista.

uvod_005_s.jpg

Ukoliko obratite pažnju na hijerarhiju, možete da primetite da je R9 285 tehnički smešten ispod R9 280X. Nije greška u pitanju, ali AMD definitivno ima problema sa planiranjem, jer oznaka za prosečnok korisnika zaista ne sugeriše da se radi o slabijem modelu, zar ne? Problem je u tome što je vrlo teško definisati koja od ove dve karte je bolja. Hardverski gledano, odnosno kroz prizmu čistih performansi R9 280X je taj koji će izaći kao pobednik. Sa druge strane R9 285 je modernija karta sa boljim setom podržanih tehnologija, pa sve zavisi od toga šta vam je veći prioritet. Ipak, da je situacija potpuno konfuzna u to nema dileme.

uvod_006_s.jpg

Zašto je R9 285 smešten tu gde jeste, jasno govore hardverske specifikacije. Pre svega memorijski podsistem je slabiji od R9 280(X) i daleko je sličniji R9 270(X). Upotrebom 256-bitnog memorijskog interfejsa se smanjila i video memorija sa 3 na 2 GB. To nije nužno gubitak od 50%, jer je AMD napravio ogroman pomak. Naime, podaci u video memoriji vezani za boje se sada kompresuju u letu kako bi smanjili saobraćaj i time se efikasnost povećava do 40%. Dakle, realan bandwidith je i dalje oko 50% slabiji od R9 280X, ali je efikasnost veća čime se kompenzuju slabije hardverske karakteristike memorijskog podsistema.

Podaci u video memoriji vezani za boje se sada kompresuju u letu kako bi smanjili saobraćaj i time se efikasnost povećava do 40%

 

uvod_008_s.jpg

Pritom, u R9 285 je po prvi put ugrađen Tonga čip koji je posebno dizajniran za ovu klasu grafičkih karti. U svom punokrvnom izdanju, ovaj grafički procesor izrađen u TSMC-ovom 28nm proizvodnom procesu, broji 1792 Stream procesora. To je praktično isto kao oslabljeni Tahiti do detalja sa sve 112 teksturnih jedinica. Ipak, zbog manjeg broja memorijskih kontrolera, ovaj GPU ima manju površinu i manji broj ROP-a. Sa druge strane ostalo je mesta za još tranzistora koje su popunili redizajnirana geometrijska jedinica, dodati set instrukcija, sistem za kompresiju boja itd. Ipak, sve ovo čini Tongu i dalje efikasnijom od Tahitija i čini je daleko adekvatnijim čipom za ovu klasu, nego što je to bio Tahiti.

uvod_011_s.jpg

uvod_012_s.jpg

Dakle, kako je pozicioniran između R9 280 i R9 270X, novi model će imati zadatak da se nosi sa GeForce GTX 760 i njegovim naslednikom koji nije toliko daleko od predstavljanja. Za početak verujemo da je AMD učinio sve da aktuelni GeForce više srednje klase nema nikakve šanse, što govore i njihovi interni testovi.

uvod_009_s.jpg

AMD se u velikoj meri trudi da prikaže R9 285 kao grafičku kartu za 1440p rezoluciju odnosno monitore rezolucije 2560x1440, kakav je naš Dell U2711. Nažalost, već samim gledanjem priloženih grafikona koje nam je servirao AMD u prezentaciji moramo da priznamo da sumnjamo u to, osim u slučaju da niste spremni da vam prosečan FPS gravitira oko 30 FPS-a. Pre bismo rekli da je reč o savršenoj 1080p kartici sa mogućnošću igranja igara u 1440p uz potencijalnu potrebu da ne "divljate" sa detaljima.

Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact

Dolazimo i do same karte koja nam je stigla na test, a koja je savršen primer koliko je Tonga veliki napredak u odnosu na Tahiti čip i karte bazirane na njemu. Pre svega, kutija jasno kaže da je reč o kompaktnoj verziji karte namenjenoj za ITX kućišta. Imajući u vidu da sa Tahiti i R9 280X to ne bi bilo moguće nikako, ako ništa drugo onda zbog kompleksnosti štampane ploče i naponske jedinice, jasno je da je R9 285 promena u dobrom smeru.

sapphire_r9_285_compact_009_s.jpg

Samo pakovanje ne govori gotovo ništa pametno o karti i osim nekoliko generičkih tekstova na poleđini, malo šta može da vam bude od koristi. Šteta, jer bi za ovakav model zaista trebalo odstupiti od uobičajene prakse i staviti sliku sa dimenzijama, jer svako ko planira da kupi ovaj model za potrebe naprednog HTPC-a će morati da zna sa koliko velikom kartom ima posla.

sapphire_r9_285_compact_010_s.jpg

Suprotno spoljašnjosti, unutrašnjost kutije je sjajna, jer je tu niz dodataka koje uvek cenimo kod kompanije Sapphire. Pored same karte, tu je dokumentacija, disk sa drajverima, ali i video adapteri, HDMI kabl dužine 1.8 metara i podloga za miša koja se nije našla na slici, jer smo je zagubili neposredno pre nego što smo pravili "foto sešn" grafičke karte.

sapphire_r9_285_compact_011_s.jpg

sapphire_r9_285_compact_012_s.jpg

Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact je zaista mala karta, kao što je i proizvođač sugerisao u oznaci. Prvo na šta nas je podsetila je Asusov GTX 670 DirectCU Mini, što je velika pohvala, jer je reč o fantastičnom proizvodu.

Prvo na šta nas je podsetila je Asusov GTX 670 DirectCU Mini, što je velika pohvala, jer je reč o fantastičnom proizvodu

sapphire_r9_285_compact_013_s.jpg

sapphire_r9_285_compact_007_s.jpg

Sama karta je zdepasta i debeljuškasta, ali i prilično teška. Jednostavno, oseća se pod rukom da nije reč o nekom slabijem modelu niže klase. Rashladni sistem zauzima dva slota, a kartom dominira plastični sivo-crni oklop sa ventilatorom prečnika 90 mm lociranom u centru. Ventilator ima devet peraja, a nije reč o nekom od avangardnijih primeraka, već o manje-više standardnom dizajnu.

sapphire_r9_285_compact_001_s.jpg

sapphire_r9_285_compact_019_s.jpg

Kada se pogleda malo sa strane, odmah postaje jasno zašto je kuler i grafička karta uopšte, toliko masivna. Pre svega tu su aluminijumska rebra visokog profila i podebljim okvirom. Radi što efikasnijeg i ravnomernijeg transfera toplote sa izvora (GPU) na ostatak rashladnog tela, ugrađeno je čak četiri heatpipe-a. Ovo nije rekordan broj heatpipe-ova za neku veliku grafičku kartu, ali za minijaturu poput ove je itekako veliki. Svaki je izrađen od bakra, a Sapphire se nije trudio da finišira sa idealnom završnom obradom i da ih presvuče niklom. To u ovom slučaju nije toliko strašno, jer su "toplotne cevi" jako malo izložene.

sapphire_r9_285_compact_020_s.jpg

Na zadnjoj strani karte se može videti da kuler neposredno odvodi toplotu ne samo sa Tonga procesora, već i sa memorijskih čipova, što je jako bitno kod kompaktnog dizajna, jer je bitno da što više komponenti bude hlađeno. Sa desne strane se nalazi 8-pin PCIe naponski priključak zaokrenut za 180 stepeni što pomaže pri kabliranju i skidanju "štipaljke" na konektoru kada je to potrebno. Takođe, to nam govori i da je potrošnja karte manja od 225 W (75 W iz PCIe slota + 150 W iz 8pin konektora je maksimum). Ipak, odbijmo barem 10-ak procenata, što bi i AMD učinio iz predostrožnosti i možemo reći da je realno da ova karta troši između 175 i 200 W. Za sada, AMD je preskočio da pomene ovaj podatak, ali je to vrlo interesantno, jer nema čega da se stidi. Barem ne ukoliko znamo da svaki R9 280X zahteva 8+6 pin PCIe prikljčak.

sapphire_r9_285_compact_002_s.jpg

Poleđina karte ukazuje na to da je Sapphire zaista morao da se potrudi kako bi sve elemente uspeo da smesti na malu površinu štampane ploče. Jednostavno, sve je prenačičkano elementima, a vidi se i da su upotrebljena četiri memorijska čipa, kao i to da je naponska jedinica izmeštena na prednji deo karte, kako to obično biva kada se štedi na prostoru.

sapphire_r9_285_compact_004_s.jpg

Na kraju treba primetiti i mikroprekidač sa Sapphire logoom koji svetli kada je grafička karta u funkcij. Ovaj svič služi da pokrenete jedan ili drugi BIOS, a u slučaju Sapphire-a jedan služi za UEFI mod, dok je drugi "legacy" i služi za kompatibilnost sa većim brojem situacija.

Što se konekcija tiče, ovaj model raspolaže sa dva mini Display Porta i po jednim HDMI i DVI priključkom u punoj veličini. Pritom, modeli koji budu imali tri DisplayPorta će podržavati Eyefinity sa tri monitora pri čemu će svi konektori moći da budu DP. To do sada nije bilo moguće, jer je barem jedan morao da bude HDMI ili DVI. Stoga, Eyefinity je sada još fleksibilniji nego radnije i to će biti plus za sve koji koriste veći broj ekrana.

gpuz_default.png

Specifikacije su praktično iste u odnosu na ono što je AMD propisao, s tim da je takt GPU-a povećan za 10 MHz što u praksi ne može da pravi nikakvu razliku. Dakle, upotrebljena je punokrvna Tonga sa 1792 Stream procesora, uz 32 ROP i 112 teksturnih jedinica. Dakle, vrlo slično onome čime raspolaže Radeon R9 280. Iako GPU-Z kaže da Tonga poseduje 64 ROP-a, to nije tačno očitavanje i njihov broj je de facto dvostruko manji. Ipak, imajući u vidu da je ovo broj koji karakteriše i Tahiti, drago nam je da broj ROP-a nije menjao. Frekvencija na kojoj radi memorija je efektivno 5500 MHz, a nažalost overklokeri nemaju čemu da se raduju, jer je upotrebljena Elpida GDDR5 memorija koja je opštepoznata kao užasna po pitanju povećanja radnog takta. Što se kvaliteta čipa tiče, to nismo mogli da proverimo, jer Tonga, barem za sada, ne podržava proveru ove karakteristike.

asic_quality.png

 

Specifikacije
 • Proizvođač Sapphire
 • Tip AMD Radeon R9 285
 • Model Radeon R9 285 ITX Compact
 • GPU Tonga
 • Proizvodni proces 28nm
 • Tehnologije DirectX 11.1, ShaderModel 5.0, DirectCompute 5.0, OpenCL, Eyefinity, TressFX, UVD, VCE, HD3D, ZeroCore, TrueAudio, FreeSync
 • Frekvencija GPU-a [MHz] 928
 • Interfejs PCI-E 3.0 x16
 • Broj Stream procesora 1792
 • Broj Teksturnih jedinica 112
 • Broj ROP jedinica 32
 • Texture fillrate [MTex/s] 103.9
 • Pixel fillrate [MPix/s] 53.9
 • Kapacitet memorije 2 GB
 • Magistrala 256 bit
 • Tip memorije GDDR5
 • Frekvencija memorije (realno / efektivno) [MHz] 1375 / 5500
 • Memorijski protok [GB/s] 176
 • Napajanje 8pin
 • Video izlazi 2 x mini Display Port, HDMI, DVI
 • MultiGPU podrška Da
 • Garancija 36 meseci
 

3DMark, Unigine

Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 3000 6000 9000 12000
Firestrike
Futuremark 3DMark 11 ( GPU Score (extreme preset) )
1920x1080
2560x1440
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 2250 4500 6750 9000
Extreme preset
Futuremark 3DMark Vantage ( GPU Score (Extreme preset) )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 10000 20000 30000 40000
GPU Score (Extreme preset)
Unigine Valley 1.0 ( Ultra, Extreme tesselation )
1920x1080
2560x1440
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 30 60 90 120
fps
Unigine Heaven 4.0 ( Ultra, Extreme Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 38 75 113 150
fps
 

Crysis, Crysis 2, Sniper Elite V2

Crysis Warhead ( DX10, enthusiast )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
Radeon R9 285 ITX Compact
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 25 50 75 100
fps
Crysis 2 ( DX11, ultra, HD textures )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
Radeon R9 285 ITX Compact
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 40 80 120 160
fps
Sniper Elite V2 ( DX11, ultra )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
Radeon R9 285 ITX Compact
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 20 40 60 80
fps
 

Metro, Dirt Showdown, Sleeping Dogs

Metro Last Light ( DX11, very high tesselation )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
0 25 50 75 100
fps
Metro 2033 ( DX11, very high, tesselation )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
0 25 50 75 100
fps
Dirt Showdown ( DX11, ultra )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
0 35 70 105 140
fps
 

BioShock, Tomb Raider, Hitman

BioShock Infinite ( DX11, ultra )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 50 100 150 200
GPU Score
BioShock Infinite ( Ultra, DDOF on )
1920x1080
2560x1440
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 50 100 150 200
fps
Tomb Raider ( Ultra, TressFX Off )
1920x1080
2560x1440
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 60 120 180 240
fps
Hitman Absolution ( DX11, ultra )
1920x1080 4xAA 16xAF
2560x1440 4xAA 16xAF
Radeon R9 280X Vapor-X
Radeon R9 285 ITX Compact
Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB
R7950 TwinFrozr III 3GB OC - R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
GeForce GTX 760 DirectCU II 2GB
Radeon R9 270X Vapor-X
Radeon R9 270 Gaming TwinFrozr IV OC 2GB
0 25 50 75 100
fps
 

Utisci u radu i zaključak

Možda bismo imali neke predrasude na račun hlađenja, da nismo uvek imali odlično iskustvo sa proizvodima koje je potpisao Sapphire. I ovog puta su pokazali da su dorasli zadatku, pa je kuler lako održavao temperaturu GPU-a na 67 stepeni Celzijusove skale što je odličan rezultat. Istina, u malom kućištu će ova temperatura biti nešto viša u odnosu na našu otvorenu test platformu, ali čak i da se popne za 10 ili 15 stepeni Tonga će ostati na sigurnom. Buka nije reč koja može da se poveže sa Radeon R9 285 ITX Compact modelom, jer je istinski tih, a verujemo da bi mogao da bude bučniji samo tokom gejming sesij. Uostalom, mislimo da ne može da se napravi bolje rashladno rešenje od ovoga, a da pritom stane u minijaturna kućišta.

afterburner_default_s.png

temps_default_s.png

 

Suprotno korisničkom iskustvu koje je bilo fantastično, nismo tako dobro prošli na polju overkloka, ali smo izgleda i očekivali previše

Suprotno korisničkom iskustvu, nismo tako dobro prošli na polju overkloka. Naime, očekivali smo više o Tonge i R9 285 generalno. Sa fabričkih 928 MHz, relativno lako smo dostigli 1090 MHz, ali smo se tu i zaustavili. Dok je GPU pokazao solidan, ali ne i odličan OC potencijal, Elpidini memorijski čipovi nisu hteli da se maknu sa efektivnih 6060 MHz. Ovo sve donosi oko 10% skoka u perfomansama i dok je to manje-više standardna vrednost, daleko zastareliji Tahiti se pokazao bolje, jer je neretko ostvarivao i respektabilnih 1150-1200 MHz.

gpuz_oc.gif

Testiranje je pokazalo ono što smo u potpunosti i očekivali, a to je da su performanse između R9 280X i GeForce GTX 760 modela. AMD se potrudio da smesti ovu kartu tako da preuzme vođstvo nad GeForce konkurentom. Problem je u tome što je Nvidia u međuvremenu oborila cene GTX-a 770. Već sada mogu da se nađu čak i u domaćim "okasnelim" cenovnicima po ceni od oko 300 evra, što je ujedno i početna cena R9 285.

sapphire_r9_285_compact_006_s.jpg

Radeon R9 285 ima nekoliko bitnih unapređenja kao što su implementiranu True Audio, kojeg nije bilo kod R9 280(X), Freesync podršku, mogućnost da Eyefinity radi sa tri DisplayPort konektora, pa čak i bogati bundle sa igrama gde zaista imate pregršt izbora. Ipak, brinemo da ovaj "upgrade" možda neće biti dovoljan za momenat kada se pojavi Maxwell bazirana karta iste klase, kao što je to neki budući "GTX 960".

sapphire_r9_285_compact_008_s.jpg

Do tada, AMD ima solidnog igrača u klasi, pomalo ugroženog od strane erozije cena kod više klase iz konkurentskog tabora. Na polju performansi smo očekivali malo više, ali smo zato dobili osveženi paket tehnologija, energetski efikasniji proizvod i novi Never Settle: Space Edition bundle igara.

AMD ima solidnog igrača u klasi, pomalo ugroženog od strane erozije cena kod više klase iz konkurentskog tabora

sapphire_r9_285_compact_016_s.jpg

Što se Sapphire-a tiče, verovali ili ne priča je potpuno drugačija iako govorimo i dalje o istom modelu. Jednostavno, dok je R9 285 u regularnim okolnostima ostavio relativno mlak utisak, kada ga prebacite u ITX kompaktno izdanje, stvari postaju znatno drugačije. Jednostavno, kao ploča za gejming HTPC ovaj model je savršen izbor. Dobro kontrolisane temperature, odlične akustične performanse, bogat izbor video izlaza i performanse kao stvorene za 1080p gejming. Šta više da poželite? Da dobijete igre uz kartu? Sapphire i AMD su se i za to pobrinuli.


Prednosti
:

- Kompaktnost
- Performanse za ITX grafičku kartu
- Osvežen novim AMD tehnologijama
- Tiho i efikasno hlađenje


Nedostaci:


- R9 285 generalno ostavlja mlak utisak
- Elpida memorija

Komentari

0 Dodaj komentar

Sapphire Radeon R7 265 Dual-X

Test: Nvidia GeForce GTX 980

10203
10205
10206
10207
10208
10209