Greška

Došlo je do greške.

Test: Sapphire Edge HD4

09.08.2013 11:45 | 1 Hardver

Nebojša Todorović

Proizvod stiže u karakterističnom pakovanju za Sapphire, što znači da je kutija kompaktnih dimenzija. Spolja se može pohvaliti krajnjom informativnošću, gde su specifikacije, sadržaj pakovanja i sve ostale neophodne stavke taksativno navedene bez ikakvih marketinških preterivanja. Unutrašnjost je uredno i dobro organizovana, tako da neće biti problema ukoliko sve bude trebalo da se vrati na mesto. 

Tradicionalno za ovog proizvođača, propratni paket je prilično bogat. Iako ima bolje opremljenih mini konfiguracija u gami, Edge HD4 ipak sadrži sve što je neophodno da možete odmah da ga koristite. Konkretno, mislimo na disk sa drajverima, HDMI kabl za vezu sa monitorom, tako da uz tastaturu i miš ste praktično instant sve povezali i možete krenuti u instalaciju operativnog sistema. Tu je i još jedan dodatak koji se nije našao u našoj kutiji, ali je tu u retail pakovanju je i "HDMI to DVI" adapter koji će koristiti svakom ko nema HDMI na monitoru. Naravno, tu je i još korisnih dodataka na spisku.
 

 

Metalno postolje je jedno od njih. Dopada nam se način na koji je ono izrađeno. Osnova je metalna, dok je donja strana kompletno presvučena gumenim slojem. Na ovaj način se ne prenose ni najmanje vibracije, a uređaj stoji čvrsto na podlozi bez ikakvih šansi da kliza. Montaža se izvodi jednostavno i bez potrebe za alatom, a samo ukoliko baš da zategnete šraf do samog kraja, alat će vam dobro doći. Mada ni tada neće biti potpuno neophodan, kovanica od 20 dinara će jednako dobro odraditi posao. Takođe, treba pomenuti i dizajn koji je inspirisan zatalasanom površinom vode čiji je centar na mestu gde sam uređaj naleže na nosač.
 


 

Inače, verovatno ste primetili par pasusa iznad da Edge HD4 nema OS. To je nažalost tačno, a razlog je ušteda kako bi se smanjila krajnja cena prema kupcu. Ovo se može tumačiti kao dobar ili loš potez u zavisnosti od stava. Mi smatramo da napredniji korisnici neće imati problem sa tim, štaviše, ceniće otvorene mogućnosti da sami izaberu OS i verziju koju će instalirati. Sa druge strane, ne verujemo da će oni sa manje znanja ovo dočekati sa osmehom na licu. Posebno zbog činjenice da ovakvi računari nemaju optički uređaj. Ipak, uz malo truda svako ko želi će uspeti da se snađe.
 


 

Kako Sapphire Edge HD4 ne poseduje napajanje u svom malom kućištu, kao što smo i očekivali, za to je zadužen adapter. Deklarisan je na vrlo visokih 65 W, što je više nego dovoljno. Zapravo, tipična potrošnja Edge HD4 je izuzetno niska i iznosi oko 25 W pri opterećenju. To znači da ćete moći da ga ostavite da radi 24/7 bez bilo kakve bojazni da ćete se na kraju meseca šokirati računom za struju. Zapravo, sve su šanse da jedna sijalica bude veći potrošač čak i ukoliko radi u kraćim intervalima.
 


Sapphire Edge HD4 je veoma malih dimenzija i kada je postavljen vertikalno na nosač podseća na eksterni optički uređaj. Ipak, primetno je kabastiji od Gigabyte BRIX-a i Intelovog NUC-a, ali i dalje dovoljno mali da može da se smesti bilo gde. Čak i u slučaju da želite da ostane neprimetan. Na sreću to neće biti često, jer je dizajn zaista veoma privlačan.
 


 

Bilo da govorimo o vizuelnoj komponenti ili o samom kvalitetu izrade, Edge HD4 je sjajan uređaj. Tanak je i nešto širi od prosečne sveske, a uz zaobljene linije izgleda vitko i elegantno. Plastično kućište je izvedeno tako da praktično ne možete naći bilo kakve šrafove, a površina je presvučena specifičnim slojem gume. Na ovaj način ste osigurani od neželjenih fleka i mrlja od prstiju.

Sapphire Edge HD4 - Nastavak


Zadnja stranica uređaja krije poveći broj izlaza, što je osveženje nakon nekoliko prošlih minijaturnih konfiguracija. Tu su HDMI i VGA video izlazi, kao i jedan gigabitni LAN, odnosno dva USB 2.0 porta. To nije sve, jer su na sve to implementirana i dva audio priključka u klasičnom 3.5mm obliku. Dakle, slušalice i mikrofon možete komotno priključiti, ali i klasične stereo zvučnike. Ovo je odlična vest, jer su se proizvođa, barem po našem mišljenju, preterali sa oslanjanjem na mogućnost HDMI interfejsa da prenosi audio zajedno sa video signalom.Prednja strana takođe krije još dva bitna detalja. U pitanju su dva USB konektora, od kojih jedan odgovara 3.0 standardu. Kada se sve sabere, na raspolaganju su vam čak četiri USB porta što je zaista dovoljno da nikada ne posegnete za dodatnim hubom, osim ukoliko nemate nek specifične potrebe.Od ostalih detalja treba primetiti taster za paljenje računara u kome se nalazi LED-ovi sa ikonicama koji služe kao indikatori rada. Dopada nam se ovo rešenje, jer je vrlo praktično, a taster je na taj način osvetljen i nije ga teško napipati čak i u mraku. Druge dve ivice praktično predstavljaju otvore za protok vazduha, jer imaju male ovalne otvore celom dužinom.Kada smo krenuli da zagledamo malo Sapphire Edge HD4 bilo nam je interesantno kako su sakrili praktično sve šrafove tako da se apsolutno ne može videti kako su izvedeni spojevi. Tek nakon malo traganja, shvatili smo da je donji poklopac potrebno odvojiti putem nekog tankog alata ili još jednostavnije kreditnom karticom. Kada to učinite, sve postaje potpuno jasno.  

Sapphire Edge HD4 - iznutra

Kada smo uklonili pozadinski plastični poklopac, otkrili smo ukupno pet šrafova koji osiguravaju ostatak kućišta. Odmah u levom ćošku možete primetiti i WiFi karticu. Proizvela ju je kompanija AzureWave, a model nosi oznaku AW-NU103 i koristi se ne toliko retko i u prenosnim kompjuterima. Iako poseduje podršku za dve antene, iskorišćena je samo jedna. Što se samog WiFi modula tiče, poseduje podršku za 300 Mbps, odnosno 802.11 b/g/n standarde. U radu se pokazala stabilno i imala je odličan signal svuda po stanu, pri čemu smo koristili Asusov  RT-N56U ruter. Jedino što se može okarakteristai kao propust je nedostatak BlueTooth modula, koji bi dobro došao. Na svu sreću, zbog četiri USB porta ovo nije toliko veliki nedostatak kao u slučaju Gigabyte-ovog Brixa.

 


Kada smo uklonili gore pomenutih pet šrafova i prednju ploču, otkrili smo i ostatak konfiguracije. Organizacija komponenti je odlična i raspoloživ prostor je maksimalno dobro organizovan kako bi sve stalo. Veliki deo je otišao na hard disk od 2.5 inča, što i ne čudi, s obzirom na male dimenzije kućišta i činjenicu da je upravo ova komponenta najveća. Nama se dopada ova odluka, jer i pored modernog mSata priključka koji možete naći u NUC i Brix računarima, ovako možete znatno jeftinije doći do uređaja velikog kapaciteta. Hard disk je potpisao Western Digital, a reč je Blue varijanti koju karakterišu magnetne ploče brzine 5400 obrtaja u minuti i 8 MB keš memorije.Istina, ovo nije najbrže rešenje, ali je relativno jeftino i pruža upotrebljiv kapacitet. Stoga, Sapphire je imao želju da ovaj računar što povoljnije učini samostalnim. Iako bi SSD predstavljao bržu soluciju, model velikog kapaciteta bi znatno povisio cenu, a varijanta od 60 ili manje gigabajta bi redukovala upotrebljivost u primetnoj meri. Naravno, na korisniku je uvek izbor, a bitno je da je moguće relativno jednostavno izmeniti postojeći uređaj. Autor ovog teksta bi recimo najradije zamenio postojeći HDD sa Western Digital Black modelom od nekih 500 GB kako bi mogao da smesti veliku količinu multimedijalnog sadržaj na ovog mališana, ali tako da responsivnost sistema bude još malo bolja.
 


 

Ispod malenog kulera nalazi se procesor baziran na Sandy Bridge arhitekturi. Imajući u vidu namenu i cenovnom rangu kome Edge HD4 pripada, odluka je pala na Celeron 847. Uostalom, ovaj CPU predstavlja adekvatan izbor i zbog TDP-a od svega 17 W koji će itekako značiti kako zbog male potrošnje, tako i zbog zagrevanja. Procesor je zalemljen na matičnu ploču, tako da od zamene nema ništa. Izrađen je u 32-nanometarsom proizvodnom procesu, što je karakteristika cele Sandy Bridge game.Veoma je sličan Pentiumu, jer poseduje dva jezgra bez HyperThreading tehnologije, kao i nekoliko drugih mogućnosti koje karakterišu Core i3/5/7 seriju. Takt je relativno nizak i iznosi maksimalnih 1100 MHz, ali s obzirom na to da imaju solidno snage, svakodnevne aktivnosti će proći sasvim glatko.
 


 

Sapphire Edge HD4 poseduje jedan slot za memoriju, a taj modul je pametno odabran. Naime, u pitanju je usamljeni "value" modul kapaciteta 4 GB izrađen od strane Transcenda. Deklarisan je za rad na frekvenciji od 1600 MHz, a čipovi su izašli iz pogona kompanije Elipida . Ukoliko vam nije dovoljno, uvek možete zameniti postojeći modul većeg kapaciteta, ali smatramo da većina korisnika neće osetiti potrebu za takvom odlukom. Dok je 4 GB prava mera, smatramo da je preko 8 GB potpuno suludo ugrađivati u ovaj PC.
 


 

Audio komponenta je poverena Realtekovom ALC 662 čipu, koji poseduje podršku za 5.1 format, a veza sa audio uređajima se može obavljati putem 3.5mm džeka ili putem HDMI interfejsa, a izbor je na vama. Za detektovanje temperatura upotrebljen je ITE IT8772E čip, koji se često sreće na raznim matičnim pločama. Softverska podrška za njega je odlična, tako da ćete monitoring temperatura obavljati lako preko bilo kog poznatijeg programa.
 


 

Od ostalih detalja treba primetiti pasivno hlađen Intel Express čipset koji na sebi ima minijaturni termalni interfejs za disipaciju toplote. Ovde isto vredi primetiti i jednostavno rešen taster za paljenje računara u čijem je srednišnjem delu smeštena LE dioda.

 


Specifikacije, rezultati i zaključak

 

 

Specifikacije Sapphire Edge HD4
Procesor Intel Celeron 847 1.1 GHz (17W)
Čipset Intel Express Chipset
RAM 1 x 4 GB Transcend 1333 MHz
VGA Intel HD Graphics
HDD 320 GB
Optika n/a
Bežične konekcije WiFi 802.11 b/g/n
Operativni sistem bez OS-a
Dimenzije (D x Š x V u mm) 193 x 148 x 22
Cena oko 30.000 RSD


 

Rezultati Sapphire Edge HD4 Gigabyte Brix GB-XM1-1007 Intel DC3217IYE
7-Zip 9.20 x64 kompresija / dekompresija [KB/s] 2.045 / 24.810 2.910 / 32.969 4.628 / 56.663
WinRar 4.20 Benchmark [KB/s] 1.202 1.520 2.759
x264 HD Benchmark 4.0 pass1 / pass2 [s] 26.61 / 4.64 39.2 / 7.1 54.8 / 10.1
Cinebench R11.5 x64 OpenGL / CPU [pts] 5.34 / 0.81 9.38 / 1.11 13.77 / 1.65
AIDA 64 2.5 Extreme Memory Benchmark      
Read [MB/s] 7.266 10.214 11.739
Write [MB/s] 6.124 8.641 10.372
Copy [MB/s] 7.648 10.790 12.362
AIDA 64 2.0 memory latency [ns] 88.4 69.3 64.1
TrueCrypt [AES / TwoFish / Serpent] 83.5 / 66.3 / 37.7 132 / 98.1 / 60.5 174 / 155 / 87.7
1920x1080 0xAA 0xAF      
Street Fighter IV (DX10, Low) [fps] 21.3 32.1 51.7
Resident Evil 5 (DX10, Low) [fps] 11.2 19.6 28.5
Dark Void (DX11, low) [fps] 9.6 14.1 25.7
Lost Planet 2 (DX11, low) [fps] 8.8 13.8 22.8
Unigine Valley (DX11, low) [fps] 4.3 5.7 8.9
 

Utisci u radu i zaključak

Sapphire Edge HD4 se sjajno pokazao u praksi, jer mu je funkcionalnost veoma velika. BIlo da ga smestite iza ili pored televizora u funkciji HTPC-a ili kao klasičnu "Office/surf" mašinu, Edge HD4 će se odlično snaći. Najbitnije od svega je to što vam neće ništa dodatno biti neophodno. Bilo da govorimo o video kablovima, proširenju za USB portove ili traženju alternativnog načina da povežete zvučnike. Sve od ovih stavki je eliminisano od samog starta. Mi smo instalirali Windows 7 i to u Ultimate verziji i moramo priznati da je korisničko iskustvo bilo prilično udobno.

Računar ima odličan odziv, a čak i multitasking sa manje zahtevnim aplikacijama radi besprekorno. Odvojili smo i posebnu particiju za multimediju i vrlo smo zadovoljni činjenicom da je apsolutno svaki video fajl pušten bez ikakvog problema, bez obzira na rezoluciju ili bitrate. Instalirali smo i MAME odnosno SNES emulator i zaigrali nekoliko naslova, a čak je i deo ovog teksta otkucan putem ovog računara. Čak je i igranje PES-a 2013 u 1080p rezoluciji moguća. Razume se, uz redukovan nivo detalja. Da skratimo priču, možda je mali, ali Edge HD4 ne zaostaje za velikim računarima sličnih karakteristika.


 

Rashladni sistem je izuzetno tih i to moramo naglasiti, jer smo veoma zadovoljni činjenicom da i u potpuno tihoj sobi rashladni sistem ovog računara nije lako čuti. Ovo je posebno interesantno, jer je HWMonitor detektova brzinu ventilatora od oko 6000 obrtaja u minuti tokom optrećeneja. Temperature su nešto više, ali treba imati u vidu da je u toku testiranja spoljna temperatura bila blizu 40 stepeni Celzijusove skale. Stoga, u realnoj situaciji gde ne govorimo o paklenim Beogradskim letnjim danima, temperatura će biti primetno niža.Sapphire Edge HD4 se zapravo pojavio pre nove generacije minijaturnih računara o kojima smo pisali u proteklih nekoliko meseci. Ipak, prema našem iskustvu imamo utisak da će oba koncepta paralelno postojati na tržištu. Istina je da su modeli poput NUC-a jako simpatični zbog ekstremne minijaturizacije, ali su Edge HD4 i slične konfiguracije nešto većih dimenzija ipak malo fleksibilnije. Prosto, razlike u veličini nisu toliko bitne, koliko je korišćenje klasičnog uređaja za smeštanje podataka, veći broj konektora na kućištu i na kraju i bolja provetrenost. 

Iako ima nešto slabije performanse nego novi Intelov NUC, pa čak i Gigabyte-ov Brix, Sapphire Edge HD4 ima nekoliko praktičnijih prednosti koji bi većini korisnicima mogli biti daleko bitniji u praksi. Jednostavno, performanse ovih računara su po pravilu skromne, a njihovi korisnici ih neće upotrebljavati za video rendering ili neki sličan "ozbiljan" zadatak. Sa druge strane, svi oni zadovoljavaju osnovne potrebe u vidu rada u Office okruženju, gledanje čak i zahtevnih video materijala u visokoj rezoluciji, kao i surf. Stoga, tabelu sa rezultatima nemojte uzimati previše ozbiljno, jer je i pored na oko velikih razlika, korisničko iskustvo veoma slično. Mi smatramo da je to upravo ono što je i bitno, jer sve osim zahtevnih igara na svim modelima jednako dobro radi.
 


 

Od praktičnih prednosti tu je mogućnost montaže klasičnog 2.5-inčnog hard diska. Iako je SSD brže rešenje, ovde uređaj za smeštanje podataka ne predstavlja posebno izraženo usko grlo. Sa druge strane, ukoliko planirate da ovakav PC upotrebite kao centar multimedije u dnevnoj sobi, 320 GB prostora je daleko bitnije ukoliko ne planirate da se zamajavate sa eksternim hard diskovima ili "povlačenjem" filmova i serija preko mreže. Čak četiri USB porta, od kojih jedan podržava 3.0 standard je takođe jako korisno da ne biste posezali za hubovima i na kraju tu su audio izlazi koji izostaju na NUC modelima.
 


 

Na kraju, Edge HD4 će verovatno biti osvežen nekim novijim Intel procesorom baziranom na Haswell arhitekturi, jer je ipak reč o uređaju sa početka godine. Do tada, Sapphire će sigurno oboriti cene čime će privući potencijalne kupce, što će Edge HD4 učiniti posebno primamljivim. Jedina konkurencija u većoj meri dolazi iz iste kuće sa nazivom Edge VS koji ima APU, ozbiljniji hardver uopšte, posebno u domenu 3D grafike, a jedino što nema jeste elegantna linija koja karakteriše Edge HD4. Ipak, uz nižu cenu i jedan aspekt u kome je slabiji, ne sumnjamo da će i Edge HD4 imati svoju publiku koja će, sasvim opravdano, biti potpuno zadovoljna.


Prednosti:

- Veliki hard disk
- USB 3.0
- Četiri USB konektora
- Audio konektori

Nedostaci:

- Nešto sporiji procesor
- Nedostatak BlueTooth-a
- Drajveri na CD-u

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP EliteOne 800 AiO

Test: Samsung ATIV One 5 Style

10203
10205
10206
10207
10208
10209