Greška

Došlo je do greške.

Test: Sapphire Edge HD4

09.08.2013 11:45 | 0 Hardver
Test: Sapphire Edge HD4

Pristupačni mini računari su nešto što ćemo sve češće sretati u ponudi mnogih kompanija, a nastali su kao rezultat velikog stepena integracije kod aktuelnog hardvera. Idealan su izbor za svakoga kome treba dodatni PC za dnevnu ili neku drugu sobu, ili kao uređaj koji će poslužiti da proširite funkcionalnost televizora velike dijagonale. Sapphire je rano shvatio da će ovi mališani biti jak faktor na tržištu, tako da sada poseduju solidnu paletu proizvoda čiji je jedan od novijih članova model oznake Edge HD4, koji vam danas predstavljamo...

Test: Sapphire Edge HD4

Nebojša Todorović

Proizvod stiže u karakterističnom pakovanju za Sapphire, što znači da je kutija kompaktnih dimenzija. Spolja se može pohvaliti krajnjom informativnošću, gde su specifikacije, sadržaj pakovanja i sve ostale neophodne stavke taksativno navedene bez ikakvih marketinških preterivanja. Unutrašnjost je uredno i dobro organizovana, tako da neće biti problema ukoliko sve bude trebalo da se vrati na mesto. 

Tradicionalno za ovog proizvođača, propratni paket je prilično bogat. Iako ima bolje opremljenih mini konfiguracija u gami, Edge HD4 ipak sadrži sve što je neophodno da možete odmah da ga koristite. Konkretno, mislimo na disk sa drajverima, HDMI kabl za vezu sa monitorom, tako da uz tastaturu i miš ste praktično instant sve povezali i možete krenuti u instalaciju operativnog sistema. Tu je i još jedan dodatak koji se nije našao u našoj kutiji, ali je tu u retail pakovanju je i "HDMI to DVI" adapter koji će koristiti svakom ko nema HDMI na monitoru. Naravno, tu je i još korisnih dodataka na spisku.
 

 

Metalno postolje je jedno od njih. Dopada nam se način na koji je ono izrađeno. Osnova je metalna, dok je donja strana kompletno presvučena gumenim slojem. Na ovaj način se ne prenose ni najmanje vibracije, a uređaj stoji čvrsto na podlozi bez ikakvih šansi da kliza. Montaža se izvodi jednostavno i bez potrebe za alatom, a samo ukoliko baš da zategnete šraf do samog kraja, alat će vam dobro doći. Mada ni tada neće biti potpuno neophodan, kovanica od 20 dinara će jednako dobro odraditi posao. Takođe, treba pomenuti i dizajn koji je inspirisan zatalasanom površinom vode čiji je centar na mestu gde sam uređaj naleže na nosač.
 


 

Inače, verovatno ste primetili par pasusa iznad da Edge HD4 nema OS. To je nažalost tačno, a razlog je ušteda kako bi se smanjila krajnja cena prema kupcu. Ovo se može tumačiti kao dobar ili loš potez u zavisnosti od stava. Mi smatramo da napredniji korisnici neće imati problem sa tim, štaviše, ceniće otvorene mogućnosti da sami izaberu OS i verziju koju će instalirati. Sa druge strane, ne verujemo da će oni sa manje znanja ovo dočekati sa osmehom na licu. Posebno zbog činjenice da ovakvi računari nemaju optički uređaj. Ipak, uz malo truda svako ko želi će uspeti da se snađe.
 


 

Kako Sapphire Edge HD4 ne poseduje napajanje u svom malom kućištu, kao što smo i očekivali, za to je zadužen adapter. Deklarisan je na vrlo visokih 65 W, što je više nego dovoljno. Zapravo, tipična potrošnja Edge HD4 je izuzetno niska i iznosi oko 25 W pri opterećenju. To znači da ćete moći da ga ostavite da radi 24/7 bez bilo kakve bojazni da ćete se na kraju meseca šokirati računom za struju. Zapravo, sve su šanse da jedna sijalica bude veći potrošač čak i ukoliko radi u kraćim intervalima.
 


Sapphire Edge HD4 je veoma malih dimenzija i kada je postavljen vertikalno na nosač podseća na eksterni optički uređaj. Ipak, primetno je kabastiji od Gigabyte BRIX-a i Intelovog NUC-a, ali i dalje dovoljno mali da može da se smesti bilo gde. Čak i u slučaju da želite da ostane neprimetan. Na sreću to neće biti često, jer je dizajn zaista veoma privlačan.
 


 

Bilo da govorimo o vizuelnoj komponenti ili o samom kvalitetu izrade, Edge HD4 je sjajan uređaj. Tanak je i nešto širi od prosečne sveske, a uz zaobljene linije izgleda vitko i elegantno. Plastično kućište je izvedeno tako da praktično ne možete naći bilo kakve šrafove, a površina je presvučena specifičnim slojem gume. Na ovaj način ste osigurani od neželjenih fleka i mrlja od prstiju.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP EliteOne 800 AiO

Test: Samsung ATIV One 5 Style

10203
10205
10206
10207
10208
10209