Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Ultra HD 4K UE55F9000

26.12.2013 08:21 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Svima je jasno da tehnologija mora da se razvija i napreduje iz godine u godinu, ali da li je tempo postao prebrz? Zaista nema smisla žaliti se na njen ubrzani napredak, jer to je ipak pozitivna stvar zar ne? Generalno gledano - da, napredak u tehnološkim poljima jeste dobrodošao, ali postoji dobar broj slučajeva kada noviteti ipak ne budu potpuno iskorišćeni, iz ovog ili onog razloga. Danas je upravo takav slučaj sa televizorima UltraHD rezolucije. Na koje stvari konkretno mislimo? Krenimo redom.

Pre svega, televizori sa ekranima visoke FullHD 1080p rezolucije nalaze se na tržištu još od kraja 2005. godine. Osam godina nije kratak period, zar nije došlo vreme za nešto bolje i novije? Moramo reći da jeste, pogotovo kada smartfoni i tableti već počinju polako da dobijaju rezolucije koje su veće od 1920 x 1080 tačaka, zašto onda televizori ne bi imali više piksela? Ta ideja je već sprovedena u akciju, tako da se na tržištu nalazi sve više i više Ultra High Definition modela koji poseduju 4K2K rezoluciju. U čemu je problem, zašto bismo se onda bunili, kada viša rezolucija donosi veći broj detalja, i sveukupno bolju sliku?Problem leži u veoma bitnoj činjenici - a to je nedostatak izvornog Ultra HD materijala. 4K2K snimci dostupni potrošačima su ovom trenutku jako retki. Najčešće ih možete sresti u vidu kraćih video semplova i demo prezentacija proizvođača, koji su tu da korisniku daju uvid u ono što ih čeka kupovinom 4K televizora. Ipak, glavna namena televizora je praćenje TV programa i gledanje filmova. Prva stvar, nijedna televizijska stanica još uvek ne emituje svoj program u 4K2K rezoluciji, a filmovi na Blu-Ray diskovima su još uvek 1080p. Isti problem su imali i FullHD televizori kada su se tek pojavili na tržištu, što znači da ultra visoka 3840 x 2160 rezolucija trenutno nije pravilno iskorišćena.

Međutim, iako 4K televizori u ovom trenutku nisu nimalo jeftini, oni svakako nisu besmislena kupovina, nemojte tako da doživite ove redove. Imali smo već priliku da se sretnemo sa Toshiba 58L9363 UltraHD modelom, a sada je red da Samsung pokaže šta to ima da ponudi u svom vodećem F9000 UHD televizoru. Pošto još uvek nema puno 4K materijala, tu je Quadmatic Picture Engine, koji je zadužen za upscale sadržaja HD ili niže rezolucije na prirodnu rezoluciju televizora. U našem konkretnom slučaju imali smo priliku da testiramo varijantu sa 55-inčnim ekranom, mada F9000 možete naći i u verziji sa dijagonalom od 65 inča.Specifikacije

Televizor o kojem ćemo pričati danas koristi LCD tehnologiju prikaza, kombinovanu sa Edge LED pozadinskim osvetljenjem, kojeg prate Micro Dimming i Precision Black tehnologije. To su zapravo veštačka rešenja koje i dalje ne pružaju taj nivo uniformnosti kao pravo lokalno zatamnjivanje, ali ipak daju jako pristojne rezultate. Prirodna rezolucija panela iznosi 3840 x 2160 tačaka, televizor poseduje Clear Motion Rate 1000 Hz opciju, aktivnu 3D tehnologiju,  3D HyperReal Engine, a reč je svakako o SmartTV-u prepunom raznih mogućnosti, baš onakvim kakve smo imali prilike da isprobamo kod Samsung 55F8000 modela, koji je jako sličan po tom pitanju. Detaljnije specifikacije za F9000 možete pronaći na ovoj stranici.

 

Dizajn

Samsung 55F9000 stiže u velikoj kutiji sa nešto običnijim braon kartonskim stilom, koju je poprilično lako otpakovati. Nakon oslobađanja četiri plastične spojnice odvajate karton od donjeg baznog dela, tako da dobijate pristup televizoru i pratećoj opremi. Unutra se nalaze kutije sa dodacima, postolje, dva metalna dela koji čine vrat postolja, kao i naponski kabl sa "osmica" priključkom, na koji imamo zamerku da je izuzetno kratak, te smo morali da pribegnemo korišćenju sopstvenog dužeg kabla.

Dizajn je nešto drugačiji u odnosu na F8000 koji smo prethodno testirali, ali i dalje prati trend televizora sa tanjim ivicama oko ekrana. Bokovi su i dalje od hrom metala, ali ovoga puta Samsung se odlučio za drugačiji tip postolja. Umesto stilskog lučnog Arc postolja, sada imamo standardniju pravougaonu varijantu. Ono je izrađeno od brušenog metala, deluje jako kvalitetno i dosta je teško. Vrat postolja je takođe izrađen od debljeg hromiranog metala, tako da je veza sa ekranom poprilično čvrsta i bezbedna, a stabilnost televizora je na visokom nivou. Detalj koji je gotovo identičan na F8000 modelu je i kamerica na "iskakanje", koju možete vratiti u bok tv-a kako bi se "zaštitili od hakovanja i neželjenog špijuniranja". Sve to pod uslovom da imate strah po tom pitanju...Ono što je nama bilo jako interesantno jer se prvi put srećemo sa takvim rešenjem, je takozvani One Connect Box. Faktički, ova odvojena kutijica sadrži sve konekcije koje bi inače zatekli na zadnjoj strani televizora. Nju je potrebno povezati poprilično dugačkim specijalnim kablom, tako da ona može da stoji i dosta daleko od samog televizora, što je veoma zgodno rešenje. Na pozadini ostaje samo nekoliko ulaza, među njima CI slot, USB, servisni i naravno One Connect priključak.

U pakovanju označenom kao TV Accessory Kit nalazi se ostatak opreme. Tu možete sresti dva daljinska, razne kabl adaptere, dva para aktivnih 3D naočara, kao i belu kutijicu sa UHD Demo materijalom koja sadrži nekoliko USB stikova. Glavni crni daljinski je identičan sa onim kod F8000 modela, a takođe se dobija i odvojeni srebrni sa tačpedom i mikrofonom, koji dodatno olakšava upotrebu.

 

 

Meni i navigacija

Izgled menija je identičan ranije testiranom F8000 modelu. U njemu se nalazi sedam kategorija - Picture, Sound, Broadcasting, Network, Smart Features, System i Support, unutar kojih možete zateći razna podešavanja. U kategoriji Picture koja je najbitinija u meniju možete pronaći četiri režima slike - Dynamic, Standard, Movie i Natural. Tu su takođe standardna podešavanja pozadinskog osvetljenja, kontrasta, svetline, oštrine, boje, podešavanje aspekta slike, itd. Podešavanja slike se odnose na sve izvore, nisu odvojena kao što je to bio slučaj kod prethodne generacije, mada postoji i opcija da ih odvojite ako želite drugačija podešavanja za različite izvore.Pređimo na samo korišćenje televizora. Prvim uključivanjem od vas se traži podešavanje jezika, mreže, ali takođe i skeniranje kanala. Možete odabrati opciju da skenirate Digitalne, Analogne ili opciju koja podrazumeva skeniranje obe vrste kanala. Odlična prednost DVB-C tjunera je besplatno dobijanje osnovnog paketa kanala kod vašeg kablovskog operatera, osim ako oni izričito nisu zaključani. Našom pretragom smo dobili oko 150 digitalnih kanala među kojima su i oni zaključani, kao i pet radio stanica.

Interfejs kanala je ostao skoro identičan prošlogodišnjem modelu. Prebacivanjem sa kanala na kanal na desnoj strani u sredini dobijamo neke osnovne informacije kao što su ime kanala, redni broj u listi, ili EPG informacija. Ukoliko želite više informacija o kanalu potrebno je stisnuti Info na daljinskom i dobićete informacije kao što su rezolucija kanala, aspekt, šta je sledeće na programu i koliko će trajati, kao i trenutno vreme i datum. Takođe postoji i opcija elektronskog vodiča, koja vas hronološki provodi kroz serije i emisije vaših kanala, a u gornjem levom uglu imate malu sliku kanala na kojem se trenutno nalazite.  

Listu kanala je moguće eksportovati na USB, prebaciti je na računar kako bi sortirali kanale po vašoj želji, a zatim ih sa svim izmenama vratiti nazad u televizor. F9000 poseduje PVR mogućnost (Personal Video Recorder) koji vam omogućava da snimate sadržaje samo sa digitalnih tjunera na eksterni hard disk, koji morate kupiti odvojeno. Moramo vam skrenuti pažnju da neće svaki hard disk biti pogodan za snimanje, jer su potrebne velike brzine upisa, kako bi se on izborio sa poslom beleženja snimka.

SD, HD

Standardna definicija je zapravo i dalje najzastupljenija kada je u pitanju emitovanje televizijskog programa, ne samo kod nas, već i u dosta zemalja sveta. Pričamo naravno o SD kanalima koji najčešće imaju 576i rezoluciju (720 x 576), koji trebaju da budu prikazani na 3840 x 2160 ekranu. Problem je u tome što u odnosu na FullHD televizor ovde imamo čak četiri puta veći broj piksela (2.073.600 vs 8.294.400 tačaka), tako da će nedostatak detalja i nesavršenost slike koju pruža materijal standardne definicije biti još očigledniji na Ultra HD 4K televizoru.


Ipak, u teoriji to ne deluje nimalo loše kako se naizgled nekome može činiti, jer Samsungov Quadmatic Picture Engine radi odličan posao skaliranja na prirodnu rezoluciju televizora. Nazubljene ivice gotovo da ne postoje, pošto se Samsung odlučio za nešto "mekšu" sliku, u kojoj je nesavršenost detalja manje očigledna. Ipak, ne možemo reći da SD izgleda preterano privlačno na UltraHD televizoru, ali je itekako gledljiv, zahvaljujući odličnom skaliranju - što je polje u kojem je Samsung godinama unazad dokazano najbolji.
Visoka definicija

Dok je 720p ili 1080i rezolucija i dalje samo naš san kada su u pitanju domaći kanali, tu su alternativne metode gledanja televizije. Materijal sa visokom definicijom je sada već široko zastupljen kada su pitanju filmovi, bilo da oni dolaze u 720p ili 1080p rezoluciji. Metoda koja će vam pružati najkvalitetniju moguću sliku je reprodukcija sa Blu-Ray diskova, koji i dalje nisu toliko cenovno pristupačni, tako da mnogi korisnici pribegavaju pirateriji. U odnosu na reprodukciju materijala standardne definicije, ovde imamo ogroman skok u kvalitetu i oštrini prikaza. Ipak, pošto je ovaj materijal i dalje dosta niže rezolucije u odnosu na prirodnu rezoluciju ekrana, televizor opet mora da vrši skaliranje.

Nedostaci u filmu sa 1080p rezolucijom su drastično manji u odnosu na recimo 576i, ali i dalje postoje, tako da se opet pribegava "omekšavanju" slike, samo ovoga puta u drastično blažem obliku. Opet, Samsungov Quadmatic Picture Engine radi jako dobar posao skaliranja, tako da smo HD prikazom na F9000 modelu jako zadovoljni.
 

Merenja, kvalitet prikaza

Kao što je to često običaj kod Samsung televizora, režim slike Movie pruža najbolje rezultate. Pre svega, ono što se može primetiti golim okom, što nam je kasnije i potvrđeno merenjem uz pomoć kolorimetra, je to da F9000 ima skoro pa idealnu temperaturu boja. U našem konkretnom slučaju ta cifra iznosi 6443K, što je veoma blizu savršenoj 6500K granici. Prosečna Gamma vrednost koju smo izmerili je 2.12, što je ipak nešto svetlije od idealne 2.2 vrednosti, ali je i dalje poprilično tačna vrednost, što se vidi iz grafikona sa referentnom krivom.

Što se tiče tačnosti boja, ovde smo takođe zatekli jako dobru situaciju, jer je prosečna Delta-E vrednost dosta niska i iznosi 2.39, tako da su boje u Movie režimu slike zapravo prilično tačne. Sveukupno, očigledno je da Samsung F9000 ima jako tačna takoreći out of box podešavanja, pa ćete imati odličan kvalitet slike i bez hardverske kalibracije. Naravno, kalibrisanje će svakako doneti još tačniju sliku, tako da ako imate opremu i dosta vremena na raspolaganju, hardverska kalibracija se svakako isplati.

Kvalitet prikaza

Nema nikakve sumnje da je F9000 po pitanju kvaliteta slike jedan od najboljih televizora koji smo imali prilike da vidimo. Dok je standardna i visoka definicija sasvim dobra na njemu, on ipak najviše pokazuje koliko je dobar sa materijalom izvorne rezolucije - 4K2K. Dobra stvar je to da je Samsung uključio demonstrativne 4K snimke, čiji nas je kvalitet jednostavno oduševio. Količina detalja i oštrina slike je fenomenalna, i zaista se radujemo predstojećem periodu kada 4K filmovi na Blu-Ray-u postanu dostupni.

F9000 poseduje S-PVA tip panela za koji smatramo da je najbolji izbor kada su u pitanju televizori. Polja gde ovaj tip panela zaista sija su dubina crne boje i kontrast. Ovo su zapravo dve stavke koje imaju najveći uticaj na ukupan kvalitet slike, a pošto je dubina crne boje dosta visoka, samim tim se dobijaju i velike vrednosti statičnog kontrasta, rezultujući odličnim kvalitetom slike. Takođe postoji i dimming opcija pod imenom Smart LED, koja dodatno povećava nivo kontrasta i dubinu crne boje. Ona ipak nije baš savršena jer ume i negativno da utiče na kvalitet, zatamnjujući svetle ili posvetljavajući tamne delove slike, u zavisnosti od scene. Pokretna rezolucija je jako dobra za LCD televizor, a pogotovo je dobro što se kod Samsung televizora može izbeći neprirodni izgled slike uz pomoć Custom podešavanja, gde je preporučljivo držati Blur opciju na visokoj vrednosti, dok Judder treba postaviti na nulu.3D prikaz je odličan, baš kao što je to bio slučaj i kod F8000 modela. Ovde se koristi aktivna tehnologija naočara, koja je napravila toliki pomak ove godine, da se poprilično približila pasivnoj u poljima gde je ranije bila dosta iza nje. Slika je sada svetlija, naočare su takođe postale dosta lagane, a treperenje je poprilično smanjeno. Dubina prikaza je jako dobra, crosstalk je minimalan, pa se može reći da smo veoma zadovoljni kvalitetom 3D prikaza koji F9000 nudi.
Ulazno kašnjenje je sasvim prihvatljivo i iznosi oko 41ms. Korišćenje F9000 u ulozi monitora bi u teoriji bilo odlično s obzirom na 3840 x 2160 rezoluciju koju možete da koristite, ali u ovoj rezoluciji postoji ograničenje osveženja na samo 30Hz, tako da nije dovoljno glatko za normalno korišćenje.


Jedna stvar koja nas je pomalo iznenadila prilikom pokušaja strimovanja 4K2K snimka sa Samsung Galaxy Note 3 modela, je poruka koju smo dobili da 3840 x 2160 rezolucija u Samsungovom internom plejeru nije podržana! Video dekoder u ovoj verziji softvera na kojoj se tv nalazi zapravo ne podržava rezolucije veće od 1920 x 1080. Kako smo onda uspeli da reprodukujemo demo 4K materijal? Saznali smo da se koristi nešto drugačija metoda, kojom se četiri odvojena 1920 x 1080 fajla spajaju u jednu sliku bez vidljivih linija između njih. Problem je u tome što nismo uspeli da reprodukujemo lični 4K materijal, zbog ovog po našem mišljenju neobjašnjivog propusta u vidu maksimalne rezolucije koju dekoder internog plejera podržava. U prevodu, klasičan 4K snimak nećete moći da gledate sa USB-a, barem ne u ovom trenutku.

Smart Hub

Smart Hub je baš kao i kod F8000 modela podeljen u tri sekcije - Social, Apps i Photos, Videos & Music. Social sekcija sadrži YouTube predloge klipova, sa listom onoga što su vaši prijatelji gledali, a odavde takođe možete i pristupiti Skype aplikaciji i obaviti video poziv. Apps sekcija sadrži listu Samsung aplikacija, među kojima možete naći i neke naše, kao što su Blic Vesti, Prva, B92, Osmatrač, Partizan, itd. Među ovim aplikacija tu je i odlična Explore 3D sa dosta zanimljivim besplatnim 3D materijalom. Odavde pristupate i Web pretraživaču, Fitness aplikaciji, kameri, itd. Treća sekcija prikazuje koje ste to video klipove, muziku i fotografije nedavno pregledali, sa pregledom u kvadratima. Sve nas ovo pomalo podseća na Windows 8 interfejs.

Ono što bismo želeli da istaknemo je glatkoća animacija i brzina izvršavanja akcija u poređenju sa prethodnom prošlogodišnjom generacijom. Dok je recimo ES8000 imao dosta sporu Smart sekciju, ona je na F9000 modelu drastično brža. Animacije su lepše, i aplikacije se jednostavno brže pokreću, nema tog zastoja od po čak i do desetak sekundi koji dosta kvari utisak. Iskustvo drastično unapređuje i dodatni daljinski koji na sebi poseduje tačped, tako da je snalaženje po Smart Hub-u, unos teksta, pa čak i surfovanje u pretraživaču sasvim solidno iskustvo.
 

Kontrola glasom i pokretom ruke

Nekome ovo možda deluje kao zanimljiv način rukovanja televizorom, što možda i jeste, ali mi nismo preterano oduševljeni ovim mogućnostima. Glasom možete menjati kanale, kontrolisati zvuk, menjati izvor, ugasiti televizor, pokretati Smart Hub, pokretati Web Browser, kameru, itd, ali kroz proces koji je potreban da televizoru kažete da on nešto odradi i on to prihvati. U međuvremenu sve to možete brže odraditi ručno, tako da pomalo ceo sistem gubi poentu.

Kontrola pokretom ruke vam pruža kursor na ekranu koji prati vaš dlan, dok stisak u pesnicu simboliše klik mišem. U teoriji ovo je super, u praksi baš i ne. Prvo je to što morate da stojite ispred televizora kako bi kamera mogla da prepozna pokret, a drugo je to što vam već posle par minuta ruka bude toliko zamorena od držanja u vazduhu da gubite svaku želju za ovim vidom kontrole. Zanimljive opcije, ali u praksi ne preterano korisne.


 

Zaključak

Neosporno je da je F9000 zaista fantastičan televizor, sa fenomenalnim kvalitetom slike i raznim Smart mogućnostima. Ultra HD rezolucija donosi fenomenalan nivo detalja i izuzetno oštru sliku, ali isključivo sa izvornim 4K materijalom. Problem je u tome što je on još uvek jako redak, tako da potencijal Ultra HD televizora nije iskorišćen na pravi način. Zamislimo na trenutak da je situacija drugačija, i da su nam dostupni 4K filmovi. Kako bi nam se F9000 činio u tom slučaju? Svakako kao dosta primamljivija kupovina. Ovaj model zaista nudi odličan kvalitet slike, a da je situacija sa 4K materijalom drugačija, i cena još nešto niža nego što je u ovom trenutku, F9000 bi bez previše razmišljanja dobio od nas Highly Recommended nagradu. Nažalost, pošto to nije slučaj, i kada na sve to dodamo finansijske mogućnosti prosečnog potrošača u Srbiji, on svakako neće biti dostupan velikom procentu stanovništva. Sa druge strane, njegov kvalitet je zbilja nesporan.


 

U ovakvom trenutku, ne možemo da se ne osvrnemo na industrijski trend koji se "vraća korenima." Naime, nakon unapređivanja stavki koje su za ogroman broj korisnika ipak bile samo sporedne, ili u najboljem slučaju "interesantan bonus", kao što je to npr. 3D za koji su mnogi prestali da mare, ponovo se vraćamo na stari metod unapređivanja televizora - implementacijom više rezolucije, odnosno većeg broja piksela, kako bi se dobio kvalitetniji prikaz. Iskreni da budemo, ovo nam prija. Iako zaista postoje brojni načini da se TV iskustvo unapredi, svakako je povećanje broja piksela nešto što će mnogima biti jasno, razumljivo, vidljivo (makar kada 4k sadržaji postanu dostupni u većoj meri).

Samsung je pokazao da je već sada ne samo spreman za novo doba, već i da nije zaboravio ni vreme u kome se nalazimo. Zaista nam se Samsung Ultra HD 4K 55F9000 izuzetno dopada i voleli bismo kada bismo ga videli u svakom domu. Iako će se možda neki samo osmehnuti na naše reči, obratite dobro pažnju na vreme prihvatanja novih tehnologija. Prognoziramo da će se sve odvijati još većom brzinom ovoga puta. Uostalom, cena ovog televizora je oko 4000 evra. Pre samo par meseci, sve najave su govorile o petocifrenim cenama ovakvih televizora, izraženo u evrima. Po svemu sudeći, 4k će stići do svih nas mnogo brže nego što mi to mislimo, čak i u našoj zemlji...


Prednosti

- Kvalitetna metalna izrada
- Visoka 3840 x 2160 rezolucija
- Odličan kvalitet prikaza
- Jako dobra 3D reprodukcija
- Smart mogućnosti

Mane

- 4K još uvek nije pravilno iskorišćen
- Interni video plejer ne podržava 4K rezoluciju
- Još uvek dosta visoka cena

Cena: 459.999 RSD - oko 4013 evra

Uređaj na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 58L9363 UltraHD

How To: DLNA - podešavanje i korišćenje

10304
10305
10306
10307
10308
10309