Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung UHD UE65HU8500 - 4K UHD TV 3D

06.07.2014 09:47 | 1 Multimedija
Test: Samsung UHD UE65HU8500 - 4K UHD TV 3D

UltraHD rezolucija, premda ne toliko prisutna, svejedno polako uzima maha na tržištu multimedije. Pre nešto više od šest meseci prvi put smo se susreli sa UHD televizorom kompanije Samsung, da bi danas na našem sajtu predstavili još jedan model. Nije reč o bilo kakvom 4K televizoru - radi se o zakrivljenom kolosalnom 65-inčnom monstrumu, sa isto tako ogromnom cenom od tričavih pola miliona dinara... Bićemo realni, za kupovinu ovog modela potreban vam je poprilično dubok džep, ali šta sve U8500 nudi za taj novac?

Dragoljub Radovanović

U vreme kada 4K2K materijal poprilično oskudeva, ne može se isto reći i za ponudu multimedijalnih uređaja sa UltraHD rezolucijom. Činjenica ostaje da trenutno nema televizijskih kanala koji se emituju u ovoj rezoluciji, filmovi na BluRay diskovima su još uvek u 1080p, igre na konzolama takođe, a za UHD gejming na računaru potrebna vam je monstruozna i skupa konfiguracija. Postavlja se pitanje - zašto u ovom trenutku kupiti UltraHD televizor?

Situacija nije toliko loša koliko naizgled deluje. BluRay filmove u 4K rezoluciji verovatno nećemo videti pre 2016. godine, ali počelo je eksperimentisanje sa strimovanjem 4K materijala. Netflix već sada nudi nekoliko naslova u UHD, Amazon i ostali će im se uskoro pridružiti, mada opet se dovodi u pitanje koliko je ovo strimovanje dostupno nama u Srbiji... Ne treba ni zaboraviti YouTube, na kojem se sve više pojavljuju dostupni 2160p klipovi . Još jedna zanimljiva primena je da iako nema puno filmskog materijala koji je dostupan, sve popularnije postaje 4K video snimanje na smartfonima, tako da barem svoje snimke možete gledati u punoj rezoluciji na UltraHD televizoru.Zapravo, ono što želimo da kažemo je da ovo nije baš idealno vreme za kupovinu 4K televizora, ali stvari polako idu nabolje. Jasno je da će ova rezolucija u narednom periodu postati sve više i više rasprostranjena, tako da razlog za kupovinu može biti dovoljno dobar za rane usvojitelje novih tehnologija - mislimo na one sa nešto većim novčanikom, jer nijedan novitet u svom razvoju nije jeftin. Kad smo već kod noviteta, ima li šta novije i zanimljivije od zakrivljenog UltraHD televizora? Ne, ovde ne pričamo o OLED panelu, već o uobičajnom LCD tipu sa LED pozadinskim osvetljenjem.

Zašto zakrivljeni televizor? Da li televizor sa zakrivljenim ekranom ima smisla? Mnogi bi odmah povezali ovu odliku sa uglovima gledanja, ali to je samo delimično tačno. Čuli ste verovatno za IMAX bioskope gde je platno zakrivljeno, a razlog iza toga je ispravljanje izobličenja koje nastaje pri projektovanju slike. Pošto pričamo o televizoru, a ne projektoru, ovde nemamo takav problem. Koje su onda prednosti zakrivljenog ekrana? Prednosti svakako nisu revolucionarne - jednostavno, tu je nešto bolje i više "uranjajuće" iskustvo gledanja u odnosu na ravan ekran , unapređeniji estetski faktor - u prevodu lepši dizajn i manja refleksija svetlosti. Interesantan detalj je da je Samsung tražio optimalan stepen zakrivljenosti, koji odgovara prečniku od 4.2 metra.Odlike

Samsung U8500 model - kako je označen na evropskom tržištu - ili U9000 na američkom, dolazi u tri dijagonale - najmanjom od 55 inča, srednjom od 65 inča (naša varijanta) i apsolutno džinovskih 78 inča, čija cena nije za one sa slabim srcem. U pitanju je LCD televizor sa LED pozadinskim osvetljenjem, sa standardnom rezolucijom panela od 3840 x 2160 tačaka (~8.3 miliona piksela). Podrazumeva se da poseduje 3D podršku, konkretno sa aktivnom tehnologijom naočara, uobičajnom kada je u pitanju Samsung.

Tip pozadinskog osvetljenja je i dalje Edge LED, ali sa prisustvom precizne UHD Local Dimming tehnologije koja konroliše osvetljenje u velikom broju zona u koje je ekran podeljen. Clear Motion Rate 1200 odlika donosi odličnu oštrinu prikaza u pokretu, tačnije eliminiše zamućivanje slike u brzim scenama. Opremljen je UHD Scaling-om, tačnije kvalitetnim ugrađenim skalerom koji podiže rezoluciju SD ili HD materijala na UHD. Od bitnijih stvari treba dodati i da je u pitanju SmartTV sa ugrađenom kamerom, da je prisutan brzi Quad Core procesor, i da je televizorom moguće upravljati glasom ili pokretima ruku...

Pakovanje, dizajn

Krenimo prvo sa tim šta se dobija u sadržaju kutije. Hipotetički da kažemo da ste se odlučili za kupovinu televizora u ovoj dijagonali - sa kutijom koja je dugačka više od metar ipo, visoka skoro jedan metar, i teška 35 kilograma, definitivno treba zatražiti pomoć prijatelja pri transportu. Šta se nalazi u kutiji od opreme? Dosta toga zapravo, što je i očekivano za high-end televizor kao što je ovaj. Među zaštitnim stiroporom nalaze se dve crne kutije, jedna sa poklopcem koji se zatvara uz pomoć magneta, i druga kutija u kojoj se nalazi One Connect rešenje i prateći kabl dužine tri metara. Tu je i kabl za napajanje sa "osmica" priključkom, Skart kabl-adapter, druge kabl adaptere za AV ulaz/izlaz, kabl kojim produžavate domet IR-a, dodatke za montiranje na zid, itd. U paketu se dobijaju dva para aktivnih 3D naočara, dva daljinska a tu je i podeblje uputstvo za korišćenje.

Kao što smo rekli, zakrivljenost ekrana između ostalog poprilično donosi "vau" faktoru kada je u pitanju izgled televizora, ali čak i da nije zakrivljen, opet bi bio jako lep i kvalitetan model. U8500 ima takozvani Aero Curve dizajn osmišljen u srebrnoj varijanti, tačnije bokovi i ivice napravljeni su od hromiranog metala. Okvir oko ekrana je izuzetno uzan, njegova širina iznosi samo 0.76cm, trake su crne boje, i pri uključenom ekranu skoro i da ne odvraćaju pažnju sa onoga što se gleda na televizoru. Postolje je srebrno i izrađeno je od kvalitetnog brušenog metala i poseduje UHD oznaku u donjem desnom čošku. Dopada nam se to što je ono uzano i ne zauzima previše mesta na polici na kojoj će tv biti smešten.


Na vrhu televizora nalazi se kamerica na "iskakanje", koju možete vratiti nazad u kućište televizora i na taj način izbeći špijuniranje od strane hakera, ukoliko ste paranoični. Zakrivljena pozadina televizora izrađena je od plastike sa šarom brušenog metala. Gde su konekcije pozadi? Nema ih - tu je samo One Connect port sa leve i priključak za napajanje bliže desnoj ivici televizora. Šta je One Connect Box? Pomenuli smo ovo jako zgodno rešenje u testu F9000 modela. U pitanju je "kutija" koja sadrži sve potrebne konekcije, a pošto je spajate kablom dužine tri metara, možete je postaviti daleko od televizora na lokaciji koja je vama najzgodnija. Od konekcija na ovom dodatku imate sledeće:

- USB 3.0 MHL port (5V 1.0A)
- USB 2.0 port (5V 0.5A)
- IR izlaz (za produžetak dometa)
- Optički audio izlaz
- Common Interface slot
- Antenske ulaze (za satelitsku ili kablovsku/etar)

- 4 x HDMI ulaza
- Ethernet port
- Audio izlaz/komponentni ulaz (uz kabl-adapter)
- Ext RGB (uz kabl-adapter)
- Servisni port
- OneConnect priključak za kabl koji ide do televizoraMeni i navigacija

Glavni meni televizora nije pretrpeo skoro nikakve izmene u odnosu na testirani F9000 model. Ponovo je prisutna kombinacija crne i tamno plave boje, sa tim što su predeli crni predeli blago transparentni. Podeljen je u sedam kategorija - Picture, Sound, Broadcasting, Network, Smart Hub (prethodno nazvan Smart Features), System i Support. Možda i najbitnija kategorija - Picture - poseduje četiri režima - Movie, Standard, Dynamic i Natural. Dozvoljena je kontrola pozadinskog osvetljenja, kontrasta, svetline, oštrine, izraženost boja, tinta. Takođe tu su i podešavanja aspekta slike, 3D, Motion Plus, Smart LED, itd, a među njima možete i detaljno podešavati i Gamma vrednost, balans bele, i CMS sistem za detaljno podešavanje svake boje. Kao i obično, meni sa jakom bogatim i detaljnim podešavanjima.

Pređimo na konkretno korišćenje televizora. Nakon završavanja početnog vodiča gde birate WiFi mrežu za internet, skenirate kablovske/etar/satelitske kanale, itd, spremni ste za praćenje tv programa. Interfejs koji prikazuje trenutni kanal na kojem se nalazi je nešto izmenjen u odnosu na F9000. Nema više plavog polukruga sa desne strane, a sada imate uvid i u informacije o prethodnim/narednim kanalima, ne samo o trenutnom. Pritiskom na dugme Info na daljinskom dobijate informacije o aspektu, rezoluciji, šta se trenutno emituje i dokle će se emitovati, trenutno vreme i datum. Tu je naravno i elekronski vodič za kanale, sa prozorčićem kanala koji trenutno gledate, kako bi ostali u toku sa dešavanjem dok tražite da gledate nešto drugo. Meni sa izvorom spušta se sa gornje strane ekrana i grafički ilustruje sve dostupne ulaze, odakle veoma lako možete preći na drugi izvor.


Dolazimo i do metode upravljanja televizorom. Samsung u paketu donosi dva daljinska - prvi je klasični sa crnim gumenim dugmićima, strelicama za navigaciju i svih drugih potrebnih opcija. Drugi daljinski nazvan Smart Controller je još manjih dimenzija, lepo leži u ruci i izgleda futuristički. Poseduje manje opcija u odnosu na klasični, ali tu su sve opcije koje ćete najčešće koristiti, sa plitkim dugmićima u obliku simbola konkretnih opcija. Šta je najbitnija stvar kod ovog pametnog daljinskog? Ima sličnu namenu kao i LG-ev Magic Remote, ali sa nešto drugačijom metodom korišćenja.

Strelicu koju pomerate pomeranjem daljinskog kroz vazduh kod LG-a je uvek prisutna, dok se Samsung odlučio za metodu da strelica postane dostupna tek kada postavite prst u crni predeo u centru daljinskog. Preciznost i brzina korišćenja je drastično bolja u odnosu na klasični daljinski, tako da nam je drago da je i Samsung napokon prešao na ovaj način upravljanja televizorom. Dostupna je takođe i metoda upravljanja pokretom ruke, a ovde imamo unapređenje da umesto držanja otvorene šake, sada je potrebno samo podići kažiprst, koji će kamera televizora pratiti i na taj način pomerati kursor po ekranu.
Savijanjem prsta simulirate "levi klik", crtanjem kruga i smeru suprotnog od kazaljke vraćate se u prethodni meni, a raznim gestovima možete i zumirati, rotirati sliku, pa čak i da lajkujete nešto na fejsu podizanjem palca. Iskreni da budemo, ovakav način navigacije nekom može delovati zanimljivo, ali nama i dalje ostaje neprecizan i zamarajuć, tako da je Smart Controller po nama i dalje najbolja opcija upravljanja televizorom. Naravno, tu je i glasovno upravljanje, za one koji vole da pričaju sa tv-om.

Kvalitet prikaza

Barem kada su u pitanju LCD televizori, po našem mišljenju Samsung je u samom vrhu kada je kvalitet slike u pitanju, ponajviše iz razloga što koriste odlične S-PVA panela. Ukoliko to već nije postalo očigledno, koliko smo puta već ponavljali u našim prethodnim testovima, ovaj tip panela nam je omiljen iz razloga što donosi fantastičnu dubinu crne boje i samim tim dosta visok statični kontrast. To su dve gotovo ključne stvari kada je kvalitet slike u pitanju, i one su jako dobre na U8500 modelu. Kvalitet slike je dosta uporediv sa F9000 modelom koji smo testirali, tako da ako želite nešto detaljniji uvid, obavezno posetite ovajlink. Movie režim kao i obično pruža najtačniji prikaz, i samim tim najbolji kvalitet.

Uniformnost pozadinskog osvetljenja i dalje nije potpuno idealna, ali je drastično poboljšana u poslednjih nekoliko generacija, i istom smo zadovoljni baš kao i kod F9000 modela. Tamne scene izgledaju fantastično u kombinaciji sa jako dubokim nivoom crne boje, koja na trenutke pruža utisak kao da je reč o OLED panelu, a ne LCD-u. Prikaz boja je takođe izuzetan, one deluju jako uverljivo i tačno u Warm podešavanjima tonova.Uglovi gledanja i dalje nisu široki kao kod IPS panela, koji su često zastupljeni u televizorima kompanije LG, ali s obzirom na zakrivljenost televizora, uglovi su nešto bolji u odnosu na ravan ekran. To je slučaj kada televizor posmatrate vi i još dvoje ljudi levo i desno od vas, ali kada se ta cifra popne na petoro, zakrivljenost ekrana iz pozitivne stvari prelazi u negativnu, pošto osobe koje su skroz levo i desno će zbog ugla iz kojeg gledaju imati čak i nešto lošije iskustvo u odnosu na ravan ekran.

Prikaz standarne definicije sa 576i na UHD televizoru je daleko od poželjne, ali zahvaljujući fantastičnom skaleru koji se nalazi unutar U8500 i mnogim drugim Samsung modelima, izgleda jako pristojno. Skaler svakako neće napraviti od 576i izvora da izgleda kao originalni 2160p materijal, ali će sakriti fizički nedostatak detalja. Veći problem stvara velika 65-inčna dijagonala, tako da ako sedite bliže nego što je to predviđeno, veoma lako ćete uvideti "nekvalitet" standardne definicije.

Slična situacija je i kod reprodukcije 1080p materijala, samo što je ovde mnogo više fizičkih detalja u odnosu na SD. Ipak, nedostatak fizičkih detalja svakako postoji, jer dva miliona piksela mora biti "razvučeno" na 8.3 miliona, koliko ih ima na UltraHD televizorima. Skaler ovde takođe izuzetno dobro radi posao, tako da na normalnoj udaljenosti 1080p reprodukcija na 4K televizoru neće izgledati ništa lošije nego na 1080p televizoru. Zapravo, hoće, ukoliko postavite 1080p televizor iste dijagonale do ovog UHD modela i približite se na manje od jednog metra - tad ćete primetiti da je 1080p prikaz blago zamućeniji na U8500 modelu.

3D prikaz je izutetno dobar, jedan od najboljih koje smo sreli na televizoru bilo kog tipa. Samsung koristi Active Shutter tehnologiju, koja je po mišljenju autora ipak sveukupno nešto primamljivija od pasivne FPR metode. Naočare su u prethodnih nekoliko generacija postale u istoj meri lagane kao kod pasivnog 3D prikaza, mada i dalje zahtevaju baterije za sinhronizaciju sa televizorom. Svetlina aktivnog 3D prikaza je dosta unapređena u poslednje vreme, tako da kod U8500 imamo svetlu 3D sliku, sa većom rezolucijom u odnosu na FPR, a crosstalk je takođe znatno smanjen, doprinoseći sveukupno odličnom i prikazu koji je manje zamarajuć za oči. Uživali smo u Samsungovoj Food Fight reklami, u kojoj je hrana koja je letela ka našem licu izgledala dosta realistično.Kao što je to i logično, U8500 pokazuje za šta je zaista sposoban pri prikazu 4K materijala, koji nije lako pronaći. Detaljnost i oštrina slike je jednostavno fantastična, i zaista oduševljava nas i sve oko nas kojima smo pustili da pogledaju nešto u ovoj rezoluciji. Radujemo se danu kada će UHD televizori postati mnogo prisupačniji i kada bude postalo dostupno daleko više 4K video materijala. Bićemo optimistični i nadati se da kroz desetak godina, možda i domaći kanali u Srbiji krenu da emituju u UHD rezoluciji. Možemo barem da sanjamo, ako ništa drugo. Gejming u 4K rezoluciji je fenomenalno iskustvo, samo što zahteva poprilično skupu konfiguraciju kako bi FPS u igrama bio dovoljno visok za neometano igranje. 65inčni 4K televizor kao monitor - što da ne, pikseli su dovoljno veliki da prikaz ne deluje sitno, samo što se ipak treba udaljiti od "monitora" na nekoliko metara.

4K primeri:


Football mode i Multi-Link screen

Interesantan režim koji se poziva preko daljinskog je takozvani Football mode. Njega možete aktivirati recimo kada gledate neku fudbalsku utakmicu i dobiti mnogo življu boju trave, tačnije sveukupno življi prikaz slike. Nama se iskreno ovaj režim ne dopada jer koristi previše agresivno izoštravanje slike, i boje u njemu deluju preterano drečavo i samim tim su dosta netačne. Zvuk takođe postaje realističniji kada se aktivira ovaj režim, glasniji je navijanje publike je izraženije, tako da barem iz ovog aspekta Football Mode donosi prednost, što se ne može reći i za kvalitet slike. Jako zanimljiva opcija je da možete zamrznuti sliku i podeliti je u devet sekcija, koje možete zumirati i videti neki sitniji detalj. Da bi ovakva mogućnost bila potpuno upotrebljva, ipak vam je potreban prenos utakmice u 4K rezoluciji...

Druga interesantna mogućnost je Multi-Link screen kojim možete podeliti ekran na dva dela i u njima vršiti različite radnje. Recimo, sa jedne strane možete pratiti TV prenos, dok sa druge recimo surfovati internetom pomoću ugrađenog Browsera, gledati YouTube ili otvoriti Samsung Apps stranicu. U podešavanjima možete odabrati sa kog izvora želite da se čuje zvuk, da li sa nekog od TV kanala ili HDMI izvora, kao što je u našem slučaju satelitski risiver, itd.

Smart Hub:
Zaključak testa

Bila bi stvarno šteta kada bi bili nezadovoljni 65-inčnim televizorom čija cena iznosi 4300 evra. Srećom, U8500 je ostavio izuzetno pozitivan utisak. Možemo reći da nam je iskustvo bilo dosta slično sa prethodno testiranim F9000 modelom, samo što se ovde U8500 ističe tim što poseduje zakrivljeni ekran. Da li je zakrivljeni ekran revolucinarna stvar koju morati posedovati? Ne možemo reći da jeste, ali daleko je od beskorisnog, jer ipak donosi određene prednosti. Izgled i kvalitet izrade televizora je na visokom nivou, a 65-inčna dijagonala deluje zaista masivno u sobi. OneConnect Box rešenje je jako korisno, a U8500 usput donosi i široku paletu konekcija.Nov način interakcije sa televizorom nam se jako dopao - mislimo na Smart Controller daljinski, ne na upravljanje rukama i glasom, za koje i dalje smatramo da su više marketinški trikovi nego što su korisni. Skaliranje SD i HD materijala je odlično i prikaz je dobar onoliko koliko fizička rezolucija to dozvoljava. Izvorni 4K materijal ipak najviše pokazuje koliko je prikaz U8500 modela fenomenalan. Dubina crne boje je fantastična, statični kontrast je visok, a prikaz boja je veoma tačan. Kvalitet slike zaista dolazi na korak od idealnog. 3D reprodukcija je takođe jako dobra. Na 65-inčni U8500 model tokom testiranja nismo imali nikakvu veću zamerku, u pitanju je zaista izuzetan televizor...za onog ko je u mogućnost da ga priušti, pošto je cena poprilično visoka.


Prednosti

- Odličan dizajn i kvalitetna metalna izrada
- Visoka UltraHD rezolucija
- Jako dubok nivo crne boje i visok statični kontrast
- Fenomenalan kvalitet prikaza
- Kvalitetno skaliranje materijala
- Interakcija pomoću Smart Controllera
- Jako dobar 3D prikaz
- Smart opcije


Mane

- Ništa konkretno osim za sada i dalje jako visoke cene

Cena: 499.999 RSD - oko 4300 evra

Uređaj na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 48L3433DG

DLNA - podešavanje i korišćenje

10304
10305
10306
10307
10308
10309