Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung UHD UE65HU8500 - 4K UHD TV 3D

06.07.2014 09:47 | 0 Multimedija

Kvalitet prikaza

Barem kada su u pitanju LCD televizori, po našem mišljenju Samsung je u samom vrhu kada je kvalitet slike u pitanju, ponajviše iz razloga što koriste odlične S-PVA panela. Ukoliko to već nije postalo očigledno, koliko smo puta već ponavljali u našim prethodnim testovima, ovaj tip panela nam je omiljen iz razloga što donosi fantastičnu dubinu crne boje i samim tim dosta visok statični kontrast. To su dve gotovo ključne stvari kada je kvalitet slike u pitanju, i one su jako dobre na U8500 modelu. Kvalitet slike je dosta uporediv sa F9000 modelom koji smo testirali, tako da ako želite nešto detaljniji uvid, obavezno posetite ovajlink. Movie režim kao i obično pruža najtačniji prikaz, i samim tim najbolji kvalitet.

Uniformnost pozadinskog osvetljenja i dalje nije potpuno idealna, ali je drastično poboljšana u poslednjih nekoliko generacija, i istom smo zadovoljni baš kao i kod F9000 modela. Tamne scene izgledaju fantastično u kombinaciji sa jako dubokim nivoom crne boje, koja na trenutke pruža utisak kao da je reč o OLED panelu, a ne LCD-u. Prikaz boja je takođe izuzetan, one deluju jako uverljivo i tačno u Warm podešavanjima tonova.



Uglovi gledanja i dalje nisu široki kao kod IPS panela, koji su često zastupljeni u televizorima kompanije LG, ali s obzirom na zakrivljenost televizora, uglovi su nešto bolji u odnosu na ravan ekran. To je slučaj kada televizor posmatrate vi i još dvoje ljudi levo i desno od vas, ali kada se ta cifra popne na petoro, zakrivljenost ekrana iz pozitivne stvari prelazi u negativnu, pošto osobe koje su skroz levo i desno će zbog ugla iz kojeg gledaju imati čak i nešto lošije iskustvo u odnosu na ravan ekran.

Prikaz standarne definicije sa 576i na UHD televizoru je daleko od poželjne, ali zahvaljujući fantastičnom skaleru koji se nalazi unutar U8500 i mnogim drugim Samsung modelima, izgleda jako pristojno. Skaler svakako neće napraviti od 576i izvora da izgleda kao originalni 2160p materijal, ali će sakriti fizički nedostatak detalja. Veći problem stvara velika 65-inčna dijagonala, tako da ako sedite bliže nego što je to predviđeno, veoma lako ćete uvideti "nekvalitet" standardne definicije.





Slična situacija je i kod reprodukcije 1080p materijala, samo što je ovde mnogo više fizičkih detalja u odnosu na SD. Ipak, nedostatak fizičkih detalja svakako postoji, jer dva miliona piksela mora biti "razvučeno" na 8.3 miliona, koliko ih ima na UltraHD televizorima. Skaler ovde takođe izuzetno dobro radi posao, tako da na normalnoj udaljenosti 1080p reprodukcija na 4K televizoru neće izgledati ništa lošije nego na 1080p televizoru. Zapravo, hoće, ukoliko postavite 1080p televizor iste dijagonale do ovog UHD modela i približite se na manje od jednog metra - tad ćete primetiti da je 1080p prikaz blago zamućeniji na U8500 modelu.

3D prikaz je izutetno dobar, jedan od najboljih koje smo sreli na televizoru bilo kog tipa. Samsung koristi Active Shutter tehnologiju, koja je po mišljenju autora ipak sveukupno nešto primamljivija od pasivne FPR metode. Naočare su u prethodnih nekoliko generacija postale u istoj meri lagane kao kod pasivnog 3D prikaza, mada i dalje zahtevaju baterije za sinhronizaciju sa televizorom. Svetlina aktivnog 3D prikaza je dosta unapređena u poslednje vreme, tako da kod U8500 imamo svetlu 3D sliku, sa većom rezolucijom u odnosu na FPR, a crosstalk je takođe znatno smanjen, doprinoseći sveukupno odličnom i prikazu koji je manje zamarajuć za oči. Uživali smo u Samsungovoj Food Fight reklami, u kojoj je hrana koja je letela ka našem licu izgledala dosta realistično.











Kao što je to i logično, U8500 pokazuje za šta je zaista sposoban pri prikazu 4K materijala, koji nije lako pronaći. Detaljnost i oštrina slike je jednostavno fantastična, i zaista oduševljava nas i sve oko nas kojima smo pustili da pogledaju nešto u ovoj rezoluciji. Radujemo se danu kada će UHD televizori postati mnogo prisupačniji i kada bude postalo dostupno daleko više 4K video materijala. Bićemo optimistični i nadati se da kroz desetak godina, možda i domaći kanali u Srbiji krenu da emituju u UHD rezoluciji. Možemo barem da sanjamo, ako ništa drugo. Gejming u 4K rezoluciji je fenomenalno iskustvo, samo što zahteva poprilično skupu konfiguraciju kako bi FPS u igrama bio dovoljno visok za neometano igranje. 65inčni 4K televizor kao monitor - što da ne, pikseli su dovoljno veliki da prikaz ne deluje sitno, samo što se ipak treba udaljiti od "monitora" na nekoliko metara.

4K primeri:










Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 48L3433DG

DLNA - podešavanje i korišćenje

10304
10305
10306
10307
10308
10309