Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung UHD UE65HU8500 - 4K UHD TV 3D

06.07.2014 09:47 | 0 Multimedija

Meni i navigacija

Glavni meni televizora nije pretrpeo skoro nikakve izmene u odnosu na testirani F9000 model. Ponovo je prisutna kombinacija crne i tamno plave boje, sa tim što su predeli crni predeli blago transparentni. Podeljen je u sedam kategorija - Picture, Sound, Broadcasting, Network, Smart Hub (prethodno nazvan Smart Features), System i Support. Možda i najbitnija kategorija - Picture - poseduje četiri režima - Movie, Standard, Dynamic i Natural. Dozvoljena je kontrola pozadinskog osvetljenja, kontrasta, svetline, oštrine, izraženost boja, tinta. Takođe tu su i podešavanja aspekta slike, 3D, Motion Plus, Smart LED, itd, a među njima možete i detaljno podešavati i Gamma vrednost, balans bele, i CMS sistem za detaljno podešavanje svake boje. Kao i obično, meni sa jakom bogatim i detaljnim podešavanjima.

Pređimo na konkretno korišćenje televizora. Nakon završavanja početnog vodiča gde birate WiFi mrežu za internet, skenirate kablovske/etar/satelitske kanale, itd, spremni ste za praćenje tv programa. Interfejs koji prikazuje trenutni kanal na kojem se nalazi je nešto izmenjen u odnosu na F9000. Nema više plavog polukruga sa desne strane, a sada imate uvid i u informacije o prethodnim/narednim kanalima, ne samo o trenutnom. Pritiskom na dugme Info na daljinskom dobijate informacije o aspektu, rezoluciji, šta se trenutno emituje i dokle će se emitovati, trenutno vreme i datum. Tu je naravno i elekronski vodič za kanale, sa prozorčićem kanala koji trenutno gledate, kako bi ostali u toku sa dešavanjem dok tražite da gledate nešto drugo. Meni sa izvorom spušta se sa gornje strane ekrana i grafički ilustruje sve dostupne ulaze, odakle veoma lako možete preći na drugi izvor.


Dolazimo i do metode upravljanja televizorom. Samsung u paketu donosi dva daljinska - prvi je klasični sa crnim gumenim dugmićima, strelicama za navigaciju i svih drugih potrebnih opcija. Drugi daljinski nazvan Smart Controller je još manjih dimenzija, lepo leži u ruci i izgleda futuristički. Poseduje manje opcija u odnosu na klasični, ali tu su sve opcije koje ćete najčešće koristiti, sa plitkim dugmićima u obliku simbola konkretnih opcija. Šta je najbitnija stvar kod ovog pametnog daljinskog? Ima sličnu namenu kao i LG-ev Magic Remote, ali sa nešto drugačijom metodom korišćenja.

Strelicu koju pomerate pomeranjem daljinskog kroz vazduh kod LG-a je uvek prisutna, dok se Samsung odlučio za metodu da strelica postane dostupna tek kada postavite prst u crni predeo u centru daljinskog. Preciznost i brzina korišćenja je drastično bolja u odnosu na klasični daljinski, tako da nam je drago da je i Samsung napokon prešao na ovaj način upravljanja televizorom. Dostupna je takođe i metoda upravljanja pokretom ruke, a ovde imamo unapređenje da umesto držanja otvorene šake, sada je potrebno samo podići kažiprst, koji će kamera televizora pratiti i na taj način pomerati kursor po ekranu.
Savijanjem prsta simulirate "levi klik", crtanjem kruga i smeru suprotnog od kazaljke vraćate se u prethodni meni, a raznim gestovima možete i zumirati, rotirati sliku, pa čak i da lajkujete nešto na fejsu podizanjem palca. Iskreni da budemo, ovakav način navigacije nekom može delovati zanimljivo, ali nama i dalje ostaje neprecizan i zamarajuć, tako da je Smart Controller po nama i dalje najbolja opcija upravljanja televizorom. Naravno, tu je i glasovno upravljanje, za one koji vole da pričaju sa tv-om.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 48L3433DG

DLNA - podešavanje i korišćenje

10304
10305
10306
10307
10308
10309