Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung UE43AU9072U (Video)

10.08.2021 11:50 | 0 Multimedija
Test: Samsung UE43AU9072U (Video)

Samsung je ove godine rešio da popuni rupu između Crystal UHD modela serije 7/8 i znatno skupljih QLED modela AU9000 serijom, koja pored odličnog procesiranja slike donosi osvežavanje od 120Hz i u srednju klasu, kao i gaming funkcije poput varijabilnog osvežavanja koje ovaj model čine jako zanimljivim izborom za PC i konzolni gaming na velikom ekranu.

Već godinama unazad, portfolio televizora kompanije Samsung se sastoji od QLED modela u višoj i premijum klasi za one zahtevnije korisnike koji žele naprednije funkcije poput lokalnog zatamnjivanja, pravog HDR-a ili višeg osvežavanja, zavisno od serije, kao i od Crystal UHD modela serije 7 i 8 u srednjoj klasi koji su tu da uz bazične specifikacije ponude dobru sliku po pristupačnijoj ceni. Upravo iz tog razloga, Crystal UHD modeli verovatno čine i najveći procenat prodaje, ali je manje poznato da pored popularnih modela serije 7 i 8 postoji i serija 9, koja je prethodne dve godine bila rezervisana samo za modele velikih dijagonala, konkretno samo 85.6” za 2020.
 
 
Između Crystal UHD serije 8 i Q60 QLED modela je postojao priličan raskorak, kako po ceni tako i po specifikacijama i mogućnostima, pa je Samsung ove godine odlučio da popuni rupu između ovih modela i ponudi Crystal UHD serije 9 u svim standardnim dijagonalama. Najveći razlog za ovakvu odluku je svakako izlazak konzola nove generacije, kao i sve veća popularnost gejminga na velikom ekranu. Kada bi nas neko tokom protekle godine pitao koji TV da uzme za Playstation 5 npr. odgovor bi bio da ili izdvoji prilično para za neki model više klase koji ima HDMI 2.1 i propisan HDR, ili da prosto uzme bilo koji “običan” TV, jer nije postojao model koji je nešto između i nudi nešto više od ostalih.
 
Upravo tu nastupa Samsung AU9072 koji nam se ovoga puta našao na testu u svojoj najmanjoj 43” varijanti, iako su razni modeli serije AU9000 dostupni i do 75”. Ovaj TV, pored onoga što smo i do sada viđali na Crystal UHD modelima donosi i osvežavanje od 120Hz, kao i podršku za varijabilno osvežavanje, pa samim tim i dovoljno razloga za one koji TV koriste i za gaming da ga uzmu u razmatranje pri izboru novog TV-a. No hajde da vidimo kako zapravo Samsung UE43AU9072U, kako mu glasi puno ime, radi u praksi.

Dizajn i karakteristike

Već po samom dizajnu je jasno da se ovaj model razlikuje od onoga što smo prethodno viđali od Samsunga i da je deo ovogodišnjeg vrlo modernog portfolia. I pored toga što ne pripada visokoj klasi sa novitetima poput miniLED-a, profil TV-a je izuzetno tanak, što doprinosi vrlo efektnom vizuelnom utisku. Okviri ekrana zbog specifičnog oblika koji se pod uglom širi ka spolja izgledaju nešto šire nego što zapravo jesu, a tu je još oko 6mm dodatne margine do samog panela, pa ne možemo reći da je ovo baš u rangu tanjih okvira koje smo videli u skorije vreme. Izuzetak je donja lajsna koja jeste tanja nego na većini modela i sa primetno tanjom marginom.
 
sams1s.jpg
 
Postolje ovog modela je takođe nešto što nismo viđali do sada i sastoji se od dva plastična dela poput standardnih nožica koje se postavljaju u slot, bez potrebe za šrafljenjem, a na koje se sa prednje strane postavlja dodatak koji ima više estetsku nego funkcionalnu ulogu. Mišljenja smo da je on zapravo višak i da bi se obične nožice lepše uklopile u minimalistički izgled i tanak profil, ali možda ćete vi imati i drugačije mišljenje, pa ga podelite sa nama u komentarima. Poleđina TV-a izgleda vrlo lepo jer je najveći deo površine pokriven teksturom brušenog metala, bez nekih elemenata koji bi štrčali i kvarili utisak. Iako je praktično sve spolja izrađeno od plastike, čvrstina i kvalitet izrade su zaista odlični, pa na ovaj model nemamo zamerke kakve smo imali na neke prethodne Samsung modele. 
 
Na zadnjoj strani su naravno i konektori, sa neobično izdvojenim jednim HDMI portom, optičkim audio izlazom i CI+ slotom na zadnjoj strani i velikom sekcijom dostupnom sa boka u kojoj su svi ostali konektori. U njoj su tu antenski i satelitski ulazi, LAN port, dva USB konektora i još dva HDMI porta.
 
Iako smo se zbog osvežavanja od 120Hz ponadali da bi makar jedan od ulaza mogao biti HDMI 2.1, zapravo su sva tri samo HDMI 2.0b, pa je moguće koristiti ili 4K sa 60 Hz, ili 1080p sa 120Hz. Kvalitet prikaza je naravno znatno bolji u 4K nego u 1080p, pa će korisnici morati da biraju da li žele kompromis u rezoluciji ili odzivu i osvežavanju. 
 
sams2s.jpg
 
Ono što izdvaja ovaj TV od praktično svih drugih modela sa HDMI 2.0b je podrška za varijabilno osvežavanje, i to ne samo AMD Freesync već i nVidia G-Sync, pa je Samsung AU9000 vrlo unikatan TV koji će, pogotovo u ovoj najmanjoj verziji, biti validan izbor čak i kao PC monitor. Gaming performanse su u skladu sa onim što bismo očekivali i od gaming monitora baziranih na VA panelima, pa je na 1080p sa osvežavanjem od 120Hz i aktivnim varijabilnim osvežavanjem odziv vrlo dobar u svetlijim delovima scene, dok je u tamnim očekivano sporiji sa primetnim ghostingom iza objekata. 
 
Zahvaljujući varijabilnom osvežavanju, prikaz je vrlo glatak i gaming iskustvo veoma dobro, svakako daleko najbolje koje možete dobiti u ovoj klasi cene na nekom TV-u. Dobra vest je da je implementiran i Auto Low Latency mod, a input lag ovog TV-a je zaista odličan, svega 9.2ms u Game Modu na 60Hz, još niži na 120. Vredi pomenuti i da se aktivacijom Game moda dobija i potpuno drugačiji Game panel u kome je moguće videti informacije poput trenutnog osvežavanja, statusa varijabilnog osvežavanja i HDR-a, podesiti format slike ili pristupiti Game sekciji glavnog menija. U toj sekciji su još i opcije Game HDR, što zapravo aktivira HGiG, odnosno HDR Gaming Interest Group podršku, kao i Game Motion Plus sekcija za MEMC i strobovanje pozadinskog osvetljenja, ali koja je dostupna samo u slučaju da kao izvor izaberete konzolu. Game Motion Plus omogućuje procesiranje kretanja uz podizanje input lag-a na i dalje prihvatljivih 32.1ms, pa je čak i na 60Hz moguće postići utisak glatkijeg kretanja ili poboljšati odziv panela za određeni tip igara. 
 
sams3s.jpg
 
Što se gaming-a tiče, AU9000 zaista pruža vrlo dobro zaokružen paket i pored nedostatka HDMI 2.1, pa će za konzole, pa čak i neke od PC korisnika biti vrlo zanimljiva opcija.
 
Kada je slika u pitanju, 43AU9072 dolazi sa 43” VA panelom koji pruža korektne uglove gledanja za jedan VA panel, kao i sasvim pristojnu uniformnost. Pozadinsko osvetljenje je Edge LED tipa, pa nema lokalnog zatamnjivanja, iako je TV naravno u stanju da kontroliše ukupan nivo osvetljenja i prilagodi ga konkretnoj sceni. Najveće izmereno osvetljenje je iznosilo 336.9 nita, što je maksimum kako za SDR, tako i za HDR sadržaje, pa poput mnogih sličnih modela, od HDR podrške na ovom TV-u ne treba očekivati previše, osim nešto šireg gamuta boja koje je u stanju da prikaže.
 
Prema našim merenjima, to je oko 78.3% DCI-P3 spektra, što i nije naročito impresivna cifra za jedan 8bita+FRC panel. Od Samsunga smo viđali i dosta bolje sa ovom tehnologijom, ali je ključ u odsustvu Quantum Dot filtriranja na Crystal UHD modelima u odnosu na QLED, što utiče na to da slika ne bude baš tako živopisna, iako je vizuelno više nego korektna za ovu klasu. No, mnogi od konkurenata su još prošle godine spustili Quantum Dot i u srednji cenovni rang, pa će već od naredne godine i Samsung verovatno biti primoran da se adaptira i unapredi svoje modele van QLED serije. 
 
sams4s.jpg
 
Korišćeni panel poseduje prirodni statički kontrast od vrlo dobrih 4758:1, a nivo crne se u većini modova kreće između 0.042 i 0.069 nita, što je manje više standard za ovaj tip panela, a što je kontrola osvetljenja u stanju da dodatno spusti po potrebi, zavisno od scene, čak i do potpunog gašenja osvetljenja. Kad pominjemo modove slike, pored standardnog i dinamičkog, Natural i Movie moda, tu je i Filmmaker mod, uz dodatne Game, Entertain i Graphics modove koji su dostupni samo pri povezivanju sa PC-em i konzolama. Ono što moramo pohvaliti je izvanredna fabrička kalibracija u Movie i Filmmaker modovima, pogotovo ovom drugom u kome smo izmerili prosečno Delta E odstupanje od svega 1.4, sa niskim maksimalnim odstupanjem i vrlo preciznim balansom bele, pa je pored prirodnog prikaza u filmovima i TV programima, ovaj TV vrlo upotrebljiv i za one korisnike koji ga žele koristiti i kao monitor.
 
Što se procesiranja slike tiče, ovaj TV nudi slične opcije kakve smo viđali i na drugim Samsung modelima. MEMC, t.j. procesiranje kretanja se svodi na De-Judder slajder, dok je De-Blur slajder odsutan i zamenjen samo LED Clear Motion opcijom koju možete uključiti ili isključiti. Iako ovo nije baš pun set onoga što Samsung ima da ponudi, možemo reći da je dovoljan da se ne osetite uskraćenim za nešto, jer je moguće postići dobar prikaz filmskih sadržaja sa 24 slike u sekundi, bez neželjenih trzanja, kao i tečan i jasan prikaz brzih sportskih sadržaja, što su i dva glavna razloga za potrebu za ovim tipom procesiranja. Ako nečim nismo bili potpuno zadovoljni, to je verovatno skaliranje slike kada se koristi 1080p izvor putem HDMI-a u PC modu, za koje nam se činilo da može biti i bolje, tim pre što će ovo verovatno biti često korišćena opcija.
 
sams5s.jpg
 
Po pitanju zvuka, AU9000 nudi vrlo korektan frekventni balans, ali sa bas frekvencijama koje se ne prostiru naročito nisko, tek do oko 65Hz, pa nedostaje malo težine za ubedljiviji utisak. Takođe, iako je deklarisan na 2x10W snage, ne možemo reći da je TV naročito glasan - dovoljno za normalno slušanje u prosečnoj prostoriji, ali ne i više od toga. Zvučna slika je solidna za TV ove veličine, a od opcija za zvuk tu je sedmopojasni ekvilajzer, Adaptive Sound mod koji prilagođava zvuk konkretnom sadržaju, kao i Ampify mod koji nudi nešto veću glasnoću verovatno korišćenjem blagog limitera.
 
Što se SMART mogućnosti tiče, tu je naravno Samsungov Tizen OS u verziji 6.0, koji je i dalje jedno od najboljih rešenja ovog tipa na tržištu, a ovog puta i sa nekim novim funkcijama poput prikaza slika u slici sa dva različita kanala ili npr. Youtube-a i vašeg mobilnog telefona. Glavni meni se sastoji iz linije u dnu ekrana na kojoj su sve aplikacije i opcije, sa dodatnom linijom koja se pojavljuje iznad i predstavlja predloge sadržaja za gledanje iz konkretne aplikacije ili podopcije izabrane stavke. Za kretanje kroz menije tu je prepoznatljivi jednostavni daljinski upravljač koji pruža brzu navigaciju i odličan kvalitet tastera, sa tek osnovnim prečicama i mogućnošću glasovne pretrage. Što se aplikacija tiče, na raspolaganju su svi bitni video i muzički servisi, brojne aplikacije lokalnih TV provajdera i vrlo bazične igre koje su odavno najslabija tačka Tizena. Naravno performanse samog sistema su na odličnom nivou, što uostalom i očekujemo od jednog Samsung TV-a. 

Finalni utisci

Ukupno, Samsung UE43AU9072U je jedan veoma specifičan model za koji možemo reći da predstavlja jedinstvenu ponudu u ovom trenutku. Tu su bazične karakteristike po pitanju slike, uz istina odličnu fabričku kalibraciju, pristojan zvuk, ali i gaming funkcije kakve nismo do sada viđali u ovoj klasi, sa sve varijabilnim osvežavanjem i pored odsustva HDMI 2.1. Samim tim ovaj model će biti najzanimljiviji onima koji pored TV programa, filmova i web video servisa traže i TV za povezivanje sa svojom gaming konzolom ili PC računarom. Cena ovog modela na domaćem tržištu je 74.000 dinara, odnosno oko 625€ za 43” dijagonalu, a dostupan je i 75” model po ceni od oko 1600€.
 
 
To bi bilo sve za ovu recenziju, nadamo se da vam je bila interesantna, a očekujemo da u komentarima čujemo i vaše mišljenje o ovom Samsung modelu.

Test: Sony X90J 4K TV

Test: Tesla 70M610BUS 4K TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309