Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung The Frame 2022 (Video)

30.11.2022 11:36 | 0 Multimedija
Test: Samsung The Frame 2022 (Video)

Svojim prvim The Frame modelom 2019. Samsung je napravio nešto vrlo inovativno, ali mu je čini se nedostajalo ono "nešto" što bi zainteresovalo širi krug kupaca da umesto klasičnog TV-a požele baš The Frame. Novi model za 2022. godinu ne samo da ima to "nešto", već i više od toga...

Televizor je nekada davno bio sprava sa jednom jednostavnom svrhom - gledanje TV programa, oko koje su se okupljale čitave porodice, pa u početku, dok ga još nije svako imao čak i ceo komšiluk. U moderno doba, televizori su nešto što svako ima, pa i ako nema to je zbog ličnog izbora, pre nego iz ekonomskih razloga. Ono što se značajno promenilo je njegova uloga, pa iako ga mnogi i dalje koriste da gledaju TV program, značajnom broju ljudi služi za gledanje filmova i serija, gaming, pa nekad čak i kao monitor. Praktično, TV je postao i ostao centar kućne zabave, ali je evoluirao i adaptirao se u skladu sa vremenom i potrebama korisnika. 
 
 
No, kako TV odavno nije ružna kutija, moderni materijali i minijaturizacija svega, a naročito pozadinskog osvetljenja su mu omogućili da postane i dekoracija prostora. Onda je u jednom trenutku maltene svim velikim proizvođačima palo napamet da implementiraju i neke dekorativne slike koje TV može da prikazuje i na taj način mu daju aktivniju i personalniju ulogu u dekoraciji. 

Dizajn i karakteristike

No, pre oko tri godine, Samsung je rešio da ovaj koncept odvede i korak dalje, sa svojim The Frame modelom, koji je bio dizajniran tako da montiran na zid još više podseća na pravu sliku u ramu, sa sve izmenjivim okvirima koji su dolazili u različitim dezenima i davali utisak drvenog rama npr. koji se može uklopiti u vaš prostor. Inovativan i vrlo lepo zamišljen koncept, ali kao što ste mogli videti u našoj recenziji, iza njega je zapravo stajao relativno običan TV, ekvivalent Samsungovoj Q60 seriji, ali nadograđen ekskluzivnim softverskim dodacima. Zbog toga, iako je u pitanju bio dobar proizvod za specifičnu publiku, delovalo je da mu ipak fali nešto kako bi veći broj korisnika rekao “ne želim običan TV, hoću ovo”. 
 
theframe_1s.jpg
 
Samsung je i u međuvremenu svake godine izbacivao novi model The Frame-a, ali sa njima nismo imali kontakta, sve dok skoro 3 godine kasnije na na nedavno održanom IFA sajmu nismo u Samsung hali naleteli na naslednika The Frame modela za 2022. godinu i već na prvi pogled imali utisak da je to magično “nešto” ovog puta tu. Nije nam odmah na prvu bilo jasno o čemu se radi, ali jeste da gledamo u nešto što do tada nismo videli i što bismo voleli da vidimo u svom okruženju. Hajde da vidimo zašto je to tako i šta zapravo ima da pruži Samsung The Frame za 2022. godinu.
 
Iako dizajn nije značajno menjan, ono što je odmah vidljivo je da je novi The Frame značajno tanji od modela iz 2019. i to ne malo, 24.9mm umesto 42.5, što je verovatno i očekivano s obzirom na napredak tehnologije u proteklih par godina. Takozvani slim-fit zidni nosač se dobija u pakovanju, a omogućuje TV-u da legne potpuno uz zid zahvaljujući prorezima na leđima TV-a, čime se zaista dobija utisak slike na zidu, pogotovo sa smanjenim profilom. U pakovanju dolazi i postolje u vidu dva para stopica, ali je zaista šteta ovakav TV koristiti na njima - tu su verovatno za prvu pomoć dok vam ne dođe majstor sa Hilti-em.
 
Sve stranice su potpuno ravne i sreću se pod pravim uglom, a na njih se magnetom pričvršćuju izmenjivi okviri kojih ima u priličnom broju dezena i koji se uklapaju tako da spoj praktično i ne vidite. Okvir oko panela je umerenih dimenzija, ne baš u rangu aktuelnih televizora, mada verovatno namerno, jer bi previše tanak okvir odudarao od izgleda rama za slike. Takođe, okvir je bez ikakvih oznaka jer bi bilo besmisleno imati na zidu Rembrantovu sliku sa Samsung ramom.
 
theframe_2s.jpg
 
S obzirom na montažu tik uz zid i tanak profil, Samsung je svu elektroniku koju je mogao izmestio u One Connect Box do koga vodi vrlo tanak kabl, pa će biti moguće potpuno sakriti kablove u zid, kao verovatno i sam box negde u blizini i dobiti utisak prave slike, bez naruživanja prostora. 
 
Na One Connect Boxu se nalaze i svi konektori, pa su tu 4 HDMI porta, 2 USB, satelitski i antenski konektori, LAN port, optički audio izlaz i CI+ slot, naravno uz “nevidljivi” WiFi5 i Bluetooth 5.2. Ono što nam se jako dopalo je što je jedan od HDMI portova u verziji 2.1, a sam TV poseduje panel koji se osvežava na 120Hz, pa će vlasnici ovog modela moći da uživaju u punim  mogućnostima kakve nude i standardni Samsung QLED modeli visoke klase. Ovo se naročito odnosi na gaming, što je nešto što možda ne bismo povezali sa The Frame serijom, ali zaista, zašto ne bi neko ko ume da uživa u vizuelnoj umetnosti uživao i u igrama.
 
4K na 120Hz sa sve varijabilnim osvežavanjem koje radi na bilo kom PC-u ili konzoli koja ga podržava čine ovaj TV odličnom opcijom za gaming i to sa prilično bogatim opcijama koje se mogu pronaći u game meniju, a kakve ne viđamo često ni na nekim gaming monitorima. Npr. tu je Dynamic Black Equalizer opcija koja podiže nivo crne, ali ne stalno već samo kada prepozna da se u sceni nalazi protivnik.
 
theframe_3s.jpg
 
Tu je i HDR tonemapping za igre sa dva HDR10+ Game moda, Basic koji pruža prirodan prikaz i Advanced koji daje unapređen, odnosno vizuelno atraktivniji izgled, plus još i HGiG mod koji je u skladu sa HDR Gaming Interest Group specifikacijama, pa ko šta voli. Zaista neočekivano dobre gaming specifikacije i apsolutno pohvala Samsungu za to. 
 
Ono po čemu je ovaj TV unikatan, ne samo u odnosu na The Frame iz 2019. već u odnosu na apsolutno bilo koji TV koji smo imali prilike da vidimo je činjenica da poseduje potpuno mat ekran. Ovo je nešto što u mračnoj prostoriji nećete ni primetiti kao razliku u odnosu na bilo koji drugi TV, ali što više svetla, to će vam ovaj TV izgledati neobičnije i nekako nadrealno. 
 
Svi smo navikli na refleksije u manjoj ili većoj meri, čak i na najboljim televizorima, pa kada pogledate novi The Frame u prostoriji sa suncem koje bije kroz prozor, mozak odmah konstatuje da tu nešto nije u redu. Druga stvar koju konstatuje je koliko zapravo ekran bez refleksija dobro izgleda, naročito kada npr. na ekranu gledate neku od slika iz galerije, kada ulje na platnu zapravo deluje kao da je zaista ulje na platnu, a ne na ekranu, čak i iz neposredne blizine. Zaista impresivno. Takođe, ovakav ekran je i prijatniji za gledanje, jer refleksije neizbežno umaraju oči kada se upiremo da razaznamo šta je slika, a šta refleksija. 
 
theframe_4s.jpg
 
Ono što je takođe vidljivo je koliko je novi The Frame unapređen u odnosu na model od pre 3 godine. Dok je stari model bio potpuno prosečan TV, novi je znatno ozbiljnijeg kvaliteta slike, iako moramo reći i dalje ne direktan derivat QLED modela iz viših serija. Panel je u ovom slučaju VA tipa, pa je i statički kontrast veoma visok, izmeren na čak 4835:1, što je pogotovo impresivno s obzirom da mat ekrani uglavnom imaju niži kontrast od svojih refleksivnih ekvivalenata, usled prisustva sloja za eliminisanje refleksija. 
 
Ovaj kontrast je ujedno i maksimum koji je TV u stanju da prikaže, jer na ovom modelu nema lokalnog zatamnjivanja, i on koristi Edge LED osvetljenje, koje je možda i najveća zamerka koju imamo, zbog prilično loše uniformnosti, sa primetnim flekama na crnoj pozadini, što se srećom ne vidi u svetlijim sadržajima ili pri dnevnom svetlu. S druge strane, maksimalno osvetljenje je vrlo solidno i kreće se u opsegu od 500-553 nita, zavisno od moda slike. HDR je naravno podržan, a iako usled odsustva lokalnog zatamnjivanja nema reči o pravom HDR prikazu, visok kontrast i svetlina ipak daju nešto više kada je u pitanju doživljaj takvih sadržaja nego na prosečnom TV-u. 
 
Tu naravno doprinosi i Quantum Dot filtriranje i subjektivno ovaj TV pruža neočekivano živ prikaz boja za jedan mat ekran, čak vrlo blizu standardnih QLED modela. U pitanju je panel koji desetobnitni prikaz boja postiže uz pomoć FRC-a, ali je pokriće gamuta od 83.3% manje nego što smo viđali na nekim od boljih Quantum Dot modela. Takođe, uglovi gledanja su tek prosečni za VA, pa će boje imati određenu promenu u zasićenju i nijansi ako TV posmatrate iz nešto većeg ugla sa strane. Što se preciznosti boja tiče, novi The Frame pruža zaista impozantnu preciznost u Movie i Filmmaker modovima sa Delta E odstupanjem od 2.2, što je za pohvalu. 
 
theframe_5s.jpg
 
Još je zanimljivije da Filmmaker mod pored toga što je precizan izgleda i subjektivno dobro, što nije baš uvek slučaj sa kalibrisanim ekranima. U HDR modovima doduše preciznost nije na istom nivou, zapravo najbolje odstupanje je u HDR Movie modu sa čak 9, mada subjektivno HDR Filmmaker i dalje izgleda najbolje, čak generalno vrlo dobro. 
 
Ono što novi The Frame deli sa Samsungovim QLED modelima je procesiranje i to u praktično punom kapacitetu, uključujući i upotrebu veštačke inteligencije za unapređenje prikaza, koja zavisno od scene prilagođava oštrinu, kontrast, zasićenje boja, mapiranje i ostale parametre.
 
Takozvani Inteligent mod možda neće biti po svačijem ukusu, ali će između njega i Filmmaker moda razloga za zadovoljsvo imati i oni koji žele veran prikaz, kao i oni koji vole da sve bude dodatno doterano za vizuelni utisak. Procesiranje kretanja, odnosno MEMC je tu takođe sa punim setom opcija, dva slajdera za redukciju trzanja i zamućenja, noise reduction koji umanjuje artefakte koji su posledica obrade kretanja, kao i LED Clear Motion, odnosno strobovanje pozadinskog osvetljenja za poboljšanje odziva panela i brze sadržaje poput sporta. Kako je i osvežavanje panela 120Hz, sve ovo radi vrlo dobro, pa novi The Frame nudi iznenađujuće dobru sliku i mogućnosti, pogotovo u odnosu na prethodno testirani model i iskreno više nego što smo očekivali s obzirom na njegove specifičnosti.
 
theframe_6s.jpg
 
Što se zvuka tiče, on je vrlo pristojan, što uostalom i očekujemo od Samsung modela, mada vas neće baš oboriti s nogu i to iz dva razloga. Najpre odziv niskih frekvencija koji se prostire tek do oko 60Hz i to opada glasnoćom već ispod 150Hz, pa basa ima tek toliko da TV ne zvuči tanko, ali ne i dovoljno da impresionira više od nekog proseka srednje klase. 
 
Drugi razlog je glasnoća koja čak ni na 100% nije previše glasna za slušanje u prosečnoj prostoriji, čak bismo rekli da je ovo jedan od tiših televizora koje smo čuli u skorije vreme. S pozitivne strane, frekventni balans je vrlo dobar, pa to što je novi The Frame u stanju da reprodukuje zvuči prijatno za slušanje, ne vrhunski, ali solidno rafinirano za jedan TV. 
 
Poput slike, zvuk takođe nudi određene opcije procesiranja, mada dosta skromnije. Inteligent mod će dodati malo jačine i prilagoditi zvuk tako da konkretni sadržaji zvuče subjektivno bolje putem nekih psihoakustičnih trikova, mada se meni recimo ipak više dopalo kako TV zvuči bez njega, u Standard modu. Pored Standard tu je i Amplify mod koji takođe dodaje malo glasnoće, ali kvalitativno zvuči realno lošije. U Expert podešavanjima vam je na raspolaganju i sedmopojasni ekvilajzer, automatsko prilagođavanje glasnoće, kao i Dolby Atmos procesiranje. 
 
theframe_7s.jpg
 
Za SMART mogućnosti, The Frame se oslanja na Tizen platformu u poslednjem izdanju kakvo smo viđali i na brojnim ovogodišnjim Samsung display uređajima, od QD-OLEDa do projektora, ali sa dodatkom Art sekcije koja je znatno bogatija od standardnog ambient moda. U njoj će vam na raspolaganju biti praktično sva klasična slikarska dela, kao i brojna moderna, razne video instalacije i drugi zanimljivi načini da od TV-a napravite dekoraciju prostorije. 
 
Mala začkoljica je doduše što vam je na raspolaganju 66 besplatnih opcija, od svega pomalo, a sve ostalo ćete morati da kupite, odnosno platite da vam delo koje je profesionalno skenirano u visokoj rezoluciji bude dostupno. Cena od 2390 dinara odnosno oko 20€ po delu je po našem mišljenju malo visoka s obzirom da je u pitanju digitalna reprodukcija, ali dobro, moraju i autori od nečeg da žive, pa čak i oni koji su umrli pre par stotina godina.
 
Većina dela je zapravo tu u saradnji sa najvećim svetskim muzejima i galerijama, pa dobar deo sume ide za njihove licence. Samsung doduše nudi i opciju da postavite sliku iz sopstvene galerije sa mobilnog telefona, pa vas ništa ne sprečava da omiljena dela nađete na internetu i ubacite ručno u svoju kolekciju. 
 
Rekli smo već da na mat ekranu novog The Frame klasična dela rađena tehnikom ulja na platnu izgledaju zaista dobro, pa u prolazu neko od gostiju verovatno neće ni konstatovati da nije u pitanju slika, već ekran, osim naravno ako okačite Van Gogove suncokrete koji u ovom slučaju nemaju supu od paradajza preko sebe, za razliku od onih u muzeju. Takoreći bolje od originala.
 
theframe_8s.jpg
 
The Frame poseduje i senzor ambijentalnog osvetljenja, pa će prilagođavati svetlinu ekrana svetlu u prostoriji i samom delu koje se prikazuje kako bi izgledalo što prirodnije, što zaista vrlo lepo radi, pa je u to pored svih mogućnosti svakako jedan od glavnih aduta ovog modela. 
 
Što se ostatka pametnih mogućnosti tiče, na raspolaganju vam je široka selekcija aplikacija sa praktično svim bitnim video i muzičkim servisima, bazičnim igrama i još nekim sitnicama, uz naravno odličnu integraciju sa mobilnim uređajima radi projektovanja sadržaja i Smart Things podršku za kontrolu pametnog doma direktno putem TV-a. Brzina interfejsa je, kako smo i navikli od Tizena prilično dobra, ali smo primetili da je TV ponekad imao običaj da jednostavno stane prilikom skrolovanja skroz opcije i odmrzne se posle 5-6 sekundi, što se ne sećamo da smo videli ni na jednom Samsung TV-u do sada, pa se nadamo da je u pitanju bug koji će biti ispravljen u softveru. 
 
Za kontrolu TV-a je tu daljinski poput onoga što smo i ranije viđali na uređajima ovog proizvođača, u beloj varijanti i tankom i kompaktnom formatu, sa vrlo kvalitetnim tasterima sa kratkim i jasnim hodom. Broj tastera je minimalan, ali je tu ipak sve što će vam biti potrebno, mada bismo voleli da je recimo Youtube prečica tu umesto Amazon Prime-a, ali dobro. 
 
theframe_9s.jpg
 
Samsung je ove godine rešio da nas reši korišćenja baterija u daljincu, pa i ovaj dolazi sa punjivom baterijom koja se dopunjuje putem USB-C konektora, ali i putem solarne ćelije na zadnjoj strani daljinca, kao i putem bežičnih talasa, što je tehnički zanimljivo, ali i vrlo praktično. 

Finalni utisci

Sve u svemu, The Frame za 2022. godinu je jedan vrlo impresivan uređaj, koji kombinuje dekoraciju prostorije, gaming i moderan 4K TV. Iako sam TV nije poslednja reč tehnike koju ovaj proizvođač ima u ponudi, on ipak nudi više nego korektnu kombinaciju slike, procesiranja i zvuka, uz jedinstvenu karakteristiku ekrana bez refleksija koju verovatno nećete pronaći niti na jednom drugom TV-u koji možete kupiti. Upravo zbog te svoje specifičnosti, kao i odličnih gaming mogućnosti, novi The Frame ima znatno više smisla nego prethodno testirani model, pa ga možemo preporučiti onima koji žele nešto posebno ili drugačije u domu, a ujedno i dobar TV.
 
 
Za kraj, vredi pomenuti i cenu koja se kreće oko 150.000 dinara t.j. 1270€ za 55” i 200.000 dinara t.j. 1700€ za 65”. Dodatni okviri za 65” model su oko 60€ za komplet. 
 
Eto, to su bili naši utisci o novom Samsung The Frame, a očekujemo da u komentarima ispod ovog testa čujemo i vaše - da li vam je ovakav koncept zanimljiv i da li biste voleli ovako nešto umesto standardnog TV-a?

Test: Vivax 65Q10C Android TV (Video)

Test: Grundig 50 GGU 7900B Android TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309