Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung T27A950

04.08.2011 18:46 | 1 Multimedija
Test: Samsung T27A950

Na test nam je stigla jedna od najlepše dizajniranih stilskih Samsung-ovih kombinacija monitora i televizora, 3D LED FullHD model SyncMaster T27A950. Ovo prelepo parče tehnike, nakon detaljnijeg testiranja, je više vuklo ka ulozi televizora, pošto poseduje analogni i digitalni tjuner i sve prateće stvari koje bi ste našli kod najnovijih Samsung Smart televizora, a nedostajala mu je 2D 120hz podrška i još par stvari da bi ga nazvali pravim monitorom visoke klase. Ipak, u ulozi monitora se pokazao dobro, ali sa nekim restrikcijama. Sa svojih samo 11.4mm debljine, svrstava se u jedne od najtanjih monitora/televizora na svetu. Pročitajte kako se ovaj hibrid pokazao na testu...

Dragoljub Radovanović

Samsung je ovoga puta opet prevazišao samog sebe dizajnom SyncMaster 3D T27A950 modela. Od trenutka kako smo ga izvadili iz kutije, "vilica nam se našla patosu", da se malo slobodnije izrazimo. Prelepo osmišljen dizajn nas je jednostavno oduševio svojim futurističkim izgledom, zaista nešto što nije viđeno do sada.

Pomenuli smo da u uvodu da je ovo hibrid monitora i televizora, tako da ako tražite pravi gejming 120hz monitor, to nećete pronaći kod ovog modela. Mi smo se iskreno nadali da će 120hz opcija biti omogućena u 2D režimu takođe, ali nažalost nije tako. Bilo je potrebno malo "kopanja" po internetu, ali je na kraju zaključeno da je preko HDMI 1.4 konekcija koje poseduje, podržano maksimalno 60hz u 2D, što je prava šteta. Druge konekcije kao DVI ili DisplayPort, nažalost nisu uključene kod ovog modela.

Pretragom po internetu, saznali smo da postoji S27A950 verzija ovog monitora bez tv tjunera, koja je identična po dizajnu, ali poseduje sasvim drugačije konekcije od našeg modela, uključuje DVI i DisplayPort konekcije i ono što je najbitnije, S27A950 podržava 120hz u 2D režimu, što ga čini pravim gejming monitorom. Mi ćemo se svakako potruditi da nabavimo i S27A950 na test, ali za sad nastavljamo sa testom T27A950 hibrid modela.
 


Ono što je možda malo neobično je to što ovaj monitor koristi klasičan TN panel. Ipak, dubljim testiranjem i istraživanjem smo zaključili da je ovo jedna od najviših klasa TN ekrana i poseduje zaista fenomenalan kvalitet slike. Sam ekran poseduje FullHD 1920 x 1080 rezoluciju, osvetljen je White LED tehnologijom pozadinskog osvetljenja, a citirana cifra maksimalnog osvetljenja je 300cd/m2. Poseduje Ultra Clear panel, tako da je glossy tipa, a možda čak i poseduje nešto veću refleksiju od standardnih glossy tipova monitora, tako da izbegavajte stavljanje lampi iza vas, jer će se svetlost reflektovati na ekranu poput ogledala. Samsung reklamira da ovaj monitor poseduje 100% Photo Accuracy, ali koliko je to tačno ćemo proveriti nešto kasnije u tekstu.

Pomenuli da je ovaj monitor ujedno i televizor, pošto je Samsung u njega uključio digitalni i analogni tjuner, kako bi dao ovom modelu dvostruku ulogu, jednu gde ćete ga koristiti u vezi sa PC-em, i drugu gde ćete pratiti televiziju. Dovoljno je samo priključiti antenu, prebaciti na TV izvor, skenirati kanale i spremni ste za uživanje u vašem omiljenom programu. Pošto je zamišljeno da monitor takođe gledate iz vaše fotelje ili kreveta, dobija se isti daljinski kakav imaju novi Samsungovi televizori. Upravo zbog ovih položaja Samsung je uključio i MagicAngle opciiju u kojoj menjate sliku u zavisnosti od vašeg ugla posmatranja.Internet konektivnost je jedna veoma zanimljiva osobina ovog monitora, pošto poseduje i Ethernet priključak, tako da ima direktnu vezu sa internetom. Ova Ethernet konekcija je potrebna kako bi se pokrenuo Samsungov novi SmartHub, u kojem imate veliki broj aplikacija od kojih su neke besplatne, dok se druge plaćaju, ali naša zemlja još uvek nije podržana za kupovinu Samsung aplikacija WiFi konekcija je takođe moguća korišćenjem Samsung-ovog USB WiFi dongle-a koji se kupuje posebno, koji je dovoljno samo uključiti u USB port smešten pozadi i dobijate bežičan pristup internetu.

SmartHub je postao jedna od bitnih stvari koje zapravo i čini jedan Smart televizor ili monitor, a njegova popularnost sve više raste kod novih potencijalnih kupaca, koji smatraju da moraju imati ovu mogućnost na svom novom uređaju. Samsung je pre nekih dva meseca objavio vest da je preuzeto 5 miliona aplikacija Smart aplikacija od njegovog pojavljivanja SmartHub-a ove godine, a ta cifra je do sada verovatno prilično uvećana. U Samsung Apps delu ćete pronaći sve bitnije socijalne servise za pristup Facebook-u, Twitter-u, YouTube-u i ostalim drugim, a na raspolaganju vam stoje i druge razne aplikacije iz kategorija Video, Game, Sports, Lifestyle i Education.

 


Prisutna je i AllShare opcija, preko koje možete povezati sve vaše AllShare sposobne uređaje kroz jedan ruter, pa tako dobiti pristup svakoj od njih direktno na monitoru. Mi smo isporobali vezu sa našim Samsung Galaxy S telefonom, gde smo istog trenutka kada smo ušli u aplikaciju na telefon, na monitoru dobili prozorčić da je Allshare podržan uređaj detektovan i da se može konektovati na njega. To smo i uradili i sve slike, klipovi i muzika su nam bili dostupni na našem monitoru, bežično.
 


Zvukom na monitoru smo bili zaista oduševljeni, on je ostajao kristalno jasan, čak i kada smo postavili jačinu zvuka na maksimum. U pitanju je Samsung-ov 3D surround zvuk, koji simulira prave surround zvučnike i to radi prilično dobro. Prisutan je SRS Theatre Sound HD,  sa Dolby Digital Plus Pulse and DTS tehnologijom, radi maksimalne kompatibilnosti. Ovim rečeno, možete na njega povezati i eksterne zvučnike, čak sa nekoliko tipova audio konekcije. Zvuk preko našeg računara je sasvim lepo prosleđen do zvučnika, korišćenjem HDMI-HDMI kabla i korišćenjem DVI-HDMI adaptera. U pitanju je bila ATI grafička kartica, model 4870, tako da ako se pitate, da li ovo funkcioniše, odgovor je potvrdan.

 


Monitor poseduje dosta lep korisnički interfejs, a podešavanja ima zaista puno. Meni je podeljen u šest različitih kategorija, slično kao kod Samsung televizora. One uključuju Picture, Sound, Channel, Network, System i Support kategorije, svaka od kojih poseduje manji ili veći broj podešavanja u njoj, kroz koja ćemo proći u video klipu koji smo snimili, čisto da vidite kako to sve izgleda.

Dizajn, konekcije, 3D

Vraćamo se nešto detaljnije na dizajn monitora koji je zaista prelep po našem mišljenju. Razlikuje se od svega što smo do sada videli, jer ima svoju bazu u kojoj je smeštena sva elektronika monitora i konekcije, a ujedno služi i kao postolje monitora. Pošto je lišen velikog broja komponenti koje bi inače išle iza panela, ostavljena mu je sloboda da maksimalno iskoristi to da se potrudi da što ima tanji profil, što se pokazalo jako uspešnim.

 Njegova baza i "leđa" monitora su izrađena od brušenog aluminijuma, sa pravilnim paralelnim linijicama kojih ima na hiljade i stvarno doprinose izgledu. Ovaj monitor nema vrat ekrana koji ide iz sredine baze, već je on pomeren skroz do desne ivice, tako da veći deo ekrana sa leve strane izgleda kao da lebdi u vazduhu. Ovaj vrat ekrana je veoma elegantno zaobljen i njegova prednja strana, kao i prednji deo okvira, su sačinjeni od veoma kvalitetne glossy crne plastike. Sam okvir je ekstremno tanak takođe kao i profil monitora i njegova debljina je ispod 1cm, u levoj, gornjoj i desnoj ivici, dok je širi na donjoj ivici.
 Koristeći White LED tehnologiju pozadinskog osvetljenja, Samsung je postigao da profil svog monitora smanji na samo 11.4mm debljine, što je zaista fenomenalno i maltene tanko kao Samsung Galaxy S model telefona sa 9.9mm. Uporedite to sa povećom dijagonalom od 27 inča koliko ovaj model poseduje i već možete naslutiti koliko impresivno to izgleda. Što se tiče kvaliteta izrade, ovo je bez premca jedan od najkvalitetnije izrađenih monitora na tržištu.

  
Iako imate daljinski preko kojeg lagodno možete da se krećete kroz opcije menija, Samsung je uključio i senzore osetljive na dodir, koji se nalaze na zakrivljenom vratu monitora, koji su pozadinski osvetljeni belom bojom, što izgleda dosta lepo u mraku, tako da možete pristupiti osnovnim kontrolama, ako ste zaturili daljinski. Ono što je jako bitno, je to da ekran nije fiksan, tako da mu možete menjati nagib i to poprilično. Pored sve ove tankoće ekrana i samo jedne tačke fiksiranja kad se uzme njegova veća dijagonala u obzir, ne možemo da se načudimo koliko on čvrsto stoji u odnosu na bazu, tako da zaista dobro podnosi čak i namerno drmanje stola na kojem se nalazi.

 Poseduje solidan broj konekcija pozadi na bazi monitora, koje uključuju:

- AV In (Y,Pb,Pr Component i Audio in) - dobija se produžni kabl sa ulazima
- Ulaz za napajanje 14V (eksterno)
- Common Interface slot
- Ext (RGB) - produžetak na Skart priključak
- Dva USB 2.0 ulaza
- Dva HDMI ulaza
- Antenski ulaz3D mogućnosti

Ovaj monitor dolazi sa parom aktivnih shutter naočara, preko kojeg možete gledati 120hz 3D materijal. Pravi frame sequential 3D materijal možete pratiti samo preko spoljašnjeg izvora kao što je 3D Blu-Ray plejer, ili Sony PS3. Pošto ne možete da stavite 120hz u Windows-u, možete pratiti side by side materijal, nešto slično kao na Nvidia naočarima, gde se film koji gledate pojavljuje u dve slike, pa odabirom side by side (SBS) režima koji monitor poseduje, one se kombinuju u jednu 3D sliku. Mi smo bili zadovoljni dubinom tog 3D efekta, slika nije bila previše zatamnjena kod shutter naočara, ali je postojao jedan problem.

Da bi ste videli pune detalje 3D slike, morate skidati Full SBS snimke, sa rezolucijom 3840x1080. Problem je što su više zastupljeni Half SBS snimci koji su normalne 1920x1080 rezolucije, ali sa duplo manje detalja zbog dve slike na ekranu, umesto jedne velike. Najbolje rešenje je ipak pomenuti frame sequential 3D materijal, kakav se nalazi na 3D Blu-Ray diskovima jer vam on pruža najviše detalja.

 


Pošto naša grafička ne podržava TriDef opciju, koja "prebacuje igru u 3D" u frame sequential metodu, morali smo da koristimo Side by side režim, koji nas nije preterano oduševio. Ipak, povezali smo PS3 konzolu na monitor i pokrenuli Killzone 3 igricu, gde je 3D efekat bio frame sequential i on nam se mnogo više svideo.

 Postoji čak i 2D u 3D konverzija, koja svakoj slici daje 3D dubinu, ali ona ne može da pogodi baš najbolje šta treba da ima dubinu, a šta ne, tako da 3D efekat nije toliko dobar kao kod pravog 3D materijala. Treba pomenuti da je Samsung odnedavno izbacio Explore 3D aplikaciju, koju možete besplatno instalirati preko SmartHub-a, koja sadrži popriličan broj frame sequential materijala, kao što su dokumentarci, trejleri za filmove, muzički klipovi i slično.

Rezultati testiranja, deo 1

 

Samsung je naglasio da na svom monitoru poseduje PhotoAccuracy 100%, što znači da bi na default vrednostima trebalo da ima dosta tačne boje i sliku. Veoma smo se prijatno iznenadili kada smo saznali da je Samsung još jednom pružio ono što reklamira. Dakle, monitor je testiran EyeOne Display 2 kolorimetrom, a prethodno je postavljen na default vrednosti i profil boja u Windows-u je takođe stavljen na default. Ono što nas je pomalo razočaralo je to da u PC režimu ekrana, možete odabrati samo dva podešavanja slike, a dok gledate tv čak četiri. Ovo je još jedna stvar koja dokazuje da ovaj monitor, nekako više teži ka ulozi televizora... Dakle, dostupna su nam bila samo dva režima slike - Entertain i Standard.


Default_Entertain_45b_100c_20b

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 45
Contrast 100
Backlight 20
Mod slike EntertainEntertain mod je najviše osvetljen mod, koji pruža zaista odličan kvalitet slike bez ikakvog dodatnog podešavanja, mada slika je dosta svetla i namenjena prosotoru gde je ambijentalno osvetljenje veće, tako da će vam možda smetati pomalo u mračnoj sobi. Samsung je u specifikacijama monitora stavio da je maksimalna osvetljenost ovog modela 300cd/m2, a mi smo upravo toliko i zabeležili našim kolorimetrom, tačnije 297cd/m2. 

  Dobijeni rezultati
luminance (cd/m2) 297
Black Point (cd/m2) 0.31
Contrast Ratio 940:1Ako pogledate crni trougao na slici iznad, primetićete da se on prostire šire od narandžastog trougla koji predstavlja sRGB profil. Naš trougao ide dublje ka crvenim, zelenim i plavim nijansama, tako da pokriva veći profil od standardnog sRGB tipa monitora. Nije dubok baš kao AdobeRGB profil, ali je negde između, što znači da mu je reprodukcija bolja veća od standardnih sRGB monitora, ali manja od onih koji pokrivaju AdobeRGB profil. Gamma vrednost je bez ikakve kalibracije bila skoro pa idealna sa 2.2 vrednosti, uz minimalnih 2% odstupanja. Temperatura boja je bila savršena i imala je baš onu vrednost koja se traži, tako da sa svojih 6517k nije bilo nikakog odsupanja od vrednosti koju tražimo, odstupanje je bilo prikazano kao 0%. Dubina crne boje je bila nešto veća, ali to je zbog maksimalnog pozadinskog osvetljnja ovog režima, tako da je iznosila 0.31 cd/m2. Izmereni statički kontrast je iznosio vrednost od 940:1, što je prilično dobar rezultat. Tačnost boja je bila prihvatljiva i boje su bile tačne sa 1.9 Delta-E prosekom i 5.5 kao maksimalnom vrednošću.


 
Default_Standard_45b_100c_15b
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 45
Contrast 100
Backlight 15
Mod slike StandardStandardni mod je bio malo prijatniji za oči u mračnoj sobi, uzimajući u obzir da ima nižu vrednost Backlight opcije. Njegova osvetljenost je iznosila 225cd/m2. 

  Dobijeni rezultati
luminance (cd/m2) 225
Black Point (cd/m2) 0.24
Contrast Ratio 935:1Gamma vrednost je bila idealna i u ovom modu slike, sa vrednosti od 2.2, uz nezamerljiv 1% odstupanja. Temperatura boja je opet imala odličnu vrednost bez kalibracije, sa svojih 6521k i 0% odstupanja. Dubina crne boje je ovoga puta bila bolja, sa 0.24cd/m2, ali i dalje visoka zbog vrednosti pozadinskog osvetljenja. Kontrast je ostao skoro pa nepromenje sa 935:1. Delta-E vrednost je bila skoro pa ista kao kod prethodnog mod-a, sa 1.9 Delta-E kao prosekom i 5.6 kao maksimalnom vrednosti.


Kalibrisan_42b_100c_8b

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 42
Contrast 100
Backlight 8
Mod slike StandardPošto je dosta podešavanja slike zaključano u PC režimu (opet karakteristika koju srećemo kod Samsung televizora), zaista nismo imali šta da kalibrišemo, a čak i bez kalibracije smo dobijali fenomenalne rezultate, ali ipak smo odlučili da smanjimo osvetljenje na 120cd/m2, što je zahtevalo da smanjimo Backlight i da nešto malo smanjimo vrednost Brightness. U ovome smo bili uspešni i dobili smo vrednost od 120cd/m2, baš onoliko koliko smo naumili. Slika je sada bila veoma prijatna za duže gledanje u mračnoj prostoriji i nije izazivala nikakav napor u očima.
 


 

  Dobijeni rezultati
luminance (cd/m2) 120
Black Point (cd/m2) 0.14
Contrast Ratio 863:1Gamma vrednost smo doveli do savršenstva softverskom kalibracijom, tako da je ona sada iznosila 2.2 uz 0% odstupanja. Temperatura boje je takođe ostala savršena, iako smo spustili popriično Backlight podešavanje, ona je iznosila 6481k, što je opet 0% odstupanja od naše zadate granice. Dubina crne boje u ovom slučaju je bila mnogo bolja sa vrednosti od 0.15 cd/m2, što je stvarno jako korektna cifra. Kontrast je malo opao, ali je i dalje visok svejedno, sa 863:1. Ono što je kalibracija najviše promenila, je Delta-E vrednost, čiji je prosek sada iznosio 1.6, a maksimum samo 2.7.


Uglovi gledanja

Možemo reći da su ovo prilično dobri uglovi gledanja za TN panel tehnologiju. Vertikalne uglove gledanja možete da podešavate pomoću MagicAngle opcije, u odnosu na vaš položaj posmatranja, gde postoji situacija gde će vaš pogled biti iznad monitora, odakle birate Standing up i gde ćete biti ispod nivoa monitora, odakle ćete izabrati Laid back. Obe opcije se fino podešavaju vrednostima od 0 do 10.
 

 


Input lag

Izmereni input lag se kretao između 33ms i 50ms ulaznog kašnjenja, kada smo ga upoređivali sa CRT monitorom. Ovo nisu baš sjajne vrednosti, ali sve ispod 60ms je savršeno prihvatljivo i mnogim ljudima neprimetno. Imajte na umu da je rezolucija morala biti promenjena, tačnije smanjena, kako bi CRT monitor mogao biti stavljen u Clone mode. U svojoj standardnoj 1920x1080 rezoluciji, ta cifra bi bila nešto manja, zbog izbegavanja skaliranja slike.

 


 


PixPerAn

U programu PixPerAn merimo vreme odziva monitora, tačnije proveravamo koliko monitor ima duhova. Prva slika je najbolji postignut rezultat iz serije uhvaćenih fotografija, a druga je najgori rezultat. Ako tražite gejming monitor, ovo nije stvar za vas, pošto mu je ulazno kašnjenje veoma prosečno, tako da će biti malo duhova.

Nastavak testova, zaključak

Pustili smo dva filma za koje smo smatrali da će najbolje pokazati performanse monitora. Prvi film je bio UP 1080p, animirani crtani prepun šarenih boja, koje su se pokazale jako dobro na monitoru. Drugi film koji je bio pušten je bio film Batman Dark Knight 1080p, film koji obitava mračnim scenama koje su nam bile potrebne za testiranje detalja u senkama i dubini crne boje. Trebate biti zaista uživo ispred monitora kako bi iskusili kvalitet slike koju T27A950 model pruža, koju smatramo odličnom. Ipak, TN tehnologija nije baš savršena, tako da smo primetili probijanje pozadinskog osvetljenja po ivicama, najviše u donjem levom uglu ekrana.

 

 


CheckeMon

Opcija Solid Colors u samom programu prikazuje osam boja, preko kojih utvrđujemo da li ima neravnomernosti u osvetljenju na ekranu ili da li postoji preterano probijanje osvetljenja po ivicama. Jedino smo na totalno crnoj pozadini primetili primećuje se probijanje pozadinskog osvetljenja. Na ostalim bojama probijanje nije bilo primetno i one su bile prilično ujednačene širom celog ekrana. Color spectre opcija prikazuje prelaze između svih boja, kao što možete da vidite na poslednjoj slici, a njihovi prelazi su bili glatki bez nagle promene u nijansama.

 
 

 

Zaključak
 
Nakon vremena provedenog sa ovim monitorom/televizorom, moramo priznati da je to bilo jako prijatno iskustvo. Sama pojava ovakvog monitora na vašem stolu doprinosi dosta osavremenjivanju prostorije sa svojim fantastičnim dizajnom, a definitivno svako ko ga bude ugledao će komentarisati koliko je tanak i lep. Kvalitet izrade je takođe stvarno vrhunski, kombinacija brušenog aluminujuma i kvalitetne glossy plastike, što je stvarno dobar spoj. Nakon svega ovog što je rečeno i zbog činjenice da je ovo jedan veoma stilski uređaj, ne možemo da propustimo da mu ne damo Advanced Design nagradu.
 
 

Daleko od toga da je samo lep na oko, jer je kvalitet slike isto jedan od aduta ovoga modela. Bili smo zaista prijatno iznenađeni kvalitetom slike standardnih podešavanja, što smo kasnije i potvrdili kolorimetrom. Nismo imali priliku da izvršimo detaljnu kalibraciju slike, jer su opcije koje su nam potrebne za to nažalost zaključane. Ipak, izvršili smo softversku kalibraciju i poboljšali tačnost boja i smanjili osvetljenost na preporučenu vrednost, mada za to vam čak i nije potreban kolorimetar, jer nismo drastično poboljšali vrednosti, čak naprotiv, izvršene su samo blage korekcije i smanjivanje pozadinskoh osvetljenja. Povrh svega toga, dostupni su vam digitalni i analogni tjuneri za gledanje televizije, a kvalitet slike na njima je bio prilično dobar. 
 
Dolazimo najzad do 3D mogućnosti ovog modela, koje će vas zasigurno oduševiti, ako ste ljubitelj 3D  Blu-Ray filmova, ili Side by side alternativa koje možete da gledate preko računara, jer monitor takođe uključuje 3D side by side mod. Dostupna vam je čak i 2D u 3D konverzija, koja je svakako zanimljiva. Jedine mane koje smo pronašli ovom modelu su bile probijanje pozadinskog osvetljenja i to što ne podržava 120hz ulaz preko HDMI ulaza, koje jedino poseduje. Verovatno ste se nekoliko puta do sada zapitali koliko ovo sve košta i da li se isplati kupovina. Pošto je ovo veoma nov proizvod na našem tržištu, njegova cena je poveća, po našem mišljenju možda i previsoka,ali ipak, ovaj model stvarno nudi dosta, a ko je u mogućnosti da ga sebi priušti, neće se previše razmišljati oko cene.

 
Prednosti:
 
- Odličan dizajn i kvalitet izrade
- 3D mogućnosti sa aktivnim shutter naočarima
- Veoma dobar kvalitet slike bez kalibracije
- Internet konektivnost i SmartHub
- Digitalni i analogni tjuneri za televiziju
 

Mane:
 
- Probijanje pozadinskog osvetljenja po ivicama
- Nedostatak 120hz mogućnosti u 2D režimu
- Cena


Cena: 85,590 Rsd

Uređaj na test ustupio Gigatron .

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung P2370H

Test: Viewsonic VX2239wm

10304
10305
10306
10307
10308
10309