Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung SH100

10.12.2011 13:26 | 1 Multimedija
Test: Samsung SH100

Samsung je još uvek novajlija u svetu fotografije i biće potrebno još mnogo vremena da na tom polju izgradi reputaciju koja se može takmičiti sa velikim imenima koja su tu još od ranog doba analognih foto-aparata. Ipak, to je možda i plus, pošto baš zbog toga postoji potreba da se na neki način diferenciraju od konkurencije i ponude nešto drugačije, što u velikom broju slučajeva može biti pozitivno za korisnike. Tako nam je na test došao njihov SH100 model, koji u klasičnom kompakt formatu aparata kombinuje i interfejs za kontrolu preko ekrana osetljivog na dodir, kao i WiFi konekciju

Bojan Dančuo

Samsung je izgleda trenutno jedini proizvođač koji pokušava da progura koncept WiFi konekcije u svojim foto-aparatima u kompakt klasi. Moramo priznati da nam je ovo u prvo trenutku delovalo kao prilično nepotreban dodatak za foto-aparat, ali posle malo razmišljanja i isprobavanja ove funkcije, shvatili smo da zapravo itekako ima smisla, pogotovo ako se uzme u obzir koliko često u poslednje vreme ljudi koriste svoje mobilne telefone za fotografisanje i deljenje tih fotografija putem društvenih mreža ili mail-a.

 

 

SH100 ima ugrađen 802.11n WiFi adapter, koji se može koristiti za povezivanje na lokalnu WiFi mrežu zbog automatskog kopiranja fotografija na kućni računar, a osim toga ovaj aparat podržava DLNA, povezivanje sa drugim Samsung foto-aparatima opremljenim WiFi-em radi deljenja slika, povezivanjem na bilo koju WiFi mrežu i slanje fotografija i video zapisa na mail ili putem društvenih mreža, kao i povezivanje sa Samsung Android telefon ili iPhone sa iOS 4.3 operativnim sistemom.

Ova poslednja opcija povezivanja sa mobilnim telefonima omogućava pored deljenja fotografija i sistem daljinske kontrole foto-aparata, gde ekran mobilnog telefona prikazuje sadržaj ekrana aparata i omogućava daljinsko okidanje.

 

 

Osim WiFi-a, SH100 je prilično standardan aparat u svojoj klasi. Tu je 26mm širokougaoni objektiv koji se izvlači i omogućava optički zum do 5x, a na aparatu je prisutan mali broj komandi, pošto se najveći deo toga obavlja preko ekrana osetljivog na dodir. Senzor je CCD, 1/2.33", rezolucije 14 megapiksela (4320x3240). Pored fotografisanja, SH100 ima i mod snimanja videa u 320x240, 640x480 i 720p rezoluciji.

 

 

U menijima su dostupne razne opcije, a na početku su one za koje Samsung smatrao da će vam biti najpotrebnije, mada se postavlja pitanje koliko je zaista ovakav raspored optimalan za sve korisnike, a nažalost, ne može se menjati.

Ekran osetljiv na dodir donosi i neke druge prednosti u odnosu na standardne foto-aparate, pa tako možete koristiti sistem fokusa na određenu tačku koju dodirnete na ekranu, uz standardni centralni fokus i fokus po više tačaka.


Specifikacija:

Samsung SH100

senzor i rezolucija

14 megapiksela, 1/2,3" CCD

LCD

3" ekran osetljiv na dodir, 230k piksela

sočivo

5x, f3.3-5.9, 26-130mm (35mm ekvivalent)

format fajlova

JPEG/H.264 AAC (.MP4)

rezolucija (slike/video)

4320x3240 piksela / 1280x720 u 30fps

tip stabilizacije slike

digitalna

baterija

litijum-jonska punjiva, deklarisana za 220 snimaka

tip memorije

microSD/microSDHC

ISO vrednosti

Auto, 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

cena

trenutno ga nema kod nas na tržištu,
očekivana cena je 160-170 evra


Utisci

SH100 dolazi u kutiji sa USB kablom, adapterom za struju, tračicom za ruku, baterijom i uputstvom. U testovima na netu se pominje i stylus, ali mi ga kod našeg test primerka nismo našli.

 

 

 

Aparat je kompaktan i lagan, a od eksternih kontrola ima samo okidač sa zum prstenom, power taster i home taster sa zadnje strane. Sva ostala podešavanja se vrše iz interfejsa sa ekrana osetljivog na dodir.

 

 

 

 

Na dnu se nalaze vratanca ispod kojih je ležište za bateriju i microSD karticu (koju mi nismo dobili uz test primerak), dok se ispod poklopca sa leve strane nalazi microUSB konektor.

 

 

LCD ekran osetljiv na dodir je očigledno rezistivan i zahteva vrlo konkretan pritisak kako bi registrovao dodir. Često nam se događalo da ekran ne reaguje dok se nismo navikli na nivo pritiska koji zahteva. Podešavanja i modovi su često malo konfuzno raspoređeni, pa će vam za neka podešavanja biti potrebno dosta vremena dok prođete kroz sve podmenije.

Sistem deljenja fotografija i video zapisa je interesantna opcija, ali je nažalost ograničena na 2 MP rezoluciju fotografija (aparat sam uradi smanjivanje slike na 2 MP) i 320x240 video zapis (ako je rezolucija videa veća, neće moći da ga pošaljete na ovaj način). Fotografisanje putem mobilnog telefona nismo bili u prilici da probamo, ali po komentarima koje smo pročitali, funkcioniše zadovoljavajuće, doduše sa malim kašnjenjem zbog prenosa slike bežičnim putem i kodiranja/dekodiranja.

Uz osnovne modove slikanja, tu su i razni dodatni filteri i "okviri" za fotografije, koji mogu biti interesantni korisnicima koji ne žele samo da zabeleže momenat, već im je potrebno nešto više.


Fotografije i video

Sve dodatne opcije koje aparat nudi su naravno nebitne, ako ne obavlja svoju osnovnu funkciju kako treba. Srećom, fotografije u dnevnim uslovima su sasvim zadovoljavajuće za ovu klasu aparata, a digitalna stabilizacija slike obavlja svoj posao dobro pri kratkim ekspozicijama. Makro fotografije su isto dobre.

 

 


5x zum

 


Makro

 

Aplikacija za fotografisanje ima sasvim pristojan broj opcija, a moguće je okidanje hardverskim dugmetom, koje ima dva koraka (prvi služi za fokus), kao i dodirom ekrana (kada telefon prvo fokusira tačku koja je dodirnuta). Tu su podešavanja ISO-a, osvetljenja, kolorita, kontrasta, kao i biranje neke od predefinisanih scena.

Slike imaju podnošljiv nivo šuma do ISO 200 osetljivosti. Već na ISO 400 slika u punoj rezoluciji će imati primetnu količinu šuma, dok je na većim ISO vrednostima šum prisutan u velikoj meri.

 


Cele fotografije na ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

 

Aparat dopušta prilično duge ekspozicije, pa je moguće napraviti zanimljive noćne fotografije ako imate stativ pri ruci.

 


ISO 160, dužina ekspozicije 3s

 


ISO 80, dužina ekspozicije 16s

 

Kvalitetom video snimaka nismo zadovoljni. Framerate je konstantan, što je dobro, ali 720p video prosto ima premalo detalja i previše pikselizacije da bi opravdao HD rezoluciju.

 

 

 

Zaključak

Samsung SH100 je aparat koji ima zanimljive mogućnosti za cenovni rang kome pripada. Aparat je kompaktan i lagan, a mogućnost jednostavnog deljenja fotografija putem WiFi-a ga približava jednostavnosti distribuiranja slika na koju smo navikli na modernim pametnim telefonima. Podrška za DLNA protokol putem kojeg možete bežično gledati fotografije na velikom TV-u i opcija kontrole aparata mobilnim telefonom je isto interesantna.

 


 

Kvalitet fotografija je zadovoljavajuć u dnevnim uslovima, dok je slikanje bez blica u uslovima slabijeg osvetljenja nešto za šta ga ne bismo preporučili, zbog velikog šuma na ISO 400 i višim vrednostima. Velika količina dodatnih podešavanja i modova je pozitivna, ali su ona često zatrpana u podmenijima pomalo konfuznog interfejsa.

Ako ste osoba koja na put želi da ponese mali i lagan aparat, a u isto vreme želite da što brže podelite svoje fotografije sa prijateljima na društvenim mrežama, SH100 je pravi izbor za vas. Čak i ako vam društvene mreže nisu u fokusu, dobićete sasvim upotrebljiv kompakt aparat konkurentne cene.Prednosti:
- WiFi deljenje fotografija i videa
- Veliki broj podešavanja


Mane:
- Konfuzni meniji
- Slaba osetljivost displeja na dodir
- Velika količina šuma na ISO 400+ vrednostima
Uređaj na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Canon 600D

Test: Olympus E-P3

10304
10305
10306
10307
10308
10309