Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung S24C450B

06.06.2013 14:04 | 1 Multimedija
Test: Samsung S24C450B

Samsung nam je ustupio svoj novi monitor poslovnog tipa iz njihove Serije 4. Reč je o monitoru sa dijagonalom ekrana od 24 inča koji nudi LED tip pozadinskog osvetljenja, TN tip panela i standardnu rezoluciju od 1920 x 1080 tačaka. On poseduje profesionalni i ujedno minimalistički dizajn sa uzanim okvirom, odlične mogućnosti promene ugla koje uključuju podešavanje visine, horizontalnog i vertikalnog ugla, a tu je takođe takođe i Pivot režim...

Dragoljub Radovanović

Kompanija Samsung nam donosi novi model koji je pre svega namenjen poslovnim korisnicima, dakle monitor koji je najpogodniji za korišćenje u kancelarijskom okruženju. Radi se o modelu iz Serije 4 koji poseduje ekran dijagonale 24 inča, LED tip pozadinskog osvetljenja i TN tip panela rezolucije 1920 x 1080 tačaka. Pošto ovaj model poseduje uzan okvir kako bi se korisnik što više fokusirao na ono što se dešava na ekranu, veoma je pogodan i za Dual monitor postavku kojom povećavate radnu površinu a samim tim i nivo produktivnosti.

Ono što bi poslovnim korisnicima i generalno firmama moglo biti zanimljivo je nizak nivo potrošnje ovog modela kada je u standby režimu. Konkretno, on troši samo 0.1W, mada takođe poseduje i Eco Saving opciju uštede energije koju možete aktivirati tokom korišćenja. Samsung dodatno ističe koliko je ovaj monitor "zelen" i ekološki nastrojen, tako što se u njegovom proizvodnom procesu koristi reciklirana plastika. Uvek dobra stvar po našem mišljenju kod monitora je kada korisnik dobije različite mogućnosti promene ugla, što ovaj model itekako ispunjava jer poseduje Tilt, Swivel i Pivot mogućnosti, kao i podešavanje po visini..Ekran ovog monitora poseduje pristojan nivo osvetljenja, tačnije maksimalnu vrednost od 250 cd/m2. Nivo kontrasta je uobičajan za ovaj tip panela, i Samsung citira statični kontrast od 1000:1 a tu je i manje bitni Mega DCR dinamički kontrast. Vreme odziva S24C450B modela je 5 milisekunde, što je danas česta i standardna vrednost koja pruža neometano korišćenje u igrama i drugim vidovima korišćenja. 

 Specifikacije:Dizajn

Samsung nikada nije imao problema sa dizajnom svojih monitora, a model S24C450B svakako nije izuzetak u tom smislu. Ovde imamo jedan veoma lepo dizajniran model koji deluje profesionalno a u isto vreme elegantno - baš onako kako bi poslovni tip monitora trebao da izgleda. Glavni detalj koji Samsung ističe kod njega je uzan okvir, koji zaista čini S24C450B lepim na oko dok se nalazi na našem stolu.

Ono što nam se odmah dopalo kod ovog modela, čak i pre njegovog uključivanja je ergonomija koju on nudi. Pre svega, mogućnost promene visine je veoma korisna kako bi podesili monitor prema vašim potrebama, gde ovaj model radi dobar posao sa mogućnošću da se ekran spusti gotovo do nivoa samog postolja, ali takođe i dosta visoko iznad nivoa stola.

Tu je takođe i mogućnost promene horizontalnog ugla, tačnije monitor možete rotirati od -45 do +45 stepeni, ili mu menjati nagib od -3 do +25 stepeni. Samsung S24C450B takođe poseduje i Pivot režim, tačnije mogućnost postavljanja ekrana u uspravan položaj.

Na prednjoj strani monitora u donjem desnom uglu smešteni su fizički dugmići koji su namenjeni za kontrolu nad monitorom i navigaciju kroz njegove opcije. Dok je monitor u upotrebri Power dugme isijava jako prijatnom plavom bojom. Bok monitora nije preterano tanak, pošto koristi sistem unutrašnjeg napajanja. Sa zadnje strane Samsung je ostavo prostor za lako nošenje monitora, a ako želite te maksimalno iskorstite prostor, postoji mogućnost da ovaj model montirate na nosač na zidu. Od konekcija na pozadi su vam na raspolaganju samo VGA i DVI port, što zapravo i zadovoljava kancelarijske potrebe.
Rezultati testiranja

Po pitanju predefinisanih režima slika Samsung S24C450 poseduje takozvanu Samsung Magic Bright opciju u kojoj se nalazi pet izbora - Custom, Standard, Game, Cinema i Dynamic Contrast. Pošto posedujemo kolorimetar, bili smo u prilici da procenimo koja je opcija najtačnija, što je u većini slučajeva kod raznih monitora upravo ona koja je fabrički postavljena, tačnije standardna. Samsung takođe nudi i kontrolu nad temperaturama boja, koje smo izmerili kolorimetrom i dobili sledeće rezultate:

- Cool 2 - 8397k
- Cool 1 - 7346k
- Normal - 6498k
- Warm 1 - 5540k
- Warm 2 - 4697k

Pošto ciljamo na 6500k granicu, nismo imali potrebeda menjamo temperaturu sa normal opcije. Kad smo već kod temperature boja, ona je kod ovog modela veoma tačna i bez kalibracije. Ipak, iako je temperatura boja onakva kakva treba da bude, tačnost boja nije toliko dobra, jer problem najviše pravi zelena boja koja podiže maksimalnu Delta E vrednost na čak 11.

Što se tiče Gamma vrednosti, iz prethodnih iskustava sa Samsung monitora saznali smo da se dobijaju mnogo bolji rezultati kada odaberemo Mode 2 gamma opciju u meniju. Ovim postupkom smo smanjili odstupanje na 4% od 2.2 granice. Statični kontrast je zapravo dobar ali nešto niži od citiranog, jer je naš kolorimetar izmerio vrednost od 894:1. Dubina crna boje koju smo dobili na podrazumevanom nivou osvetljenja je bila solidna sa 0.26 cd/m2.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
75
Režim slike
Normal
 
Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
231
Black Point (cd/m2)
0.26
Temperatura boja
6498K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
894:1
Delta E prosek
3.6
Delta E maksimum
11.0Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
64
Contrast
82
Režim slike
Custom 42R_27G_36B

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
121
Black Point (cd/m2)
0.18
Temperatura boja
6505K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
665:1
Delta E prosek
0.6
Delta E maksimum
1.7

 

 

Uglovi gledanja, lag

Po pitanju uglova gledanja, TN tipovi panela nisu napredovali još od vremena kada je ova tehnologija nastala, tačnije tehnologija je takva kakva jeste i tu se ne može ništa učiniti. Ovde kao i uvek važi stara priča koja glasi da su horizontalni uglovi gledanja prihvatljivi iako ima promena u kvalitetu kada se pomerite iz centra monitora. Vertikalni uglovi su još lošiji, gde kada monitor posmatrate odozgo on dobija veoma ispranu belu nijansu, dok kada ga posmatrate odozdo, prikaz postaje mračan i poprima negativ efekat. Dakle, uglovi gledanja su klasično loši u poređenju sa IPS tipom.PixPerAn

Vreme odziva Samsung S24C450B modela iznosi 5 milisekundi, koje danas u svetu monitora ostaje kao standard. Tačnije, sa ovim vremenom odziva će postojati duhova u toj meri da ne ometaju vršenje normalnih aktivnosti, i da nude neometano gejming iskustvo. Naravno, ako tražite gejming monitor možda je bolje da svoju pažnju usmerite ka modelima sa 2ms odzivom i 120hz osveženjem.

Input lag

Ulazno kašnjenje kod TFT tipova monitora kao i uvek poredimo u odnosu na CRT monitor kojeg ulazno kašnjenje ne postoji. Postavljanjem oba monitora u Clone režim i puštanjem input lag testa, došli smo do rezultata kašnjenja između 16ms i 17ms.Semplovi, osvetljenje
Uniformnost osvetljenja

Kod TN tipova panela koji ne odišu kvalitetom, gotovo da očekujemo probijanje pozadinskog osvetljenja u manjoj ili većoj meri. Moramo reći da smo veoma prijatno iznenađeni uniformošću koju nam je ovaj model ponudio. Kao i uvek, postavljamo osvetljenja 0, 50 i 100%, gde u sva tri slučaja S24C450 nije pokazao ikakve vidljive znakove isijavanja po ćoškovima ili pojave oblaka po ekranu. On je ostajao veoma uniforman, što nam se jako dopalo.ž


Zaključak

Usmeren prvenstveno ka kancelarijskoj upotrebi, ovaj poslovni tip monitora je na nas ostavio jako pozitivan utisak. Ako želite da opremite vašu kancelariju modernim i elegantnim monitorima, S24C450B može biti rešenje koje ste tražili. On se ističe svojim profesionalnim izgledom i uzanim okvirom, tako da bismo ga preporučili i za Dual monitor postavku. Temperatura boja je tačna i bez prethodne kalibracije, što rezultuje dobrim kvalitetom slike sa jako dobrom uniformnošću.

Ergonomija monitora je sjajna, i kod njega možete menjati sve moguće uglove, menjati visinu pa čak ga postavljati i u uspravan položaj. Jedina mana koja ostaje su loši uglovi gledanja, za koje je krivac TN tehnologija panela. Uprkost tome, po ceni od nešto ispod 200 evra u inostranstvu postoji više od nekoliko razloga koji ovaj model čine dobrom kupovinom...
Prednosti

- Profesionalan dizajn
- Uzan okvir pogodan za Dual monitor postavku
- Odlične ergonomske mogućnosti
- Veoma dobra uniformnost ekrana

Mane

- Loši uglovi gledanja zahvaljujući TN tipu panela


Cena: oko 195 evra


Uređaj na test ustupio Samsung.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Eizo Foris FS2333 IPS

Test: LG 27MA73 IPS

10304
10305
10306
10307
10308
10309