Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung QN95B Neo QLED (Video)

10.08.2022 15:42 | 0 Multimedija
Test: Samsung QN95B Neo QLED (Video)

Nakon dve godine i testa Q95T QLED televizora, na testu nam se najzad našao njegov znatno unapređeni Mini LED opremljeni naslednik QN95B Neo QLED, koji donosi brojna unapređenja, kako tehnička, tako i u pogledu dizajna. Šta sve može ovaj vrhunski predstavnik LCD tehnologije?

Već godinama unazad, Samsungova Q95 serija televizora u raznim svojim iteracijama je važila za sam vrh ponude 4K televizora na tržištu i vodila bitku sa LG-evim OLED modelima kao predstavnik najnaprednijeg što LCD tehnologija ima da ponudi. I da, iako su po čistom kvalitetu slike neki od Sony i Panasonic modela mogli da se umešaju u tu trku, pomenute dve serije su ipak predstavljale daleko najkompletnije televizore ako se u obzir uzme i gaming, softver, dodatne opcije i celokupno korisničko iskustvo.
 
 
Prethodni model Q95 serije koji smo bili u prilici da testiramo je bio Q95T pre oko dve godine, kao jedan od prvih predstavnika sa HDMI 2.1 portovima, a u međuvremenu se dogodilo puno toga na tržištu, između ostalog i to da je Mini LED praktično postao standard u visokoj klasi, pa smo sa nestrpljenjem očekivali da na našem testu vidimo i neki od novih Samsung modela i proverimo kakav napredak donose i kakva je njihova implementacija Mini LED-a, tim pre što Samsung i važi za kompaniju koja prednjači u inovacijama kada je display tehnologija u pitanju.
 
2022. obećava nikad jaču trku u visokoj klasi, pogotovo što je Samsung od ove godine, pored Mini LED baziranih Neo QLED modela, u ponudu uvrstio i sopstveni OLED, tačnije QD-OLED koji se bitno razlikuje od onoga što radi najveći korejski konkurent.
 
I na našu radost, ovih dana su nam se u redakciji našla dva TV-a koja predstavljaju najbolje što Samsung trenutno ima da ponudi (makar u 4K segmentu, 8K je posebna priča) - dva 65” teškaša u vidu QN95B Neo QLED Mini LED modela i S95B QD-OLED TV-a. Oba su veoma zanimljiva, a prvi nam se u rukama našao upravo Mini LED model, pa hajde da vidimo šta od njega mogu očekivati oni koji su u potrazi za vrhunskim televizorom.

Karakteristike i mogućnosti

Sa aspekta dizajna, u pitanju je vrlo interesantan TV, ne toliko po izgledu koliko po konstrukciji i odabranim materijalima. Gledano sa prednje strane, u pitanju je TV modernog izgleda, sa relativno tankim okvirima i postoljem malih dimenzija za ovako velik ekran, ali će vam tek pogled sa boja i zadnje strane otkriti koliko nekih zanimljivih i inovativnih rešenja zapravo ovaj model donosi.
 
neoqled_1s.jpg
 
Najpre, TV je relativno tanak, ali su sve njegove stranice potpuno ravne, bez ikakvih dodataka, što je zaista neobično, jer je skoro uvek tu makar sekcija sa elektronikom na zadnjoj strani, koja je ovde izostala - tipično za modele sa 95 oznakom. Panel je okružen aluminijumskim okvirom koji omogućuje odličnu čvrstinu, dok je poleđina TV-a pokrivena plastičnom maskom koja izgleda zanimljivo sa teksturom poput nekog tkanja, ali i sa dodatno peskiranom površinom, što je čini jako neobičnom na dodir. Ovo odaje utisak lepog izgleda, ali i daje neki retro-reciklirani šmek, koji nažalost pojačava i činjenica da je čvrstina ove maske vrlo loša, pa sve uleže pod prstima više nego što bismo očekivali od TV-a ove klase.
 
Na poleđini se nalaze još i jedan jedini konektor, ventilacioni otvori na sredini i duž leve i desne ivice i po četiri membrane zvučnika na svakoj strani koje upotpunjuju dizajn na vrlo lep način.
 
Što se postolja tiče, moramo priznati da nam je trebalo malo da skapiramo kako se ono zapravo montira, jer se na prvi pogled deo od livenog čelika koji čini bazu nekako nije uklapao sa nosačem panela. Samsung je ovde napravio nešto interesantno i kao deo postolja uključio i nosač koji spaja panel i bazu, a koji zapravo služi i kao mesto za postavljanje novog i redizajniranog One Connect Box-a. Iako smo iskreno očekivali da ovakvo rešenje bude klimavo, čvrstina je zapravo korektna, poput bilo kog postolja na ovoj dijagonali, pa stabilnost TV-a nije problem, mada je Samsung za svaki slučaj ponudio i opciju da TV sa zadnje strane usidrite u zid, što nije loša ideja za one koji imaju decu ili kućne ljubimce.
 
neoqled_2s.jpg
 
Što se One Connect Box-a tiče, on je generacijama bio karakteristika Q95 modela, ali je ovog puta znatno drugačijeg izgleda i više podseća na neku gaming konzolu nego svoju prethodnu verziju. Dosta je tanji, ali i veće površine, pa je Samsung pomenutim rešenjem postolja korisnicima pružio opciju da One Connect Box postave na policu pored ili ispod samog TV-a, ili ga montiraju sa zadnje strane postolja. U kompletu se dobijaju i dva kabla za njegovo povezivanje, jedan kratak u vidu adaptera i jedan duži za one koji se odluče za montažu na zid i sakrivanje kabla u zidu, a koji je interesantno primetno deblji od onog koji smo viđali na ranijim modelima, verujemo zbog propusne moći kako bi protok podataka mogao da se obavlja neometano.
 
Što se konektora na box-u tiče, na raspolaganju su vam LAN port, optički audio izlaz, antenski i satelitski konektori, CI+ slot, tri USB porta od kojih jedan podržava i napajanje od 1A za hard diskove, a tu su i četiri HDMI 2.1 porta sa svim funkcijama koje očekujemo od ovog standarda, pa i više od toga.
 
Naime, koliko nam je poznato, ovo je prvi TV na koji je moguće povezati gaming PC u 4K rezoluciji sa osvežavanjem od čak 144Hz, što je stvarno neverovatno za jedan televizor.
 
Najbolje od svega je što to nije samo stavka na papiru, već zapravo vrlo dobro radi, pa je igranje na ovom osvežavanju davalo doživljaj sličan igranju na pravom gaming monitoru, samo naravno na velikom ekranu. Odziv panela na 144Hz je izuzetan za jedan TV, na nivou prosečnog VA gaming monitora, sa očekivano malo lošijim odzivom u tamnijim delovima scene, ali i dalje sasvim dobrim za dobar doživljaj čak i u takmičarskim igrama. Uz to, input lag smo izmerili na vrlo dobrih 9.5ms, a podržano je i varijabilno osvežavanje, FreeSync Premium Pro, pa čak i Nvidia G-Sync, istina nezvanično, ali radi veoma dobro.
 
neoqled_3s.jpg
 
Samsung se baš potrudio oko gaming funkcija, pa je tu i Game Bar 2.0 meni u kome možete podesiti opcije vezane za gaming, videti trenutno osvežavanje, status HDR-a u igrama i sl, kao i aktivirati prikaz u 21:9 ili čak 32:9 formatu ukoliko želite da igrate igre u ultrawide rezoluciji.
 
Na tržištima koja nisu ovo naše, dostupan je i Gaming Hub koji objedinjuje razne online gaming servise, ali će domaći korisnici moći da koriste Nvidia GeforceNow i na taj način igraju igre bez potrebe za gaming PC-em ili konzolom.
 
Što se slike tiče, tu smo s obzirom na mnoštvo novih tehnologija u odnosu na prethodno testirani Samsung model ove klase očekivali dosta unapređenja.
 
Najpre zbog primene Mini LED tehnologije koja je debitovala na prošlogodišnjem QN95A modelu, a koja je i omogućila da TV bude relativno kompaktnog profila.
 
Ona je u ovom slučaju uparena sa panelom VA tipa, što je kombinacija koju nismo često viđali, a koja bi u teoriji trebala pružiti najbolje performanse, pritom bez uobičajenih nedostataka VA panela, s obzirom na Samsungovu tehnologiju proširenja uglova gledanja na ovom tipu panela koja radi prilično dobro.
 
neoqled_4s.jpg
 
Broj zona koje smo prebrojali na ovom 65” modelu je čak 720, tačnije 40 horizontalnih i 18 vertikalnih, što omogućuje solidno malu površinu po zoni, pa samim tim i relativno fino lokalno zatamnjivanje, koje je neophodno za dobar HDR prikaz na LCD panelima. I zaista, u praksi je kvalitet implementacije lokalnog zatamnjivanja i Mini LED-a u ovom slučaju među najboljim koje smo videli. Takozvani blooming, odnosno isijavanje oko svetlih objekata na tamnoj pozadini je i dalje prisutan, ali u znatno manjoj meri nego što smo viđali na FALD Direct LED modelima, pa i na svim IPS baziranim Mini LED modelima do sada. Istina, Samsung je ovo postigao i na uštrb svetline finih detalja, pa maksimalna svetlina kada je pokrivenost oko 1% ekrana može biti tek oko 133 nita, što jeste skromno i u odnosu na OLED modele, ali i na nedavno testirani TCL C825 koji koristi praktično istu tehnologiju, a postiže oko 500 nita u toj situaciji.
 
S druge strane, svetlina većih površina je značajno veća, pa se u opsegu od 9-50% kreće preko 900 nita, sa maksimalnih 1557 nita max na 9% pokrivenosti. Iako ovo jeste vrlo visoka svetlina, manja je od deklarisanih 2000 neophodnih za HDR2000 sertifikaciju kojom se ovaj model hvali.
 
Da li ćete videti razliku - verovatno ne, ali opet, volimo kada dobijemo ono što piše. Možda ste čuli za to da su neke od stranih kolega pri testu ovog modela otkrili da je TV pri detektovaju određenih test paterna povećavao svetlinu kako bi prikazao bolje rezultate, ali je to očigledno izbačeno u kasnijoj verziji firmware-a, pa je sada svetlina negde između tih “poboljšanih” rezultata i onih koje su kolege dobijale kada to zaobiđu.
 
Kako to izgleda u realnim sadržajima? Pa, očekivano veoma dobro, pogotovo svetle scene u kojima ono što ovaj TV ima da pruži pogotovo dolazi do izražaja. Takođe, ovo je jedan od najboljih modela za gledanje u svetlim prostorijama, kako zbog visoke svetline, tako i zbog vrlo dobrog odbijanja refleksija, iako ćete umesto njih u nekim situacijama primetiti dugu, odnosno refrakciju svetla uzrokovanu antirefleksivnim slojem. 
 
neoqled_5s.jpg
 
Zbog ovog i tehnologije za poboljšanje uglova gledanja, prirodni kontrast samog panela je između 3000 i 3500:1, što je okej, mada ne i impresivno za VA panel, ali smatramo da je u pitanju dobar kompromis, jer lokalno zatamnjivanje ovo lako nadoknadi.
 
Jedna napomena doduše - u Game modu se broj zona smanjuje grupisanjem radi brže obrade, pa samim tim i kvalitet slike nije jednak, a ukoliko koristite varijabilno osvežavanje lokalno zatamnjivanje se praktično zaobilazi, pa to treba imati na umu.
 
Što se uniformnosti osvetljenja tiče, ono je vrlo korektno, čak solidno, uz tek blago tamnijih par milimetara duž ivice panela, verovatno usled uklapanja sa okvirom.
 
Kada je reprodukcija boja u pitanju, kao i svi QLED modeli i ovaj dolazi sa Quantum Dot tehnologijom, a u pitanju je navodno pravi desetobitni panel, mada bismo pre rekli da je ipak u pitanju 8bita+FRC kao i na većini dosadašnjih QLED modela. TV bi trebao pokrivati dobrano preko 90% DCI-P3 spektra, ali smo nakon puno pokušaja u raznim modovima izmerili samo 82%, što jeste čudno, ali je tako. Doduše, sličnu situaciju smo videli i na nedavno testiranom TCL C825 koji koristi istu kombinaciju Mini LED-a i VA Quantum Dot panela, pa možda tu ima nešto.
 
Kada je preciznost prikaza u pitanju, najbolje Delta E odstupanje od korektnih 4.5 smo izmerili u Movie modu, a sličan rezultat je bio i u Filmmaker modu, koji doduše i izgleda skoro identično.
 
neoqled_6s.jpg
 
Poput nedavno testiranog Samsung M8 pametnog monitora, QN95B takođe podržava kalibraciju putem nekog od novijih Samsung mobilnih telefona, osim što je u ovom slučaju pored Basic moda dostupan i napredni sa znatno većim brojem tačaka merenja i kalibracionim izveštajem, što sve deluje zaista impresivno. Nažalost, u praksi ova kalibracija ne da nije postigla bolji rezultat od fabričkog, već ga je i prilično pokvarila, pa iako je u pitanju zaista dobra ideja, realizacija zahteva još dosta peglanja pre nego što to bude radilo onako kako se očekuje.
 
Pored samog hardvera, QN95B je opremljen i najnaprednijim algoritmima za obradu slike koje Samsung trenutno ima da ponudi, a možemo slobodno reći i na nivou čitave industrije. Najpre, za poboljšanje prikaza sadržaja niske rezolucije se koristi mašinsko učenje, tačnije Neural Quantum Processor with 4K Upscaling kako to Samsung naziva, što radi znatno bolje od klasičnih algoritama za skaliranje, mada naravno nije baš da može da rodi detalje koji ne postoje, makar još uvek, ali doćekaćemo verovatno i to za par godina.
 
Pored toga, tu je i Inteligent Mode koji takođe upotrebom veštačke inteligencije analizira sadržaje i prilagođava prikaz, odnosno mapiranje boja i kontrasta kako bi se postigao za oko atraktivniji prikaz. Oni koji žele baš apsolutno najverniji prikaz će ovo možda zaobići, ali za većinu korisnika ovaj mod zapravo donosi primetno unapređenje i malo živosti, pogotovo sadržajima kod kojih ona primetno nedostaje. Dakle, nije se preterivalo, već algoritam dosta dobro procenjuje, što je za pohvalu.
 
neoqled_7s.jpg
 
Tu je naravno i procesiranje kretanja koje je očekivano veoma dobro, sa dva slajdera za redukciju zamućenja i trzanja, a na raspolaganju vam je i Clear Motion opcija koja strobovanjem osvetljenja poboljšava odziv panela, ali uz primetno treperenje, pa će primena verovatno biti ograničena samo na one korisnike koji na to nisu osetljivi i to za sport i gaming.
 
Ukupno, slika na nivou onoga što očekujemo od jednog vrhunskog TV-a, definitivno jedan od dva najbolja Mini LED TV-a koje smo bili u prilici da vidimo, mada je utisak da smo, s obzirom na prethodne modele i tehnička unapređenja možda očekivali još više.
 
Što se zvuka tiče, on je tradicionalno jedan od aduta Samsung televizora i neke od prethodnih modela koje smo bili u prilici da testiramo i dalje smatramo zlatnim primerom dobrog zvuka na TV-u. Samsung je zapravo dugo imao svoj specifičan zvučni potpis, kako na televizorima, tako i na soundbarovima, ali je on u ovom slučaju nešto izmenjen, pretpostavljamo usled vrlo kompaktnih dimenzija u kojima dolazi QN95B. Ovo je najpre primetno u nižem delu spektra, pošto se bas prostire samo do 80Hz, pri čemu već ispod 90Hz opada po glasnoći, pa zvuk nema baš onu težinu na koju smo navikli na nekim prethodnim QLED modelima, iako je i dalje vrlo kvalitetan i rafiniran u delu spektra koji može da reprodukuje.
 
Rekli smo već da se na zadnjoj strani nalazi čak 8 membrana koje pokrivaju praktično blizu dve trećine širine TV-a, a razlog za ovo je bolja zvučna slika, kao i funkcija koju Samsung naziva Object Tracking Sound+, koja bi praktično trebala pratiti objekte na ekranu i reprodukovati zvuk iz pozicije u kojoj se oni nalaze. Generalno, zvučna slika na ovom modelu zaista jeste veoma dobra i možemo reći da mu je to i jača strana. Ukupna zvučna snaga je 70W, mada nismo baš stekli utisak da je u pitanju preterano glasan TV, tim pre što pojačavanje preko polovine jedva da ima uticaja na glasnoću, pa ne očekujte baš da vas izuva iz čarapa, već taman dovoljno glasnoće za ugodno gledanje. 
 
neoqled_8s.jpg
 
Poput slike, zvuk takođe podržava Intelligent Mode, mada će on u ovom slučaju biti stvar ukusa. Od opcija za procesiranje tu su i Dolby Atmos i sedmopojasni ekvilajzer, a TV nam je pri prvom uključivanju ponudio i prilagođavanje zvuka konkretnoj prostoriji i poziciji u njoj.
 
Kada su u pitanju Smart mogućnosti, Samsung QN95B se oslanja na Tizen platfomu, a koja ove godine dolazi u malo redizajniranom izdanju, kao što smo imali prilike da vidimo i na nedavno testiranom pametnom projektoru i monitoru. Iako donosi određena unapređenja i nove funkcije, moramo priznati da nam se lično promene samog interfejsa koje su načinjene ne dopadaju.
 
Tizen interfejs na televizorima je već bio izuzetno dobar, pa su promene bile apsolutno nepotrebne. Kao da je Samsungu dosadilo da bude na čelu trke, pa je rešio da puca sebi u nogu da stvari učini zanimljivijim. Umesto menija u dva nivoa na jednom ekranu, koji se pritom pojavljuje u vidu overlay-a pri dnu ekrana i preko sadržaja, sada je tu novi meni sa više tabova raspoređenih duž leve ivice, koji pritom mora biti fullscreen, što sve deluje kao korak nazad i funkcionalno i estetski. Srećom, pritiskom tastera obeleženog bojama je moguće pristupiti i meniju sa podešavanjima koji podseća na stari meni, pa su makar podešavanja slike, zvuka i ostalih parametara ostala lako dostupna.
 
Sami sadržaji su raspoređeni u tri stavke, Media u kojoj se nalaze aplikacije, ulazi i predlozi sadržaja za gledanje sa video servisa, zatim Ambient mod u kome ćete pronaći razne slike i video instalacije u kojima možete uživati dok TV, da tako kažemo “ne radi ništa”, kao i pretraga koja baš i nije morala imati sopstveni tab. Na određenim tržištima će biti dostupan i ranije pomenuti Gaming Hub tab. 
 
neoqled_9s.jpg
 
Ono što je jača strana Tizena, pogotovo u ovoj novoj verziji je lakoća integracije sa mobilnim telefonom putem Smart Things aplikacije, a pogotovo ukoliko imate neki od Samsung modela, što vam omogućuje daljinsku kontrolu, pomenutu kalibraciju, kao i projektovanje slike i zvuka i to na vrlo elegantan način - često hvalimo Apple ekosistem, ali i Samsung to radi itekako dobro.
 
Ko ima Galaxy Watch može povezati i njega i pratiti vođene treninge na velikom ekranu, a moguće je i deljenje kamere telefona sa TV-om radi video konferencinga, naravno kontrola smart home uređaja i još štošta - zaista vrlo lepo osmišljena platforma.
 
Što se dostupnih aplikacija tiče, Tizen nije baš Android po tom pitanju, ali su praktično svi relevantni video i muzički servisi tu, plus neke stvari poput pomenutog Geforce Now i drugih gaming servisa na nekim tržištima, što čini da korisnicima ovog modela nikako ne manjka opcija za zabavu. 
 
Kontrola TV-a je rekli smo moguća putem Smart Things aplikacije, ali i daljinca koji vrlo podseća na one koje smo viđali i na prethodnim modelima, ali uz par bitnih izmena. E sad, hoćete prvo dobru ili lošu vest? Šalu na stranu, jedina “loša” je to što za razliku od nekih ranijih modela daljinski nije od metala već plastike, ali dolazi sa izgledom brušenog metala, ali i vrlo dobrom čvrstinom da to zaista ne bude bitno. Dobrih strana ima nekoliko i sve su u skladu sa ekološkom inicijativom, odnosno energetskom efikasnošću. Najpre, umesto izmenjivih baterija sada je tu punjiva, sa USB Type-C portom na dnu. No, pored kabla i punjača, punjenje je moguće i solarnom ćelijom koja se nalazi na poleđini daljinca, što je vrlo zanimljiv detalj. Još zanimljivije je da se daljinski takođe može dopunjavati i putem radio talasa, odnosno da “upija” energiju WiFi mreže.
 
neoqled_10s.jpg
 
Sve ovo ima praktičnu korist, ali više od toga onaj utisak da u ruci imate nove tehnologije, što je nešto što i očekujemo od Samsunga i kompanija njegovog renomea.

Finalni utisci

Sve u svemu, Samsung QN95B je zaista ozbiljan TV, jedan od par najboljih LCD modela koji su dostupni na tržištu ovom trenutku, što se i očekuje za cenu od oko 400.000 dinara za 65” i oko 300.000 dinara za 55”, odnosno blizu 3500€ i 2600€ respektivno. Ipak, na njega imamo i određene zamerke, naročito u poređenju sa nekim prethodnim modelima ovog proizvođača i istoj klasi.
 
 
Mini LED jeste doneo određena poboljšanja, ali smo nakon testiranih prethodnika ovog modela pre dve i tri generacije možda ipak očekivali i više od toga. Da li je LCD tehnologija prosto počela da udara u plafon sa sve manje prostora za velika unapređenja, čak i sa tehnologijama poput Mini LED-a - vrlo moguće. Uostalom, čak je i Samsung od ove godine, nakon godina borbe sa LG OLED-om predstavio sopstvenu QD-OLED tehnologiju i modele bazirane na njoj, pa je možda u tome sadašnjost i bliža budućnost, makar dok Micro LED ne sazri dovoljno da preuzme stvar. Uostalom, videćemo u testu Samsung S95B QD-OLED modela.

Test: TCL C825 Android TV (Video)

Test: Samsung S95B QD-OLED TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309