Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung QE65Q95T QLED TV (Video)

06.11.2020 17:52 | 0 Multimedija
Test: Samsung QE65Q95T QLED TV (Video)

Kao i svake godine, Samsung je osvežio svoju liniju QLED televizora, a najbolji od modela sa 4K rezolucijom je upravo Q95T - model koji je nezaobilazan kandidat za najbolji 4K TV ove godine, kao i za najbolji televizor za Playstation 5 i Xbox Series X. Da li parira svojoj konkurenciji?

Kada se povede priča o najboljim 4K televizorima 2020. godine, kao i o najboljim televizorima za novu generaciju Playstation i XboX konzola, pored LG CX OLED-a, obavezan učesnik takvih lista je i Samsungova Q90T i Q95T serija QLED modela.
 
 
Pominjemo zajedno Q90T i Q95T jer je u pitanju zapravo identičan televizor u dva različita formata, objasnićemo kasnije u čemu je štos.

O čemu se radi?

Ovo je definitivno najbolji ovogodišnji 4K LCD TV, od koga je u domenu LCD modela bolji jedino Samsungov Q900T koji pripada seriji skupocenih 8K modela.
 
tv1s.jpg
 
Ako ste kao ja u potrazi za vrhunskim TV-om, što za HDR filmove, što za gaming, vrlo je verovatno da će vam se izbor na kraju svesti na LG OLED ili upravo TV koji nam je danas na testu. Prvi smo bili u prilici da testiramo pre oko 3 meseca i dodelimo mu Editor’s Choice nagradu, a sada je došao trenutak da na delu vidimo i glavnog konkurenta, uporedimo ga i vidimo - ne ko je suvereni vladar u ovoj klasi, pošto savršen TV još uvek ne postoji, već koji od ova dva modela je bolji izbor za koji tip korisnika i scenario korišćenja.
 
Na našem testu se našla 65” verzija Q95T modela, koji je jedan mnogo težak i robustan TV, sa skoro jednako teškim metalnim postoljem koje ne zauzima puno mesta na podlozi, ali upravo iz tog razloga i mora biti teško kako bi TV stajao stabilno.

Karakteristike

Profil TV-a je solidne širine, najvećim delom zahvaljujući kompleksnom pozadinskom osvetljenju, a okružen je aluminijumskim okvirom, relativno tankim sa prednje strane, koji mu daje čvrstinu, ali i prilično ozbiljan i skup izgled.
 
tv2s.jpg
 
Poleđina TV-a je izrađena od plastike, sa teksturom brušenog metala, a koja u nekim delovima ume da malo diše pod pritiskom, što nije nešto što bismo očekivali od uređaja u ovom rangu cene, iako to ne utiče na rad ili ukupan kvalitet.
 
Na zadnjoj strani se nalaze samo rupe za VESA montažu na zid i jedan jedini konektor, koji služi za povezivanje sa Samsungovim One Connect Box-om. Ovo je upravo i jedina razlika između Q90T i Q95T, jer Q90T ne dolazi sa pomenutim Box-om, već su konektori i elektronika integrisani na sam uređaj, pa ukoliko vam urednost kablova nije problem, ili ne planirate da TV montirate na zid, Q90T je način da prođete stotinak evra jeftinije za praktično istu stvar.
 
tv3s.jpg
 
Sam One Connect Box na sebi poseduje dva USB 2.0 porta na boku, dok se na zadnjoj strani nalaze i antenski i satelitski konektori, CI+ slot, optički audio izlaz, LAN port, kao i četiri HDMI ulaza.
 
Od ta četiri, tri su u verziji 2.0 kao i na prošlogodišnjem Q90R, ali je glavno unapređenje u odnosu na prošlogodišnji model dodatak jednog HDMI 2.1 porta koji je poslednji u nizu, kao i činjenica da HDMI br. 3 podržava eARC, odnosno brži protok podataka za audio visokog kvaliteta.
 
HDMI 2.1 je značajan dodatak koji za razliku od HDMI 2.0b standarda pruža mogućnost povezivanja izvora slike u 4K sa do 120Hz osvežavanjem, sa sve 4:4:4 chroma subsampling-om i HDR-om, dok je 2.0b ograničen na 4K60 sa punim opsegom boja ili 4K30 ako uz to želite i HDR.
 
tv4s.jpg
 
Nije da je HDMI 2.1 baš neophodna stvar za gledanje filmova, ali za gaming na konzolama naredne generacije ili nekom modernom PC-u je svakako poželjan, trenutno ne toliko zbog tih 120Hz koliko zbog varijabilnog osvežavanja, mada će PC korisnici koji TV budu koristili par godina verovatno dočekati i da iskoriste 4K120. U odnosu na neke konkurentne modele koji dolaze sa po četiri HDMI 2.1 porta, strane kolege su zamerale prisustvo samo jednog na ovom modelu, ali po našem mišljenju to nije problem, osim ako baš ne insistirate da vam konzola i PC budu povezani istovremeno, a posedujete Playstation 5 i RTX3090.
 
Po pitanju tehničkih karakteristika, ovogodišnji QLED modeli su čini se bili korak nazad u odnosu na prošlogodišnje. Umesto pravog desetobitnog panela sada se prikaz širokog gamuta boja dobija upotrebom FRC-a, sa nešto nižom pokrivenošću DCI-P3 gamuta od oko 85.9%, a značajno je smanjen i broj zona lokalnog zatamnjivanja, pa ih je umesto 480 sada tu svega 120 koliko smo prebrojali. Zašto je ovo slučaj nismo sigurni, ali smatramo da i nije baš dobra praksa, jer korisnici od novog modela odgovarajuće serije svakako očekuju poboljšanje u svakom pogledu.
 
tv5s.jpg
 
I pored toga, u realnoj upotrebi novi model pruža vrlo približne performanse slike kao i prošlogodišnji, najverovatnije zahvaljujući optimizaciji algoritama koji su zaduženi za lokalno zatamnjivanje i obradu slike.
 
Pri gledanju HDR sadržaja u mraku, na šta smo naročito obratili pažnju, nivo crne je bio dovoljno nizak da se ne primećuje isijavanje i razlika u odnosu na mračnu prostoriju, što u kombinaciji sa svetlim detaljima koji mogu ići i do 1400 nita daje vrlo dobar kontrast i prikaz sadržaja visokog dinamičkog opsega. Ograničenja ove tehnologije i ovog broja zona lokalnog zatamnjivanja su najvidljivija pri gledanju filmova u širokom formatu, sa crnim linijama iznad i ispod slike, jer će slova prevoda značajno varirati u svetlini zavisno od svetline sadržaja u dnu ekrana. Zatamnjivanje u samim sadržajima je vrlo dobro, pa osim u baš nekim specifičnim scenama, nema nekog vidnog isijavanja oko objekata koje je i glavni problem naprednih LCD modela u odnosu na OLED.
 
tv6s.jpg
 
Panel ovog TV-a je VA tipa, sa Quantum Dot filterskim slojem i dodatnim slojem koji je tu da poboljša uglove gledanja, što i radi prilično efikasno uz minimalnu promenu u prikazu boja i blago podizanje nivoa crne u ćoškovima kada se TV gleda sa strane iz ugla većeg od 45 stepeni. Ultra Viewing Angle VA panel je po našem mišljenju i najbolje što LCD tehnologija trenutno može da ponudi, i dobar kompromis između uglova gledanja IPS panela i superiornog kontrasta VA modela.
 
Što se merenja tiče, najniži izmereni nivo crne je bio svega 0.005 nita, otprilike deset puta manji od onog uobičajenog za VA, sa najboljim izmerenim kontrastom od čak 32.280:1, praktično dvostruko većim nego što je neophodno za pravi HDR prikaz.
 
tv7s.jpg
 
Najbolja preciznost boja je izmerena u Movie modu, sa Delta E odstupanjem od vrlo dobrih 2.2, a jednaku preciznost nudi i novi Filmmaker mod, koji sve češće viđamo na novim modelima, a koji bi trebao pružiti prikaz baš onakav kako su to zamislili oni koji filmove i prave.
 
E sad, sa tom idejom je napravljen i Dolby Vision standard dinamičkog mapiranja slike koji Samsung ne podržava, ali moramo reći sa dobrim razlogom, jer se ovaj proizvođač oslanja na sopstveno AI mapiranje koje moramo reći radi izvanredno, koji god HDR ili SDR sadržaj gledali.
 
tv8s.jpg
 
Ako bismo trebali izdvojiti jednu stvar zbog koje treba kupiti ovaj TV, to je upravo Inteligent Mode koji u svakom trenutku, šta god gledali automatski prilagođava prikaz i to radi apsolutno sjajno. Probali smo sve modove slike i sa raznim sadržajima, ali je Intelligent Mode uvek nudio makar jednako dobar prikaz kao najbolji mod za određenu svrhu, sa optimalno podešenim zasićenjem boja i prikaza senki i svetlih detalja kako bi se sve videlo jasno i izgledalo dobro, u prevodu da vam se ne bi desilo da gledate potpuno crnu epizodu Game Of Thronesa.
 
TV poseduje i senzor ambijentalnog osvetljenja, pa ovaj mod u obzir uzima i intenzitet i boju osvetljenja u sobi. Tu dolazimo i do jedne bitne prednosti ovog modela u odnosu na LG-ev OLED, a to je visoka prosečna i maksimalna svetlina slike, pa je u jako osvetljenoj prostoriji ovaj model u stanju da pruži primetno bolji prikaz od OLED-a, iako je u potpunom mraku situacija obrnuta. Možda baš u tome treba i tražiti rešenje dileme ukoliko se lomite između ova dva TV-a, jer će zavisno od prostorije u kojoj se TV nalazi jedan ili drugi biti bolji izbor. Druga bitna stavka je svakako i Burn-In efekat koji iako možda ne naročito verovatna pojava ipak predstavlja nešto o čemu razmišljate kada treba dati preko 2500€ za nov TV. Samsung Q95T možete bez razmišljanja koristiti koliko god, sa maksimalnim osvetljenjem i za sadržaje sa statičnim elementima poput logotipa na TV programima ili interfejsa igara i biti sigurni da to neće uzrokovati problem. Strah je nekada deo odluke jednako koliko i tehničke karakteristike.
 
tv10s.jpg
 
Dok smo kod slike, pomenimo i gaming. Input lag koji smo izmerili u game modu je iznosio 19.7ms, korektno, mada ne i na nivou glavnog konkurenta.
 
Rekli smo već da TV podržava povezivanje u 4K na 120Hz i varijabilno osvežavanje od 40 do 120Hz, sa sve AMD Freesync Premium sertifikatom, kao i HGIG, odnosno HDR Gaming Interest Group podrškom. Prilično bogat set funkcija posvećenih gamingu. U realnom radu, stekli smo utisak da je broj zona pozadinskog osvetljenja u gaming modu manji nego pri gledanju videa, pa je moguće da su zone grupisane zajedno kako bi se omogućilo brže procesiranje i manji input lag. Rezultat ovoga je primetno veće isijavanje, odnosno blooming oko objekata na tamnoj pozadini, kao i viši nivo crne, pa samim tim i niži kontrast. Pretpostavljamo da je ovo nešto na optimizaciji čega će Samsung raditi, naročito kada nova generacija konzola krene u prodaju, ali trenutno u game modu utisak nije jednako impresivan kao pri gledanju filmova.
 
tv10s.jpg
 
Nešto što tradicionalno krasi Samsung televizore visoke klase je definitivno zvuk, koji je i ovog puta moramo reći izvanredan. Proizvodi ga čak 4 zvučnika i dva woofera, svi sa po 10W snage, što ukupno daje 60W prilično ubedljivog zvuka. Odziv niskih frekvencija, čak i u sub spektru, kao i zvučna slika su takvi da možete da zaboravite da slušate zvuk sa TV-a, a ne sa nekog pristojnog Hi-Fi sistema. Od svih modela televizora koje smo bili u prilici da testiramo proteklih godina, a probali smo dobar deo vrhunskih modela, čini se da je Samsung i dalje zlatni standard u tom domenu, pa vam uz ovaj TV najverovatnije neće trebati soundbar ili neki bolji sistem, osim ako niste baš probirljivi.
 
Interesantno je da zvuk jedva da nudi išta od opcija, osim sedmopojasnog ekvilajzera, pa je fokus očigledno bio da se kvalitet dobije hardverom. Smatramo da je ovo i dobar pristup, mada nećete ostati uskraćeni ni za softversko procesiranje, obzirom da je i ovde implementiran inteligentni mod, koji se aktivira kada ga uključite i za sliku i koji smo vrlo rado držali stalno uključen.

Interfejs i još po nešto

Što se pametnih funkcija i interfejsa tiče, Q95T dolazi sa Samsungovim Tizen operativnim sistemom u verziji 5.5, koji je prema našem mišljenju uz LG-ev WebOS najbolji operativni sistem za pametne televizore. Na dnu početnog ekrana, a koji u vidu overlay-a možete pozvati u svakom trenutku dok se sadržaj reprodukuje u pozadini, nalazi se linija sa aplikacijama, izborom ulaza, pretragom i podešavanjima, dok se u liniji iznad pojavljuju dodatne opcije i predlozi sadržaja iz samih aplikacija, što navigaciju čini vrlo brzom i sve dostupno na samo par klikova.
 
tv9s.jpg
 
Od aplikacija, dostupni su svi bitni video i muzički servisi i aplikacije za povezivanje sa mobilnim uređajima i streaming, što je i najbitnije, dok su ostalo neke uobičajene upitno korisne aplikacije kojih ima prilično. Jedino razočarenje su igre, koje su iste kao i na LG, Hisense i drugim modelima koji nisu bazirani na Androidu. Mišljenja smo da bi se u tom domenu Samsung mogao izdvojiti makar nekim emulatorom klasičnih igara, ako već ne 3D igrama koje nudi Android, ali je to očigledno sporedna stvar u celoj priči.
 
Od zanimljivih opcija, tu je naravno Ambient mod sa mnoštvom statičnih i animiranih slika sa sve zvukom, koji će dok ne koristite TV praviti atmosferu i ukrašavati prostoriju, a tu su i multi view mogućnosti, pa možete npr. tokom gledanja TV programa projektovati neku sliku ili video sa mobilnog telefona, pri čemu će se ekran podeliti na pola, ili kako već izaberete.
 
tv10s.jpg
 
Kontrola TV-a se vrši putem sad već standardnog Samsung daljinca koji je kvalitetan, izrađen od metala i potpuno jednostavan, što nam se moramo priznati dopada, obzirom da u kombinaciji sa jednako jednostavnim interfejsom omogućuje vrlo efikasan rad.
 
Naravno, moguća je i kontrola putem Samsung SmartThings aplikacije, koja ima određenih prednosti, naročito za unos teksta i lako deljenje sadržaja sa mobilnog telefona. 

Zaključak

Što se pametnih funkcija i interfejsa tiče, Q95T dolazi sa Samsungovim Tizen operativnim sistemom u verziji 5.5, koji je prema našem mišljenju uz LG-ev WebOS najbolji operativni sistem za pametne televizore. Na dnu početnog ekrana, a koji u vidu overlay-a možete pozvati u svakom trenutku dok se sadržaj reprodukuje u pozadini, nalazi se linija sa aplikacijama, izborom ulaza, pretragom i podešavanjima, dok se u liniji iznad pojavljuju dodatne opcije i predlozi sadržaja iz samih aplikacija, što navigaciju čini vrlo brzom i sve dostupno na samo par klikova.
 
tv9s.jpg
 
Od aplikacija, dostupni su svi bitni video i muzički servisi i aplikacije za povezivanje sa mobilnim uređajima i streaming, što je i najbitnije, dok su ostalo neke uobičajene upitno korisne aplikacije kojih ima prilično. Jedino razočarenje su igre, koje su iste kao i na LG, Hisense i drugim modelima koji nisu bazirani na Androidu. Mišljenja smo da bi se u tom domenu Samsung mogao izdvojiti makar nekim emulatorom klasičnih igara, ako već ne 3D igrama koje nudi Android, ali je to očigledno sporedna stvar u celoj priči.
 
Od zanimljivih opcija, tu je naravno Ambient mod sa mnoštvom statičnih i animiranih slika sa sve zvukom, koji će dok ne koristite TV praviti atmosferu i ukrašavati prostoriju, a tu su i multi view mogućnosti, pa možete npr. tokom gledanja TV programa projektovati neku sliku ili video sa mobilnog telefona, pri čemu će se ekran podeliti na pola, ili kako već izaberete.
 
tv10s.jpg
 
Kontrola TV-a se vrši putem sad već standardnog Samsung daljinca koji je kvalitetan, izrađen od metala i potpuno jednostavan, što nam se moramo priznati dopada, obzirom da u kombinaciji sa jednako jednostavnim interfejsom omogućuje vrlo efikasan rad.
 
Naravno, moguća je i kontrola putem Samsung SmartThings aplikacije, koja ima određenih prednosti, naročito za unos teksta i lako deljenje sadržaja sa mobilnog telefona. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Hisense 58A7100F 4K TV (Video)

Test: Hisense 65U8QF (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309