Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung QE55Q8F 2018 QLED TV

06.01.2019 18:53 | 0 Multimedija
Test: Samsung QE55Q8F 2018 QLED TV

Nakon veoma duge pauze, na našem testu se ponovo jedan Samsung QLED TV. I to izvanredan...

Ivan Mančić


Iako je tokom 2018. godine kroz naše ruke prošlo čak 16 različitih modela televizora, ni na jednom od njih nije pisalo Samsung. Zapravo, poslednji Samsung televizor smo testirali pre čak 2.5 godine, što je šteta, obzirom da je ova kompanija ipak jedan od lidera kada je razvoj i proizvodnja panela za displej tehnologije u pitanju. 
Za te 2.5 godine se dosta toga dogodilo, pa je i ova kompanija donela puno novog na tržište. Verovatno najzvučniji novitet tokom ovog perioda je QLED serija televizora, odnosno televizora sa Quantum Dot tehnologijom. Iako je ova tehnologija korišćena i ranije, Samsung se odlučio za rebranding i svoje televizore sa Quantum Dot-om preimenovao u QLED, naravno, uz odgovarajuća poboljšanja u odnosu na prethodne modele. Kada se QLED pojavio, mnogim tehnički potkovanim korisnicima se nije dopala igra reči, odnosno pokušaj asocijacije sa OLED-om, koji je potpuno drugačija tehnologija u odnosu na klasičan LCD koji je i dalje deo QLED tehnologije.


Ipak, QLED nije samo marketinški trik, već poseduje neka realna unapređenja, odnosno evoluciju LCD tehnologije koja ga ipak svrstava u vrh onoga što TV ekrani trenutno mogu da ponude. 
U tom vrhu, makar po klasi proizvoda kojoj pripada, nalazi se i Samsungova Q8F serija za 2018. godinu, a na našem testu se našao 55” model iz ove serije - QE55Q8F.

Dizajn

Samsung je i ranije krasio sjajan dizajn kad su televizori u pitanju. Rekli bismo čak da su bili kompanija koja je svojevremeno definisala izgled koji danas smatramo normalnim među modernim televizorima. Q8F je svakako nastavak tog vizuelnog identiteta i iz daleka deluje kao kombinacija stakla i metala.

q8f07_resize.JPG

Naime, panel je okružen aluminijumskim okvirom i minimalnom crnom marginom koja kada je TV ugašen deluje kao da je deo panela.

q8f09_resize.JPG


Postolje je kombinacija cilindričnog nosača i tri relativno tanke šipke koje predstavljaju noge i daju TV-u stabilnost, a koje su takođe izrađene od metala. Ukupno, ovo ostavlja utisak vrlo elegantnog i modernog uređaja i deluje da je Samsung uspeo da napravi karakterističan vizuelni identitet iako to u vremenu velikih panela i nije tako lako učiniti.

q8f04_resize.JPG


Glavna “fora” po pitanju dizajna je ustvari van samog TV-a. Samsung se odlučio da sve konektore, kao i naponski deo TV-a, a verovatno i kompletno procesiranje izmesti u zasebnu kutiju, nazvanu One Connect Box. Ova kutija deluje kao neki malo veći Blu Ray player i dolazi u crnoj boji, sa Samsung logotiom sa gornje strane. Iako na prvu loptu ne deluje kao da je dodatni uređaj na polici dobra stvar, ovakvo rešenje donosi nekoliko prednosti. Prva je da je debljina samog TV-a usled manjka elektronike manja, kao i da je zadnja površina vrlo jednostavna i monolitna, sa izuzetkom ventilacionih otvora putem kojih se hladi panel i pozadinsko osvetljenje.

q8f45_resize.jpg


Druga je da se kompletno povezivanje vrši samo jednim kablom koji sprovodi napajanje, sliku i kontrolne signale do panela, što svakako doprinosi eleganciji ovog TV-a. Takođe, kako se konektori ne nalaze na zadnjoj ili bočnoj strani TV-a, već na One Connect Box-u, dostupniji su za povezivanje dodatnih uređaja ili USB diskova, naročito ukoliko to činite iole češće.
Još jedna prednost se odnosi na zvuk, ali o tome ćemo nešto kasnije.

q8f12_resize.JPG


Na One Connect Box-u se porek konektora za napajanje nalaze i antenski konektori, CI slot, digitalni optički izlaz, četiri HDMI porta, tri USB 2.0, LAN port, kao i One Connect konektor za povezvanje sa samim TV-om, a koji pomalo podseća na Display Port.

q8f10_resize.JPG

Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model QE55Q8FN
 • 4K Da
 • HDR Da
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 55 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Tizen 4.0
 • Osvetljenje 1500 cd/m2 max
 • Statični kontrast 6000:1
 • Osvežavanje 120Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S/S2
 • Slika 10-bit VA panel
 • Zvuk 2x10W
 • Formati reprodukcije 3gpp, avi, asf, flv, H.263, H.264, H.265, mkv, m2ts, mp4, mpeg-4, rv, VP7, VP8, VP9, VOB, VRO, WebM, WMV

  aac, flac, m4a, midi, mp3, ogg, WMA, wav, ape, aiff, alac
 • Bežična veza WiFi 802.11ac
 • HDMI priključak 4x HDMI 2.0
 • USB priključak 3x USB 2.0 (2x 0.5A + 1x 1A)
 • Ostali priključci Ethernet, Satelite, RF, Optical Audio, CI+ 1.4
 • Dodatne funkcije AMD FreeSync (1080p @ 48 Hz - 120 Hz; 4K @ 48 Hz - 60 Hz)
 • Dimenzije bez postolja 123 x 80 x 36 cm
 • Težina sa postoljem 20.8 Kg
 • Težina bez postolja 17.1 Kg
 • Energetska efikasnost B

Slika i zvuk

Kao što smo spomenuli, Samsung Q8F je jedan od predstavnika QLED familije, što u praksi znači upotrebu Quantum Dot filtera koji pozadinskom osvetljenju omogućuju preciznije filtriranje poželjnih delova crvenog, plavog i zelenog dela spektra. To kao posledicu ima i veću preciznost, kao i širi spektar boja koje može da prikaže panel koji se ovakvim osvetljenjem upari. Samsung je na ovom, kao i na drugim modelima Q serije upotrebio VA tip panela sa desetobitnim prikazom po kanalu boje, što je po našem mišljenju idealna kombinacija usled visokog kontrasta i relativno niskog nivoa crne. Iako crna svakako neće biti savršeno crna kao na OLED-u, rekli bismo da VA nudi više nego prihvtljivo niske nivoe. Sa druge strane, Quantum Dot pruža mogućnost solidno većeg maksimalnog osvetljenja nego što je u stanju da proizvede aktuelna generacija OLED panela, pa se ovaj model može pohvaliti HDR1500 sertifikatom usled maksimalnog osvetljenja od čak 1500nita. Visoko osvetljenje je, makar po našem iskustvu vrlo bitna stavka u ukupnom utisku koji ostavljaju televizori pri prikazu HDR sadržaja.

q8f36_resize.JPG


Najveća zamerka Q8F, ali i pomalo neočekivana obzirom na cenovni rang kome ovaj TV pripada, ide na račun Edge-LED pozadinskog osvetljenja. Za razliku od Direct LED-a, u ovom slučaju fino lokalno zatamnjivanje nije moguće, pa ćete pod određenim uslovima kada slika brzo prelazi iz vrlo tamnih u svetle scene moći da primetite podizanje nivoa crne. Nama ovo nije naročito smetalo, jer TV apsolutno impresionira po svim drugim pitanjima, a najpre, kada je prikaz boja u pitanju. Od svih do sada testiranih televizora, Samsung QE55Q8F poseduje najveće pokriće vidljivog spektra boja od čak 91.3% DCI-P3 spektra u našim merenjima, za nekih 7% više od C8 OLED modela koji je bio prethodni rekorder. Kada se ovome doda i maksimalno osvetljenje koje je za oko 50% više od OLED-a, uz i dalje prilično impresivan izmereni kontrast od oko 6300:1, dolazi se do potencijala za prilično impresivnu sliku kada su HDR sadržaji u pitanju.

q8f51_resize.jpg


Kada pominjemo impresivno, nešto moramo razjasniti. Ne gledamo svi stvari na isti način, neko želi potpuno realnu sliku, dok neko voli vizuelno uzbudljivu sliku koja će da ga oduševi i ostavi bez daha. Iz našeg iskustva, čak većini korisnika se ne dopada savršeno kalibrisana slika jer im deluje isprano i dosadno. Q8F je čini se upravo namenjen onima koji žele da ih TV, da tako kažemo “oduva” slikom. Nijedan od fabričkih modova nije naročito precizan kada su merenja boja u pitanju, pa je i najbolji Game mod daleko od poželjnih DeltaE<3 sa čak 8.9.

q8f50_resize.jpg


No i pored toga, slika subjektivno izgleda nerealno dobro. Za razliku od LG modela koji poseduju Technicolor i isf Expert modove sa preciznim prikazom, fokus Samsunga je čini se bio na različitim algoritmima za poboljšanje utiska koji prikaz ostavlja. Tako su boje, naročito u HDR sadržajima izuzetno žive, oštrina naglašena dodatnim sharpness filterom (koji se možda nekome i neće dopasti, ali se može i isključiti), a algoritmi za poboljšanje prikaza kretanja besprekorni, kao i oni za skaliranje slike sa nižih rezolucija, što je bitno kada poželite da gledate TV program ili Full HD signal sa PC-a ili konzole.

q8f51_resize.jpg


Samsung je zaista ponudio najbolje procesiranje slike koje smo imali prilike da vidimo, koje naravno, za svaku komponentu posebno možete i isključiti po želji, ali koje je ustvari ono što ovaj TV čini izuzetnim. Ovakav prikaz, kao što smo rekli možda nije po svačijem ukusu, ali mislim da će se većini korisnika zaista dopasti. Pomenućemo i uniformnost prikaza, koja je u rangu onoga što smo viđali i na nedavno testiranim modelima. Odstupanje u jačini osvetljenja je oko 18% između najsvetlijih i najtamnijih delova, a očekivano je svetlina najveća u sredini ekrana. Odstupanje u tačnosti boja nije veliko, sa izuzetkom donjeg srednjeg dela koji daje tačniji prikaz, ali i nešto veću varijaciju od ostalih delova panela.

q8f49_resize.JPG


Ako se o slici još i može raspravljati, o zvuku definitivno nema dileme. Kad smo čuli prve tonove koje ovaj TV proizvodi, morali smo da proverimo odakle izviru, pošto se niski tonovi prostiru prilično duboko i ceo balans je iznenađujuće dobar, potpuno netipično za TV relativno tankog kućišta bez dodatnog soundbara. Pomenuli smo među prednostima One Connect Box-a i zvuk. Izmeštanje elektronike i konektora iz kućišta TV-a je verovatno ostavilo dovoljno prostora unutar TV-a u odnosu na slične modele, što očigledno povoljno utiče na akustiku ovog modela. Zvuk je sjajan i u standardnom modu, mada TV nudi i automatsku optimizaciju zavisno od sadržaja, kao i sedmopojasni grafički ekvilajzer za one koji vole da eksperimentišu. 
Ovo je možda i najbolji zvuk na TV-u koji smo do sada imali prilike da čujemo, uključujući i modele koji su imali neki vid integrisanog soundbara, što dovoljno govori o tome da je Samsung izvukao maksimum iz ovog dizajna.

Gejming

Pored gledanja filmskih i TV sadržaja, jedna od čestih upotreba TV-a velike dijagonale je i gejming. Upravo u ovom segmentu Samsung Q8F donosi nešto posebno, što nismo sretali na modelima drugih proizvođača, bez obzira na cenu.

q8f27_resize.jpg


Naime, Q8F poseduje osvežavanje panela od 120Hz (što i nije tako neuobičajeno), ali i podršku za AMD Freesync. Ovo ga čini vrlo interesantnom opcijom, kako za povezivanje PC-a (naročito sa nekom od Radeon grafičkih karti), tako i za XboX One konzole koje su nedavno dobile Freesync podršku, a verovatno i za buduće Sony konzole, obzirom na korišćenje AMD hardvera. Usled korišćenja HDMI 2.0 konektora, sliku sa PC-a možete poslati na TV u Full HD rezoluciji u 120Hz, što je sjajna opcija za brze FPS shooter-e i eSports igre i praktično daje utisak igranja na nekom brzom gejming monitoru, ili u 4K u sa 60 slika u sekundi za uživanje u visokoj rezoluciji. Najbolje od svega je impresivno nizak input lag kakav nismo imali prilike da vidimo na do sada testiranim televizorima. Čak i sa uključenim skaliranjem sa Full HD rezolucije ili određenim motion algoritmima, u Game modu je odziv bio zaista odličan.

q8f43_resize.JPG


Vredi pomenuti i podršku za Steam Link, pa Steam na vašem računaru možete povezati sa TV-om putem mreže i na taj način streamovati sliku na TV i igrati na velikom ekranu. Sve ove funkcije izdvajaju Q8F u odnosu na konkurenciju i nadamo se da će, naročito pojavom HDMI 2.1 standardna i ostali ispratiti Samsungov primer. Za sada, ako postoji neki TV za koji se može reći da je “gejmerski”, to je definitivno ovaj.

Tizen 4.0 SMART platforma

q8f29_resize.jpg


Ukoliko ste pratili naše prethodne testove, znate da nam je LG-eva WEB OS platforma dosadašnji favorit. Q8F je bio naš prvi kontakt sa Tizen 4.0 platformom koja pokreće aktuelnu generaciju Samsung televizora i moramo priznati da radi izuzetno brzo sa dobrim odzivom, kao i da je jednostavna i pregledna i da su sva podešavanja dostupna na par klikova daljinskog.

q8f31_resize.jpg


Istina, možda smo od moćnog ekosistema kakav je Samsungov očekivali i veći izbor aplikacija, mada je ono najbitnije tu, najpre mislimo na video servise poput Youtube-a i Netflixa, SBB EON-a, uz naravno internet browser i igre kojima ćete moći prekratiti vreme.

q8f33_resize.JPG


Tizen 4.0 nudi i neke specifične mogućnosti poput Smart Things kontrole drugih Samsung pametnih uređaja, poput  npr. veš mašine.

q8f25_resize.JPG


Ono što nam se posebno dopalo je i Ambient Mod koji je predviđen da TV pretvori u svojevrsno umetničko delo, prikazujući fotografije i video animacije u trenucima kada TV ne koristite. Ovaj mod naročito dolazi do izražaja pri montaži TV-a na zid (dimenzije TV-a i odsustvo konektora dozvoljavaju da on bude vrlo blizu zida), mada i na postolju svakako ima smisla.

q8f14_resize.JPG


Kontrola TV-a se vrši vrlo neobičnim daljinskim malih dimenzija koji nudi svega nekoliko tastera. Iako nam je delovalo da će nam nedostajati nešto poput regularnog daljinskog ili makar žiroskopske kontrole, on je ipak iznenađujuće funkcionalan i adekvatan, delom i zahvaljujući odličnom odzivu sistema i Samsungovim softverskim rešenjima koja nude vrlo udoban rad i lak unos teksta kada je to potrebno. Naravno, tu je i glasovna kontrola, mada na engleskom, pa po tom pitanju nije na nivou znatno boljih Android rešenja.

q8f41_resize.JPG


Ako vam baš dosadi daljinski ili vam nije pri ruci, praktično sve možete odraditi i upotrebom mobilnog telefona i Smart Things aplikacije.

Zaključak


Sve u svemu, malo je reći da nam se Samsung QE55Q8F dopao. Impresivna slika je možda nešto što i očekujemo od modela visoke klase, ali bismo rekli da tu Samsung ide i jedan korak dalje. S druge strane, fenomenalan zvuk, kao i jedinstvene funkcije namenjene gejmingu su nešto što ovaj model zaista izdvaja od konkurencije. Iz tog razloga, Samsung QLED Q8F zaslužuje našu Editor’s Choice nagradu.

q8f01_resize.jpg

Glavna prepreka za potencijalne vlasnike ovog TV-a je svakako cena, pa će u svemu onome što on nudi moći da uživaju samo oni koji su spremni da izdvoje oko 2000€, što svakako nije mala suma. Za one kojima se Q8F dopada, ali je van onoga što su spremni da izdvoje, tu je i Q7F za 2018. koji je nešto povoljnija alternativa.

 

Prednosti:

- Vizuelno impresivna slika
Zvuk dubokog basa i dobrog frekventnog balansa
- Freesync i 120Hz podrška za gejming

 

Mane:

Edge-LED osvetljenje bez lokalnog zatamnjivanja

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Hisense trio - H43A5600, H50A6100, H65A6500 (Video)

Test: Samsung QE65Q900RAT 8K TV (Video)

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309