Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung QE55Q60R QLED TV

01.08.2019 12:26 | 0 Multimedija
Test: Samsung QE55Q60R QLED TV

Biti najjeftiniji među visokom klasom televizora možda i ne znači puno, ali čini Q60R dostupnijim i zanimljivijim većem broju korisnika. Vredi li ovaj model, proverili smo u našem testu.

Ivan Mančić

Moramo priznati da smo željno iščekivali druženje sa ovim TV-om. Na test nam uglavnom dolaze vrhunski modeli, kojima proizvođači demonstriraju svoju snagu i umeće u razvoju novih tehnologija. Takvi vrhunski uređaji su zaista zanimljivi za testiranje, interesantni korisnicima koji vole da budu u toku sa novitetima, ali realno dostupni jako malom broju kupaca, obzirom da za takav TV treba izdvojiti nekoliko hiljada evra, što je ipak van domašaja većine domaćih ljubitelja tehnike.  Tako smo npr. prošle godine testirali dva jača modela iz Samsung QLED ponude, ali Q6FN koji je većini kupaca verovatno bio i najprimamljiviji model nismo. 


Ove godine su nam redom stizali 8K i top 4K modeli, ali smo ipak dočekali i TV iz Q60R serije, koja je praktično naslednik Q6FN. 
U teoriji, Q6, pa sada i Q60 bi trebali da pruže najveći deo onoga što nude i više serije, ali po znatno umerenijoj ceni. QE55Q60R sa dijagonalom od 55” predstavlja najpovoljniji ovogodišnji QLED model te dijagonale, pa je kao takav sa cenom nešto preko 1100€ ipak pristupačan većem broju kupaca. Kako nam se jako dopalo ono što smo videli od vrhunskih Samsung televizora, kopkalo nas je šta od toga Q60R može da isporuči za ove pare. 

 

Dizajn

samsungqe55Q60r03_resize.jpg


Već na prvi pogled, jasno je da se ovaj model znatno razlikuje od onih iz višeg segmenta. Uzalud smo po kutiji nakon raspakivanja tražili One Connect box koji je sada već standardno deo Samsungovih televizora - Q60R dolazi bez njega i konektori se nalaze tamo gde im je mesto na većini televizora, sa zadnje strane. 

samsungqe55Q60r09_resize.jpg


Konkretno, tu su dva USB 2.0 i četiri HDMI 2.0 porta, kao i standardni antenski konektori i optički audio izlaz, a zanimljivost je i konektor na koji se povezuje adapter za CI+ kartice, koji se takođe dobija u pakovanju.

samsungqe55Q60r14_resize.jpg


Iako zadnja strana izgledom donekle i podseća na ostale QLED modele, prednja je vrlo klasičnog dizajna, sa plastičnim okvirom oko ekrana, kao i jednostavnim dvodelnim postoljem koje zahteva podlogu u punoj širini TV-a. Iako TV izgleda sasvim pristojno, nekako nam nedostaje te magije koja je oduvek krasila Samsung televizore iole višeg ranga, tim pre jer ovo svakako nije jeftin TV i pored toga što je najjeftiniji među QLED modelima ove dijagonale.

samsungqe55Q60r14_resize.jpg


Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model QE55Q60R
 • 4K Da
 • 8K Ne
 • HDR Da
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 55 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Procesor Quantum Dot Processor 4K
 • Smart TV mogućnosti Tizen OS 5.0
 • Osvetljenje 400 nit
 • Statični kontrast 6500:1
 • Osvežavanje 120Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S2
 • Slika 4K AI Upscaling
  Auto Motion Plus
  Quantum Dot Color
  Supreme UHD Dimming
 • Zvuk 2x10W, 2.0, Dolby Digital Plus
 • Formati reprodukcije 3gpp, avi, asf, flv, H.263, H.264, H.265, mkv, m2ts, mp4, mpeg-4, ts, vc-1, vp7, vp8, vp9, vob, vro, webM, wmv
  aac, flac, m4a, midi, mp3, ogg, wma, wav, ape, aiff, alac
 • Bežična veza WiFi 802.11ac, Bluetooth
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 4x HDMI 2.0
 • USB priključak 2x USB 2.0
 • Ostali priključci Ethernet, 2x Sat In, Optical Audio out, RF, CI+ 1.4
 • Dodatne funkcije Ambient Mode
  AMD Freesync (1080p @ 48-120Hz , 4k @ 48-60Hz)
  Game Mode
 • Dimenzije sa postoljem 123.7 x 79.09 x 26.39 cm
 • Dimenzije bez postolja 123.7 x 71.35 x 5.87 cm
 • Težina sa postoljem 18.9 Kg
 • Težina bez postolja 18.6 Kg
 • Energetska efikasnost A

Slika, zvuk, gejming

Za razliku od prošlogodišnjeg modela koji je u 55” varijanti posedovao desetobitni VA panel, ovog puta Q60R krasi 8bit+FRC panel, koji doduše ima sasvim solidan gamut boja sa izmerenim pokrićem od 83% DCI-P3 spektra. Poput drugih Samsung televizora, vizuelni utisak je u prvom planu u odnosu na preciznost prikaza boja, pa smo u Movie modu izmerili najtačniji prikaz sa DeltaE odstupanjem od 3.8, što je pristojno, mada ipak van granice od 3 koja se smatra tačnim prikazom.

samsungqe55Q60r13_resize.jpg


S obzirom na Edge LED osvetljenje, ovoga puta nema lokalnog zatamnjivanja, čak ni u nekom malom broju zona, pa se za prikaz crne TV u potpunosti oslanja na mogućnosti samog VA panela. S pozitivne strane, panel je izvanrednog kvaliteta po pitanju kontrasta, pa smo u testovima izmerili odnos između nivoa bele i crne od čak 5300:1. 

samsungqe55Q60r05_resize.jpg


Verovatno najveće razočarenje je maksimalno osvetljenje deklarisano na samo 400nita, što je praktično upola onoga što je nudio prošlogodišnji model ove dijagonale. Mi smo doduše izmerili značajno većih 580 nita, što je već dovoljno za prikaz koji se može smatrati pravim HDR-om, ali je nakon testiranih modela više klase primetno da prikaz HDR sadržaja nije na istom nivou.
Oni koji se odluče za Q60R bi trebali da razmisle o kupovini većeg 65” modela koji nudi punih 800nita, realno možda i više, pa samim tim verujemo i značajno bolji utisak u HDR prikazu. 

samsungqe55Q60r24_resize.jpg


S pozitivne strane, ono što je glavna prednost Q60R u odnosu na modele slične specifikacije i niže cene manje poznatih proizvođača su svakako Samsungovi algoritmi za procesiranje slike koji su praktično zlatni standard u TV industriji. Poboljšavanje oštrine i prikaza kretanja su na visokom nivou, a Q60R poseduje i ovogodišnje unapređenje u vidu veštačke inteligencije, odnosno Inteligent moda koji je tu da prepoznaje tip sadržaja i prikaz i algoritme procesiranja prilagođava onome što je trenutno na ekranu. 
Pored algoritama za procesiranje slike i zvuk je tradicionalno jača strana QLED televizora, pa nam je drago da ni Q60R nije izuzetak. Iako konstrukcijski znatno drugačiji u odnosu na modele iz viših serija, najpre zbog odsustva One Connect Boxa i samim tim znatno više elektronike i manje prostora unutar kućišta, zvuk koji ovaj model nudi je vrlo solidnog frekventnog balansa i vrlo dobre reprodukcije vrlo niskih tonova. Poput slike, AI tretman je prisutan i kada je zvuk u pitanju, u vidu prilagođavanja freknventnog odziva prostoriji u kojoj se televizor nalazi. Sve ovo, kao i jačina zvuka od 2x 10W koju ovaj TV nudi, čine iskustvo više nego zadovoljavajućim za gledanje filmova, TV-a, pa čak i slušanje muzike. 

samsungqe55Q60r25_resize.jpg


Vredi pomenuti i ono što ovaj TV nudi za ljubitelje gejminga, koji je još od prošle generacije bio jedan od fokusa Samsunga na QLED modelima. S 
obzirom na panel od 120Hz i podršku za Freesync, ljubitelji PC i konzolnog igranja na velikom ekranu se sa ovim TV-om mogu lepo zabaviti. HDMI 2.0 je u stanju da pruži 4K@60Hz ili 1080p@120Hz povezivanje sa TV-om, uz korišćenje varijabilnog osvežavanja sa donjim limitom od 48Hz. TV poseduje i poseban Game mod koji smanjuje input lag na za jedan TV odličnih 13.6ms, a nudi i prednosti pomenutog Samsung procesiranja slike za još glatkiji prikaz.

samsungqe55Q60r26_resize.jpg

SMART

samsungqe55Q60r19_resize.jpg

Još jedna velika prednost koju Samsung ima je i sopstveni Tizen OS softver koji pokreće TV, ovog puta u verziji 5.0. Tizen je verovatno najbolji operativni sistem za televizore trenutno, kada se uračunaju lakoća korišćenja, odziv i mogućnosti.

samsungqe55Q60r17_resize.jpg


To je možda i najočitije kada pogledate daljinski koji dolazi uz TV, a koji uz minimalni broj tastera nudi potpunu kontrolu svih parametara i vrlo udobno korišćenje. Donja linija glavnog menija sadrži sve aplikacije i opcije, dok se gornja menja zavisno od izabrane stavke i nudi pristup brzim podešavanjima i pregled sadržaja unutar samih aplikacija, poput npr. predloženih videa. 

samsungqe55Q60r23_resize.jpg


Selekcija aplikacija u Samsungovoj prodavnici je prilično velika i sadrži sve bitne video i muzičke servise, kao i igre i korisne aplikacije poput npr. vremenske prognoze.

samsungqe55Q60r22_resize.jpg


Tu je naravno i ovogodišnja verzija ambijentalnog moda koji prikazuje razne slike i interaktivne dekoracije sa sve ambijentalnim zvukom u trenucima kada TV ne prikazuje sadržaje. Iako deluje kao dobra fora pre nego kao nešto što biste možda redovno koristili, zapravo je vrlo upotrebljivo, naročito korisnicima koji imaju običaj da upale TV tek da nešto ide u pozadini.

Zaključak


Sve u svemu, Q60R u 55” verziji nudi dosta toga, ali moramo priznati da za cenu od oko 1100€ očekujemo ipak nešto više maksimalno osvetljenje. U tom smislu je 65” verzija ovog modela bolja opcija jer nudi pravi HDR doživljaj, onako kako smo to od Samsunga i navikli. 
Ne možemo se oteti utisku da je Q60R korak nazad u odnosu na prošlogodišnji ekvivalent, iako donosi i određena unapređenja. No, u pitanju je svakako jako dobar TV koji će verujemo naći svoj put do kupaca kojima se dopada sve ono što ovaj model nudi.

 
Prednosti:
 
- AMD Freesync podrška
- Tizen 5.0 
 
Mane:

- Manje maksimalno osvetljenje u odnosu na prošlogodišnji model

Test: LG 55SM9800PLA Nanocell TV (Video)

Test: Hisense H32A5800 TV

10304
10305
10306
10307
10308
10309