Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung NX300

18.04.2013 11:38 | 1 Multimedija

Branko Mitić

Samsung je prvi MILC aparat predstavio još u januaru 2010. godine. MILC fotoaparati veoma su dobro prihvaćeni na tržištu, čini nam se zbog toga što DSLR fotoaparati nisu estetski prihvatljivi za mnoge korisnike. Bez obzira što MILC fotoaparati jesu manji od DSLR-ova i dalje ih ne možete nositi u džepovima ili manjoj torbici, ali čini se da je njihov dizajn presudan u poređenju sa DSLR-ovima, koji izgledaju previše profesionalno i ozbiljno, čak iako mnogi to nisu.

U početku je glavna prednost DSLR fotoaparata bila (klasično) fazno fokusiranje, koje je bilo brže od kontrastnog koje su imali aparati bez ogledala. Ipak, tehnologija je našla način da na senzor smesti i komponente koje će obezbediti fazno fokusiranje, odnosno kombinaciju faznog i kontrastnog. Kako MILC aparati nemaju manje senzore od crop DSLR-ova, za relativno kratko vreme mogućnosti su se približile nižoj i srednjoj klasi DSLR-ova, uz manje dimenzije i lepši dizajn.

Ipak, to nije i nikada neće biti dovoljno da vidite MILC fotoaparate u bilo kojoj profesionalnoj upotrebi, ali nema sumnje da je poslednja generacija fotoaparata bez ogledala sa izmenjivim objektivima sposobna da jednako brzo i kvalitetno radi kao mnogi DSLR-ovi niže i srednje klase. Naravno, full-frame senzori i dalje nisu prisutni na MILC fotoaparatima, ali postoje određene najave koje kažu da bi Sony mogao da predstavi NEX aparat sa full-frame senzorom. Međutim, vratimo se novom Samsungu.

Samsung NX300 teži 284 grama bez baterije i objektiva i očekivanih je dimenzija za MILC fotoaparat trenutne generacije. Kućište je napravljeno od kombinacije plastike i metala, uz korišćenje materijala koji će sprečiti klizanje, što je uvek dobrodošlo na bilo kom fotoaparatu. I dok kućište nije senzacionalno ni po jednom parametru, teško je naći bilo kakvu značajnu manu.

NX300 ima rezoluciju od 20.3 megapiksela, ali bitnije od toga jeste senzor APS-C veličine. Tačna dimenzija senzora je 23,4 x 15,6 milimetara, što je ista dimenzija senzora kao kod Sony NEX fotoaparata, odnosno nešto veća od Canona EOS M. Pioniri u svetu MILC aparata - Panasonic i Olympus - i dalje imaju Micro Four Thirds senzore, primetno manje od onog u NX300 fotoaparatu, pa već ovde možemo zabeležiti prvi plus na račun Samsunga. Crop faktor je 1,53x, što znači da dužinu koja piše na objektivu treba pomnožiti sa 1,53x kako bi dobili ekvivalentnu dužinu objektiva u "lajka" formatu. Manji crop factor je uvek dobrodošao, pogotovo prilikom snimanja videa, obzirom da je potraga za kvalitetnim, svetlim i dovoljno širokim objektivom uvek problem.

 

Nastavak

Samsung NX300 ima AMOLED touchscreen dijagonale 3,3 inča i rezolucije 800 x 480 tačaka. Ekran se po jednoj osi može rotirati 135 stepeni, što nije idealno rešenja kakvo imaju neki drugi ekrani, ali je dovoljno dobro za većinu situacija. Touchscreen je naravno kapacitivnog tipa i radi dosta dobro, a ono što možemo zameriti jeste AMOLED panel - ne zato što je preterano loš, već zato što bi panel korišćen na Galaxy Camera fotoaparatu bio znatno bolje rešenje za uređaj ovog tipa.

Kombinacija standardnih tastera i ekrana osetljivog na dodir je idealna. Potrebno je reći da Samsung nije napravio kompromis po pitanju bilo kog vida kontrole. Moguće je aparat koristiti na klasičan način, samo putem tastera, samo putem ekrana ili kombinovano, a bitno je da ni za jedan način nije potrebno previše vremena za navikavanje. Iako će vam nekada izgledati da su opcije previše nabacane, čak i na početku korišćenja aparata neće vam biti potrebno mnogo vremena da nađete opcije koje su vam neophodne.

Samsung NX300 je veoma brz fotoaparat, obzirom da može fotografisati 8,6 slika u sekundi. Na našem testiranju NX300 je uspeo da snimi 14 fotografija pre nego što se napunio bafer, za dve sekunde, što daje rezultat od impresivnih 7 slika u sekundi, tako da verujemo da NX300 može da slika 8,6 fps koliko je u specifikaciji napisano. Kada je bafer napunjen, NX300 može da slika oko 1,17 slika svake sekunde, dok je pražnjenje bafera na našem testu trajalo 16 sekundi, a korišćena je Transcend 32GB Class 10 kartica.

Drugi razlog zašto NX300 možemo okarakterisati kao brz fotoaparat, jeste fokusiranje. Hibridni AF sistem je očigledno dobar i pruža skoro sve prednosti faznog fokusiranja. Ipak, tu su i određeni problemi faznog fokusiranja. Naime, NX300 zna da pokaže da je zaključao fokus, čak i ako je očigledno da fokus nije dobar, bez potrebe da uopšte zumirate fotografiju. Ovaj problem smo primetili naročito kod makro fotografija i objekata koji su blizu, pa vam savetujemo da u ovim situacijama budete oprezni jer se može desiti da imate mutne fotografije. Međutim, AF sistemom u NX300 fotoaparatu možemo biti veoma zadovoljni.

Jedna od glavnih karakteristika NX300 fotoaparata jeste mogućnost povezivanja u skladu vremena u kome živimo. NX300 poseduje GPS, WiFi i NFC. GPS će služiti da, ukoliko želite, u EXIF fotografije zabeleži podatke o lokaciji gde je slikana, što kasnije može biti veoma interesantno prilikom pregleda u adekvatnom programu. WiFi će služiti kako za vezu sa internetom, tako i za vezu sa drugim mobilnim uređajima. Konačno, NFC će dobro doći kako bi povezivanje sa mobilnim uređajima moglo da se obavi što brže.

Ovaj fotoaparat ima mogućnost da automatski šalje fotografije na uređaj sa kojim je povezan, a na mobilni telefon možete i naknadno presnimiti fotografije koje su ranije snimljene. Takođe, NX300 se može povezati na bežični ruter, kada direktno sa fotoaparata možete podeliti slike ili video na društvene mreže i video servise. Takođe, ova konekcija može služiti za automatsko čuvanje fotografija, kako na lokalnom uređaju ili u Cloudu. Pored toga, internet konekcija će služiti i za informacije o novoj verziji firmwarea, a mobilni uređaj može biti i bežično tražilo, kada će na ekranu mobilnog telefona biti prikazan kadar koji fotoaparat vidi.

 

Objektiv

Na test uz aparat dobili smo 20-50mm f3.5-5.6 ED kit objektiv. Objektiv nema optičku stabilizaciju i ni po čemu se ne može istaći, osim po malim dimenzijama. Na sebi poseduje taster koji se može podesiti po želji, što je ergonomski dobro rešenje i nekada može biti od koristi. Objektiv se čak i može malo uvući u sebe kada se ne koristi, ali ni to neće pomoći da NX300 sa ovim (ili bilo kojim drugim objektivom) olako možete nositi u džepu normalne veličine. Treba istaći da postoji 18-55mm kit objektiv iste svetlosne moći, koji poseduje stabilizaciju, ali i nešto veće dimenzije. Objektiv koji smo testirali, kao što smo očekivali daje najbolje rezultate kada je zatvoren dve do tri blende.

 

Detalji fotografija i RAW

Kvalitetom fotografija možemo biti veoma zadovoljni, pogotovo kada je reč o JPEG fajlovima. Što se tiče RAW formata, situacija nije sjajna, obzirom da podrška za RAW nije kompletna. Photoshop može otvoriti RAW fajlove uz poslednji update Adobe RAW alatki, dok OS X i Apple programi za obradu fotografija još uvek nemaju podršku za NX300 RAW, što je stvar koju Samsung mora što pre da reši, ukoliko želi da bude ozbiljno shvaćen u foto svetu. Ipak, čini nam se da i Photoshop ne barata najbolje sa RAW fajlovima, obzirom da je potrebno dosta napora kako bi se JPEG rezultati izjednačili.

Ostaje nam da vidimo da vidimo da li će novije verzije programa i alatki od Adobea, Applea i ostalih softverskih kuća pružiti bolje RAW rezultate u startu. JPEG-ovi direktno iz fotoaparata su veoma dobri po pitanju boja, oštrenja, detalja i dinamike za amaterske potrebe. Ipak, za bilo kakve kompleksnije zahteve potrebno je koristiti RAW fajlove, uz nadamo se bolju softversku podršku koja će doći uskoro.

 

Osetljivost senzora (ISO)

Što se tiče osetljivosti senzora, odnosno mogućnosti korišćenja visokih ISO osetljivosti, NX300 je dosta dobar, odnosno adekvatan predstavnik aktuelne generacije MILC i DSLR fotoaparata. Maksimalna ISO vrednost je 25.600, ali "poslednje" setovanje se ne može preporučiti ni kod jednog fotoaparata. ISO 6400 je granica ISO podešavanja da bi vam slike izgledale pristojno i upotrebljivo za većinu namena. 12.800 setovanje za određene namene može da posluži, ali imajte na umu da se prilikom ovog setovanja previše boja gubi u šumu. Sve u svemu, NX300 može biti veoma upotrebljiv fotoaparat u situacijama sa malo svetla.

 

Smart filter i Picture Wizard primeri

Smart filter

Picture Wizard

Video

Za video mogućnosti se može reći da su pristojne. Samsung NX300 može da snima full-hd rezoluciju pri čak 60 frejmova u sekundi. Poređenja radi, to nije u stanju da učini ni jedan Canon DSLR fotoaparat, koji predstavljaju najpopularnije rešenje za video produkciju ove vrste. 60p izgleda previše "živo" i za video snimak neprirodno, ali je ovo podešavanje dobro u slučaju da želite da snimate usporene snimke. Primera radi: ukoliko je vaš projekat u 24p, a video ste snimili u 60p, to znači da ćete moći da ga usporite čak 2,5x, bez gubljenja kvaliteta. Tu je i standardno 25p setovanje ili popularno 24p. Problem kod 24p setovanja jeste što snimak ne samo da će imati "filmski" frejmrejt, nego će imati i filmski odnos strana. Naime, pri 24p setovanju rezolucija će biti 1920 x 810, što znači da će video imati 2.35:1 odnos strana. Možda će se nekome ova mogućnost dopasti, ali preferiramo da ipak sami isečemo video, ukoliko želimo ovaj odnos stranica.

Kako trenutno nismo u mogućnosti da direktno na sajt okačimo snimke sa NX300 fotoaparata, postavili smo ih na YouTube, a savetujemo da prebacite na 1080p rezoluciju kako bi što bolje videli rezultate, mada opet treba imati u vidu da je kompresija YouTube sajta izuzetno agresivna. Takođe, primetićete da YouTube neće lepo prikazati 60p video, na šta ne možemo da utičemo.

 

Utisci

Samsung NX300 ispunjava sve uslove da bude veoma dobar MILC fotoaparat. Dopada nam se APS-C senzor, koji je veći od senzora u aparatima kompanija koje su stvorile MILC kategoriju (Olympus i Panasonic). Veći senzor omogućava bolju rezoluciju i bolje mogućnosti u situacijama sa slabim svetlosnim uslovima, ali i manji crop faktor, koji olakšava pronalaženje širih objektiva. Kvalitet fotografija je više nego dobar, a dobri rezultati pri ISO 6400 i za određene stvari upotrebljive fotografije pri ISO 12.800, jesu mogućnosti adekvatne za aktuelnu generaciju naprednih fotoaparata.

Samsung NX300 ima i dobar potencijal za snimanje video klipova, a tu pre svega mislimo na 60p setovanje za full-hd rezoluciju, koje će dobro doći za pravljenje usporenih snimaka. Ono što zameramo jeste rezolucija video klipa od 1920 x 810 tačaka pri 24p setovanju, kada je odnos stranica 2.35:1 - sigurno da ovakav odnos stranica nekada želimo, ali preferiramo da sami isečemo snimak prilikom montaže. Srećom, 25p setovanje ima klasičnu 1920 x 1080 rezoluciju.

Ne smemo zaboraviti ni dobre performanse kako po pitanju brzog fotografisanja, tako i po pitanju fokusiranja. NX300 po specifikaciji može da fotografiše 8,6 slika u sekundi, a mi smo uspeli da ostvarimo 7 fps, što je odličan rezultat. Fokusiranje se odvija veoma brzo, zahvaljujući faznim elementima na senzoru, koji omogućavaju hibridni sistem faznog i kontrastnog fokusiranja, mada smo primetili situacije kada NX300 pokazuje da je uspešno zaključao fokus, čak i kada to nije slučaj.

GPS, WiFi i NFC će sigurno igrati bitne uloge kod korisnika kojima suštinski foto-video elementi nisu presudni. NX300 nije "pametan" kao Galaxy Camera, obzirom da ne poseduje Android OS, ali ove bežične konekcije, senzori i kontrola putem ekrana adekvatno idu u korak sa vremenom.

Sve u svemu, NX300 nudi bogate specifikacije, koje su se uglavnom pokazale kao precizne u realnom radu. Najveći "problem" ovog fotoaparata jeste njegov brend, obzirom da je Samsung najmanje poznato ime u svetu MILC fotoaparata, ali to uopšte ne mora da bude mana. Samsungu je jasno da mora agresivno i kvalitetno da se bori protiv Sony NEX i drugih MILC fotoaparata koji su zauzeli jake pozicije na tržištu. Samsung NX300 od nas uglavnom dobija pohvale, ali, kao što smo već rekli, konkurencija je dosta jaka i kvalitetna.


Prednosti

- APS-C senzor
- vrlo dobar kvalitet fotografija
- osetljivost senzora - visoka ISO podešavanja
- performanse
- dobra ergonomija i kontrola: na klasičan način, dodirom ili kombinovano
- 1080p60 video mod

Nedostaci

- delimična podrška za RAW fajlove (za sada)
- 24p snimak ima 2.35:1 odnos stranica
- fokus zna da "slaže" za makro i bliže objekte
- 20-50mm kit objektiv bez stabilizacije

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy Camera

Uporedni test uređaja za snimanje saobraćaja iz automobila

10304
10305
10306
10307
10308
10309