Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung LC34H890 Freesync

04.01.2018 11:47 | 3 Multimedija
Test: Samsung LC34H890 Freesync

U Benchmark redakciju nedavno su stigla dva zanimljiva zakrivljena monitora, jedan namenjen najekstremnijim gamerima a drugi namenjen potpuno suprotnoj biznis grupi korisnika. Danas malo prekidamo niz testova gaming modela i predstavljamo LC34H890, monitor iz Samsungove Professional serije.

 
Vladimir Pejić
 
Ovo Professional u nazivu klase samog monitora ne znači da je reč o monitoru sa fabrički kalibrisanim prikazom, HDR mogućnostima itd. već je ovde reč o monitoru koji bi trebao biti zanimljiv poslovnim biznis korisnicima, pa su i njegove dodatne mogućnosti prilagođene takvoj nameni u određenoj meri. Sa dijagonalom od 34" i punom 3440x1440 rezolucijom ovaj monitor donosi vrlo zanimljive softverske opcije za deljenje ekrana kako bi se u štedljivim poslovnim okruženjima maksimalno uštedelo na kupovini dodatnog hardvera. Ali, pre nego što dođemo samih utisaka u radu, red bi bio da se upoznamo sa onim što nam u osnovi ovaj monitor nudi.
 
SamsungLC34H8901mala.jpg
 
Pre svega Samsung je za panel odabrao standardnu VA matricu koju uglavnom i koristi na gotovo svim svojim zakrivljenim monitorima trenutno. 21:9 odnos omogućava vam da u jednom monitoru objedinite dva manja, bez potrebe za ulaganjem u dodatni hardver koji bi delio sliku na više ekrana. Ovim se eliminišu čak i vizuelni nedostatci linija između dva ekrana. U skladu sa namenom Samsung je implementirao i Flicker Free osvetljenje, a krivina od 1800R donosi bolju preglednost na ovolikoj dijagonali i ujedno pomaže sa lošijim uglovima VA tehnologije.
 
SamsungLC34H8902mala.jpg
 
Pored standardnih video konekcija, Samsung je 34H890 opremio i USB-TypeC konekcijom sa trostrukom funkcijom. Osim prenosa podataka, ovaj konektor će i puniti vaše TypeC kompatibilne uređaje ili čak prenositi sliku u punom 21:9 1440p kvalitetu. Inače u paketu sa monitorom dobijate samo HDMI i USB kabl, uz naravno i kabl za napajanje, kao i prateći CD sa "Easy setting box" softverom, koji možete skinuti i sa zvanične support stranice.

Samsung LC34H890 Freesync - dizajn

 
Dizajn monitora je najblaže rečeno "poslovno dosadan" i sveden u tolikoj meri da se čak i Samsung logo na sredini jedva nazire, međutim sve je izvedeno vrlo kvalitetno i sa ukusom kada je kombinacija boja u pitanju. Ako su planirali da sam monitor bude neprimetan i da ne skreće pažnju na sebe onda su u tome potpuno uspeli, međutim njegovi gabariti će svakako privlačiti poglede, barem u startu. Okvir oko ekrana je prilično tanak, ali nam se ipak nije svideo dodatni nevidljivi "razmak/bezel" između fizičkog vidljivog okvira i samog panela. Taj takozvani fake infinity bezel je ipak neophodan kada monitor koristi edge osvetljenje i sve dok ne dobijemo neke D-LED modele ovo neće biti "rešeno" tako lako. U radu generalno ne smeta ni malo, pa nemamo velikih zamerki.
 
SamsungLC34H8903mala.jpg
 
Pozadina je ukrašena "talasastom" teksturom koja nam se poprilično svidela i na oko i na dodir. Na sredini se nalazi cirkularni otvor koji služi za povezivanje sa centralnim nosačem i taj mehanizam podseća na većinu monitora koje smo u poslednje vreme testirali. Dovoljno je postaviti nosač na pravo mesto i napraviti mali kružni pokret. Tu je naravno i tzv. release mehanizam koji služi za brzu i laku demontažu istog. Nakon ovoga ostaje još samo da se na centralni nosač ušrafi bumerang baza i monitor je spreman za upotrebu. Po uzoru na većinu Samsung televizora, ovaj monitor poseduje navigacioni joystick na boku, koji je iz nekog razloga jako plitak i nije baš prijatan za upotrebu kao onaj na LG monitorima npr. Centralni nosač poseduje jako lepo rešen cable management tunel koji će prilično efikasno i lako sakriti kablove unutar samog kućišta.
 
SamsungLC34H8904mala.jpg
 
Od konektora, pored standardnog strujnog, na I/O sekciji ćete pronaći po jedan HDMI 1.4 i jedan nedefinisan DisplayPort (verovatno 1.2), USB Type-C koji ima čak i ulogu drugog DP konektora kao i dva USB downstream Type-A konektora u 3.1 Gen1 verziji. Ovi USB portovi mogu i da strujom pune vaše uređaje ako to omogućite u OSD-u. Ono što je pomalo čudno je postojanje još jednog USB 3.1 Gen1 u Type-A verziji na pozadini kojem društvo pravi 3.5mm izlaz za slušalice (monitor nema zvučnike). Zašto je ovo sa USB portovima čudno? Pa, nigde nismo pronašli "kockasti" Type-B konektor koji je standard za upstream USB konekciju kada su USB Hub sekcije na monitorima u pitanju. 
 
SamsungLC34H8905mala.jpg
 
SamsungLC34H8906mala.jpg
 
 

Samsung LC34H890 Freesync - u praksi

 
Za konekciju sa računarom koristili smo priloženi HDMI video kabl koji nam je odmah u startu priredio pravo iznenađenje ponudivši maksimalnu rezoluciju od 1920x1080 što uopšte nije prilagođeno 21:9 formatu samog monitora, a i značajno je niže od deklarisane 3440x1440 rezolucije. Odmah ispod ove 1080p opcije dobili smo i vrlo zanimljivu 21:9 rezoluciju od 1768x992 i to je bio maksimum koji smo u 21:9 formatu mogli dobiti uz dodatnu napomenu da je u oba slučaja monitor nudio tek 50Hz kao maksimalno osvežavanje, iako je deklarisan na 100Hz. Nakon ovog neuspeha uzeli smo naš DisplayPort kabl sa kojim smo konačno uspeli dobiti maksimalnu 1440p ultrawide rezoluciju, ali takođe uz prilično čudnih 50Hz. Napominjemo da je ovde reč o AMD Freesync modelu, koji smo testirali sa Freesync opcijom na OFF u OSD-u, na GTX 1070Ti kartici.
 
SamsungLC34H89069mala.jpg
 
SamsungLC34H8907mala.jpg
 
Druga zanimljivost vezana je za OSD interfejs koji je blago rečeno spartanski, kada monitor povežete samo HDMI kablom. Od funkcija "dobijate" podešavanja kontrasta i osvetljenja sa oznakama "Not Available". Prilično čudno, međutim kada smo monitor povezali DisplayPort konekcijom videli smo da HDMI na ovom monitoru najverovatnije služi samo za PiP/PbP modove. U svakom slučaju DP kabl je obavezna kupovina odmah nakon kupovine ovog monitora, osim ako imate Macbook Pro na kojem možete koristiti USB Type-C za prenos slike. Takođe, DisplayPort konekcija otključala je i normalan OSD interfejs u kojem smo pronašli bogate opcije podešavanja slike sa zasebnim RGB slajderima, pa ako posedujete kolorimetar možete lako kalibrisati monitor. Zbog trenutne gužve sa hardverom u redakciji nismo imali vremena da se ovim bavimo.
 
SamsungLC34H8908mala.jpg
 
SamsungLC34H8909mala.jpg
 
SamsungLC34H89010mala.jpg
 
SamsungLC34H89011mala.jpg
 
Sekcija koju izdvajamo ovde je već pomenuti PiP/PbP za deljenje ekrana sa istovremenim prikazom slike sa DP i HDMI konekcija. Ako pogledate priloženu sliku videćete da je crni PiP prozor u 21:9 formatu. Ako se vratimo malo nazad možemo videti kako HDMI maksimalno nudi 1768x992 rezoluciju koja bi ovde savršeno odgovarala. Pored ove OSD opcije postoji i softversko rešenje koje dobijate na priloženom CD-u. Tzv. “Easy Setting Box” aplikacija ponudiće čak 14 različitih opcija softverskog deljenja ekrana. Aplikacija se integriše kao overlay u sam Windows i nudi lak razmeštaj prozora. Ovo je nešto što bi i očekivali od ovakve vrste monitora, a definitivno ima svoju funkciju u poslovnom okruženju.
 
SamsungLC34H89012mala.jpg
 
SamsungLC34H89013mala.jpg

Samsung LC34H890 Freesync - zaključak

 
Samsung LC34H890 je prilično čudan monitor, ili je takav bio samo naš testni primerak i tu prvenstveno mislimo na 50Hz ograničenje osvežavanja bez obzira na konekciju. Čudna je i prateća oprema koja ne uključuje preko potreban DisplayPort kabl, neophodan za normalno funkcionisanje samog monitora. Kada je USB hub u pitanju ostalo je nejasno kako isti tačno funkcioniše budući da nema normalnog Type-B konektora. Kako Type-C ima mogućnost transfera podataka pretpostavljamo da se baš on koristi za ovako nešto, međutim nama je samo prilikom prvog testnog povezivanja sa telefonom dao notifikaciju da se baterija puni, a već od sledećeg pokušaja uopšte više nije ni funkcionisao.
 
SamsungLC34H89014mala.jpg
 
SamsungLC34H89015mala.jpg
 
S druge strane, ugrađeni VA panel sa blagim 1800R zakrivljenjem, iako fabrički nekalibrisan, donosi vrlo kvalitetan prikaz slike u gotovo svim modovima prikaza (izuzev Eye Saver moda koji ne preporučujemo). Osim vrlo solidnog panela, na sličnom nivou je i mišljenje o samom kvalitetu materijala i izrade. Monitor je vrlo prijatan na dodir, ima vrlo robustan i sjajno izveden swivel mehanizam, kao i vrlo kvalitetno rešeno podešavanje po visini. Koristili smo ga više za neki normalan rad, ali smo isprobali i multimediju i u svakom scenariju je zadovoljio kvalitetom prikaza, kao i profesionalnim mogućnostima deljenja ekrana.
 
SamsungLC34H89016mala.jpg
 
SamsungLC34H89017mala.jpg
 
Sa EU cenom od oko 700€ na papiru deluje kao jako dobra kupovina, a jedini problem koji smo mi imali je to 50Hz osvežavanje koje nam je ponuđeno kao apsolutni maksimum u svim modovima i rezolucijama prikaza. 
 
 
Prednosti
- Kvalitet izrade
- Kvalitet prikaza
- PiP/PbP mod
 
Nedostatci
- 50Hz max na svim rezolucijama
- HDMI gotovo neupotrebljiv kao nezavisan input
- Nepostojanje USB Type-B konekcije za HUB
 
Monitor na test ustupio Samsung.

Peca Administrators postova: 1983
Verovatno da jos uvek i nije u prodaji
DjoX Član postova: 376
Ne mogu nigde da ga nadjem na internetu, jos jedna cudna stvar.

Test: Samsung LC49HG90 32:9 144Hz Freesync 2 (Video)

Test: LG 32UD59 FreeSync (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309