Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung HT-C5530 Home Cinema

30.09.2010 07:57 | 1 Multimedija
Test: Samsung HT-C5530 Home Cinema

Na test nam je, nakon LG Home Cinema sistema sa oznakom HB965TZ, stigao još jedan 5.1 sistem sa Blu-ray uređajem i iDevice dodatkom - ovoga puta iz kompanije Samsung. Radi se o modelu sa oznakom HT-C5530 koji podrazumeva 5.1 sistem i Blu-ray plejer. Samsung u ponudi ima ogroman broj home cinema sistema, od jednostavnih i jeftinijih (sa 2.0 i 2.1 setovima zvučnika), sve do ogromnih, moćnih ali i dalje elegantnih primeraka sa velikim 7.1 sistemom zvučnika. Kao š

Branko Maksimović

Test:
Samsung HT-C5530 Home Cinema

Kućni bioskop (engl. Home Cinema) je termin koji se “odomaćio” za komplete koji čine media plejer i odgovarajući set zvučnika. Naravno, logično bi bilo da “u paketu” stiže i ekran ili projektor, ali to nije slučaj, iako je isti verovatno najbitniji deo svakog kućnog bioskopa. Na test nam je, nakon LG Home Cinema sistema sa oznakom HB965TZ, stigao još jedan 5.1 sistem sa Blu-ray uređajem i iDevice dodatkom - ovoga puta iz kompanije Samsung. Radi se o modelu sa oznakom HT-C5530 koji podrazumeva 5.1 sistem i Blu-ray plejer. Samsung u ponudi ima ogroman broj home cinema sistema, od jednostavnih i jeftinijih (sa 2.0 i 2.1 setovima zvučnika), sve do ogromnih, moćnih ali i dalje elegantnih primeraka sa velikim 7.1 sistemom zvučnika. Kao što vidite na slikama ispod, od šest zvučnika u paketu, dva su zamišljena da stoje na podu, jer se radi o 130 cm visokim "dvosistemcima". Dva zvučnika koja stoje iza su standardne veličine, a centralni speaker je slim tipa, dok je subwoofer pozamašnih dimenzija, ali ne onoliko koliko biste pomislili kada znate kolikom snagom raspolaže. Tu je, naravno i Blu-ray jedinica.
 


Samsung se, kao i LG, svojski potrudio da HT-C5530 paket bude prijatan na oko i oplemeni vaš dnevni boravak, ali i da bude "napakovan" modernim funkcijama, kao i da sve daje utisak visokog kvaliteta. Zato su se dizajneri odlučili da idu na timeless varijantu, koja još uvek podrazumeva piano glossy finiš, koji odlikuje sve delove HT-C5530 home cinema sistema. Blu-ray plejer je neobično mali, ali ne deluje krhko ili robusno, što je delom zasluga i poklopca od brušenog aluminijuma. Elegantne touch-sensitive kontrole i pomalo ne-diskretna plava iluminacija na prednjoj masci su kod nas igrale toplo-hladno igru, ali moramo, na kraju, da kažemo, da čitav komplet ipak izgleda i moderno i elegantno.

Krenimo od najvećeg dela kompleta, a to je bez ikakve sumnje 5.1 sistem zvučnika. Visoki, prednji stereo zvučnici imaju drajvere na gornjem delu, dok je donji deo samo šupalj "profil", sa donjim delom, koji je teži i koji predstavlja bazu zbog koje su sami zvučnici i stabilni. Sateliti koji se smeštaju iza su napravljeni od kvalitetne plastike, a centralni je slim, verovatno da bi mogao da se smesti iznad video uređaja, što je dobro ako koristite komode koje imaju pregrade za blu-ray / DVD jedinicu. Centralni zvučnik je verovatno najpametnije staviti na ili blizu Blu-ray plejera ili HDTV uređaja. Niskotonac je, kao što smo već rekli, prilično kompaktan, pa nas je odmah zanimalo koliko veliku buku će moći da napravi - LG komplet je imao, naizgled, znatno ozbiljniji woofer.
 


BR plejer poseduje HDMI konekcije, dve ulazne i jednu izlaznu, koja omogućava da, recimo, zvuk sa PlayStation 3 ili Xbox 360 konzole "pojačate" putem čitavog home cinema sistema. Kao što vidite na slici, tu su i optički audio ulaz, analogni dupli stereo, komponentni i kompozitni video priključci, itd. Plejer poseduje mogućnost povezivanja na mrežu, sa koje takođe može da “strimuje” mnoštvo video i audio datoteka, a baš kao i kod modernih HDTV uređaja. Podrška za infotainment sistem poput onih na Samsung televizorima iz C-generacije, omogućava praćenje mnoštva (besplatnih i pay-per-view) sadržaja. Tu su i Web Albums, Skype, AccuWeather, YouTube, Picasa, Yahoo i slični “widgeti”. Priloženi BR plejer ima i USB koji će "primiti" i specijalnu WiFi karticu sa draft-N standardom (802.11b/g/n (Samsung WIS09ABGN)), a sam plejer je kompatibilan sa DLNA standardom o kome smo više puta pisali na stranicama naše Home Cinema rubrike. Na kraju, ali ne i najmanje bitno, tu je i dodatni cradle za iPod i iPhone uređaje, što će obradovati sve fanove i korisnike Apple hardvera.


O plejeru

Prednja maska plejera je gotovo u potpunosti jednoobrazna i napravljena je od plastike koja je refleksivna čime se dobija utisak (zatamnjenih) ogledalskih površina. Maska je napravljena iz dva dela pri čemu se iza leve polovine krije loader, a na desnoj je postavljen displej (koji se ne vidi kada je plejer ugašen) i osnovni tasteri za reprodukciju, zajedno sa konektorom za USB. Kada plejer radi, kroz oznake tastera probija diskretno LED osvetljenje tako da se i u mraku može lako razaznati njihova funkcija. Na donjoj ivici prednje maske, desno, nalazi se poklopac koji krije tastere osetljive na dodir – levo je taster za uključivanje plejera, a desno taster za otvaranje loadera.
 


Ako je sadržaj i izgled prednje maske bio donekle očekivan, pogled na zadnju stranu plejera doneo je uzdahe oduševljenja. Kod brendiranih uređaja uopšte, bilo da se radi o DVD ili Blu-ray plejerima gotovo da nikad nećete pronaći analogne surround audio izlaze. Taj deo se obično prepušta digitalnim (optičkim ili S/PDIF) konektorima, što ima smisla, ali ne i u našim uslovima. Naime, vrlo mali broj domaćih korisnika audio/video tehnike i računara poseduje zvučne sisteme koji na sebi imaju ove konektore. To je i logično, jer najprodavaniji zvučni sistemi kod nas koštaju između 40 i 60 evra, i kod kojih se štedi čak i na samim zvučnicima, a da ne pominjemo dodatnu opremu i konektore. Samsung BR plejer ne samo da poseduje analogne surround audio izlaze, već ih nudi u 5.1 varijanti. Koliko je nama poznato, ovo je prvi samostalni uređaj (ne računamo zvučne kartice u računarima) koji nudi ovakvu opciju. Naravno, ukoliko ne posedujete 5.1 audio sistem možete u setapu plejera uključiti standardni 4.1 ili stereo sistem prenošenja zvuka. Sa druge strane, ako već posedujete odgovarajuće zvučnike, možete da iskoristite i pomenute digitalne audio izlaze.

Naravno, ako posedujete stereo zvučnike, postoje i analogni stereo audio izlazi, a na raspolaganju su još i kompozitni, komponentni i HDMI video izlazi (podržava 1080p rezoluciju), kao i mrežni konektor. Ovaj plejer, nažalost, ne poseduje i mogućnost bežičnog povezivanja sa ruterom, već se WiFi dongle mora dokupiti. Povezivanje bežičnim (i žičnim putem) je izuzetno jednostavno. U slučaju bežične konekcije potrebno je uneti osnovne parametre (SSID bežičnog rutera, kao i ostale podatke koji će omogućiti pristup bežičnoj mreži), dok je kod klasičnog povezivanja mrežnim kablom potrebno samo da se on fizički utakne u plejer i ruter pošto će za sve ostalo da se pobrine DHCP.
 


Nakon povezivanja dolazi na red uključivanje i konkretna upotreba plejera. Model iz kompleta je bio izuzetno brzo spreman za rad nakon pritiskanja „Power“ dugmeta. Kada je plejer konektovan, možete stream-ovati muziku, video i fotografije sa udaljenog PC računara ili DLNA kompatibilnog uređaja (mobilni telefon, tablet uređaj). Za to postoji specijalna All Share funkcija na samom plejeru, pa dodatan softver na pomenutom DLNA uređaju nije ni neophodno instalirati. Plejer ima i mogućnost za download ili stream BD Live materijala, ali je za to neophodno da na njega priključite USB flash drajv od bar 1GB, jer sam uređaj nema ugrađenu memoriju. O Samsung-ovom [email protected] servisu smo već pisali u testovima HDTV uređaja, a podsetićemo samo da on obuhvata veliki broj online aplikacija (widgeta), kao što su YouTube, Picasa, Facebook, Twitter, Google Maps, LoveFilm, Rovi TV i mnogi drugi. Preko mreže takođe možete pristupiti šerovanim sadržajima u lokalnoj mreži, što znači da sam BR plejer postaje i neka vrsta medija centra. Dakle, bez problema će reprodukovati slike, muziku i video zapise koji su smešteni na hard diskovima umreženih računara. Ovo je uticalo i na još jednu novinu. Čitanje sadržaja sa hard diskova znači da je plejer sada sposoban da vidi sadržaje NTFS particija, što znači da se preko USB porta mogu povezati i eksterni hard diskovi.
 
Reprodukcija Blu-ray filmova je na visokom nivou. Plejeru nema ugrađenu internu memoriju, ali to nije tako važno, jer je flash memorija jako jeftina, iako je čudno što je Samsung nije ubacio u sam plejer koji svakako podržava prikaz BD-Live sadržaja (za koji je, opet, ta memorija neophodna). Ako je na starijim modelima koje smo opisivali podrška za MKV format bila prijatno iznenađenje, ovde je to sada već očekivana standardna opcija - HT-C5530 je home cinema sistem koji je ipak izašao ove, 2010. godine. Naravno, tu je još i podrška za standardne, legacy DivX, MP3 i JPEG formate, ali i “novotarije” bez kojih se danas ne može: MKV, DivX HD, WMA, H.264, AVC, MPEG-1, MPEG-2 i AAC. Čini nam se čak da je podrška za nijansu bolja nego ranije, prvenstveno jer smo znatno ređe dobijali informaciju da reprodukcija možda neće biti moguća (u oba slučaja kada se to desilo, filmovi su reprodukovani bez problema), a popravljena je i podrška za eksterne titlove koji sada mogu da budu proizvoljnog imena. Podrška za hardverski upscaling DVD materijala i 1080p/24 Real Cinema pulldown se podrazumeva.
 


Reprodukcija DVD filmova je tekla na uobičajen način uz napomenu da je plejer regionalno zaključan na evropsku zonu. Kod reprodukcije audio formata u bilo kom obliku, na ekranu se prikazuje neka vrsta plejera, koji poseduje čak i grafički ekvilajzer. Tokom reprodukcije moguće je kretanje kroz disk, a bez problema smo reprodukovali i DTS audio CD-ove, što izgleda postaje standard kod Blu-ray plejera. Samsung-ov plejer iz testiranog paketa se odlično pokazao i prilikom reprodukcije kompresovanih video formata. MKV smo već pomenuli, a kod DivX-a i srodnih formata titlovi se prepoznaju u SRT i SUB formatu. Tekst se prikazuje belom bojom, sa crnim okvirom. Slova su veoma čitljiva na svakoj pozadini, delom zahvaljujući okviru, a delom i optimalnoj veličini i odabranoj vrsti fonta. Pomenimo i da su u titlovima podržana i naša slova. Male probleme nam je zadao DivX 6 kod koga nismo uspeli da vidimo ugrađene titlove (promena zvučnog zapisa je radila normalno), a jedini format koji nije podržan je XviD QPEL. Još da pomenemo i da smo bez problema reprodukovali DivX HD format, mada sumnjamo da ćete ga često koristiti pored prisutne podrške za MKV.

U praksi


Kako sve zvuči?

Kada sistem povežete, dobro je znati da ste već tu završili sve što je potrebno za instant uživanje u muzici. Naime, Musical Auto Calibration (MAC) sistem optimizuje zvučnu sliku baš za vašu sobu, jer tačno zna koliko su zvučnici međusobno udaljeni. To se postiže uz pomoć mikrofona, koji se i dobija u paketu. Daljinski upravljač je ugodan za upotrebu i dosta nam se više dopada od LG "daljinca" koji je bio glomazan i nepotrebno komplikovan. Audiofilima se nijedan all-in-one sistem neće previše svideti, a mnogi od njih čak i preziru sve što nije 2.0 ili 2.1, pa odmah moramo reći da smo kolege koji spadaju u takav krug ljudi upozorili da se stave u kožu običnog, ali zahtevnog slušaoca i kažu nam prednosti i mane Samsung HT-C5530 5.1 zvučnog sistema. 1000W snage daje zaista snažan i prodoran zvuk, koji podiže iskustvo gledanja filmova sa BR diskova, ali i gaming - za klasu boljim iskustvom. Ne radi se samo o tome koliko je glasan, već koliko je čitava zvučna slika dobro izbalansirana. Reprodukcija visokih tonova je, ipak, u blagom zaostatku u odnosu na testirani LG sistem. Ovi tonovi su ponekad zvučali malo resko i nedovoljno toplo i ubedljivo, što se primetilo samo tokom slušanja specifičnije pop i rock muzike, ali i nekih dela klasične muzike. Druga stvar koja nam se nije dopala je ta što je niskotonac isuviše jak, pa na niske tonove, ali i one srednje, odlazi i previše "snage" što pravi disbalans. Naravno, i srednji tonovi, oni pravi srednji tonovi, ne dolaze do izražaja baš zbog previše jakog niskotonca. Slično iskustvo imamo i sa Logitech Z-2300 sistemom, koji jedostavno ima prejak woofer. Ako već sve poredimo sa Logitech-om, moramo reći da bismo voleli da Samsung HT-C5530 zvuči kao Logitech Z-5500 Digital, ali ovaj sistem je, ipak, nešto ispred pomenutog 5.1 sistema švajcarskog proizvođača.

I dok su mnogi zvučnu sliku HB965TZ 5.1 seta poredili sa Logitech Z-5500 sistemom, navodeći prednosti ovog seta, ali i gotovo “u dlaku” replicirane mane, Samsung HT-C5530 sistem deluje kao 5.1 verzija inferiornijeg Z-2300 sistema. Jednostavno, nije nam se dopalo to što ne možemo da osetimo kako srednji i niski tonovi ispunjavaju prostoriju čak i onda kada zvuk nije toliko pojačan da vam se trese želudac.
 


Jedan od snažnijih atributa je bila upravo reprodukcija visokih i niskih tonova. Zvučna slika koju je sistem reprodukovao sa Blu-ray naslova, ali i sa kvalitetno masterovanih DVD-ova je delovala bogatije - a slične, poztivne utiske imamo tokom sesije slušanja muzike sa iPhone-a. Ipak, ta muzika je kompresovana, pa možda bolje odgovara onome što zvučnici mogu da reprodukuju. U igrama, bar, nije bilo nikakvh problema. Zvuk je zaista bio precizno okružujući, ali to smo od ovakvog sistema i očekivali.

Za cenu od oko 450-ak evra, Samsung HT-C5530 nije loša investicija, jer se u paketu dobija dosta toga. Istina, LG HB965TZ je i dalje daleko bolji, ali on i košta bar dva puta više i oni jednostavno nisu u klasi - od Blu-ray plejera, koji je u slučaju LG-a nešto opremljeniji (ima internu memoriju i podržava poneki video kodek i kontejner više), sve do sistema zvučnika koji pružaju ujednačeniju i kvalitetniju zvučnu sliku u svakoj prilici. Iako često kupovinom posebnog paketa BR plejera i zvučnika više klase možda možete proći bolje, sa Samsung HT-C5530 to nikako nije slučaj. Ovaj sve-u-jednom sistem nije nimalo loša investicija, pogotovo ako sebe ne smatrate "audiofilom u pokušaju" koji svejedno mora da ima perfektan zvuk i za to je spreman da plati. Blu-ray plejer nudi bar onoliko koliko i ranije testirani LG BD390, a 5.1 sistemom zvučnika smo sasvim zadovoljni. Očekujemo da ćemo uskoro testirati još sličnih sistema, kako bismo mogli da damo bolju procenu šta se u određenoj klasi može očekivati. Za sada, LG HB965TZ predstavlja šampiona u visokoj klasi, a Samsung HT-C5530 nije nimalo loš za ono što se može očekivati u srednjoj...

Specifikacija:
 
Kontakt: Tehnomarket Evropa

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Editorijal: DLNA: Život bez kablova?

Editorijal: Vaš prvi kućni bioskop

10304
10305
10306
10307
10308
10309