Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Gear Sport

22.12.2017 12:07 | 0 Mobile

Nebojša Todorović

Samsung Gear Sport (Cena: oko 330 EUR)

 


Samsung je Gear Sport učinio manjim i lakšim od Gear S3 modela, što možda najbitnija promena sa kojom ćemo otvoriti ovaj tekst. Prosto, činjenica da je elegantniji i manji ga čini daleko smislenijim za upotrebu u sportske svrhe, a ujedno ga smešta i u "unisex" kategoriju što je jako bitno. Što se nas tiče, možda ipak dimenzijama i oblikom i dalje nekako deluje da je Samsung dao blagu prednost muškoj populaciji, ali je definitivno da će biti i pripadnica nežnijeg pola kojima će Gear Sport odgovarati.

 samsung_gear_sport_012_s.jpg

Druga važna stvar koju je važno napomenuti odmah je činjenica da ovaj model za razliku od Gear S3 modela nije predviđen za javljanje na pozive, čime Samsung želi da odvoji sportski model od klasičnih pametnih satova, ali možemo reći da nam je to donekle bilo i očekivano.

samsung_gear_sport_009_s.jpg

Takođe, dok je Gear Sport osmišljen kao pametni sat za aktivne korisnike koji traže dodatne fitnes mogućnosti, ovaj sat ipak ne može da se takmiči sa specijalizovanim uređajima kompanija kao što su Suunto, Garmin itd. Sa druge strane, ni oni ne mogu da ponude funkcionalnost pametnog sata, tako da Gear Sport možemo posmatrati kao svojevrsnu zlatnu sredinu između funkcionalnosti pametnog i sportskog sata, koji doduše ne može da se takmiči sa obe kategorije kada se zađe u teritoriju krajnosti.

 samsung_gear_sport_001_s.jpg

Gear Sport dolazi u malom pakovanju koje doduše sadrži sve što bi moglo da vam zatreba. Tu je kratko uputstvo, postoljle za punjenje, naponski adapter sa microUSB priključkom, a iako ga nije bilo u našem slučaju, "retail" pakovanje obuhvata i dodatni kaiš u manjoj dimenziji za korisnike sa manjim zglobom. Vrlo praktično i korniso.

samsung_gear_sport_003_s.jpg

samsung_gear_sport_005_s.jpg

Punjač od 5V/0.5A se povezuje bazom putem microUSB konektora i puni sat magnetnim putem. Prilikom postavljanja na bazu, prikaz se rotira, pa tako sat može da ima svojevrsnu ulogu budilnika.

samsung_gear_sport_007_s.jpg

Dizajn

Samsung Gear Sport je jednostavno, ali vrlo efektno dizajniran i to ne kažemo olako. Linije su svedene, ali čak i uz običan gumeni sportski kaiš sat privlači pažnju. Najveći razlog za to je kućište od nerđajućeg čelika koje ima sjajni "gunmetal grey" finiš. U kombinaciji sa jednostavnim dizajnom, sat zaista privlači pažnju i uz elegantniju narukvicu teško da bi neko mogao da pretpostavi da se radi o sportskom satu.

 samsung_gear_sport_013_s.jpg

Jedan aspekt dizajna koji apsolutno pozdravljamo i koji povoljno utiče na ceo doživljaj sata je rotirajuća krunica koja služi za kontrolu i zahvaljujući kojoj je potreba za kontrolom putem ekrana osetljivog na dodir svedena na minimum. Krunica rotira glatko, ali sa jasnim klikom između svakog koraka. Ovaj sistem je daleko bolji od isključive kontrole putem ekrana i smatramo da je Samsung apsolutno pogodio idealan način manevrisanja kroz menije i ekrane. Osim toga što tačno imate osećaj i ne morate da se oslanjate na "input" putem malog ekrana od 1.2", već se kretanje kroz opcije odvija bez zaklanjanja vidika što će posebno ceniti oni sa većim prstima.

samsung_gear_sport_039_s.jpg

Kada smo već kod ekrana, reč je o 1.2-inčnom Super AMOLED ekranu sa Gorilla Glass 3 zaštitom i prilično oštrim prikazom dobijenim upotrebom panela sa rezolucijom od 360x360 piksela.

 samsung_gear_sport_008_s.jpg

Na desnom boku kućišta se nalaze dva tastera. Gornji ima funkciju "Back", dok donji vraća na "Home" ekran u svakom trenutku. Njihova površina je teksturisana i pritom su solidno istureni van kućišta, tako da ćete ih lako naći i "na slepo" ili dok ste u vodi. Kada smo već kod vode, Samsung Gear Sport poseduje vojni MIL-STD-810G sertifikat, tako da je vodootporan na dubini do 50 metara i to ne samo u slatkoj, već i slanoj vodi.

 samsung_gear_sport_010_s.jpg

Okrenemo li sat na poleđinu, nailazimo na LED senzor za merenje pulsa. Reč je o optičkom senzoru, verovatno sličnom ili istom kao što je ugrađen na Gear S3. Iako je ovo neophodno za potrebe sportskog sata, imajte u vidu da optički senzori nisu idealna zamena za precizne pulsmetre, posebno ne u vodi. Međutim za većinu sportski nastrojenih korisnika koji ne prate u detalj sve parametre, ovo će biti više nego dovoljno. Imajte u vidu da praćenje pulsa može da se obavlja u intervalima ili da bude konstantno. Naravno, ne treba napominjati da će autonomija biti drastično skraćena ukoliko ne budete gasili merač pulsa.

 samsung_gear_sport_011_s.jpg

Vratimo li se kratko na kaiš, fabrički dobijate gumeni, odnosno silikonski kaiš solidnog kvaliteta koji u crnoj boji čak i ne čini da sat izgleda jeftino što često ume da se desi. Međutim, Samsung planira veliki broj dodatnih opcija, pa osim silikonskih, tu će biti cela paleta različitih kaiševa koji su izrađeni od raznih materijala i tipova od klasičnog, preko Nato narukvice, sve do "premium" opcije koja kombinuje kožu i gumu na vrlo neuobičajen način. Imajte u vidu da je kaiš standardnog tipa i da možete komotno da odaberete model nekog drugog proizvođača što je odlična vest. Što se tiče navigacije, raspoloživa sredstva su odlično iskorišćena zahvaljujući prilično ispoliranom Tizen 3.0 operativnom sistemu. Rotirajuća krunica drastično olakšava upotrebu i smatramo je najboljim elementom za kontrolu interfejsa, jer praktično omogućava da neometano šetate kroz menije i ekrane ne prekrivajući ekran u bilo kom momentu. Naravno, ekran je osetljiv na dodir i može da služi istoj svrsi, ali nimalo praktično i prirodno. Jednostavno, ekran je isuviše mali za tako nešto, mada je dobro znati da postoji opcija. Ne samo to, već ukoliko držište bočni "Home" taster par sekundi, dobićete opciju da pojačate osetljivost ekrana kako bi mogao da se koristi sa rukavicama. Detalj koji nam se posebno dopada kod rotirajuće krunice je to što sat zavibrira kada stignete do kraja ili početka nekog menija.

 

 

 

 

 

Hardver

Hardverski gledano, Gear Sport je vrlo sličan S3 Gear modelu što je i očekivano. Samsung nije ozvaničio tačnu oznaku procesora, ali je naveo da se radi o dvojezgarnom procesoru koji radi na 1.0 GHz. Ovo odgovara i opisu Gear S3 modela, pa je prirodno da se pretpostavi kako se radi o Exynos 7270 čipsetu. Exynos 7270 je dizajniran za rad upravo sa nosivim uređajima i upošljava  Dual-core ARM Cortex–A53 procesor koji može biti podešen do frekvencije od 1 GHz i uparen je sa Mali-T720 grafikom. Znajući da je predivđen da rad i sa LPDDR3 memorijom, ne čudi da je upravo ona ugrađena u količini od 768 MB što je više nego dovoljno da pametni sat radi potpuno glatko.

 samsung_gear_sport_038_s.jpg

Pored toga, Sport Gear poseduje 4 GB lokalne memorije, ali mnogo prostora pojede sistem i preinstalirane aplikacije, tako da korisniku ostaje 2.5 GB, barem je tako bilo u našem slučaju. Krstareći netom smo pronašli različite podatke, tako da je u nekim slučajevima slobodan prostor iznosio svega 1.6 GB. Ovaj prostor možete da iskoristite za muziku na primer, tako da možete da iskoristite sat i bez telefona ukoliko imate BlueTooth bežične slušalice. Takođe, ovaj prostor se koristi i za aplikacije, koje ne zauzimaju mnogo prostora i obično je reč o svega nekoliko megabajta, dok su recimo različite teme za prikaz sata često manje od jednog megabajta.

screenshots_samsung_gear_sport_001_s.jpg 

Na polju konekcija, Samsung Gear Sport je opremljen sa Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4Ghz tako da može da se konektuje na poznate mreže. Imajte u vidu da moraju biti poznate telefonu, jer se prilikom konekcije sinhronizuju i zahvaljujući tome možete da pristupite mreži nezavisno. Naravno, tu je BlueTooth 4.2 za vezu sa telefonom i slušalicama. Na kraju, tu je i NFC podrška za potrebe Samsung Pay funkcije, mada nema MST funkcionalnosti koja je implementirana u Gear S3. Kako je reč o sportskom satu, GPS, GLONASS i Beidou podrške su ugrađene i odziv sata kada je geolokacija u pitanju je odlična. Iako nije najbrža koju smo sreli do sada, dovoljno je brza da malo ko može da se požali i takođe je veoma pouzdana što bismo istakli.

samsung_gear_sport_032_s.jpg 

Pored toga, tu su i neophodni senzori poput merača pulsa, barometra, a standarno su prisutni i akcelerometar i žiroskop. Kako bi se štedela energija, ugrađen je i senzor ambientalnog svetla, tako da će se svetlina ekrana prilagoditi spoljašnjim uslovima. Sav ovaj hardver pogoni litijum-jonska baterija kapaciteta 300 mAh koja prema rečima proizvođača obezbeđuje autonomiju do 5 dana. Iskreni da budemo, tih 5 dana nismo uspeli da dostignemo, već je autonomija varirala između 1-4 dana, u zavisnosti od intenziteta upotrebe. U proseku kroz nekoliko nedelja korišćenja smo imali prosek od oko 3 dana uz korišćenje noću za merenje kvaliteta sna, ali bez bilo kakvih aktivnih servisa kao ili slušanje muzike direktno putem sata. Čim se u kalkulaciju uključe konstantno aktivne funkcije, računajte na drastičan pad autonomije, gde ćete retko videti i ceo dan upotrebe.

 

 

 

 

 

 

 

 

U praksi

Tokom korišćenja Gear Sport uređaja smo mahom imali veoma prijatno iskustvo. Tizen 3.0 platforma je prilično ispolirana i radi glatko, tako da sat vrlo lepo prelazi kroz menije, a njihov raspored je intuitivan i sve se vrlo lako pronalazi. Pritom, Gear Sport odlično radi i sa Android i sa iOS telefonima, ali je naravno najbolje prilagođen Samsung telefonima. U našem slučaju smo ga uparili sa Huawei P10 uređajem i odmah je bilo potrebno da se instalira nekih 5-6 aplikacija kako bi se moglo da funkcioniše glatko. Tako nešto je i za očekivati, jer sat očekuje da telefon ima veliki broj instaliranih aplikacija koje kod Samsungovih telefona stižu fabrički preinstalirane. Sa druge strane, u slučaju drugih proizvođača očekujte da određeno vreme provedete u Play Store-u i instalirate nekoliko programčića jednog za drugim dok sve ne bude potpuno operativno.

 screenshots_samsung_gear_sport_001_s.jpg

Nakon što sve to završite, dobijate sva podešavanja i funkcionalnosti sata i kontrolu kroz telefon. Prvo čemu možete da pristupite su brza podešavanja. Tu pristupate meniju sa najčešćim podešavanjima, od kojih će najkorisniji biti "Water Lock Mode" koji zaključava ekran da ne reaguje dok ste u vodi, "Do not disturb" režim koji je prilično jasan i podešavanje nivoa osvetljenja.

 samsung_gear_sport_018_s.jpg

samsung_gear_sport_019_s.jpg

Izgled samog sata, odnosno "tema" ima veliki broj. Fabrički ih nema previše, ali su dovoljno šarene da zadovolje svaku situaciju, bilo da ste na poslovnom sastanku ili upravo trčite polumaraton. Tu su digitalne i analogne verzije sa kreativnim dizajnom, a u Galaxy Apps store-u možete pronaći ogroman broj različitih "lica" za sat kako besplatnih, tako i onih koje se plaćaju.

screenshots_samsung_gear_sport_008_s.jpg 

Tu je i veliki broj dodatnih widget-a koje možete da postavite na dodatne ekrane, a ima ih najrazličitijih vrsta. Mi bismo izdvojili sportski widget gde možete da odaberete aktivnost kojom ćete se baviti, a Gear Sport će pratiti vašu aktivnost adekvatno sa odabranom aktivnošću. Takođe, tu je widget koji prikazuje potrošene kalorije, broj koraka, puls, a zanimljiv je i ekran koji pokazuje nadmorsku visinu i vazdušni pritisak

samsung_gear_sport_030_s.jpg

Tu su i neki malo specifičniji widgeti koji će vam omogućiti da brojite koliko ste popili čaša vode, uneli kalorija kroz hranu,popili šolja kafe itd. Naravno, ukoliko ste opsednuti fitnesom, ovo će vam biti veoma korisno, dok će prosečni korisnici retko koristiti takve opcije.

 samsung_gear_sport_025_s.jpg

samsung_gear_sport_023_s.jpg

Od zanimljivih mogućnosti ćemo pomenuti Samsung Health kao najvažniji element. On predstavlja vaš "fitness tracking"centar sa logovima aktivnosti, praćenjem velikog broja parametara tokom treninga, ali i van njega. Ipak, imajte u vidu da nije savršen i da je namenjen prosečnim korisnicima sa sportskim aspiracijama, više nego fokusiranim sportistima koji će se verovatno ionako radije odlučiti za npr. Suunto.

 samsung_gear_sport_041_s.jpg

Tu je i PowerPoint kontroler koji praktično pretvara površinu ekrana sata u tačped kako biste mogli da upravljate prezentacijom na nešto elegantniji način. Ovo je više "cool factor" funkcija, nego što je zaista korisno, ali može da posluži u kritičnim situacijama.

samsung_gear_sport_044_s.jpg

S-Health, fitnes funkcije

Prilikom prvog podešavanja Gear Sporta i S-Health aplikacije potrebno je uneti sve podatke o korisniku koje obuhvataju godine, visinu, težinu, način života (pretežno sedeći, aktivan, veoma aktivan itd.) kao i različite dnevne ciljeve kao što su broj koraka dnevno, stepenika koje treba preći itd. Sat će konstantno pratiti vašu aktivnost i obavestiti vas kada ste postigli neki od ciljeva i pratiti najbolje rezultate.

 screenshots_samsung_gear_sport_006_s.jpg

Pored dnevnih aktivnosti, S-Health omogućava praćenje različitih parametara kao što su broj popijenih čaša vode, šoljica kafe, detaljan pregled istorije aktivnosti. Naravno, tu su i "custom" treninzi koji se mere preciznije, a standardni izbor su trčanje, hodanje, biciklizam i plivanje. U svim modovima osim plivanja, sat će koristiti GPS, dok će u svim scenarijima aktivno meriti puls. Imajte u vidu da preciznost merenja pulsa u bazenu ume malo da odstupa, zbog gubitka kontakta senzora sa površinom zgloba, ali mahom sve radi kako bi i trebalo.

 

screenshots_samsung_gear_sport_003_s.jpg

Pored toga, sat će pratiti i vaš režim spavanja i obavestiti vas o efikanosti sna, mada moramo priznati da ćete ovu funkciju verovatno koristiti samo u startu, jer sat ipak ima nešto veće dimenzije da biste redovno spavali sa njim na ruci. Verujemo da će biti korisnika kojima sat na ruci bez obzira na dimenzije ne smeta čak ni tokom sna, ali za ovakve prilike su sportske narukvice ipak daleko smislenije, jer su tanje i lakše.

screenshots_samsung_gear_sport_005_s.jpg

U slučaju da smatrate da funkcionalnosti S-Healtha nisu dovoljne i tražite još nešto, dobra vest je da postoji rešenje u obliku drugih aplikacija koje se nalaze u "store-u". Stoga, uvek možete da dopunite funkcionalnost aplikacijama kao što su Under Armour Record, MyFitnessPal, MapMyRun itd.

Utisci i zaključak

Samsung Gear Sport je prilično dobro osmišljen pametni sat koji možda ne menja specijalizovane sportske uređaje, ali je i dalje veoma funkcionalan uz zadržavanje velikog broja mogućnosti koje karakterišu pametne i daju im prednost u odnosu na sportske satove. Određeni kompromisi postoje, pa tako nema mogućnosti javljanja na sat, već samo primanje notifikacija uz predefinisane odgovore, dok sa druge strane nemate bogatstvo sportskih opcija koje nude neki specijalizovani sportski modeli.

 

Ipak, to i jeste karta na koju Samsung igra, jer će za većinu rekreativnih sportista mogućnosti ovog sata biti više nego dovoljne. Sa druge strane imate odličnu autonomiju koju nema većina drugih pametnih satova, odličan način za kretanje kroz interfejs koji obuhvata intuitivni softverski dizajn i pokretnu krunicu. Ekran je veoma čitljiv, sa jasnim prikazom i istaknutim bojama, a tu je i solidan broj tema i aplikacija za Tizen 3.0 koji je bolji nego ikada. Stoga, ukoliko volite da se bavite sportom rekreativno i tražite pametan sat koji će biti adekvatan za poslovni sastanak, koliko i za teretanu, Gear Sport je odličan izbor.

 

Prednosti:
- Dizajn i kvalitet izrade
- Veoma lako upravljanje interfejsom
- Trajanje baterije
- Odličan AMOLED ekran
- Otporan na vodu

Nedostaci:
- Manjak određenih fitnes funkcija (Vo2 Max npr.)
- Bez podrške za eksterni pulsmetar
- Broj dostupnih Tizen aplikacija i dalje manji od drugih platformi

Komentari

0 Dodaj komentar

TCL Movetime MT30

Test: Samsung Gear Fit2 Pro

10104
10105
10106
10107
10108
10109