Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Gear 360 (2017) (Video)

28.08.2017 10:21 | 5 Multimedija
Test: Samsung Gear 360 (2017) (Video)

U poređenju sa ovogodišnjom verzijom Gear 360 kamerice, prethodni model ovog zanimljivog gadgeta delovao je poput nekog čudnog i prilično neuspešnog eksperimenta. Na svu sreću, Samsungu nije trebalo nekoliko pokušaja da pogodi pravu 360 "formulu", jer novi Gear 360 (2017) donosi sve ono što su korisnici tražili i zahtevali.

Vladimir Pejić

Dizajnerski, nova Gear 360 kamera prati ideje predstavljene sa prethodnim modelom, ali u mnogo svedenijem stilu. Ogromno "oko" na vrhu, sastavljeno od dva širokougaona objektiva, fiksirano je za ostatak tela koje u ovom slučaju predstavlja lepo oblikovanu dršku koja sada drastično olakšava držanje same kamere.Dimenzije su takođe redukovane (100.6 x 46.3 x 45.1 mm), a tripod koji se sa prethodnim modelom isporučivao kao telo kamere sada je zamenjen 1/4" navojem na samom dnu koji će odgovarati standardnim tripod navojima za fotoaparate i kamere.

 gear360_1_s.jpg


Na jednoj strani kamere pronaći ćete Power/Back i Connection/Settings tastere, koji omogućavaju da kameru uključite i povežete sa mobilnim telefonom, ili podesite mod snimanja ako želite da je koristite samostalno. Pored ovih tastera možete pronaći nekoliko statusnih LED dioda, kao i otvore za mikrofon, koji iznenađujuće kvalitetno obavlja svoj posao.


sam_gear360_5_s.jpg

sam_gear360_6_s.jpg


Sa druge strane kamere možete pronaći microSD slot sa podrškom za "ogromne" 256GB microSD kartice, kao i USB 2.0 konekciju, u modernom Type-C stilu, za punjenje baterije i konekciju sa računarom. U pakovanju smo još pronašli i vrlo lepu i kvalitetnu torbicu za odlaganje kamere kada je ne koristite.

 sam_gear360_11_s.jpg


Kada su specifikacije u pitanju, nova Gear 360 kamera koristi dva 8.4Mpix senzora sa širokougaonim objektivima (195 stepeni) i otvorom blende od f/2.2. Ova dva senzora u 360 modu ukupno isporučuju 15Mpix, što je vrlo zanimljivo budući da je prethodni model imao dva 15Mpix senzora. Dakle, 2017. model je po tom pitanju ogroman downgrade. Međutim, ono što je još čudnije je da vam je u single lens modu dostupno tek 3Mpix za fotografije. Ipak, ovo ćete jako teško primetiti u praksi jer 360 fotografije ne možete odneti u neku foto radnju i odštampati tek tako. Njih ćete najčešće gledati samo na telefonu ili eventualno Gear VR headsetu, gde ovakav "gubitak" detalja i neće biti toliko primetan.

 sam_gear360_8_s.jpg


S druge strane, fotografije kod ovakve kamerice i nisu nešto preterano važne ako na raspolaganju imate i video snimanje kao opciju. Ono što je za pohvalu je da Gear 360 2017 dolazi sa povećanom rezolucijom snimanja videa. 4K opcija je ovde u stvari 4096x2048 zbog samog 360 formata, a video se snima u 24FPS-a. To je inače i maksimalna vrednost, pored koje vam je još dostupna i 2560x1280 @30FPS u Dual Lens režimu. Kada je u pitanju video snimanje sa samo jednim objektivom (idealno za VLOG-ovanje) tada vam je na raspolaganju vrlo upotrebljivih 1080p pri 60FPS-a.


sam_gear360_14_s.jpg

 

U praksi

Kako je na ovom novom Gear 360 modelu gotovo sve smanjeno, redukciju je doživela i sama baterija koja sada broji 1160mAh i prema tvrdnjama Samsunga omogućava 130 minuta snimanja u 2560x1280 rezoluciji. Mi smo u praksi izvukli oko sat vremena snimanja u punoj 4096x2048 rezoluciji, što uopšte nije loš rezultat. Ono što je za svaku pohvalu je da kameru možete koristiti za snimanje ili Live Stream čak i dok je priključena na punjač. Jedini problem u ovom slučaju je ekstremno zagrevanje kućišta, pa savetujemo da ipak ne preterujete sa ovim.


 sam_gear360_16_s.jpg


Već smo ranije spomenuli da kamera može funkcionisati samostalno kada na raspolaganju imate snimanje videa i fotki. Međutim, kako bi iskoristili i njene dodatne mogućnosti poput npr deljenja live feed-a, emitovanja videa uživo moraćete je povezati sa kompatibilnim telefonom. Telefon će u ovom slučaju poslužiti i kao odlično sredstvo za fino tuniranje svih podešavanja, buduči da minijaturni ekran na kameri ne može prikazati toliko informacija.


sam_gear360_17_s.jpg


Kada su telefoni u pitanju Gear 360 (2017) dolazi sa podrškom za sledeće uređaje: "Galaxy S8, S8+, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge, A5 (2017), A7 (2017) *Android 5.0 ili noviji / iPhone 7, 7 Plus, 6s, 6s Plus, SE *iOS 10.0 ili noviji." Dakle, kao što vidite i sami podrška je značajno povećana i sada obuhvata i Apple modele, ali kada su u pitanju Android uređaji to je sve, nijedan drugi brend ili čak Samsungov model nije podržan iz nekog razloga.


sam_gear360_18_s.jpg


Uparivanje sa podržanim Samsung telefonima je izuzetno jednostavno i brzo, a odvija se preko Bluetooth konekcije, međutim Apple uređaji se mogu povezati samo preko WiFi pristupne tačke na samoj kameri. To naravno znači da jednom povezani na WiFi kamere nemate pristup internetu, pa je Live Stream tada dostupan samo na Samsung uređajima.


sam_gear360_19_s.jpg


Takođe, live stream neće biti dostupan ni na navedenim Android uređajima sa 5.0 i 6.0 verzijama OS-a. Ako kojim slučajem ne planirate koristiti kameru sa telefonom, tu je i softver za Windows i Mac računare koji će olakšati prebacivanje fajlova, pa čak i neki osnovni edit istih.


 sam_gear360_20_s.jpg


Live striming je jedna od verovatno i najkorisnih funkcija ove kamere. Postavlja se i pokreće preko same Gear 360 aplikacije na telefonu, i za sada podržava Facebook i YouTube. Sve je manje-više identično kao i kod regularnog emitovanja, osim što gledaoci mogu prstom pomerati prikaz na ekranu i tako sami birati kadar koji žele da posmatraju. Emitovanje uživo se odvija u dosta nižem kvalitetu i 4K opcija videa ovde nije dostupna.


sam_gear360_21_s.jpg


Ono što je prilično problematično ovde, ali i uopšte kod korišćenja kamere uparene sa telefonom, je to da ovaj vid prenosa slike i konekcije mnogo više opterećuje oba uređaja, pa će tako trajanje baterije na Gear 360 kameri biti drastično niže u ovom načinu rada, dok će se telefon bukvalno "usijati". Naš testni S8 je već nakon par minuta postao neizdrživo vreo na dodir.


 sam_gear360_22_s.jpg

Zaključak

Uopšteno gledajući, ovogodišnji Gear 360 doživeo je dosta redukcija u onosu na prethodni model, ali se svaka od njih vrlo pozitivno odrazila na finalni rezultat. Međutim, jednu od najvažnijih smo ostavili baš za sam zaključak, jer Gear 360 (2017) dolazi i sa drastično nižom cenom, što je verovatno bila i najveća zamerka na prethodni model. Dakle, sada je ovde reč o kamerici koju možete nositi u džepu svuda sa sobom, a koja pritom neće izgledati kao predimenzionirana loptica za tenis. Zatim je možete koristiti i potpuno samostalno, što i preporučujemo jer joj tada baterija traje mnogo duže.


 


Na kraju, zahvaljujući Live Streamingu, reč je o kameri vrlo pristojne cene koja vam omogućava da podelite vlastite doživljaje i avanture uživo sa čitavim svetom, a sve to u video formatu "budućnosti". Ova tri razloga su sami po sebi dovoljni da povećaju popularnost 360 video formata i na našim prostorima, a posebno nam se dopala i činjenica da je Samsung lagano počeo da širi podršku za ovaj uređaj, i to ne samo na neke pristupačnije serije telefona (J5 i J7 (2017)) već i na druge operativne sisteme.


sam_gear360_15_s.jpg


Nema sumnje da ćemo sa narednim verzijama ove kamere videti i neka poboljšanja oko načina povezivanja sa Apple uređajima i eventualno neki upgrade same baterije, ali i ovogodišnji model itekako ima šta da pokaže i ponudi. Pitanje je samo kako će to korisnici iskoristiti. Stoga je na njima da donesu konačnu procenu, ali nama se veoma dopada u kom pravcu Samsung ide sa svojom kamerom za snimanje u 360 stepeni.


Prednosti:

- Novi dizajn
- Cena
- 4K video u 360 stepeni
- Standalone mogućnosti snimanja
- Live streaming
- Mikrofon
- Nova Gear 360 aplikacija


Nedostaci:

- Trajanje baterije u Live Stream modu
- Ograničena upotreba na Apple uređajima


Uređaj na test ustupio Samsung.

 

 

vladimirdowla Član postova: 3361
Citiram korisnika: Borko"Međutim, ono što je još čudnije je da vam je u single lens modu dostupno tek 3Mpix za fotografije. Ipak, ovo ćete jako teško primetiti u praksi jer 360 fotografije ne možete odneti u neku foto radnju i odštampati tek tako. Njih ćete najčešće gledati samo na telefonu ili eventualno Gear VR headsetu, gde ovakav "gubitak" detalja i neće biti toliko primetan."Naravno, jer ko u 21. veku može primetiti razliku između 15Mpix i 3Mpix na 4k displejima - ajmo malo ozbiljnosti... Ovo je dealbreaker za bilo koga ko hoće iole da koristi ovakvu kameru a ne da mu samo stoji u vitrini.
Pazi, kupiti 360 kamericu i onda je koristiti za single lens fotografisanje, na senzoru koji nema ni auto fokus ... razmisli zašto bi neko tako nešto uopšte radio kad već na samom telefonu ima 100x bolje rešenje. Kad kamerica snima 360 fotke onda se dobija 15Mpix, i tu svakako ima više smisla koristiti i taj Gear VR za pregled. Možda sam samo trebao napisati - ko bi tako nešto i radio uopšte . Veruj mi, prvi put se srećem sa ovim čudesima, nije čak ni moj reon već sam odradio review umesto kolege koji je bio pretrpan .
Borko Neregistrovan korisnik
"Međutim, ono što je još čudnije je da vam je u single lens modu dostupno tek 3Mpix za fotografije. Ipak, ovo ćete jako teško primetiti u praksi jer 360 fotografije ne možete odneti u neku foto radnju i odštampati tek tako. Njih ćete najčešće gledati samo na telefonu ili eventualno Gear VR headsetu, gde ovakav "gubitak" detalja i neće biti toliko primetan."
Naravno, jer ko u 21. veku može primetiti razliku između 15Mpix i 3Mpix na 4k displejima - ajmo malo ozbiljnosti...
Ovo je dealbreaker za bilo koga ko hoće iole da koristi ovakvu kameru a ne da mu samo stoji u vitrini.
Ivan Petrović Neregistrovan korisnik
Neoprostiva mana je što je kameru nemoguće upariti sa bilo kojim Android uređajem osim par najnovijih Samsung modela koji su navedeni u tekstu

Test: Lamax X8 Electra i Denver AC-5000W MK2

Test: Yuneec Breeze 4K

10304
10305
10306
10307
10308
10309