Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy Z Flip 4 (Video)

27.09.2022 23:20 | 0 Mobile
Kada smo, pre par nedelja na testu imali Galaxy Z Fold4 rekli smo da Samsung nije promenio previše na novoj generaciji telefona sa savitljivim ekranom, ali da je promenio dovoljno. Ovo u suštini znači da vlasnici Flip3 i Fold3 telefona nemaju ozbiljne razloge da svoje dobre telefone zamene novim modelima. Ali to isto tako znači da će nekim unapređenjima ovi savitljivi telefoni privući nove kupce.
 
 
Nažalost, kada je cena u pitanju, Samsung se nije pomerio mnogo od prošlogodišnjih modela, ali je Flip i dalje najjeftinija ulaznica u svet telefona sa savitljivim ekranom. To najjeftinije danas znači 129.999 dinara, odnosno oko 1100 evra. Doduše, kada ih uporedimo sa cenama novih iPhone 14 telefona, ni Flip4 ni Fold4 ne deluju tako skupo.
 
Novi Flip dolazi sa nekoliko izmena: boljom kamerom, većom baterijom, bržim punjenjem i novim čipsetom. Sve ostalo je manje-više isto kao i kod Flip3 modela.

Dizajn i karakteristike

Iz ugla dizajna, Flip4 deluje kao brat blizanac Flip3 modelu, iako ima malo manje okvire oko ekrana i za dlaku manje dimenzije po dužini i širini. Oba ekrana su ostala ista: 1,9-inčni Super AMOLED napred sa rezolucijom od 260x512 piksela i 6,7-inčni savitljivi Dynamic AMOLED 2X sa osvežavanjem od 120 Hz i svetlinom od maksimalnih 1200 nita. Otprilike kako se i očekuje od premijum telefona kompanije Samsung.
 
flip4_1s.jpg
 
Obe zadnje polovine imaju Gorilla Glass Victus+ zaštitu, a sem ekrančića, površine su matirane, prijatne za dodir i praktične za održavanje. Sa druge strane, šarka i okviri, izrađeni od ojačanog aluminijuma su sjajni i lepo kontriraju matiranim površinama.
 
O dizajnu nema previše smisla govoriti, jer je sve na istom mestu kao i kod Flip3. Spoljni i unutrašnji ekran su identični, sem pomenutih tanjih okvira kod novog modela. Samsung je na premijeri naglasio da je poboljšao kvalitet savitljivog ekrana, kao i zaštitni sloj, te da za 200.000 savijanja nećete imati razloga da brinete. Čak i da svaki dan 100 puta otvorite ekran, to znači da ste mirni više od 5 narednih godina.
 
Kvalitet ekrana je izuzetan, kao i kod prošlogodišnjeg modela. Usek na mestu pregiba postoji, ali kao i kod Fold serije, posle kratko vremena vrlo lako se naviknete i prestanete da ga primećujete posle nekoliko nedelja korišćenja.
 
Sa druge strane, spoljni ekran, iako isti kao i kod Flip3 doživeo je neka unapređenja, pre svega sa softverske i funkcionalne strane. Pored raznih obaveštenja, slikanje selfija je i dalje moguće sa glavnom kamerom, a ukoliko dvaput tapnete mali ekran, dobićete prikaz punog kadra, što je zgodno kada želite da slika ispadne dobro, i što nije bilo moguće na prethodnom modelu.
 
flip4_2s.jpg
 
Kućište je zadržalo IP8X zaštitu od potapanja u vodu, ali je i dalje osetljivo na prašinu, pre svega zbog toga što zrnca peska i nečistoća mogu da upadnu u mehanizam šarke i da je oštete.
 
Šarka je ove godine malo promenjena, što se odmah vidi pri otvaranju, pa se čini da novi mehanizam ima nešto fluidniji hod. Ovo znači da će Flip4 ostati otvoren tačno onoliko koliko vi želite, što daje dodatnu fleksibilnost pri svakodnevnom radu, posebno kada se nameštate za savršen selfi.
 
Prave razlike ovogodišnjeg modela smeštene su unutra. Umesto 5 nm Snapdragon 888, Flip4, kao i Fold4 dolaze sa 4 nm Snapdragon 8+ Gen 1, bez dileme najboljim čipsetom današnjice. Na raspolaganju vam je 8 GB radne memorije i 128, 256 ili 512 GB skladišnog prostora, a primetili smo da su modeli koji se prodaju kod nas, uključujući i ponudu kod Yettel-a sa 256 GB memorije, takoreći zlatna sredina.
 
Novi Snapdragon omogućava stelarne performanse, uz osetno manje grejanje. Takođe treba imati na umu da je najmoćniji Snapdragon čip smešten u malo kućište preklopnog telefona, što znači manje efikasno hlađenje, što u test programima znači oko 5-10 minuta dok telefon ne počne da obara radne taktove. Srećom, test programi su ekstremi i nijedna igra koju smo probali nije pravila probleme, tako da ste mirni u narednih nekoliko godina i sa tog aspekta.
 
flip4_3s.jpg
 
Baterija novog Flip4 telefona je porasla sa 3300 mAh na čak 3700 mAh, iako je razlika u težini između generacija samo 4 grama. Pored kapaciteta, umesto dosadašnjih 15 W, Flip4 podržava brzo punjenje od 25 W, odnosno standardnim Samsung punjačima, iz vremena kada je ovaj proizvođač uključivao punjač i slušalice u prodajno pakovanje.
 
Za 30 minuta baterija stigne do oko 53%, dok je za punjenje od 0 do 100% potrebno oko sat i 20 minuta. Prisutno je i bežično punjenje, ali i bežično punjenje drugih uređaja, što je zaista impresivno s obzirom na dimenzije uređaja.
 
Kada je autonomija u pitanju, naš desetočasovni test video reprodukcije ispraznio je bateriju do 34%, što je pomak sa prošlogodišnjih 27%, odnosno 13%, koliko je imao Z Flip pre koju godinu. To znači da ćete sa jednim punjenjem imati dovoljno baterije za celodnevno korišćenje, za šta je, pored kapaciteta baterije sigurno zaslužan i novi, štedljivi čipset.
 
Sa softverske strane, Flip4 dolazi sa Android 12 i OneUI 4.1.1, istom verzijom sa kojom je dolazio i Fold4. Kod Flip4 modela, razlike se pre svega svode na novine za mali ekran koji je sada znatno funkcionalniji.
 
flip4_4s.jpg
 
Primera radi, svajp ulevo poziva osam različitih vidžeta. Od muzike, vremena, alarma i slično, dok svajp udesno daje pristup obaveštenjima koja su stigla u međuvremenu. Pokret nagore pokreće Samsung Pay, dok nadole daje brze prečice kao što su WiFi, mobilna mreža, zvuk, režim rada u avionu, lampica i slično.
 
Pored toga, kada dvaput pritisnete Power dugme kada je Flip4 zatvoren, automatski će se pokrenuti kamera. Kada je ekran Flip4 telefona delimično otvoren – između 75 i 115 stepeni, aktivira se takozvani Flex režim rada koji deli interfejs podržanih aplikacija na dva dela: gornji za gledanje i donji za interakciju. Aplikacije kao što su galerija, kamera, kalendar, YouTube, Google Duo i druge savršeno funkcionišu u ovom režimu, dok se neke traljavo prilagođavaju kada to isforsirate iz podešavanja. Naša preporuka je da probate, pa odaberete ono što vam najviše odgovara.

Sistem kamera

Iako tako ne deluje na prvi pogled, Samsung je unapredio i kameru na novom Flip4 telefonu‚ sa unapređenom glavnom kamerom i većim senzorom. Primarna kamera Flip3 telefona koristila je Sony IMX563 senzor rezolucije 12 MP i sa pikselima veličine 1,4 µm. Umesto nje Samsung je ubacio svoj senzor – S5K2LD koji ima istu rezoluciju, ali je veći i ima krupnije piksele od 1,8 µm, što je posebno bitno za slabe svetlosne uslove. Blenda od f/1.8 dodatno pomaže na 24 mm sočivu koje zahvata solidno široki ugao. Glavna kamera ima optičku stabilizaciju i fazno fokusiranje na nivou dva piksela, a već vam je poznata sa Galaxy S20 i S21 telefona.
 
flip4photo_1s.jpg
 
flip4photo_2s.jpg
 
Širokougaona kamera se nije promenila i koristi Sony IMX258 senzor, bez autofokusa sa žižnom daljinom od 13 mm i f/2.2 otvorom blende. Selfi kamera je takođe ostala ista – 10 MP Samsung S5K3J1 senzor, takođe sa S20 serije telefona sa fiksnim fokusom.
 
Širokougaona kamera navodi 0,5x nivo zuma, što nije baš precizno, ali je dovoljno blizu, dok softver dozvoljava digitalno uveličanje do 10x u koracima od 2x, 4x i 10x.
 
Naravno, Samsung je zadržao korišćenje spoljnog ekrana za selfi fotografije, što u kombinaciji sa odličnim novim senzorom daje itekako dobar rezultat. U režimu kamere, lateralni svajp pokret će menjati režime rada kamere, dok će prevlačenje gore ili dole menjati kamere sa glavne na širokougaonu i obratno. Jedina nezgodna stvar kod ovih selfija je činjenica da je orijentacija senzora uspravna, a spoljnog ekrana – vodoravna, pa ćete, ako želite pun kadar, uvek imati crne štrafte sa neke strane i koristiti efektivno oko jedne trećine ekrana.
 
Kvalitet dnevnih fotografija je onakav kakvim ga očekujete od kamere sa flagship telefona prošle godine. Dinamički raspon je dobar, detalja ima zaista mnogo, a šuma ni u tragovima, sa dobrim i lepo balansiranim procesiranjem boja, malo atraktivnijim nego što je to zaista svet ispred vas, ali ne u meri da će vam to smetati. U odnosu na prošlogodišnji model vidi se napredak u pojedinim elementima, pre svega količini detalja i oštrini.
 
flip4photo_3s.jpg
 
flip4photo_4s.jpg
 
Prelazak na širokougaonu kameru ne boli previše, bar dok imate dovoljno sunca u kadru. Fiksni fokus jeste ograničenje, ali su slike i dalje detaljne i kvalitetne, sa dobrom dinamikom i kontrastom. Korekcija perspektive je jako dobra, sa očekivanim opadanjem oštrine ka uglovima.
 
S obzirom na kvalitet i jednostavnost korišćenja, topla je preporuka da za selfije uvek upošljavate glavnu kameru, jer iako dobra, unutrašnja kamera nije ni u istoj klasi kao i glavna. Napomenućemo i da sočivo od f/1.8 glavne kamere daje prirodni bokeh efekat, bez potrebe da naknadno izdvajate subjekta veštačkom inteligencijom. Portretni režim dodatno pojačava zamućenje pozadine, za situacije kada baš želite da istaknete subjekta. Selfi kamera pravi solidne fotografije i super je za video pozive, ali kada imate mogućnost da za istu stvar koristite glavnu kameru – dileme nema.
 
Kada su slabi svetlosni uslovi u pitanju i Flip4 ima automatski noćni režim koji se može kontrolisati preko ikonice Meseca koja se pojavi kada su kadrovi pretamni. Na taj način slike u slabim svetlosnim uslovima možete slikati na tri načina sa obe kamere: u normalnom režimu, sa automatskim Noćnim režimom i sa manuelnim Noćnim režimom.
 
Kao i kod S22 serije, automatika odlično radi svoj posao, pa je topla preporuka da ostavite telefonu da odabere uslove za snimanje kadra. Rezultujuće slike su veoma dobre po svim bitnim parametrima: količini detalja, šuma, bojama i dinamičkom rasponu, bolje nego kada je ovaj režim isključen.
 
flip4photo_5s.jpg
 
flip4photo_6s.jpg
 
Slično je i kada prebacite u zasebni Noćni režim. Vreme potrebno da se napravi fotografija se sa jedne do tri sekunde popne na pet do sedam, a razlika u kvalitetu nije duplo bolja. Stoga je topla preporuka da ostanete na automatici, jer taj režim daje najbolje rezultate, a ne zahteva da ne dišete po sedam sekundi.
 
Širokougaona kamera takođe ima Auto Night Mode, koji opet daje za dlaku slabije rezultate od Noćnog režima, a treba vam tri puta manje vremena da uslikate željeni kadar. Dinamika rezultujućih fotografija je dobra, detalji su na nivou, ali je redukcija šuma nešto agresivnija, što znači i manje finih detalja koji se gube u procesu uklanjanja šuma.
 
Video snimci su dostupni u 4K u 30 i 60 fps na glavnoj i 4K u 30 fps na širokougaonoj kameri. Optička stabilizacija radi u sinergiji sa elektronskoj na glavnoj kameri i to je itekako vidljivo. Pored toga, detalja na snimcima ima dovoljno, jer je optika bori da kompenzuje vaše pokrete, dinamički raspon je dobar, a boje žive i dopadljive.
 
Širokougaona kamera takođe nudi dosta detalja, ali je razlika u odnosu na glavnu vidljiva. Dinamički raspon je uži, oštrina blago opada ka uglovima, ali su boje i dalje dobre, pa se ne treba stiditi da koristite i ovu kameru kada prilike to zahtevaju.
 
flip4photo_7s.jpg
 
flip4photo_8s.jpg
 
Noćni snimci sa glavne kamere su takođe jako dobri, sa dobrim bojama, dobrim dinamičkim rasponom, ali da borba sa šumom nije tako uspešna kao na fotografijama, posebno na uniformno tamnim delovima kao što je nebo. Naravno, sve ostalo je veoma dobro, tako da snimajte i ne razmišljajte previše, osim sa širokougaonom kamerom – nju po mraku preskočite.

Finalni utisci

Kada ste videli sve prednosti i mane novog Flip4 telefona, jasno je da na spisku novih stvari nema dovoljno toga da nekoga ko ima Flip3 ubedi da promeni svoj godinu dana star telefon, međutim, ukoliko razmišljate o telefonu sa savitljivim ekranom, a ne želite ogroman telefon u džepu, kao što je to Fold, novi Flip4 deluje kao logična kupovina.
 
flip4_5s.jpg
 
Kao i što smo rekli na početku, ne postoji jeftiniji telefon sa savitljivim ekranom, a cena Flip4 čak nije ni veća od većine flagship modela, kako Samsunga, tako i konkurencije. Baterija je konačno dobra. Kamera je od prosečne prerasla u izuzetnu, mehanizam šarke je unapređen, dizajn je i dalje dopadljiv i dovoljno različit od svih drugih modela na tržištu, a hardver koji ga pokreće je trenutno najbolje rešenje na svetu.
 
Ironično, najveći konkurent mu je Flip3, prošlogodišnji model koji iako ima nešto lošiju kameru, slabiju bateriju i sporije punjenje košta manje od 80.000 dinara, odnosno oko 680 evra. Naravno, tu je i novi Motorola Razr, ali ćemo se za sada zadržati na modelima koju su dostupni kod nas.
 
Dakle, savitljiv ekran, flagship performanse, dobra kamera, kompaktne dimenzije, otpornost na vodu, dobra autonomija baterije i najniža cena za jedan savitljivi telefon na tržištu.
 
Da se razumemo, Flip4 nije telefon za svakoga i neće se svakom svideti dizajn, šarke i žljeb na preklopu ekrana, ali onima kojima to ne smeta, Flip4 će doneti sve flagship prednosti jednog modernog telefona, sem telefoto kamere. Ali znate da volimo da pomenemo istraživanja koja kažu da i oni koji imaju vrhunske telefoto kamere njih koriste u 3 do 5% situacija kada slikaju.
 
flip4_6s.jpg
 
Kao i Fold serija, ali i svi drugi telefoni sa savitljivim ekranom, Flip je telefon za sve koji žele da budu različiti. Ovo su serije telefona koje su unele dašak promene među stotine novih monoblok telefona koje viđamo svake godine.
 
Kao što se mnogi od nas sada vrlo rado sećaju telefona kao što su Motorola Razr V3, Nokia Ngage ili Ericsson T28, telefona koji su bili drugačiji i mnogo ispred svog vremena, tako ćemo i o Flip i Fold modelima govoriti za jedno dvadesetak godina. Ni ove pomenute ikone svog vremena nisu bile bez mane, ali su bile drugačije. Ako sebe smatrate drugačijim i volite da imate stvari koje nisu iste kao kod svih ostalih, Fold i Flip serije nude upravo to, a Flip4 je pravi primer lepo utegnutog, unapređenog prošlogodišnjeg telefona na kojem je ispravljena većina mana svojih prethodnika.
 
Kao po običaju, Flip4 se nalazi i kod operatera, a mi vam preporučujemo da pogledate ponudu kod Yettel-a, gde verziju sa 256 GB skladišnog prostora uz ugovor možete otplaćivati i za manje od 5000 dinara mesečno. Još ako imate i neki stari telefon koji ne koristite, možete ga odneti i dobiti do 10.000 dinara popusta na novi uređaj.
 
 
Ovo je bio Samsung Galaxy Z Flip4, novi kompaktni savitljivi model ove kompanije, mi smo Benchmark ekipa i tu smo da sve nove telefone, računare, tehniku i još mnogo toga istestiramo, uporedimo i prenesemo vam naše utiske kako biste imali jednu širu i kompletniju sliku kada krenete u kupovinu. 
 
Ono što nas zanima je da nam kažete da li vi pri kupovini uopšte razmatrate telefone sa savitljivim ekranima i šta mislite o njima, tako da očekujemo vaše odgovore u komentarima ispod ovog testa ili na našem YouTube kanalu.

Test: Motorola Edge 30 Ultra (Video)

Test: Poco X4 GT (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109