Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy Tab A 9.7

03.08.2015 08:57 | 2 Mobile
Test: Samsung Galaxy Tab A 9.7

Kompanija Samsung u ponudi ima novi tablet iz serije A, a reč je o 9.7-inčnom modelu koji između ostalog donosi i vrlo tanak profil od 7.5mm i masu od 450g. Ovde se koristi 4:3 odnos ekrana pa je vrlo pogodan za surfovanje i čitanje u standardnoj vertikalnoj orijentaciji. Samsung takođe donosi Quad Core Cortex A53 procesor, 1.5 ili 2GB RAM-a, a što se softvera tiče prisutna je poslednja Lollipop verzija Androida...


Dragoljub Radovanović

Forma tableta koja je nastala 2010. godine kada je Apple ponudio prvi iPad model i dalje je vrlo popularna s obzirom da je ostala nepromenjena i u novijim tabletima kompanije iz Kupertina, a takođe su i mnogi drugi proizvođači prihvatili ovu dijagonalu i odnos stranica, uključujući i Samsung. Samim tim, novi model korejskog proizvođača može se opisati kao "iPad-olik" po pitanju forme, mada tu se sličnost završava jer Tab A donosi konkurentnu platformu u vidu najnovije verzije Androida i naravno svoj dobro poznati TouchWiz korisnički interfejs. Zamišljen je kao tablet koji ne pripada premium klasi, već je smešten jednu lestvicu niže. Samim tim je cenovno pristupačniji nešto širem krugu potrošača...


samsung_galaxy_tab_a_9.7_s.jpg


Koristi se takoreći "iPad forma" i pripada srednjoj klasi tableta tako da ne "obara sa nogu" po pitanju specifikacija


Hardver

Obzirom da je u pitanju model koji se može uvrstiti u srednju kategoriju tableta, po pitanju specifikacija većinu korisnika svakako neće oboriti sa nogu kao neki drugi high-end Samsungovi modeli. Čipset za koji su se u Samsungu odlučili dolazi od poznate kompanije Qualcomm, i reč je o korektnom Snapdragon 410 modelu. Pomenuti je sačinjen od četvorojezgarnog Cortex A53 procesora sa frekvencijom rada od 1.2 GHz-a i Adreno 306 grafičkog čipa. Količina radne memorije zavisi od toga da li je reč o LTE ili WiFi verziji tableta, tako da prva donosi 2GB a druga nešto manju cifru od 1.5GB RAM-a. Skladište je veličine 16GB, baterija je Li-Po tipa i ima kapacitet od 6000 mAh, prednja kamera je rezolucije 2MP, a zadnja nudi 5MP senzor uz 720p video snimanje.


Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model SM-T550
 • Verzija OS 5.0.2 Lolipop
 • Tip ekrana PLS TFT, osetljiv na dodir, sposobnost ekrana da registruje više različitih pozicija
 • Operativni sistem Android
 • Dijagonala ekrana 9.7 "
 • Rezolucija ekrana 1024 x 768
 • Kamera 5 MP
 • Video 720p
 • Prednja kamera 2 MP
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, Hall Sensor, RGB Sensor, GPS
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 16 GB
 • CPU 1.2GHz Quad-Core, ARM Cortex-A53
 • RAM 1.5 GB
 • GPU Adreno 306
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 410 APQ8016
 • Dimenzije 242.5 x 166.8 x 7.5 mm
 • Masa 450 g
 • Baterija Lithium ion 6000mAh

Dizajn

Hteli bismo da napomenemo da smo na testu imali T555 LTE verziju koja osim što je tri grama teža od WiFi varijante i donosi microSIM slot ne donosi nikakve druge fizičke razlike. U pitanju je elegantan uređaj sa popularnom uspravnom orijentacijom i 4:3 odnosom ekrana, zaobljenim ćoškovima i tamno sivom trakom sa blagim hromiranim efektom. Samsung se kao i obično odlučuje za kombinaciju fizičkog home tastera i kapacitivnih senzora na dodir ispod ekrana, a iznad imamo ambijentalni senzor i prednju 2MP kameru.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_1_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_2_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_3_s.jpg


Elegantnog je dizajna; u izradi leđa upotrebljena je plastika, ali je izrada i dalje vrlo solidna


Leva strana je oslobođena od bilo kakvih elemenata, a na dnu imamo dvojne zvučnike, 3.5mm priključak i microUSB port. Desna strana je prilično "zauzeta", jer sadrži pre svega vratanca ispod kojih se nalazi microSIM slot, zatim odmah iznad tu je i microSD slot, a u gornjem delu desne strane smešteno je Power dugme i dvodelni taster za jačinu zvuka. Gornja strana je takođe prazna, a sa bokova na pozadinu odrađen je fin prelaz, a nazad imamo boju koju je Samsung opisao kao "zadimljeni titanijum", što je zapravo neka braonkasta nijansa. Leđa su plastična, a nazad osim 5MP kamere i Samsung logoa nalaze se dva kružića, koji služe za kačenje zvanične Book Cover futrole.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_4_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_5_s.jpg

Softver

Samsung Galaxy Tab A 9.7 stiže sa novijom Lollipop 5.0.2 verzijom Androida, a kao što je to slučaj sa svim prenosnim uređajima ove kompanije, prisutan je dobro poznati TouchWiz korisnički interfejs. U pitanju je softver koji je prilično sličan sa onim koji zatičemo na Samsung Galaxy S6 i S6 Edge smartfonima, samo što je razvučen da odgovara 9.7-inčnom ekranu tableta. Kao što smo rekli u testu pomenutih smartfona, ovo zaista jeste najbolji TW do sad, jer je olakšan i donekle nenametljiv, što nam se dopada. Tab A 9.7 opremljen je Microsoft Office aplikacijama, a tu je svega nekoliko Samsungovih preinstaliranih aplikacija kao što su Smart Manager i SideSync 3.0.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_1_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_2_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_3_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_4_s.jpg


Olakšan TouchWiz i Lollipop kakav srećemo na S6 smartfonu, prilagođen upotrebi na tabletu


Prisutna je i MultiWindow opcija koja deli ekran na dva dela i lepo iskorišćava veću dijagonalu za multitasking, a moguće je i imati više prozora na ekranu kojima se može menjati veličina i pozicija. Ono što je vrlo interesantno kod LTE verzije ovog modela je prisustvo Dialer aplikacije, tako da se ovaj tablet može koristiti i za obavljanje poziva. Slušalica za razgovor nije prisutna iz očiglednih razloga, pa se pozivi obavljaju putem spikerfona, ili se može koristiti dosta praktičnije rešenje u vidu kupovine Bluetooth slušalice. Sa softverske strane, ovaj model svakako je interesantan i praktičan, a pogotovo nam se dopada to što je TouchWiz lagan, tačnije nije pretrpan gomilom preinstaliranih Samsungovih aplikacija.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_5_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_6_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_7_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_8_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_softver_9_s.jpg

Utisci u radu

Kod Samsung Galaxy Tab A 9.7 modela posebno se ističe koliko je tanak njegov bok. Konkretno, radi se o debljini od 7.5mm, i dok to nekome može biti važan detalj, mi bismo uvek žrtvovali koji milimetar zarad baterije većeg kapaciteta. Dopada nam se kako ova forma tableta leži u ruci, a obzirom da su leđa plastična, masa od 450g (453g LTE) ne zamara ruku prilikom korišćenja. Izrada je vrlo solidna i sviđa nam što nema spoja između boka i pozadine, već je sve to izrađeno iz jednog dela.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_7_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_6_s.jpg


Mnogi sajtovi obeležavaju ekran ovog tableta prosto kao TFT, što čitaoce može pogrešno navesti da misle da je reč o lošijem TN panelu, a zapravo Samsung ovde koristi svoj kvalitetni PLS tip ekrana. Sa druge strane, veliko razočaranje kada je ekran u pitanju je njegova niska rezolucija od 1024x768 tačaka, koja je po našem mišljenju inferiorna na tabletu u 2015. godini. Dakle, oštrina na 9.7-inčnom ekranu je tek prosečna sa 132 piksela po inču, što znači da su pikseli krupni i vidljivi.

Srećom, utisak definitivno popravlja tačnost boja koju nudi ovaj PLS ekran. Prikaz boja je među najboljim koje smo sreli na tabletima, sa prilično dobrom DeltaE 2.68 vrednošću, dok temperatura boja iznosi 7204K. Maksimalna svetlina ekrana je takođe dobra i iznosi 397 cd/m2. Ukratko, ovde imamo svetao i dosta tačan ekran, ali i krzav prikaz zbog niske rezolucije, što nam se ne dopada.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_8_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_calman_s.jpg


samsung_galaxy_tab_a_9.7_svetlina_s.jpg


Prikaz bi sveukupno bio odličan da Samsung nije odlučio da koristi nisku 1024x768 rezoluciju


Qualcomm Snadpragon 410 čipset je model iz srednje klase, pa se od istog ne mogu očekivati neke spektakularne performanse. Ipak, Cortex A53 arhitektura pruža solidne performanse, ne možemo reći da je super brz po pitanju otvaranja aplikacija i učitavanja web stranica, ali tokom korišćenja uz olakšani TouchWiz interfejs nismo primetili nikakvo usporenje ili seckanje, što je uvek pozitivna stvar. Može se reći da je ovo tablet za prosečnog korisnika koji nije fokusiran na 3D igre i maksimalne performanse, već na manje zahtevnog pojedinca kojem će tablet služiti za povremeno konzumiranje multimedije, a više za uopšteno surfovanje koje je odlično zbog 4:3 odnosa stranica, čitanje pokoje knjige u elektronskom formatu ili za e-mail komunikaciju.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_9_s.jpg


Zvučnici koji su smešteni na dnu pružaju dosta glasan zvuk, ali kao što je to običaj sa većinom tableta, sam kvalitet zvuka je tek korektan jer mu nedostaju srednji i niski tonovi (bas), pa je sveukupno samo solidan. 2MP prednja kamera je dovoljna za video komunikaciju, a ukoliko baš morate da pravite fotografije sa tabletom ovih dimenzija, tu je i 5MP zadnja kamera sa upotrebljivim kvalitetom. Boje su ipak isprane, fali im zasićenja, ima vidljivog šuma u dnevnim fotografijama, ali fotke su generalno oštre i kao što rekosmo - upotrebljive. 720p video je sasvim dobar, oštar je i donosi dovoljno detalja, Bitrate snimka je 12Mbps a framerate ostaje na maksimalnih 30FPS-a.

Video primer:

samsung_galaxy_tab_a_9.7_720p.jpg


Primeri fotografija:

Link


Kod tableta ovih dimenzija nam se dopada to što je moguće staviti bateriju većeg kapaciteta, a 6000 mAh baterija iako ne deluje impresivno na papiru pruža odličnu autonomiju. Ukoliko ste fokusirani većinom na surfovanje internetom, od ovog tableta možete očekivati nešto kraće od 9 sati uključenog ekrana ,tačnije u našem slučaju postignut je rezultat od 8 sati i 41 minut na 250cd/m2 svetlini (59% osvetljenje). Autonomija je dakle izuzetna, trajaće svakako par dana bez punjenja, ili će bez problema izdržati čitav dan intenzivne upotrebe. Još jedna stvar koju smo primetili je odlična standby potrošnja, baterija se vrlo malo troši kada ne koristite tablet.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_baterija_s.jpg

Zaključak

Neretko se zapitamo da li je odluka neke kompanije da upotrebi ekran manje rezolucije kako bi cena uređaja bila niža zapravo ispravna. U ovom slučaju moramo priznati da nismo oduševljeni time što u 2015. godini srećemo 1024x768 ekran u tabletu srednje klase. Smatramo da je to nešto što ume da pokvari utisak o tabletu koji je u ostalim stavkama veoma pristojan. Pre svega, 4:3 odnos i 9.7-inčna dijagonala su vrlo zgodni za upotrebu, PLS ekran je dosta kvalitetan po pitanju tačnosti boja i nudi dobru svetlinu, što znači da bi ekran bio sjajan samo da je rezolucija viša.


samsung_galaxy_tab_a_9.7_s.jpg


Što se performansi tiče, ovo nije ultra brz tablet sa najboljim čipsetom, ali Snapdragon 410 nudi sasvim solidno i glatko iskustvo u korišćenju. TouchWiz je olakšan i to dosta pomaže kada su u pitanju performanse, a sveukupno je i praktičan i prijatan za korišćenje, baš kao na S6 smartfonu. Autonomija je odlična, baterija će bez problema izdržati dan intenzivne upotrebe, a kamera, iako na tabletu nije preterano bitna, moramo istaći da pruža solidne rezultate. Iskustvo sa Galaxy Tab A 9.7 je sveukupno dosta pozitivno, reč je o dobrom tabletu iz srednje klase. Zaista je šteta što rezolucija ekrana nije veća, jer bi u tom slučaju ovaj model bio još primamljivija kupovina...

Prilično korektan midrange tablet kompanije Samsung, kojem utisak kvari prisustvo niske rezolucije ekrana

Prednosti

- Odlična autonomija
- Gladak u radu
- Vrlo tačan prikaz boja
- Glasan zvuk na zvučnicima
- Solidna kamera za jedan tablet
- Tanak i lagan

Mane

- Niska 1024x768 rezolucija ekrana

Cena: oko 290 evra za WiFi verziju

Tablet na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Tesla H890W

Test: Tesla Tablet M8

10104
10105
10106
10107
10108
10109