Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy S8 (Video)

19.04.2017 11:20 | 10153 Mobile
Test: Samsung Galaxy S8 (Video)

Stigao je Samsung Galaxy S8! Sama ova rečenica je dovoljna da pobudi pažnju i osobama koje su nezainteresovane za stanje stvari u svetu mobilnih telefona, a kamoli ostalima - i to sa punim pravom. Galaxy S serija je najpopularniji i, po mnogima, najbolji reprezent mogućnosti Android telefona. I ove godine je Samsung priredio mnogo inovacija na polju dizajna, hardvera i softvera. Stoga, pogledajmo kako se pokazuje Galaxy S8 u praksi...

Petar Gredelj i Dragoljub Radovanović

U pravom moru mobilnih telefona koje proizvođači predstave na godišnjem nivou, a ima ih na stotine, dva događaja u godini se posebno ističu: na proleće kada Samsung predstavlja novog predstavnika Galaxy S serije, odnosno jesen kada Apple po pravilu promoviše novi iPhone. To su dani sa ubedljivo najvećom posetom pojedinačnim vestima na našem sajtu: ne zato što smo mi tako odlučili već iz prostog razloga što ovi telefoni godinama izazivaju najveću pažnju publike. Uostalom, u više od 90 posto slučajeva jedan od ova dva telefona biva proglašen mobilnim telefonom godine, pa takvo interesovanje javnosti ne treba da čudi

Za ovogodišnji Galaxy S8 se unapred znalo da je predodređen da uspe; pa ipak, ne treba smetnuti sa uma da je ovo prvi Samsung premijum telefon koji proizvođač objavljuje nakon neočekivanog debakla sa baterijom Note 7 telefona i stoga je Samsung pred sobom imao posebno težak zadatak - da dokaže daje (pre)skupo plaćena škola ostavljena za sobom kao jedno neprijatno iskustvo, te da sa druge strane dokaže da ume još bolje nego pre. A taj zadatak nije bio niti malo lak: prošlogodišnji S7 a naročito S7 edge modeli ostavili su sjajan utisak na tržištu, ostvarili  neverovatne prodajne rezultate i u mnogim anketama bili proglašeni najboljim telefonom 2016. godine. Koji su razlozi takvog uspeha?


 
Samsung se transformisao na vreme
 
Nijedan proizvođač mobilnih telefona nije prošao kroz godine poslovanja a da nije bio oštećen, prvenstveno zahvaljujući sopstvenim greškama. Greške prave svi, ali malo je onih koji na vreme uspeju da ih sagledaju i što je još važnije - isprave. Mnogo je takvih primera prethodnih godina bilo u IT industriji i podugačka je lista giganata koji su jednostavnim jezikom rečeno - propali. Preporod Samsunga nastao je nakon fijaska sa S5 modelom: tržište je surovo kaznilo nespremnost Samsunga da se menja, jer niko ne želi godinu za godinom da kupuje uređaj koji je vrlo malo drugačiji od prethodnog.

Milionski tiraž S5 modela bi svakog drugog proizvođača vinuo do zvezda, ali Samsung očekuje mnogo miliona prodatih komada. Narodski rečeno, letele su glave u kompaniji, visoki menadžment je doživeo velike promene i Samsung je krenuo novim, još uspešnijim putem napred. Odlučio je da posluša glas kupaca, odlučio je da se menja i što je najvažnije, da to čini sa svakim novim modelom.
 
Pogledajmo na mah konkurenciju: već par generacija vodećih telefona izgleda maltene isto, sa vrlo malim promenama koje se najviše tiču tehničkih unapređenja i inovacija, ali onog najvažnijeg nema - a to je dizajn. Bez obzira na to što korisnici u prvi plan prilikom odabira novog telefona stavljaju veći ekran i veću (dugotrajniju) bateriju, bolju kameru, dizajn nas zapravo nagoni da promenimo svoj telefon i osetimo da smo kupili (zaista) novu stvar.
 
samsung_galaxy_s8_prva_s.jpg 
 

Edge
 
Ukoliko bismo trebali da izaberemo glavnu karakteristiku koja je poslednjih par generacija Samsung premijum telefona izbacila na sam vrh, svakako bi to bili (dual) edge ekrani. Neki će reći, čemu? Kakva je korist od zakrivljenog ekrana, kakvu nam to funkciju bez koje ne možemo da živimo donosi? Istini za volju...takvog kriucijalnog aduta nema, ali ima jedan, vrlo bitan - nema ga niko drugi. Da lepo izgleda, ne moze niko da ospori, da se telefon sa takvim ekranom "na prvu" razlikuje od desetina telefona - razlikuje se. I što je najvažnije, kupcima se dopada. Zašto...pa teško da će vam iko dati egzaktan odgovor na to pitanje. Ali da dobro izgleda i da je ionako jedan od najboljih ekrana - izgleda! I Samsung je pronašao svoj adut po kome će biti poseban i prepoznatljiv - i to obilato naplaćuje. Naravno, dual edge ekran je i karakteristika novih S8 modela uz jedan novitet - nema više "običnih" ekrana, svi telefoni Galaxy S serije počev od modela sa oznakom 8 od sada stižu sa ovakvom vrstom ekrana.


S8 i S8+
 
Kao što svi znate, Samsung je krajem marta meseca u Njujorku predstavio novu generaciju Galaxy S8 modela - i ovog puta u dve varijante. Za razliku od prethodne dve generacije gde su u opticaju bile edge i "non edge" varijante, ovog puta se zakrivljeni ekran definisao kao standard i jedan od najvažnijih aduta. Ono što je Samsung po prvi put učinio jeste da je predstavio u suštini dva identična modela koje razlikuje samo veličina ekrana: dok standardni S8 dolazi sa dual edge ekranom dijagonale 5.8", veći model sa sufiksom Plus dolazi sa ekranom dijagonale od čak 6.2"! Krenimo na predstavljanje Samsung Galaxy S8 telefona.

Dizajn

Mnogi potrošači nerado priznaju, ali dizajn je ipak ono što prodaje ili ne prodaje proizvod, u ovom slučaju smartfon. Posebno bitna stavka kompaniji Samsung je upravo izgled svojih uređaja, tako da čak i kada zakoračimo izvan industrije mobilnih telefona, u recimu belu tehniku ili kućne aparate, vidimo da se na tom polju ulaže maksimalni trud. Iz godine u godinu srećemo vidljiv napredak, recimo sa pojavom S6 Edge modela dobili smo nešto što nije viđeno do tad - govorimo o zakrivljenim ivicama ekrana.

S7 Edge je u odnosu na S6 Edge doneo veći ekran, a osim toga ništa drastično po pitanju izgleda nije promenjeno prošle godine. Sada je to to drugačije sa S8 modelom, koji je doneo popularno nazvani "Infinity display". Ključna promena koja impresionira smartfon korisnike je upravo taj dizajn skoro bez ivica. Impresivno deluje već na fotografijama, dok je još jači utisak kada zapravo vidite telefon uživo. Iskreni da budemo, smanjivanje bezela do te mere je verovatno i najveća stvar koja nas je na prvu loptu "kupila" i naterala da poželimo S8 i za sebe, takvu emociju nema razloga skrivati.

samsung_galaxy_s8_1_s.jpg

samsung_galaxy_s8_2_s.jpg


samsung_galaxy_s8_3_s.jpg


samsung_galaxy_s8_4_s.jpg


Koliko je Edge verzija S7 modela bila popularnija u odnosu na regularni S7, najbolje govori to što S8 ove godine nema običnu varijantu bez zakrivljenog ekrana. S8 je Edge hteli to vi ili ne, dok je sada izbor podeljen isključivo na dijagonalu ekrana. Pored S8 modela, tu je i S8+ sa većim ekranom. Izuzetno bitna stvar pored toga što su donje i gornje ivice smanjene jeste promenjen odnos stranica ekrana, tačnije sada imamo izduženiji 18:9 ekran, čineći telefon "višim". Šta nas tu oduševljava u odnosu na S7 Edge jeste da S8 ne samo da ima veći ekran, nego što je u procesu i uži i kraći. To do izražaja najviše dolazi kad lično držite telefon u ruci, sa fotografija je to ipak malo teže proceniti.

Izrada telefona je i dalje vrhunska kao kod S7 Edge modela, bokovi su metalni, a poleđina staklena, što bi značilo da nema nekih izmena u teoriji, dok je u praksi telefon sveukupno ipak primetno svekupno bolje "upakovan". Ivice gde je zakrivljen ekran su još manje oštre, čineći telefon prijatnijim za držanje, pogotovo što je sada ceo telefon uži pa je hvat na neki način još sigurniji u odnosu na S7 Edge. Razlog tome je što su ivice ekrana sada nešto blaže, nisu toliko zaobljene.


samsung_galaxy_s8_5_s_1.jpg


samsung_galaxy_s8_6_s_1.jpg


samsung_galaxy_s8_7_s_1.jpg


samsung_galaxy_s8_8_s.jpg


Jasno je šta je moralo biti žrtvovano da bi se postigao ovakav odnos ekrana i kućišta - fizički Home taster. Fizičko dugme zamenilo je softversko rešenje, ista je situacija i sa senzorima osetljivim na dodir - Back i Task Switcher. Gde je senzor otiska prsta? U odluci koja iz našeg ugla deluje kao nedovoljno promišljena, senzor otiska prsta je smešten pozadi, direktno pored kamere. To nam se ne dopada iz dva razloga - prvi je što je pozicija nepristupačna za prst koji se skenira bez akrobacije "nameštanja" telefona u šaci da bi se senzor mogao dohvatiti. Drugi razlog je to što u procesu skeniranja otiska vrlo je lako "promašiti" senzor i ostaviti otisak prsta na kameri, zahtevajući njeno brisanje kako ne bi ostala umrljana.

Drago nam je da je Samsung zadržao 3.5mm priključak za slušalice na S8 modelu, za razliku od drugih kompanija koje prate Apple-ov potez i odlučuju da ga uklone. To ne znači da Samsung ne ide u korak s vremenom, pa srećemo budućnost kada su portovi na uređajima u pitanju - mislimo na USB-C port koji je zamenio microUSB koji smo imali kod prethodne Galaxy serije smartfona. Kao još neku od promena istakli bismo uvođenje Iris skenera u vrhu desno od prednje kamere i IR LED dodatka koji pomaže u realizaciji skeniranja zenice oka. S8 je ove godine dobio taster viška, smešten na levom boku, to je dugme koje ima specijalnu namenu - pozivanje Bixby asistenta o kojem ćemo govoriti više u nastavku. 


samsung_galaxy_s8_9_s.jpg

 

Hardver

Unapređenje po pitanju hardvera koje Galaxy S8 donosi u poređenju sa S7 Edge modelom je prilično očekivano, pa ovde nema takvog iznenađenja kao što je to slučaj sa dizajnom telefona. Da li to znači da je hardverski napredak minimalan u odnosu na S7 Edge? U nekim stavkama da, dok u drugim ipak postoje unapređenja koja ga čine sveukupno superiornijim telefonom. Krenimo prvo od čipseta, Exynos 8895 koji je izrađen u manjem 10nm proizvodnom procesu, za razliku od Exynos 8890 kod S7 Edge modela, čiji je proizvodni proces 14nm. Ovo je slučaj za Evropsko tržište, dok zapad ima drugačiju varijantu u vidu Snapdragon 835 modela, koji je nasledio Snapdragon 820.


Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model Galaxy S8
 • Predstavljen Mart 2017.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Nougat 7.0
 • Tip ekrana 5.8", Super AMOLED
 • Rezolucija ekrana 1440 x 2960 piksela
 • Gustina ekrana 570 ppi
 • Kamera 12 MP
 • Video 2160p@30fps, 1080p@60fps
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic LED
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB USB-C
 • FM Radio Ne
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Skener otiska prsta, skener dužice oka, acelerometar, osvetljenja, udaljenosti, žiroskop, kompas, barometar, otkucaja srca, SpO2
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core (4 x 2.3 GHz i 4 x 1.7 GHz)
 • Memorija telefona 64 GB
 • RAM 4 GB RAM
 • GPU Mali-G71 MP20
 • Chipset Exynos 8895 Octa
 • Dimenzije 148.9 x 68.1 x 8 mm
 • Masa 155 g
 • Baterija Li-Ion 3000 mAh, neuklonjiva


Pošto je Exynos čipset za naše tržište, bavićemo se isključivo njim ovom prilikom. U pitanju je čipset koji sadrži dvostruku četvorojezgarnu konfiguraciju, jednu u vidu Samsung M2 procesora na 2.5GHz i drugu u vidu Cortex-A53 na 1.7GHz. Što se grafike tiče, tu je Mali-G71 MP20 GPU. Sveukupno, kako Samsung navodi, ovaj 10nm čipset donosi 27% veće performanse i 40% uštedu energiju u odnosu na prethodno 14nm rešenje ove kompanije.


samsung_galaxy_s8_15_s.jpg


Kada je radna memorija u pitanju, Samsung je odlučio da ne podiže prošlogodišnju vrednost, dakle nema 6GB RAM-a kao što je špekulisano pre pojave telefona, već je reč o 4GB RAM-a, baš kao kod S7 Edge modela. Zanimljiva promena i pre svega pogodna po korisnike je došla u vidu količine skladišnog prostora, tačnije bazno skladište od 32GB je uklonjeno, pa je minimalno skladište na S8 modelu 64GB-a. Opcija sa većim skladištem od 64GB, koliko nam je u ovom trenutku poznato, postoji samo u Južnoj Koreji, a uz veće 128GB skladište donosi i 6GB RAM-a. Naravno, i dalje je dostupan microSD slot kojim je moguće prošiti skladište karticama zvanično do 256GB-a.

Ljubiteljima zadnje kamere će biti važna informacija da nema nekih bitnijih izmena. Baš kao i S7 ili S7 Edge, S8 donosi 12MP senzor na poleđinu, uz istu F1.7 blendu. Takođe, ista je i veličina senzora u pitanju 1/2.5" sa 1.4  µm veličinom piksela. Pored toga, zadržana je optična stabilizacija i identična je konfiguracija LED blica. Prednja kamera je ipak doživela unapređenje, sa 5MP na 8MP. Iako je najavljivano 4K snimanje u 60FPS-a, takva tvrdnja nije ostvarena, tako da imamo 4K snimanje u 30FPS-a, 1080p u 60FPS-a i 720p u 240FPS-a. Ne volimo kada kod naslednika vidimo manji kapacitet baterije, konkretno je ovde slučaj da S8 ima svega 3000 mAh bateriju, u odnosu na 3600 mAh koliko ima S7 Edge. Ko želi veći kapacitet, mora se odlučiti za veći S8+ model sa baterijom od 3500mAh.

Softver

Samsung je često bio kritikovan u prošlosti kada je softverska strana telefona u pitanju. Ta situacija dok danas nije idealna, svakako je ogromno unapređenje u odnosu na slučaj od pre nekoliko godina. Famozni Touchwiz kojeg je malo ko voleo, pretrpan bloatware Samsung aplikacijama, poprilično je sazreo i postao je pročišćen od nepotrebnih dodataka koji su nametnuti korisniku. Čak se i naziv TouchWiz za korisnički interfejs Samsunga, u današnje vreme izbegava, kako ne bi asocirao na vreme kada je bio omražen, već interfejs danas dolazi pod imenom Samsung Experience, konkretno u verziji 8.1. Naravno, govorimo u Androidu koji je presvučen Samsungovom idejom interfejsa, tako da je ispod haube i dalje Google-ova platforma, Android Nougat 7.0.


samsung_galaxy_s8_softver_1_s.jpg


samsung_galaxy_s8_softver_2_s.jpg

 

Iskustvo koje nudi novi interfejs S8 modela nije revolucionarno, niti preterano drugačije u odnosu na S7 Edge sa istom verzijom 7.0. Ono je, ipak, rafinisano i pomalo unapređeno. Najveća promena je zapravo to što Samsung konačno ima softverske tastere u dnu ekrana, opciju koju su korisnici priželjkivali godinama na S seriji smartfona. Naravno, postoji i negativan aspekt koji bi korisnici istakli, a to je da softerski tasteri "jedu" deo ekrana koji bi se mogao iskoristiti da prikaže više sadržaja. Ipak, nama se dopada što je Samsung prešao na softversko Home dugme i tastere, i ne vidimo da nam prethodno rešenje sa fizičkim tasterom imalo nedostaje.

Ukoliko ste videli S7 Edge ili ste možda vlasnik istog, uglavnom ste upoznati sa rasporedom opcija i mogućnosti koje S8 nudi. Nećemo se baviti onim što je staro i viđeno, već ćemo se osvrnuti na novitete. Nama isprva zbunjujuća situacija u kojoj smo tražili gde je prečica za ulazak u fioku sa aplikacijama. Po difoltu je nema, može se uključiti naknadno, ali novitet koji je zamenio potrebu za istom je zapravo gest prevlačenja prsta sa dna ka gornjem delu ekrana.

Pošto je telefon duži, sada u fioci sa aplikacijama imamo dodatni red ikonica, šest umesto pređašnjih pet, a isto važi i za grid za aplikacije i vidžete na početnom ekranu, takođe ima više prostora. Notifikacioni panel nije izmenjen, ostao je identičan, isto važi i za segment brzih prečica u istom. Multitasking, sa većim i dužim ekranom ima još više smisla, tako da podelom ekrana na dva dela imamo veće površine za aplikacije koje delite, recimo Youtube i Browser. Dialer je ostao isti kao na S7 Edge, poruke, kontakti, tu nema nikakvih izmena.


samsung_galaxy_s8_softver_3_s.jpg


samsung_galaxy_s8_softver_4_s.jpg


samsung_galaxy_s8_softver_5_s.jpg


samsung_galaxy_s8_softver_6_s.jpg


Šta je ključni novitet softverske strane Galaxy S8 modela? To bi bio Bixby, digitalni asistent koji je zamišljen kao odgovor na Google Now. Bixby ima svoje posebno dugme sa leve strane telefona, ali se takođe može pristupiti prevlačenjem prsta udesno od glavnog početnog ekrana, tačnije postoji kao skroz levi ekran. Od informacija donosi kartice sa vremenskom prognozom, vestima, podsetnicima, i svim relevantnim podacima koje nudi i Google Now, baš kao i glasovnu pretragu.

Ipak, glasovna pretraga u ovom trenutku još uvek nije omogućena, i verovatno neće ni biti spremna do zvaničnog lansiranja 21. aprila, tako da je nismo mogli isprobati. Ono što jesmo isprobali je Bixby deo vezan za kameru, gde korisnik usmeri kameru u neku stvar ili neki proizvod, prepozna o kojem tipu je reč i daje vam više sličnih fotografija te stvari ili nudi opciju da je kupite ukoliko je reč o nekom proizvodu. Nismo baš sigurni koliko Bixby ima smisla pored postojećeg Google Now rešenja, ali kao i obično Samsung voli da ponudi svoju varijantu, koja često bude zapostavljena pored rešenja kompanije Google. Nadamo se da to neće biti slučaj i sa Bixby asistentom.


samsung_galaxy_s8_softver_7_s.jpg


samsung_galaxy_s8_softver_8_s.jpg


samsung_galaxy_s8_softver_9_s.jpg
Utisci u radu

Sada ćemo se malo detaljnije osvrnuti na ekran Galaxy S8 modela. Kao i obično, u pitanju je Super AMOLED, ovoga puta u dijagonali od 5.8". Rezolucija je malo neobičnija u odnosu na S7 Edge, tačnije pošto je aspekt ekrana 18:9, nemamo više 2560x1440, već 2960x1440 tačaka. Samim tim, i oštrina prikaza je nešto veća, jer imamo 570 umesto 534 tačaka po inču koliko ima S7 Edge.
 

samsung_galaxy_s8_13_s.jpg

samsung_galaxy_s8_12_s.jpg
 
 
samsung_galaxy_s8_11_s.jpg


Prikaz je još jednom, fenomenalan. Dubina crne boje je spektakularna, kontrast je izuzetno visok, a ono što je Samsung još unapredio jeste tačnost prikaza, pa je ekran proglašen za najtačniji ekran od strane DisplayMate sajta. Pošto smo u posedu kolorimetra, izmerili smo i lično tačnost boja i došli do zaključka da je prikaz izuzetno precizan u Basic režimu, baš kao i prethodnih godina. Adaptive režim koji je takoreći standardni je takođe tačan, ne baš kao Basic, i donosi hladnije boje. Tačne cifre su slikama ispod, kako ne bismo nepotrebno navodili vrednosti u tekstu. Ove godine je ekran takođe izuzetno svetao, maksimalna vrednost u uslovima izuzetno jakog ambijentalnog ili sunčevog svetla iznosi čak 610 cd/m2. Sa druge strane, u normalno osvetljenom ambijentu, kako korisnik ne bi trošio bateriju, maksimalna svetlina se spušta na 401 cd/m2.


samsung_galaxy_s8_basic_s.jpg


samsung_galaxy_s8_adaptive_s.jpg


samsung_galaxy_s8_svetlina_max_s.jpg


samsung_galaxy_s8_svetlina_s.jpg
 


Naravno, podsetićemo vas sve još jednom na DEX sistem koji omogućava da telefon u samo par sekundi pretvorite u računar i radite komforno, na velikom ekranu, uz upotrebu miša i tastature - onako kako koristimo PC dugi niz godina. Što se Bixby digitalnog asistenta tiče, mislimo da je rano donositi sud jer on još uvek nije pušten u rad u svoj svojoj (planiranoj) funkcionalnosti. Razumemo potrebu Samsunga da i na tom planu parira velikim (softverskim) kompanijama sa sopstvenim rešenjem, ali da bi Bixby dostigao nivo Siri ili Google asistenta, proći će verovatno puno vremena.
 
Pošto je kamera ostala relativno nepromenjena, barem u hardverskom smislu, primetili smo da je kvalitet fotografija dosta uporediv sa S7 Edge modelom. Dnevne fotografije ostaju kvalitetom u vrhu sa još nekoliko drugih smartfona kao što su iPhone 7 i 7 Plus, koje S8 po našem mišljenju prevazilazi. 4K video snimanje je odlično, optička stabilizacija pomaže. Noćnim fotografijama smo zadovoljni, ali ne sasvim, jer primećujemo čudno softversko procesiranje koje negativno utiče na količinu detalja u uslovima slabijeg osvetljenja. Uostalom, pogledajte i procenite sami kako se S8 pokazao u odnosu na S7 Edge u istim uslovima.


samsung_galaxy_s8_14_s.jpg


samsung_galaxy_s8_16_s.jpg
 
 
 
Primeri fotografija:

Link


samsung_galaxy_s8_2_s.jpg

samsung_galaxy_s8_4_s.jpg


Baterija nas je pomalo iznenadila, jer smo očekivali lošije rezultate obzirom da je kapacitet baterije spušten sa 3600 na 3000 mAh. U praksi, ta razlika se ne primećuje toliko, autonomija dok nije fenomenalna, ostaje prilično dobra. Naš standardizovani test surfovanja sa svetlinom ekrana od 250 cd/m2 (76% osvetljenje), doneo nam je rezultat od 6 sati i 24 minuta uključenosti ekrana. U praksi će ta vrednosti biti niža kako koristiti 4G mrežu i u uračunate mirovanje koje odnosi određen procenat baterije, što znači da će zahtevniji korisnik i dalje morati svaku noć da puni telefon pred spavanje. Kome zatreba procenat tokom dana, dosta pomaže brzo punjenje, koje po našem testu od 0 do 100% telefon puni za nešto više od 90 minuta.


samsung_galaxy_s8_baterija_s.jpg


Cena

Nekako smo navikli da sa svakom novom generacijom telefona dobijamo i nove, više cene. Znamo da nije prijatno ali proizvođači jednostavno žele da naplate silne milijarde dolara investirane u razvoj novih tehnologija. Nije to slučaj samo sa mobilnim telefonima, dovoljno je pogledati i neke druge oblasti - uzmimo za primer industriju automobila i sagledajmo koliko su skočile prosečne cene za samo nekoliko godina. Sve je to danak traženim tehnološkim inovacijama. Što se tiče Samsung Galaxy S8 telefona, cene variraju od tržišta do tržišta - još uvek nam nisu poznate cene u Srbiji ali preporučene evropske cene su 799 odnosno 899 EUR, gde je model sa sufiksom + logično skuplji.


samsung_galaxy_s8_17_s.jpg
 

Da li će neko kupiti telefon u ovoj ili sličnoj cenovnoj kategoriji, isključivo je stvar lične odluke. Premijum telefoni se svi odreda kreću od 600e pa naviše, tako da odluka zavisi isključivo od samog kupca. Bespredmetne rasprave na temu levog bubrega ili desnog plućnog krrila nećemo komentarisati - kupovina telefona vidoke klase je isključivo stvar individualne odluke, potreba i mogućnosti. Zbog toga je mobilni telefon i svojevrstan fenomen, jer većina korisnika na ovaj ili onaj način može koristiti isti model kao i najbogatije osobe na svetu. Ne možemo imati ni približne kuće, niti voziti dobre automobile, ne možemo čak ni da platimo ručak u istom restoranu - ali možemo da imamo isti mobilni telefon. Mogućnost kupovine preko operatera nam je svima na raspolaganju pa ko prelomi da je ta količina novca pametna investicija...sami znate najbolje!


samsung_galaxy_s8_18_s.jpg

 
Nama kao novinarima ovaj ekonomski aspekat predstavljanja uređaja zaista predstavlja ne tako mali problem: ponovićemo, svaki uređaj na ovom svetu je namenjen potrošačima širom sveta i cenom nije oblikovan na osnovu potreba srpskog potrošača. Naše je da se bavimo tehničkim aspektima testiranih uređaja, da ih ocenjujemo, procenjujemo i poredimo sa drugima - ne da ocenjujemo koji je model prikladan nečijem novčaniku.


Apgrejd - da ili ne?
 
Ovo je pitanje koje muči mnoge - a odgovor opet možete dati samo vi kao potrošači. Svaki apgrejd je finansijski bolan, da li ćemo se na njega odlučiti, svako od nas zna najbolje. Ukoliko želite za sebe dobar telefon, naravno da preporučujemo S8, ali preporučujemo i druge dobre modele mobilnih telefona. Ali kako nekako već postoji uvreženo mišljenje da se pitanje apgrejda odnosi na vlasnike prethodne generacije istog modela koji postavljaju pitanje isplativosti i dovoljnog broja aduta za prelazak na novi model, reči ćemo sledeće - od dva člana redakcije koji su vlasnici S7 edge modela, jedan se bezuslovno odlučio za apgrejd, drugi nakon prezentacije nije tako mislio. Sve dok nam telefon nije došao u ruke :)
 
Nadamo se da smo dali adekvatan odgovor...

Zaključak

Samsung nas je još jednom raspametio, Galaxy S8 je po mišljenju Benchmark redakcije najbolji telefon današnjice - a u redakcij zaista koristimo različite modele, drugačije platforme i imamo poprilično različite stavove. Na tržištu zaista egzistira veliki broj sjajnih telefona, fantastičnih mogućnosti, ali čini nam se da je Samsung uspeo u nameri da se razlikuje od drugih (ponajviše zahvaljujući izvanrednom dual edge ekranu), donevši na tržište telefon koji je u svakom segmentu na, ili pri samom vrhu. U mnogim kategorijama je superioran, u ostalim je uvek među najboljima.
 

 

Dopalo nam se što opet vidimo novi dizajn koji je još impresivniji od prethodnog modela, izrada telefona koja je fenomenalna, ekran velike dijagonale u nikada manjem kućištu, najbrži procesor na tržištu, kameru koja je uvek ili na samom tronu ili ga deli sa nekim drugim modelom. Dopalo nam se što i po pitanju softvera nemamo šta da zamerimo, ne liči na stock Android ali je način na koji koristimo telefon maksimalno pojednostavljen a omraženi Touch Wiz poslat u istoriju. Ali treba pohvaliti takođe i hrabrost kompanije da izgled telefona odvede u nekom novom pravcu, za koji smo sigurni da će ga uskoro slediti i ostatak industrije. Nije samo Samsung krenuo tim putem, isto je učinio i LG sa modelom G6 a čini nam se da su to verovatno dva najupečatljivija telefona ovog proleća. Baratanje telefonom jednom rukom očigledno je bila osnovna ideja oba proizvođača kada su kretali u razvoj aktuelnih modela i čini nam se da je taj zadatak uspešno obavljen.
 
Sa nestrpljenjem očekujemo na testu i S8+ model koji dolazi sa neverovatnim ekranom dijagonale 6.2" a da pri tome uopšte nemate utisak da je reč o velikom telefonu. Prisetićemo se nekih ranijih modela drugih proizvođača izrađenih sa idejom velikih ekrana - gabaritima su bili bliži tabletu nego telefonu a Samsung je sa S8+ modelom uspeo to da uradi na neverovbatan način. Iako su možda mnogi bili skeptični po pitanju potražnje za takvim telefonima, reći ćemo da je nakon prvih impresija kupaca i partnera odnos u proizvodnji 55:45 za manji S8. To znači da je čak 45 procenata budućih kupaca poželelo model sa impozantno velikim, 6.2 inčnim ekranom.
 

award_s8_s.jpg
 
 
Samsung Galaxy S8 je telefon koji se jasno izdvaja od (takođe odlične) konkurencije, donoseći sa sobom veliku dijagonalu ekrana u nikada manjem kućištu izvanredne izrade, najbolji kvalitet prikaza na ekranu i superiorne hardverske karakteristike, izvanrednu kameru. Uz sve ostale novitete i karakteristike koje donosi, bez ikakve dileme zaslužuje "Editor's choice" priznanje Benchmark sajta.
 

Prednosti
 
- Izvanredan odnos kućišta i ekrana telefona
- Odličan dizajn
- Fantastičan kvalitet prikaza Super AMOLED ekrana
- Moćan čipset u 10nm proizvodnom procesu
- Vrlo dobra kamera
 
Mane
 
- Neprirodan položaj skenera otiska prsta
- Procesiranje kod noćnih fotografija i dalje nije unapređeno


Smartfon na test ustupio Samsung.

pois0n Član postova: 550
Resio sam problem.
Problem je bio automatski restart telefona tokom noci koji se ne znam ni ja kako upalio. Posto koristim sifru za otkljucavanje telefona nije mogao da se podigne sistem i telefon bi se sam od sebe ugasio.
Ne znam samo kako i zasto u tim slucajevima se nije oglasavao alarm...
Zeha Član postova: 9523
Da li neko ima Ringke futrole za S8?
Ringke Onyx ili Ringke Fusion.
--- link ---
--- link ---
Da li odizu zastitno staklo, koliko su navuceni na ekran?
Ima li ih neko u kombinaciji sa Whitestone Dome glass?
Da li neko ima Nillkin fiber, Nillkin Frosted ili Nillkin SuperFrosted za S8?
Kakve su one, da li odizu staklenu zastitu...?
Molim brze odgovore, potrebno hitno kupiti ili poruciti.
Hvala
DGoran Novi član postova: 892
Ako si na custom romu,nista čudno a ako nisi,onda je nešto ozbiljnije. Mogao bi uraditi najgoru varijantu ako do sada nikada nisi a to je factory reset. Posle toga mu je servis na redu ako ovo ne pomogne.
Sent from my SM-T585 using Tapatalk
pois0n Član postova: 550
Da li neko zna kako da resim problem da mi se telefon ne gasi tokom noci?
Pre mi se desavalo da jednom u mesec dana telefon se ugasi bez razloga preko noci i onda nece da mi zvoni alarm ujutru. U poslednje vreme to je sve cesce i sad se gasi daleko cesce...
Nije bitno da li je na punjacu ili ne on se sam od sebe ugasi.
nikolan99 Novi član postova: 15
I ja sam na moru ali imam problem sa wifi-em. Uopste neće u vili da mi registruje ni jednu mrežu osim jedne na tačno odredjenom položaju dok se mojoj sestri pojavljuju njih 10ak. Resetovao sam mrežna podešavanja, brisao cache ali ništa ne pomaže. Imam ovu poslednju julsku zakrpu i kući je sve radilo normalno

Test: Lenovo K6 i K6 Note

Test: HTC U Ultra (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109