Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy S22 (Video)

27.03.2022 18:34 | 0 Mobile
Test: Samsung Galaxy S22 (Video)

Ako želite beskompromisan telefon premijum kategorije u malom pakovanju, vaša potraga je završena. Samsung Galaxy S22 nas je impresionirao u svakom pogledu: moćan, snažan, brz, jednostavnog a modernog izgleda. Ceh je jedino morala da plati autonomija, usled malih gabarita nije bilo prostora za konkretniju bateriju...

Nakon tehnološke demonstracije u vidu Galaxy S22 Ultra, na test je došao model koji predstavlja kompaktnu verziju Samsung flagship ponude. S22 je najmanji model velike trojke, ako poredimo sa Apple uređajima, nešto između iPhone 13 i 13 Mini, kompaktni sweetspot koji u sebi nosi skoro sve tehnologije dva velika brata. Kada kažemo skoro sve, sa žaljenjem priznajemo da je sistem kamera potpuno drugačiji u odnosu na S22 Ultra, i da je jedina kamera koju dele sva tri modela – širokougaona. Međutim, opet, poučeni iskustvom, ovo uopšte ne mora da znači ništa loše.

Dizajn i ekran

Samsung je ove godine odlučio da malo smanji ekrane i dimenzije svojih telefona, pa tako umesto prošlogodišnjih 6,2 – 6,7 – 6,8 inča kod S21 serije, sada imamo 6,1 – 6,6 – 6,8 inčne dijagonale ekrana, sa kućištima koja imaju gotovo identične odnose prednje strane i ekrana kao i prethodnici.
 
sams22_1s.jpg
 
Osim što su manji, novi modeli su malo uži i malo tanji, ali vizuelno gotovo identični kao prethodnici.
 
Nažalost, ekstremni tempo koji su proizvođači telefona sami sebi nametnuli počeo je da uzima danak, i žeđ za inovacijama ove godine nije ugašena sa S22 serijom. Samsung je odlučio da je sasvim okej uvažiti neka Apple iskustva, i da je sasvim okej da se ponekad zadrže karakteristike prethodne generacije telefona, uz neke manje izmene, kao što je to Apple uradio sa iPhone 12 i 13 modelima.
 
Jedina velika razlika je novi „Note“ koji se sakrio u telu S22 Ultra, i koji, po prvi put odskače dizajnom od ostatka S22 serije. Sa druge strane S22 i S22+ su modeli koji se međusobno razlikuju po suštinski dve karakteristike – ekranu i bateriji, dok je ostalo manje-više slično.
 
sams22_2s.jpg
 
Takva je situacija i sa paketom, pa, pored USB-C kablića i iglice za otvaranje SIM slota, kutija sadrži nekoliko beskorisnih ali zbog propisa obaveznih papirića, bez punjača, a sve u cilju ekologije i manjeg zagađivanja. Kad smo već kod zagađivanja, Apple je na konto ekologije, i izbacivanja punjača iz pakovanja samo na iPhone 12 i 13 uštedeo sebi oko 6,5 milijardi dolara. Hoćete da se kladite da ih nije investirao u ekologiju?
 
Sva tri modela imaju perjanicu Samsung ponude ekrana: Dynamic AMOLED 2X sa osvežavanjem od 120 Hz i osvežavanjem od 1300 nita (S22) ili 1750 nita (S22+ i S22 Ultra). Najmanji od tri ima odličnu gustinu piksela, od visokih 425 ppi sa rezolucijom od 2340x1080 piksela na ekranu dijagonale 6,1 inča.
 
Iako bi ovo trebalo da bude ekran sa najslabijom svetlinom od tri, ni u jednom trenutku nećete steći takav utisak, pa čak ni po veoma sunčanom danu. Na žalost, nismo imali S22 i S22 Ultra u isto vreme, da ih uporedimo jedan pored drugog, ali vam možemo reći da je kvalitet prikaza na S22 izuzetan, sa jako dobrom svetlinom i kontrastom.
 
Napomenućemo da, kao i dosad, S22 dolazi sa Vivid podešavanjima prikaza postavljenim kao podrazumevana vrednost, te da je prikaz upravo takav – živopisan, što ćete posebno primetiti ako ste dosad koristili telefon sa IPS panelom.
 
sams22_3s.jpg
 
Slično je i sa brzinom osvežavanja ekrana, koja ne deluje baš kao kod S22 Ultra, ali je dovoljno dinamična i dovoljno dobro menja osvežavanje prema onome čime upošljavate ekran, sa rasponom koji nam je Android pokazao od 24 do 120 Hz. Na ovaj način Samsung vrši uštedu baterije, istovremeno se trudeći da vaše iskustvo korišćenja u svakom trenutku bude na najvišem nivou.
 
Naravno, Samsung je dobro poznat po svom softverskom timu, pa smo primetili da je ovaj proizvođač otišao korak dalje od konkurencije, odnosno da se video snimci ne reprodukuju u standardnih 60 Hz, kao kod većine telefona, već se brzina osvežavanja ekrana sinhronizuje sa brojem frejmova po sekundi koji ima video. To znači da će 8K video u 24 fps biti reprodukovan u 24 Hz, 30 fps video u 30 Hz, a 60 fps video u 60 Hz, omogućavajući optimalni prikaz u zavisnosti od broja fejmova video snimaka. Primetili smo da ovo radi i u drugim aplikacijama, a ne samo u Samsung Video plejeru pa će tako i YouTube imati varijabilni broj frejmova u zavisnosti od sadržaja koji se reprodukuje, osim u HDR, režimu, kada se osvežavanje automatski podiže na 120 Hz.
 
Slična je situacija i u igrama koje podržavaju više od 60 Hz, pa je telefon prebacivao ekran u 120 Hz, kad god su to igre dozvoljavale.
 
sams22_4s.jpg
 
Kada bismo rekli da su okviri neprimetni – slagali bismo, jer ih ima sa sve četiri strane, ali zakrivljenje u uglovima to vizuelno smanjuje, ističući ekran, posebno kod crne verzije uređaja.
 
Često se uzdržavamo da pričamo o tome kako se proizvođači ugledaju jedni na druge, ali nam se zaista čini da Samsung S22 serija prilično podseća na iPhone 13 modele. Dizajn S22 i S22+ modela se može prosto nazvati „ravnim“, kao i kod iPhone 13 modela. I dok bokovi imaju blago zakrivljenje, ekran i leđa su pravljeni tako da nedvosmisleno kontriraju oblinama okvira. Dodajte tome i minimalistički stil, bez mnogo dizajnerskih izleta, sa svedenim linijama i S22 odiše elegancijom.
 
Iako S22 neodoljivo podseća na prethodnu generaciju, taman toliko su manje zakrivljeni da deluju za koplje elegantnije od prethodnika. Ipak, S22 dizajnerski deluje kao model između iPhone 13 sa potpuno ravnim okvirom i S21, sa privlačnim oblinama.
 
Ono što niko ne može da porekne je da su dimenzije Galaxy S22 prosto savršene za korišćenje jednom rukom čemu kumuje odnos stranica od 19,5:9. Jedina loša strana je što su ivice toliko oble, da telefon ponekad sam želi da vam isklizne iz šake, pa treba biti pažljiv, ili koristiti zaštitnu masku.
 
sams22_5s.jpg
 
Iako to nije slučaj sa crnom verzijom, kod svetlijih modela je vidljivo zadržavanje otisaka prstiju po okvirima telefona, dok na zadnjoj, matiranoj staklenoj strani skoro da se uopšte ne vide znaci korišćenja. Upravo ta matirana zadnja strana, koja je potpuno ravna, je najveća vizuelna razlika u odnosu na S21 seriju, koja je imala vidno zakrivljeno staklo, koje se prelivalo preko bočnih ivica.
 
Deo sa kamerama pozadi je ostao isti, ali se čini da je mnogo manje izbačen u odnosu na prošlu generaciju i bez proširenja kućišta kamera na metalni okvir. Samsung za S22 i S22+ u ponudi ima čak 8 različitih boja, koje na slikama izgledaju veoma lepo, sa različitim poleđinama i bojama okvira, što je dobrodošla promena.
 
Ekran, iako ravan, ima blago oborene ivice koje čine prelaz između ekrana i rama prijatnijim na dodir i lakšim za korišćenje navigacije putem gestova.
 
Kao i uvek, Samsung za svoju premijum seriju koristi samo premijum materijale, što znači pancirni aluminijum za okvir i staklo napred i pozadi sa Corning Gorilla Glass Victus+ zaštitom. Ovu posebnu vrstu aluminijuma Samsung je već koristio kod svojih prošlogodišnjih modela sa savitljivim ekranima i u pitanju je posebna legura aluminijuma koja je lakša i obezbeđuje dodatnu čvrstinu i strukturnu jačinu kućišta telefona.
 
sams22_6s.jpg
 
Kao i uvek Samsung se potrudio da lepo izbalansira telefon, pa vam se neće desiti da S22 neočekivano pretegne na neku stranu tokom korišćenja. Iako nekima ovo deluje kao mala stvar, centar mase telefona igra veliku ulogu pri svakodnevnom korišćenju, omogućavajući dobar balans zahvaljujući ravnomernom rasporedu težine.
 
Tasteri za kontrolu zvuka i uključivanje su ostali sa desne strane, čineći levu stranu lišenu bilo kakvih konektora. Gore je sekundarni mikrofon, dok su dole USB-C, glavni zvučnik, primarni mikrofon i slot za microSD kartice. Iako su rupice mikrofona i slota za fioku za kartice jako blizu, mikrofon je postavljen normalno u odnosu na otvor, tako da sve i da gurnete iglicu u pogrešnu rupu, nećete ništa da pokvarite.
 
Zvučnici su hibridnog stereo tipa, što znači da slušalica izigrava drugi (gornji) zvučnik. Otvor slušalice je smešten na sredini gornje strane između stakla i rama i širine je svega milimetar ili dva, tako da nema šanse da ga primetite, osim ako ga baš ne potražite noktom.
 
Tasteri za zvuk i uključivanje/isključivanje lepo su uklopljeni u slotove na kućištu, bez mnogo mrdanja levo-desno, što je i logično jer cela S22 serija ima najjaču IP68 zaštitu kućišta od prašine i vode.
 
sams22_7s.jpg
 
Prednja kamera je punch-hole tipa, na sredini gornje strane, bez mnogo promena u odnosu na prethodnu generaciju i bez izleta poput onog sa kamerom ispod ekrana na Z Fold 3. Sa donje strane, na ergonomski dobroj poziciji, ispod ekrana, smešten je senzor otiska prsta, ultrazvučnog, nama omiljenog tipa. Veoma precizan i brz, baš kao i što se očekuje od modela najbolje serije.

Hardver, softver, baterija

Za razliku od američkih verzija, i ovde je za sve sistemske poslove zadužen Exynos 2200, kao na S22 Ultra, bez ijedne razlike, osim verovatno sistema hlađenja, što objašnjava za dlaku niže cifre nego kod S22 Ultra. Ni S22 ni S22+ nemaju verziju sa 12 GB RAM-a niti sa više od 256 GB skladišnog prostora, kao što je to slučaj sa Ultra modelom.
 
sams22_8s.jpg
 
O performansama ne treba previše trošiti reči, uz napomenu da imamo utisak da se S22 malo više greje nego Ultra prilikom opterećenja, i da sve što vas interesuje o Exynos 2200 čipsetu možete pogledati u našoj S22 Ultra recenziji.
 
Slična je situacija i sa bežičnim konekcijama, koje su identične na sva tri telefona, osim kod S22, koji ne podržava Wi-Fi 6e, već samo Wi-Fi 6, što, s obzirom na cenu Wi-Fi 6 i 6e može da zabrine oba korisnika u Srbiji.
 
Kada su u pitanju razlike, baterija se nameće kao najveća od njih. Ona je kod S22 jedina razočaravajuća tačka. Ne samo da ima mnogo manji kapacitet od S22+ i S22 Ultra, već je punjenje ograničeno na maksimalnih 25 W, što znači da mu od 0 do 100% treba neki minut preko sat vremena. Za prvih pola sata punjenja baterija uspe da stigne do 66-67%, odakle joj do 100% treba još oko 33-35 minuta. Slabašno, u poređenju na ono što nude konkurentski modeli mnogo niže cenovne klase.
 
Na žalost, baterija od 3700 mAh nas je podsetila najviše na iPhone 12 Mini, jer nam se najčešće dešavalo da pred kraj dana moramo da pojurimo za punjačem, pošto se telefon ispraznio, ne sačekavši veče. Ovo je znatno lošije u odnosu na S22 Ultra, a naš YouTube test pokazao je 36% baterije nakon 10 sati video reprodukcije sa svetlinom ekrana na 50%.
 
sams22_9s.jpg
 
One UI 4.1 na Android 12 OS-u je način na koji Samsung želi da učini svoju najjaču seriju posebnom. Naime, većina premijum Samsung modela dobila je Android 12 i novi One UI, ali verziju 4.0, dok je 4.1 sa mikro razlikama, ekskluziva S22 modela – doduše, stigla je i na Z Fold 3.
 
Kao što smo navikli od Samsunga, kompanije koja mnogo ulaže u softver svojih telefona, sve je utegnuto i munjevito, bez štuckanja, seckanja, kočenja i kašnjenja, a vredi napomenuti i da vam Samsung garantuje sva softverska ažuriranja do Android 16 OS-a, do kad Samsung planira aktivnu podršku za ovu seriju telefona. Šta kaže konkurencija na ovaj podatak?

Sistem kamera

Najveća razlika između S22 i S22 Ultra modela su svakako kamere. Iako pripadaju istoj seriji, sistem kamera je potpuno drugačiji, sa skroz drugim senzorima i sočivima. Čisto da se razumemo, S22 i S22+ imaju identične kamere, dok je Ultra posebna priča. Najveća razlika je potpuno novi ISOCELL GN5 senzor rezolucije 50 MP koji figurira kao glavna kamera.
 
Glavna kamera ima potpuno novu ISOCELL 2.0 generaciju senzora, koja obećava bolju osetljivost na svetlo zahvaljujući novoj tehnologiji rešetke filtera boja, koje su sada reflektivnije, čime se smanjuje gubitak svetla koja pada na senzor.
 
sams22photo_1s.jpg
 
sams22photo_2s.jpg
 
GN5 koristi tehnologiju spajanja susedna četiri piksela, pa su rezultujuće fotografije rezolucije 12,5 MP, koje Samsung iz nekog, sebi znanog razloga iseca na 12 MP (3000x4000 piksela).
 
Fokusiranje se obavlja preko Dual pixel PDAF sistema, a tu je i optička stabilizacija za neutralizaciju neželjenih pokreta.
 
Glavna kamera ima priliko širokougaonu perspektivu sa žižnom daljinom od 24 mm, a Samsung se hvali novim Super Clear Glass f/1.8 sočivima koja bi trebala da smanje odsjaj izvora svetala pri slabim svetlosnim uslovima za neverovatnih 98%.
 
Telefoto kamera na S22 koristi Sony IMX754 senzor rezolucije 10 MP, i sa 70 mm obećava 3x optički zum. Sočivo je f/2.4, pikseli od 1 µm i PDAF sistem fokusiranja, dok je optička stabilizacija ovde više nego potrebna i dobro radi svoj posao.
 
Na kraju, širokougaona kamera je nasleđena od S21 Ultra. U pitanju je senzor rezolucije 12 MP sa krupnim, 1,4 µm pikselima, 13 mm žižnom daljinom i f/2.2 sočivom koje zahvata ugao od 120 stepeni.
 
Selfi kamera je prosto prenesena sa S20 i S21 generacije: jako dobar 10 MP senzor, sa širokim uglom za grupne selfije, obogaćen PDAF autofokusnim sistemom, retkom zverkom kod selfi kamera, koja zaista pravi ozbiljnu razliku u kvalitetu.
 
sams22photo_3s.jpg
 
sams22photo_4s.jpg
 
Ovde nema mnogo priče kada je kvalitet u pitanju. Iako ne pleni rezolucijom, krupni pikseli od 1,22 µm upijaju dosta svetla i omogućavaju veoma detaljne i oštre fotografije. Dodajte tome i odličan autofokus, te jako dobar dinamički raspon, i jasno vam je da sa selfijima, dokle god uspete da pronađete svoju lepšu stranu, ne možete mnogo da promašite. Uostalom, pogledajte recenziju S20 ili S21 modela i sve će vam biti jasno.
 
Uostalom, da nije dobra, ne bi je Samsung koristio već treću generaciju, bez izmena.
 
Samsung je zadržao premijum video mogućnosti, pa možete birati od 8K u 24 fps, preko 4K u 30 ili 60 fps, do 1080p u 30-240 fps i 720p u 960 fps, za ultra spore video snimke i specijalne efekte. Napomenućemo i da snimci imaju žiroskopsku elektronsku stabilizaciju, te da se ultra-široka i glavna kamera koriste za Samsung Super Steady video snimke, kada vam je stabilizacija najbitnija, uz ograničenje na 1080p u 30 ili 60 fps.
 
Kada je kvalitet slika sa glavne kamere u pitanju, novi senzor pravi čuda. Ovo su fotografije koje očekujete od telefona najviše klase. Oštre, detaljne, sa dinamičkim rasponom kakav smo viđali samo kod najboljih Huawei telefona. Čak su i boje relativno mirne, sa možda maaaalo prenaglašenim bojama neba i nešto življim nijansama nego što ih se vaše oči sećaju.
 
Ono što jesmo primetili je da je u pitanju novi senzor, te da Samsung još uvek nije „razradio“ algoritam redukcije šuma, koji je vidljiv u senkama i tamnijim delovima kadra. Nema onog karakterističnog uklanjanja zrnastih delova na koje nas je Samsung navikao kod svojih premijum modela, što očekujemo da se promeni u nekom od narednih softverskih ažuriranja.
 
sams22photo_5s.jpg
 
sams22photo_6s.jpg
 
Ono što je veoma interesantno je da redukcija šuma radi odlično u uslovima slabog svetla, gde biste očekivali da ostane ispod očekivanog nivoa. Slike su jako dobre, jer automatski koriste hibridni noćni režim, koji odlično radi svoj posao, a verujemo da je veštačka inteligencija prešla dovoljno dalek put da ume bolje od nas da proceni uslove kadra.
 
Detalja na slikama ima onoliko koliko se očekuje od flagship modela, šum je zadržan na prihvatljivom nivou, a dinamika je izuzetna. Aktiviranje noćnog režima dodatno otvara senke, izvlači dodatne detalje, ali i znatno izoštrava sliku, koja ponekad deluje previše veštačka i više kao HDR. Ako nas pitate, polu-automatsku noćni režim je sasvim dovoljan, dok regularni noćni režim koristite samo kada je kadar veoma taman. Za sve ostalo, automatika je odlična.
 
Širokougaona kamera, nasleđena sa S21, za razliku od S22 Ultra nema autofokusni sistem, ali i dalje pravi jako dobre fotografije sa 0,6x širim kadrom u odnosu na glavnu kameru.
 
Kao prvo, pohvalićemo boje, koje se trude da ne beže mnogo od druge dve kamere, a to je pohvalno, jer konzistentnost ponekad cenimo više od preciznosti po svaku cenu. Napomenućemo i da je glavna kamera već prilično široka, pa nam se u svakodnevnoj upotrebi retko dešavalo da imamo potrebe da se prebacujemo na ultra-široki kadar.
 
S obzirom na nedostatak autofokusnog sistema, fotografije su detaljne i oštre u granicama mogućeg, sa finim dinamičkim rasponom. Ono što nam se nije svidelo je ispravljanje distorzije kadra, koje bi moralo biti bolje i na ovoj, ali i na glavnoj kameri.
 
sams22photo_7s.jpg
 
sams22photo_8s.jpg
 
U uslovima slabog svetla, ova kamera se ne snalazi baš najbolje. Slike su dosta tamnije, iako kamera poseduje veoma krupne piksele. Kada je objekat dovoljno dobro osvetljen, možete računati na korektne fotografija, ali u suprotnom, potrebno je aktivirati noćni režim.
 
Slike sa i bez noćnog režima na ovoj kameri su drastično različite. Tih dodatnih nekoliko sekundi, koliko morate stajati mirno obezbeđuju mnogo više svetla u kadru, uspešno otvaraju senke i smiruju izvore svetlosti, obezbeđujući dobre fotografije, sa mnogo manje šuma nego u regularnom režimu.
Zum od 3x se postiže zahvaljujući 70 milimetarskom sočivu i optički stabilizovanom Sony senzoru rezolucije 10 MP. I ovde je prisutna konzistentnost boja, uz nešto uži dinamički raspon, što se i očekuje od sistema ovog tipa. Slike su i dalje oštre i detaljne, sa odličnom redukcijom šuma, koja deluje bolje nego na glavnoj kameri.
 
Iako novi Sony senzor ima rezoluciju od 10 MP, Samsung insistira i na veštačkoj konzistentnosti rezolucija, pa i ove slike imaju 4000x3000 piksela, odnosno 12 MP, korišćenjem ne mnogo popularne upscale tehnologije.
 
Sve u svemu telefoto kamera ima pravi 3x zum, a ne hibridnu verziju koja koristi magiju dve kamere da pravi Frankenštajn fotke. Ovogodišnji S22 je odličan na ovom polju, bez mnogo zamerki po pitanju kvaliteta.
 
Noćne fotografije su korektne, detaljne, sa iznenađujuće dobrom dinamikom i nešto ispranijim bojama, u odnosu na glavnu kameru. Redukcija šuma nije kao na glavnoj kameri, ali nivo detalja je na zavidnom nivou, što je i očekivano od ovog tipa kamere.
 
Noćni režim pomaže sa najtamnijim delovima kadra i sprečava da vam izvor svetla upropasti sliku. Slike deluju oštrije, ali imajte na umu da za tamne kadrove noćni režim zahteva i više od pet sekundi mirovanja dok ne uslika sve što želi.
 
sams22photo_9s.jpg
 
sams22photo_10s.jpg
 
Video snimci u 8K se snimaju glavnom kamerom, a sve tri kamere mogu da snimaju u 4K u 60 fps, što je retkost, čak i u ovoj klasi. Ipak, 4K snimci u 30 i 60 fps su daleko najbolji na glavnoj kameri. Detalja ima koliko vam je god potrebno. Boje su odlično reprodukovane, šum kontrolisan, dinamika takođe na visokom nivou – bez mnogo pravih zamerki. Slično je i kada koristite druge kamere.
 
Sa druge strane 8K snimci, osim visoke rezolucije i duplo više prostora koji zauzimaju ne donose mnogo pravih prednost i neko vidljvo unapređenje koje bi sve to opravdalo, pa ukoliko baš ne morate, držite se 4K snimaka, jer je S22 u njima najbolji.

Finalni utisci

Sumiranje utisaka na S22 bilo jedno od izazovnijih u poslednjih nekoliko godina. Sa jedne strane imamo suptilna unapređenja na polju dizajna, koja u paketu sa vrlo odmerenim dimenzijama omogućavaju korišćenje jednom rukom i nošenje u džepu pantalona – udobnim. Dodajte na to vrhunske performanse, visok kvalitet izrade, bogat softverski paket i jako dobre kamere i jasno vam je da S22 opravdava svoju ulogu flagship proizvoda.
 
 
Međutim, najveća kočnica ovog telefona je njegova baterija. Ruku na srce, veliki telefoni sa mamutskim baterijama nas jesu razmazili kada je u pitanju autonomija, ali baterija koja jedva izgura jedan dan nije nimalo pohvalna karakteristika. Dodajte tome i punjenje na 25 W, kao i da telefon ne dolazi sa punjačem i biće vam sve teže da izbrojite 116.000 dinara za ovaj telefon. Da li vredi tog novca, to najbolje ume da proceni zainteresovani kupac.
 
Ukoliko vam je vreme da menjate telefon, a ne želite tablet-telefon, S22 nudi premijum performanse u kompaktnom pakovanju sa milion razloga da ga kupite i samo jednim protiv. Sa druge strane, mi spadamo u grupu zahtevnih korisnika, pa će možda nekom od vas baterija bez problema izdržati ceo dan.
 
Uostalom, znate ono staro pravilo za Samsung telefone: kupujete ih zbog izgleda i kamera, a zavolite ih zbog fantastičnog softvera. Neki će možda pokušati da vas ubede u suprotno, nama mogu samo lagani osmeh da izmame.

Test: Samsung Galaxy S22 Ultra (Video)

Test: Redmi Note 11 Pro 4G & 5G (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109