Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy S20 Ultra (Video)

23.03.2020 21:48 | 6 Mobile
Test: Samsung Galaxy S20 Ultra (Video)

Najveći nedostatak Samsung Galaxy S20 Ultra telefona je što to nije vaš telefon.

Konačno je tu i Benchmark recenzija Samsung Galaxy S20 Ultra telefona. Navikli ste od nas da uvek budemo aktuelni sa recenzijama novih modela i to nam uglavnom polazi za rukom, ali sa Samsung modelima, usled spleta objektivnih okolnosti, nekako sve ređe hvatamo taj željeni tajming. Obzirom na relativno kasno pristizanje na test, ovog puta nije bilo presije da se test završi što pre, pa smo se natenane bavili ovim telefonom, kako bismo stekli što bolje utiske u realnom radu i preneli vam kako radi najjači telefon Android sveta.

s20ultra29_resize.jpg


I tu nema dileme. Moto ovog telefona kao da je „Sve na MAX“...kao da je Samsung želeo da kaže - hoćete sve najbolje i najjače? Evo, ispunili smo vam želju. Hoćete veliki ekran – evo! Hoćete najbolji ekran – evo! Velika baterija – nije problem! Kamere sa najimpresivnijim specifikacijama – šta nam teško! Najbolji procesor – evo, ali za Ameriku, ostatak sveta – skoro pa najbolji! RAMa koliko hoćeš, da sve klizi – joj, pa mi pravimo i memorijske module, evo vam i to na Max, na Ultra. Jesmo nešto zaboravili? Nismo...eeee, pa mora sve to da košta.
Kada se sve ovako iskombinuje da se napravi telefon na Max, onda dolazimo u situaciju da neko u Samsungu popiše šta je ubačeno unutra, pa kad excel izbaci cenu svih komponenti, troškova proizvodnje, marketing kampanja, marži prodavaca i uvoznika, lokalnih poreza i taksi, dođe se do basnoslovne cifre od 1400 evra. Pa, jeste li želeli najbolje? Jeste! Onda nema kukanja…Ko hoće da se drži onih dosadašnjih vrednosti, što bi bilo uobličeno u telu S20 Plus modela, i dalje će plaćati cenu kao i do sada, ali ako želite sve na Ultra, onda je cena i takva. Da se razumemo, ne opravdavamo cenu, naravno da je ona izuzetno visoka i to je nešto sa čime će se proizvođači boriti. S20 Plus je model koji ćemo porediti sa drugim telefonima po specifikacijama, a S20 Ultra je telefon koji je pravljen za one koji žele da plate da imaju više od toga, sve Ultra. Pa kada vam dođe neki takav telefon kod koga je sve na maksimumu ili na Ultra, ne možete da ne primetite razliku, zar ne? Da budemo iskreni, sve je ređi slučaj da nas neki telefon oduševi, jer kroz naše ruke tokom godine prođe 60 do 70 telefona i vrlo retko pomislimo „E, voleo bih da je ovo moj telefon“. Samsung Galaxy S20 Ultra je upravo takav, a evo i zbog čega…

Ekran

s20ultra11_resize.jpg


Galaxy S20 Ultra dolazi sa impozantnim 6.9 inčnim ekranom – neke će fascinirati, a neki drugi će se okrenuti i reći „neću toliku telefončinu, ne zanima me“. Ipak, iz perspektive nekoga ko dosta vremena tokom dana provede gledajući u ekran telefona, ovo je apsolutno neverovatan ekran, daleko bolji od svega što smo imali prilike da vidimo do sada. Bilo da gledate filmove, igrate igre ili samo gledate u menije, jednostavno Infinity O Dynamic AMOLED 2X Quad HD+ rezolucije sa HDR10+ sertifikacijom i svojih 511 piksela po inču je nešto najbolje što u svetu mobilnih telefona možete pružiti svom čulu vida. Samsung ga na svom sajtu promoviše kao „No movie tickets needed“ – naravno, reklamni slogani su jedno a stvarnost drugo...ali ukoliko ga poredimo sa ekranima drugih mobilnih telefona, zaista jeste tako. Čini se da svetliji ekran nismo videli do sada na jednom telefonu, a o kvalitetu prikaza ne treba trošiti reči, jer je on daleko ispred drugih.

s20ultra13_resize.jpg


Samsung je prvi proizvođač koji je na jedan pravi flagship model (telefon koji nije striktno namenjen gejmingu) doneo osvežavanje ekrana od 120 Hz. Prvo je prošle godine kompaniji OnePlus omogućio ekrane od 90 Hz na One Plus 7 Pro telefonu, čisto da vidi kako će to publika ispratiti, a kada je video da se svima ta fluidnost tokom baratanja telefonom BAŠ dopala, logično je bilo da taj recept primeni i na svojoj prvoj sledećoj flagship seriji, samo sa još boljim mogućnostima. Moramo da napomenemo da osvežavanje ekrana od 120 Hz radi samo pri Full HD Plus rezoluciji 2400x1080 piksela. Ukoliko želite da koristite potpuni potencijal displeja birajte 3200x1440 rezoluciju, ali u tom slučaju ćete morati da se zadovoljite standardnim osvežavanjem od 60 Hz. Prva varijanta je po našem mišljenju i bez dileme bolji izbor, čak i ako će vas koštati kog procenta baterije više na dnevnom nivou.

s20ultra16_resize.jpg


Naravno, Infinity O ekran znači i prisustvo punch hole kamere pri vrhu, centralno postavljene. Korisnici poslednjeg Note-a su već navikli na to rešenje kao univerzalno i daleko bolje od ikakvog notcha ili prošlogodišnje dual selfi kamere na desnoj strani ekrana. Periscope kamera kao kod OnePlus 7 telefona je i dalje najelegantnije rešenje, ali je verovatno da njime nisu baš svi oduševljeni.

s20ultra14_resize.jpg


Još jednom čemo primetiti, kao i pre godinu dana, da kompanija koja je prva krenula sa Edge ekranima to zakrivljenje smanjuje svakim novim modelom, dok drugi tek ulaze u taj svet, nekoliko godina kasnije. Samsung realno pronalazi pravu meru savijenih ivica ekrana prema bokovima i čini se da je to zakrivljenje najmanje baš na S20 seriji. Setimo se kako je to izgledalo pre nekoliko godina, još od S6 Edge modela pa na ovamo, dosta zakrivljen, pa čak i za mnoge odbojno zakrivljen ekran, dok se nije došlo do prave mere gde više nema ko šta da zameri. Kada su ekrani u pitanju, Samsung ima ogromnu prednost nad bilo kojim drugim proizvođačem na svetu i uvek je po tom pitanju za korak, neretko i dva ispred ostalih – kojima pri tome može da proda šta hoće, uglavnom ono što njima samima ne treba ili su prevazišli.

s20ultra7_resize.jpg


Ne pamtimo da smo ikada u bilo kojoj recenziji ovoliko pričali o ekranu, ali ni da nam je vraćanje kartice u sopstveni telefon toliko teško palo. Nakon nedelju dana upotrebe S20 Ultra telefona, ekran telefona koji je zamenio (i na koji inače nemamo primedbe) je delovao kao da ste sa flagshipa prešli na neki mnogo jeftiniji telefon. Prava dominacija u vizuelnom prikazu gde uz sve ostale brzinske mogućnosti ovog telefona, sve radi neverovatno glatko.

Hardver, baterija

s20ultra31_resize.jpg 

A kad smo kod brzinskih mogućnosti, opet se vraćamo na Exynos – ove godine u 990 izdanju. Nismo naravno imali prilike da testiramo niti jedan telefon sa Snapdragon 865 čipsetom koji svi godinama priželjkuju u Samsung telefonima u Evropi – ali u kombinaciji sa neverovatnih (neki će reći prekomernih) 12 GB ultra brze LPDDR5 memorije i pomenutim neverovatnim prikazom na ekranu, ovaj telefon zaista radi kao da može da savlada šta god hoće. U svetu mobilnih telefona Benchmark rezultati nisu krucijalna stvar – da li ćete dobiti koji poen gore ili dole, nije toliko bitno koliko lični utisak brzine koji je u slučaju S20 Ultra telefona do sada neviđen. Kao da vam telefon kaže - ej, daj mi još neki zadatak, sve ovo je mnogo lako. Kao kad se mali matematičari hvale da nema zadatka koji ne mogu da reše pa traže zbirke zadataka sa republičkog takmičenja. Tako da...ko će da plače za Snapdragonom može to slobodno da radi, ali mislimo da u tom smislu ovog puta nema prevelike potrebe.

s20ultra22_resize.jpg


Što se prostora za podatke tiče, obzirom na mogućnost upotrebe memorijskih kartica koja je sve ređa pojava kod flagship modela, ništa više od 128 GB, sa koliko i dolazi model na našem testu, vam i nije potrebno. Postoje opcije i sa više skladišne memorije, ako ste baš rešili da prođete skuplje, ali su memorijske kartice jeftinija opcija.
Jedina dilema ostaje potrošnja Exynosa u odnosu na Snapdragon, ali to ne možemo da znamo, osim kada bi imali ovaj telefon u oba izdanja. Baterija od 5000mAh je zaista velikog kapaciteta, podržano je i brzo punjenje od 45W, ali ogromna zamerka proizvođaču je što takav punjač nije deo pakovanja ovog telefona, već onaj od 25W. Smatramo da nije u redu da kada već date 1400 evra za telefon, uz njega ne dobijete i najbrži punjač. Za one koji vole bežično punjenje telefona istaći ćemo da je ovog puta omogućeno wireless punjenje od 15W, a ukoliko želite deo energije svog telefona da podelite sa praznim telefonom prijatelja, tu je i reverzibilno punjenje od 9W.

s20ultra24_resize.jpg


E sad...koliko traje baterija na ovom telefonu? Poučeni negativnim iskustvima od prošle godine kada je u pitanju S10+ telefon, a koji se u praksi pokazao lošije nego tokom testiranja i nije mogao da izgura ceo dan rada, ovog puta smo želeli da vidimo u čemu se krije razlika. Na resetovanom telefonu, bez ijedne instalirane aplikacije, pokrenuli smo standardnih 10 sati gledanja videa na YouTube-u i sa slajderom osvetljenja na pola, kao i uvek. Moramo doduše da naglasimo da kod ovog telefona slajder osvetljenja na pola pruža apsolutno svetliji prikaz nego mnogi telefoni na maksimumu. Nakon deset sati videa ostalo je odličnih 43 procenta baterije, ali hajde da vidimo kako to izgleda kada je telefon nakrcan aplikacijama. Sa instaliranih oko 70ak posto aplikacija koje inače koristimo, dva mail naloga u dve različite mail aplikacije, Facebook, Instagram, Viber, Whats App i sl. po okončanju 10 časovnog testa sačekalo nas je svega 22 procenta baterije! Dakle, 20 posto razlike, a da telefon nismo ni dotakli za to vreme. I to je to iskustvo koje smo imali i sa S10+ telefonom - neki servisi nezajažljivo rade u pozadini i kvare opšti utisak. Realno, S20 Ultra uspeva da izgura radni dan čak i pri intenzivnijoj upotrebi, ali nije to ono iskustvo gde vam na kraju dana ostane bezbrižna rezerva.

Dizajn

s20ultra34_resize.jpg


Što se dizajna telefona tiče, Samsung kao da je onu poznatu izreku „Spolja gladac, a iznutra jadac“ izvrnuo – sva sreća da je tako, bolje nego da je kao izreka u originalu. Spreda telefon izgleda fenomenalno i radi fenomenalno, što je i najvažnije uostalom, ali dizajn pozadine je naišao na još oštrije kritike publike nego što smo pretpostavili kada smo telefon prvi put videli u Minhenu na pretpremijeri. Nakon ajfonovih ringli, S20 serija je od publike dobila epitet Samsungove ravne kuhinjske ploče – naravno, govorimo o ogromnom kamera sistemu koji je, sa razlogom ili ne, predimenzioniran.

s20ultra2_resize.jpg


Voleli bismo da je pozadina telefona malo ekskluzivnija, jer ovako deluje kao da je dizajnerski tim kompanije upao u neku kreativnu krizu koja traje, evo već dve godine. Bez nekog detalja koji će razbiti monotoniju pozadine, nekog natpisa, nečega, poleđine Samsung telefona su jednostavno postale dosadne. Da može drugačije i bolje, pokazao je recimo OnePlus ali i Motorola sa modelom Zoom. Samsung kao da je ušao u ovaj moderni, jednostavni flat dizajn koji Google propagira na WEBu uspešno, ali i dizajnerski očajno kada je Pixel telefon po sredi. U svakom slučaju, kao eventualni vlasnik S20 Ultra telefona, apsolutno prva stvar koju treba uraditi jeste nabavka neke dobre maske za telefon, što radi zaštite, što radi popravljanja vizuelnog utiska. I ovo je verovatno prvi flagship telefon kod kog bismo potražili neku cool masku, a ne običnu providnu.

s20ultra3_resize.jpg


Što se tiče ležanja u ruci, S20 Ultra jeste ogroman telefon, ali i težak - za nekoga ko nije navikao, verovatno neprihvatljivo veliki. Za nekoga kome su se davnih godina svi smejali kada je izašao na ulicu sa Note 1 telefonom, sve je na svom mestu. Sjajan balans težine kako to Samsung možda i najbolje od svih radi, izrada besprekorna, staklo svuda i to Corning Gorilla Glass 6, samo najbolje!

s20ultra23_resize.jpg


Sa desne strane telefona power taster i klackalica za zvuk, utegnuto sve, čvrsto...gore fioka za sim i memorijsku karticu uz napomenu da S20 Ultra kao i svi drugi S20 serije podržava i eSIM. Osim rupice mikrofona sa donje strane zatičemo glavni zvučnik, drugi je naravno gore, kao i USB 3.2 Type C priključak. Sa leve strane telefona nema ničega, pa ni dosadnog Bixby dugmeta koje samo smeta. Ko voli Bixby, a takvog još nismo sreli, može ga pozvati dugim pritiskom Power tastera.

s20ultra32_resize.jpg


Čitač otiska prsta je naravno ispod ekrana i moramo priznati da smo očekivali vidljiviji i osetniji napredak po pitanju unapređenja u odnosu na S10, što se nažalost nije dogodilo.
Stereo zvučnici glasni, ali rekli bismo ne previše impresivni po pitanju kvaliteta zvuka: daleko bolje od proseka, ali čini se da smo čuli i bolje. Doduše, HTC stvarno odavno nije izbacio neki telefon, a poslenji njihov model je i dalje referenca po ovom pitanju. Očekivano, 3.5 mm konektor za slušalice je stvar prošlosti i na ovom telefonu ga nećete pronaći. Konekcije...sve na maks, pa još i 5G pride. Mada se sada o njemu u doba korone apsolutno više ne govori. Još ćemo da čekamo i to poprilično dok se ne povežemo na 5G mrežu da vidimo kako radi S20 Ultra u tom pogledu.

Kamere

Iako već viđen, izbor senzora za koje se Samsung odlučio na svom najboljem telefonu iz ponude nas je malo zatekao. Stvar je prosta – kada Samsung predstavlja svoj najjači model ne očekujete ništa osim najboljeg. U ovom slučaju, najbolje znači 108 MP glavna kamera, 48 MP zum kamera, 12 MP ultra-široka kamera i 0,3 MP TOF kamera. Ako neko kaže da vam ovde nešto fali, onda traži dlaku u jajetu ili ne ume da prepozna marketinške trikove (poput makro kamere u nekim aktuelnim modelima). Glavna kamera od 108 MP poseduje unapređenu verziju Samsung ISOCELL Bright HMX Quad Bayer senzora nazvanu HM1. Da podsetimo HMX verziju smo već videli kod Xiaomi Mi Note 10 telefona koji smo predstavili krajem novembra prošle godine. Pošto se radi o tehnologiji spajanja piksela, HM1 spaja devet grupisanih istobojnih piksela u jedan, produkujući fotografije od 12 MP, pa otud i Samsungov naziv za njega – Nonacell („nona“ je „devet“ na latinskom). Naravno to znači da ćete izgubiti određenu količinu detalja u odnosu na 1:1 fotografiju, ali ćete dobiti manje šuma i bolji dinamički raspon, posebno u izazovnim svetlosnim uslovima.

s20ultra1_resize.jpg


Fizičke karakteristike glavnog senzora su 26 mm žižna daljina (79° ugao vidljivosti), otvor blende od f/1.8, optička stabilizacija i fazni autofokus. Iako se oko ovoga može povesti ozbiljna polemika, i glavna kamera tehnički raspolaže sa širokougaonim sočivom, jer se sve između 35 i 24 mm smatra širokougaonim sočivom, a ispod 24 mm ultra-širokougaonim. Ali ostavićemo tu priču u fioku, dok nam na test ne stigne telefon sa primarnom kamerom sa žižnom daljinom od 24 mm. Ni samo nismo sigurni da li su zum kamera ili primarna kamera glavne zvezde ovog telefona, ali ako je sudeći po onom „space zoom 100x“ natpisu, rekli bismo da je to potonja. U pitanju je takozvana „periskop“ kamera, već viđena kod Huawei P30 Pro serije, koja svoj 4x optički zum ostvaruje fizičkim pokretanjem prizme ispred senzora koji stoji pod uglom od 90 stepeni u odnosu na telefon. Ukratko, ništa novo, ni sa zum ili „telefoto“ sočivom, kako neki vole da ga (ne)prevode. Iako pod znacima navoda piše da ima 10x optički zum, u pitanju je 4x optički zum koji Samsung naziva lossless hybrid optic zoom, koji u prevodu kaže da do uvećanja od 10 puta nećete primetiti gubitak kvaliteta obično uzrokovan digitalnim zumom.

s20ultra28_resize.jpg


Zum senzor je takođe Quad Bayer tipa rezolucije 48 MP, sa žižnom daljinom koja ide do 103 mm (24° ugao vidljivosti). Tu je f/3.5, što je sasvim korektno za ovaj tip sočiva, fazni autofokus (PDAF) i optička stabilizacija, koja je neizostavna ukoliko planirate kvalitetne, ne mutne fotografije.
Sočivo koje nema mogućnosti spajanja piksela je 12 MP, 13 mm f/2.2 ultra-širokougaono, jedino sa Super Steady video mogućnostima. I ovde dolazimo do najvećeg razočarenja kada je Samsung Galaxy S20 Ultra u pitanju. Ako nešto očekujete od telefona od 1400 evra koji se zove „Ultra“, to je da je sve na njemu (u nedostatku boljeg prevoda) – Ultra. A nije. Ako je tri i po puta jeftiniji Xiaomi Mi Note 10 mogao da ima autofokus na svom ultra-širokom sočivu, zbog čega ga najbolji Samsung nema? Naravno, uvek je tu na raspolaganju Apple tip objašnjenja – to vam ne treba, to je potpuna glupost… pa je onda ubace u narednu generaciju.
Iz iskustva smatramo da je autofokus veoma bitan, i na ultra-širokougaonim sočivima, jer daje dodatnu fleksibilnost i upotrebljivost ovoj kameri, koja se može koristiti u mnogo više situacija, i sa mnogo boljim rezultatima.
Četvrta kamera je TOF tipa, ne služi za slikanje, već za merenje dubine kadra i uglavnom za pravljenje dobrog bokeh efekta kada slikate portrete.

s20ultraprimeri1_resize.jpg


Kada je u pitanju kvalitet slika glavnog senzora, one su dobre, možda za nijansu ispod spektakla koji smo potajno očekivali. Kada imate senzor rezolucije 108 MP i otvor blende od f/1.8, male su šanse da možete toliko da uprskate i da pokvarite kvalitet slike. Kada ima dovoljno svetla, i senzori od 8 MP prave dobre fotografije, a oni od 108 MP pokazuju svoj pun potencijal. Zahvaljujući spajanju piksela, boje deluju gotovo identično onome što vidite, dinamika kadra je fantastična, detalja ima na pretek, a redukcija šuma je na visokom nivou (i to ne u lošem smislu). Kada slike prebacite na 108 MP dobićete osetno više detalja, uz malu kompenzaciju po pitanju dinamike i vernog prikaza boja. Iako stalno preporučujemo slikanje u manjoj rezoluciji, ovoga puta smo stekli utisak da je izbor rezolucije zavisan od scene i onoga što hoćete da postignete. Ukoliko vam znači dosta detalja, posebno na subjektima i objektima koji nisu daleko, a ne nalaze se u senci i Sunce vam ne bije direktno u objektiv, slobodno iskoristite sve ono što vam 108 MP omogućava. A procesorske snage da se sve to izgura ima dovoljno.

s20ultraprimeri58_resize.jpg


U situacijama sa manje svetla, bar na papiru, glavni senzor na S20 Ultra bi trebao da impresionira – i tu Samsung nije razočarao ni malo. Šuma na fotografijama ima minimalno, a kadar obiluje detaljima i realnim prikazom boja. Dinamički raspon je zadržan na vrlo visokom nivou, a za slučaj da vam zafali svetla tu je softverski Noćni režim koji je iznenađujuće upotrebljiv, posebno u najtamnijim delovima slike. Jedina loša strana Noćnog režima je što slikanje traje prilično, oko 8-9 sekundi, što znači da morate biti mirne ruke, ako hoćete kvalitetne slike.
Svemirski zum koji Samsung reklamira na poleđini telefona vam neće omogućiti da slikate mesec i zvezde, jer telefon raspolaže sa 4x optičkim zumom, dok je sve preko toga digitalno uvećanje vrlo upitnog kvaliteta, ali o tome za sekund. Slike na maksimalnom hardverskom uvećanju od 4x su odlične: oštre, detaljne, sa vernim bojama i širokim dinamičkim rasponom.

s20ultra41_resize.jpg


U poređenju sa Huawei P30 Pro, koji poseduje za dlaku veći zum (5x naspram 4x), slike koje pravi S20 Ultra su za nijansu bolje u svakom pogledu: detalja ima više, slika je značajno oštrija, boje su realnije, kao i dinamika kadra, posebno u tamnijim delovima slike.
Kada su slike meseca u pitanju (reklamirani space zoom 100x), očekivano, sve više od 10x uvećanja je vrlo upitne upotrebljivosti. Kada se izađe iz okvira optičkog uvećanja, slike postaju mutnjikave, zrnaste, prosto onakve kakve ih očekujete od digitalnog zuma. Jedina prednost može biti činjenica da zumiranjem i slikanjem imate bolji balans parametara kadra nego kada to radite digitalnim zumiranjem dela slike. U svakom slučaju, 100x svemirski zum je marketinška šarena laža, što se nas tiče, mogli su i da stave 1000x, rezultat je isti za sve preko 10x (30x), bar sa ovim senzorom.

s20ultraprimeri60_resize.jpg


U slabim svetlosnim uslovima, na maksimalnom optičkom zumu slike su jako dobre i po pitanju boja, dinamike i detalja, a sve zahvaljujući prirodi senzora, koji je pravljen upravo za ovakve situacije.

s20ultraprimeri2_resize.jpg


Ultra-široko sočivo, ono koje smo kudili zbog nedostatka autofokusa daje vrlo pristojne slike. U skladu sa svojom prirodom, dinamika je na visokom nivou, boje su blago zasićene, šuma ima tek u tragovima, a određeni deo detalja se gubi u tamnim delovima kadra. Korekcija sočiva je na visokom nivou, a prisutna je i dodatna softverska opcija rešavanja dodatne distorzije. Naravno, sve ovo govorimo u poređenju sa najboljim širokougaonim sočivima sa kojima smo se do danas susreli (onim na Note 10+ i Mate 30 Pro).

s20ultraprimeri49_resize.jpg


Ono što je posebno zahvalno kod ovog sočiva je što žižna daljina od 13 mm omogućava ugao gledanja od vrlo velikih 123°, kao kod Note 10+ i S10+. Poređenja radi, P30 Pro ima 107°, Mate 30 Pro -120 ° dok Mi Note 10 ima 117°.
Noćne fotografije reflektuju performanse dnevnih. Slike su dobre, ali zbog očiglednih ograničenja, ne kao one na glavnom senzoru. Boje se i dalje drže vrlo pristojno, dinamika je u skladu sa prirodom sočiva, a oštrina i nivo detalja su iznenađujuće visoki, što nas je vrlo prijatno iznenadilo.

s20ultraprimeri47_resize.jpg


Selfi kamera predstavlja jedno od najvećih unapređenja kod S20 Ultra. U pitanju je treći Quad Bayer senzor na ovom telefonu rezolucije 40 MP sa pristojno širokim uglom od čak 79° i žižnom daljinom od 26 mm, kao kod primarnog senzora. Otvor blende od f/2.2 obećava dosta svetla, a tu je i fazni autofokus, koji dodatno diže upotrebljivost ove kamere. Slike su veoma kvalitetne, oštre, sa dobrom dinamikom i što je najbitnije sa preciznim prikazom boja, posebno nijanse kože lica. Ovde govorimo o 10 MP slikama, dok izborom pune rezolucije senzora dobijate više detalja, posebno kada na raspolaganju imate dosta svetla. PDAF omogućava igranje sa fokusom, a tu je i Live focus režim koji softverski izdvaja subjekta od pozadine i koji svoj posao radi na vrlo visokom nivou.

s20ultra45_resize.jpg


Kada je snimanje video materijala u pitanju, Samsung se sa S20 Ultra prilično potrudio. Sve četiri kamere mogu da snimaju 4K u 30 fps, a primarni senzor ima i 4K @60 fps i 8K @24 fps mogućnosti. Interesantno je i da je stabilizacija snimka na glavnoj kameri moguća u svim režimima.

s20ultra46_resize.jpg


Što se 8K snimka tiče, u trenutku testa u redakciji nismo imali neki 8K televizor kako bismo mogli da sve sagledamo na pravi način. Ono što možemo da vidimo u 8K snimku na 4K monitoru je zaista impresivni nivo detalja, ali to je već priča za budućnost. Istorija će zapamtiti prvo 8K snimanje mobilnim telefonom, a vama ako nije mnogo 600 megabajta za minut ovakvog materijala, samo napred. Jednog dana će vam deca biti zahvalna što ste ih snimali u 8K formatu. Šala, naravno...

s20ultra48_resize.jpg


4K snimci glavnog senzora su na nivou na koji smo navikli od njihovih najboljih telefona. Moćni HM1 senzor omogućava verni prikaz boja, odličnu dinamiku kadra i bogatstvo detalja. U 30 frejmova video ima bitrate od oko 38 Mb/s koji dupliranjem frejmova raste na oko 70 Mb/s. Sa porastom frejmova evidentan je jači post processing i malo agresivniji algoritam koji izoštrava sliku da bi broj frejmova u sekundi bio uočljiviji. Ostali parametri su na istom nivou kao i sa 30 fps, pa ostavljamo vama da odaberete režim snimanja prema onome što snimate ili efektima koje želite da postignete. Kada zumirate neki objekat iz 4K video snimka aktivira se prelazak na telefoto kameru, koji je vidljiv za milisekundu kako po tranziciji, tako i po kvalitetu slike ovog senzora, ali je daleko bolji od onoga na P30 Pro, koji je neprijatno uočljiv. Stabilizacija fenomenalno radi svoj posao, a nivo detalja i oštrina su odlični čak i kada malo aktivirate digitalni zum, ali ne previše. Ako preterate sa digitalnim zumom, postoji veoma strmi pad kvaliteta karakterističan za ovaj tip zumiranja.

s20ultra47_resize.jpg


Ono što nam se svidelo je odsustvo lutanja fokusa karakteristično za ovaj tip sočiva. Razlika između 30 i 60 fps kod 4k snimka je i ovde uglavnom u oštrini, boje su blago isprane u odnosu na glavni senzor, a kadar poseduje širok dinamički raspon lepo obuhvatajući najsvetlije i najtamnije elemente.
Ultra-široko sočivo jedino poseduje Super Steady video opciju, koja je ograničena na 1080p. Ovi snimci su dobri, ali nismo uspeli da vidimo preteranu razliku u odnosu na stabilizaciju koja radi i u 4K. Snimci su dobri za jednu kameru fiksnog fokusa, dovoljno detaljni i sa korektnim bojama i dinamikom, vrlo upotrebljivi za snimanje kada vam je potrebna dodatna širina kadra.

s20ultra49_resize.jpg


Slično je i kada svetlosni uslovi nisu tako povoljni za pravljenje dobrih snimaka. S20 Ultra se dobro bori sa šumom, uspevši da sačuva detalje na sva tri senzora. Čak i kada se drugi telefoni bore da održe fokus, ogromni senzori i veliki otvor blende omogućavaju S20 Ultra da pored dosta detalja prikaže prilično verne boje. Naravno, najslabiji rezultati su sa ultra-širokougaonim senzorom, ali to je očekivano s obzirom na prirodu i specifikacije istog. Iako je ovo poslednje možda zvučalo loše, imajte na umu da ove snimke i dalje poredimo sa najboljim kamerama na svetu i da većina korisnika ove pobrojane „mane“ ne bi ni primetila.

s20ultra52_resize.jpg


Moramo pomenuti i Single Take opciju snimanja koja je sjajna mogućnost za sve one koji u principu ne umeju da uhvate kadar, ili slikaju tek da ovekoveče momenat. Single take opcija vam omogućava da se krećete dok snimate, prititisnete taster za snimanje i telefon u narednih 7-8 sekundi pravi i video, više slika, ovakvih, onakvih, ultrawide, običnih, sa bokeh efektom i bez, crno belu… Kao rezultat, dobijate desetak što slika, što videa, pa birate ono što se baš vama najviše dopada. Imali su neki proizvođači to i ranije ali se nama veoma dopalo kako je to implementirano ovog puta na S20 seriji.

s20ultra5_resize.jpg


Tokom testiranja smo se trudili da napravimo veliki broj fotografija i video zapisa: išli smo na Avalu da zumiramo televizijski toranj, slikali na ulici, u parku, u redakciji isprobali fotografisanje u totalnom mraku, pa smo čak probali da vam pokažemo kako zumira S20 Ultra, ali i da uporedimo rezultate sa ozbiljnom kamerom kao što je Panasonic GH5 sa Canon 70-20 objektivom.

s20ultra40_resize.jpg


Naravno da treba biti realan i ne očekivati čuda jer jedno je oprema za profesionalan rad a drugo maleni senzor na telefonu – ali nismo mi to radili da bi utvrdili da je (polu) profi kombinacija bolja, već da bi ustanovili koliko su zapravo napredovale kamere na mobilnim telefonima. Zaista je nestvarno šta nam sada tehnologija omogućava, a da pri tome dobar kvalitet uvek možemo da imamo u džepu. Naravno, ne profesionalni od koga možete zarađivati novac, ali zaista vrhunski za lične potrebe.

s20ultra43_resize.jpg


Primetićete da smo primere u dobroj meri poredili sa P30 Pro telefonom. Pre nego se upitate zašto smo ga suprotstavili telefonu starom godinu dana, daćemo vam odgovor. Naravno da se u međuvremenu pojavilo nekoliko još boljih kamera na telefonima, ali nas je jako zanimalo da vidimo koliko je to tehnologija napredovala u ovih godinu dana. Odgovor je - sasvim lepo i moramo reći da su nas S20 Ultra kamere itekako zadovoljile. No, da ne prejudiciramo, sačekajmo još neki ovogodišnji telefon na testu pre nego izvučemo definitivne zaključke ko je na tronu.

Softver

s20ultra59_resize.jpg


Reč dve o softveru - naravno u pitanju je Android 10 sa One UI 2 interfejsom. Jeste u pitanju stvar ukusa, ali taj prepoznatljivi vizuelni identitet koji je Samsung godinama stvarao od očaja do sjaja, ne može da se poredi sa niti jednim drugim u Android svetu, osim možda sa HTC-om dok je još bio živ.

s20ultra60_resize.jpg


Ono što je primetno jeste neka nova ljubav Samsunga sa Microsoftom - ceo jedan folder sa Microsoft aplikacijama, uključujući Office paket, Linkedin, One Drive aplikacije i naročito Outlook kao podrazumevani mail klijent. Ni na ovom telefonu nema prepoznatljive Samsung mail aplikacije koju svakako preferiramo, ali se ona uvek može skinuti sa Play Store-a.

s20ultra62_resize.jpg


Dopao nam se veliki broj prečica za brze akcije iz padajućeg menija, a sada je tu i nova opcija koja će se mladima verovatno dopasti kada odu negde napolje zajedno. Pošto se vlasnik bluetooth zvučnika pita šta će se slušati (a nemaju svi zvučnici mogućnost povezivanja više telefona) kao što su oni koji su imali loptu uvek morali da igraju fudbal, čak i kada nisu pojma imali, onda možete da ga zamolite da se povežete na njegov telefon putem ove opcije i da ga malo zamenite sa puštanjem normalne muzike. Naravno, morate biti ljubazni prema njemu, ne smete da ga naljutite jer ako se naduri, odoše i on i zvučnik. No JBL, no party… Korisna opcija u svakom slučaju.

s20ultra65_resize.jpg


I naravno, tu je i Samsung Dex opcija da se povežete preko računara i desktop svog mobilnog telefona prenesete na veliki ekran. Nekada vam je za to bio potreban poseban interfejs i Samsung dock, a sada je dovoljno da se povežete putem USB kabla. Izvanredna opcija za one koji ne žele da sa sobom nose laptop, a imaju gde da se zakače i svoj posao ponesu sa sobom kako bi nešto odradili kada je neophodno. I to su neke stvari koje mali proizvođači nemaju, to je taj dodatni kvalitet velikih proizvođača koji godinama grade neke stvari, nevidljive na prvu. Neki to cene i poštuju, znajući da nije sve u ceni i hardverskim specifikacijama.

Zaključak

I tako, dođosmo mi do povlačenja crte o S20 Ultra telefonu. Nema tu mnogo pametovanja, u pitanju je sjajan telefon, najbolji u Android svetu, najnapucaniji, sve naj, naj. Cela S20 serija je, iako poleđina nije vizuelno po našem ukusu, ostavila daleko bolji utisak nego S10 pre godinu dana – možda i zato što je tada kružila priča da će jubilarni Galaxy S biti poseban, a nije bio. Ako 167 hiljada dinara spada u red onoga što sebi možete da priuštite i želite najbolji Android telefon u ovom momentu, dileme nema ama baš nikakve. Pogotovo što je ovo jedini ovogodišnji flagship dostupan na tržištu iz poznatih razloga. Samo je Samsung ove godine obasjalo sunce i izbacio je telefone pre početka ovog korona ludila – pa sada, nemamo objektivno sa čime ni da ga poredimo.

s20ultra58_resize.jpg


Njegova cena je iznad limita koji bi većina ljudi odvojila za mobilni telefon, ali smo svesni da ima dovoljno onih koji će ga kupiti. Dovoljan broj ljudi nas je kontaktirao sa pitanjem kada će recenzija, jer ne žele da ga kupe dok Benchmark ne da svoj sud, što nama svakako imponuje i što predstavlja pravu nagradu za naš rad. Ako neko zaključi da smo bili oštriji prema najjačem Ajfonu 11 po pitanju cene...da, jesmo, jer naša zamerka i jeste bila da taj telefon ne vredi toliko, jer je lišen bezbroj nekih modernih karakteristika koje od takvih telefona očekujemo. A S20 Ultra ih itekako ima, a pritom košta 30 hiljada dinara manje od tog Maxa.

Samsung Galaxy S20 Ultra je napravljen da bi zadovoljio potrebe najzahtevnijih korisnika: dominira u svakom tehničkom segmentu u odnosu na bilo koji drugi telefon. On i jeste predviđen za one kojima nikada nije dovoljno, koji bi uvek nešto dodatno, više, bolje – i za takve je Samsung priredio ovaj telefon. Ne možemo da tvrdimo da će baš Ultra biti najprodavaniji telefon S20 serije, ali smatramo da hoće. U našoj biti je da uvek želimo ono najbolje, pa često isključimo i racio iz cele te konstrukcije. Za takve korisnike, Samsung Galaxy S20 Ultra je trenutno najbolja opcija.

 

Prednosti:

- Vrhunski ekran
- Izvanredna kamera
- Ukupno najmoćniji Android telefon u ovom trenutku

 

Mane:

- Veoma visoka cena
- Dizajn poleđine i kamera sistema

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy A71 (Video)

Test: Realme 5 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109