Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy S10 Lite (Video)

11.04.2020 16:39 | 0 Mobile
Test: Samsung Galaxy S10 Lite (Video)

Prvo smo se zapitali: "pa šta je ovde "lite"? - ovaj telefon je bolji od S10 modela! Samsung Galaxy S10 Lite je prvi telefon ovog proizvođača kod nas sa Snapdragon 855 čipsetom, ima odličnu bateriju, dobre kamere i pripada višoj klasi uređaja.

Marko Nešović

Pomalo iznenađujuće, Samsung je 2020. godinu otpočeo predstavljanjem dva možda i neočekivana telefona (oni koji svakodnevno prate Benchmark to su znali još početkom decembra 2019.) – u pitanju su Galaxy S10 Lite i Note 10 Lite. S10 u 2020. godini zvuči zaista iznenađujuće i to maltene u momentu kada je već predstavljena S20 serija. Pa, o čemu se ovde radi?

Ostalo od prošle godine?

Na prvu loptu, kao da je Samsung odlučio da višak Snapdragon 855 čipova, najboljeg čipseta iz 2019. godine, implementira u svoj novi, S10 Lite model. Pomalo paradoksalno, ali ovo je prvi model Samsung telefona sa Snapdragon 855 čipsetom u Evropi – znate svi za višegodišnju odluku kompanije Samsung da samo par tržišta na svetu dobija ovakav procesor u telefonu dok svi ostali, uključujući i Evropu moraju da se oslone na Exynos čip. Koji opet, mnogi ne vole...ne zato što je loš, već zato što je objektivno slabiji od Snapdragon pandana, i pri tome je veći potrošač.

s10lite6_resize.jpg

(Ne)Lite

I onda je Samsung odlučio da nas zaista zbuni predstavljajući S10 Lite verziju. Kada kažemo zbuni, mislimo zbog toga jer ovaj telefon nije „lajt“ ni po jednoj svojoj karakteristici. S10 Lite predstavlja S10 sa dosta poboljšanja i ponekom razlikom u korist starijeg brata. Lite verzija S10 modela je dobila osetno veću bateriju – 4500 mAh naspram 3400 mAh, 45 W punjenje naspram 15 W kao i masivni 6,7-inčni ekran naspram 6,1 inča (S10) i 6,4 inča (S10+). Tako imamo paradoksalnu situaciju da je Lite model veći od modela Plus :)

s10lite22_resize.jpg


Razlike se ogledaju upravo u novom/starom ekranu, koji je SAMOLED Plus naspram Dynamic SAMOLED kod punokrvne S10 linije telefona, plastičnoj poleđini, ali i glavnom senzoru od 48 MP koji svoju premijeru doživljava na Snapdragon 855 čipsetu, dosad rezervisanom samo za premijum modele. Jesmo li napomenuli da cena S10 Lite iznosi 91.109 dinara? Poređenja radi, S10 je 82.990 dinara a S10+ 100.000 dinara, i vama kusur od 10 dinara - za žvake.
Ali, čini se fer da se sada pozabavimo telefonom, a cenu i utiske ostavimo za kraj.

U čudnom društvu

s10lite2_resize.jpg


Dizajn novog člana S10 porodice telefona više deluje kao da je zalutao sa trake na kojoj se prave S20 modeli. Masivno pravougaono kućište zadnje strane deli dizajn sa S20 porodicom, dok prednja strana podseća na Note 10/A51/A71 telefone sa Infinity O ekranom. Da podsetimo, u pitanju je centralno pozicionirana selfi kamera prvi put viđena kod Note 10 serije, a kasnije usvojena i kod nove generacije Galaxy A, odnosno S20 modela.
I ova prethodna rečenica umnogome objašnjava filozofiju dizajna – ogroman ekran sa malim okvirima i selfi kamerom kao jedinim elementom prednje strane. Ivice poseduju mikro zakošenje, a tik iznad kamere je diskretni otvor zvučnika slušalice.

s10lite16_resize.jpg


Kao što smo pomenuli, ekran ne spada u najvišu klasu Samsung ponude – Dynamic Super AMOLED već u Super AMOLED Plus klasu. Iako Samsung ne daje zvanično objašnjenje u čemu je razlika pretpostavlja se da je u pitanju HDR10+ sertifikacija (naspram HDR10 kod S10 i Note 10), pa verovatno otud i „Plus“ u nazivu ekrana. Veliki, 6,7-inčni ekran ima popularni 20:9 odnos stranica i 2400x1080 piksela rezoluciju. Kao i sa svim SAMOLED ekranima, prikaz boja je na najvišem nivou, kao i dinamički kontrast koji posebno dobro dođe na suncu kada velika svetlina omogućava izuzetno dobru vidljivost.
Ono što nas je začudilo je podrazumevano podešavanje koje nije „Vivid“ sa napucanim bojama, već „Natural“, baš onako kakav je prikaz – prirodan, sa vrlo vernim bojama, kakvim očekujemo na Super AMOLED ekranima.

Metal, staklo, plastika i glastika

s10lite12_resize.jpg


Okvir telefona je metalan i savršeno se uklapa sa ekranom i plastičnom poleđinom, čineći jednu veoma dobro uklopljenu celinu. Kada kažemo plastična leđa, mislimo na Glasstic materijal, iliti staklo-plastiku karakteristična za Samsung ne-premijum telefone nove generacije. Power taster i klackalica za regulaciju jačine zvuka su smešteni sa desne strane, na uobičajenim mestima i prilično dobro leže u svojim slotovima, bez neželjenih kretanja.

s10lite18_resize.jpg


Levo je slot za dve nano SIM kartice, odnosno nano SIM + micro SD karticu, dok je gornji deo pošteđen svega osim otvora za drugi mikrofon. Dole su USB C port, rešetkica mono zvučnika i otvor mikrofona tik pored zvučnika. Pozicija rupice mikrofona nas je malo začudila, jer je odmah do otvora zvučnika, što ne deluje kao dobro rešenje za situacije kada koristite spikerfon, posebno jer mesta na drugoj polovini ima na pretek.

s10lite19_resize.jpg


Kao što ste primetili, trend eliminacije 3,5 mm audio konektora se nastavlja, što znači da telefon ne poseduje FM tjuner čip, a slušalice koje dolaze u paketu su USB-C. Ovo znači i da sve one 3,5 mm slušalice koje ste godinama kupovali jednostavno nisu upotrebljive osim ako ne kupite Samsung adapter USB-C na 3,5 mm koji, gle čuda, ne dolazi u paketu. Naglašavamo „Samsung adapter“, jer bilo koji drugi adapteri neće odgovarati. Ovo smo u praksi proverili sa jednim Huawei i dva naknadno kupljena adaptera koji najnormalnije rade sa svim drugim proizvođačima osim Samsunga. Ne treba posebno da naglašavamo kvalitet USB-C AKG slušalica koje dolaze uz telefon, a koje se i na najskupljim Samsung modelima mogu okarakterisati u najboljem slučaju kao osrednje.

Super Steady OIS

s10lite23_resize.jpg


S obzirom na to da je senzor otiska prsta smešten ispod ekrana, zadnja strana, osim Samsung logotipa na dnu i kućišta kamera nema drugih elemenata. Kamere su smeštene tri u nizu, jedna ispod druge, dok se pored prve nalazi LED blic, a pored središnje, okružene srebrnom šarom – natpis „Super Steady OIS“. Kako smo na test dobili crni model, ili kako to Samsung kaže – Prism Black, primetan je problem koji se javlja kod blago izbačenih kućišta kamera, a to je zadržavanje prašine i prljavštine uz ivicu. Ovo se dešava jer kada čistite zadnju stranu od otisaka, a radićete to često, telefon protrljate o majicu ili duks kao ravnu površinu, ne zahvatajući prostor od nekoliko milimetara uz ivicu…
S obzirom na dimenzije kućišta kamere, kao i kod S20 serije, njegova širina omogućava da telefon stoji čvrsto na ravnoj površini, ali će to biti element kojim će telefon prvo prijanjati, kada ga spustite, pa ne bi bilo loše da nabavite neku maskicu koja može nivelisati zadnju stranu.

s10lite24_resize.jpg


Kada je u pitanju ergonomija, svi telefoni čija dijagonala prelazi 5,8 inča predstavljaju nepremostivu prepreku kada je korišćenje jednom rukom u pitanju. Kada govorimo o 6,7-inčnom ekranu, pa još i o izduženom (20:9) formatu, slobodno zaboravite na to da ćete jednom rukom dohvatati traku sa obaveštenjima. Sa druge strane, s obzirom na dimenzije i masivnu bateriju S10 Lite deluje veoma tanko, sa lepo izbalansiranom težinom elemenata unutar telefona.

Najveća unapređenja

s10lite26_resize.jpg


Pošto smo pomenuli bateriju, napomenućemo da ćete moći da računate na opuštena dva dana autonomije i na oko 15h neprestane reprodukcije video materijala, što je vrlo dobar rezultat. Naš desetočasovni YouTube test je završio tako što je ostalo 37 procenata baterije. Jedno od najlepših iznenađenja kod ovog telefona je brzo punjenje od 45 W preko USB Power Delivery 3.0 tehnologije što znači da ćete od 0 do 100% baterije stići za oko sat vremena, a za pola sata ćete napuniti bateriju na 60%. Loša stvar je što Samsung u paketu isporučuje punjač od 25 W, pa ćete za brže punjenje morati da dokupite brži punjač koji postoji na Samsung sajtu, ali se još uvek ne prodaje kod nas. Cena u inostranstvu iznosi oko 50 evra, pa ne sumnjamo da će i kod nas, ukoliko se uopšte bude pojavio – biti slična.

Bez Exynos varijante

s10lite4_resize.jpg


Sa hardverske strane S10 Lite ima nešto što nijedan Lite model na svetu nije imao – najjači čipset koji je krasio S10 i Note 10 generaciju telefona za američko i kinesko tržište – 7 nm Snapdragon 855. Jedini telefon Samsung ponude sa jačim hardverom je novo-predstavljena S20 serija koja ima Snapdragon 865 sa višim taktovima modernijih jezgara i Adreno 650 grafikom.

s10lite28_resize.jpg


U svakom slučaju premijum hardver znači osam jezgara u 1+3+4 varijanti: jedno Kryo 485 jezgro na 2,84 GHz, tri Kryo 485 jezgra na 2,42 GHz i četiri nešto sporija Kryo 485 jezgra na 1,78 GHz. Kada je memorija u pitanju S10 Lite dolazi u verzijama sa 6 ili 8 GB sistemske i 128 GB skladišta. Ovakav hardver ne treba previše predstavljati. Napravljen je da žvaće sve što vam padne na pamet i danas i u godinama koje dolaze. Proizvodni proces od 7 nm garantuje i manju potrošnju u odnosu na konkurenciju, a Snapdragon 855 se po performansama pokazao bolje od Samsung Exynos 9820 čipseta, što je dobra vest za potencijalne buduće vlasnike S10 Lite telefona.

Kamere

Sistem kamera je doživeo najveće promene u odnosu na S10 seriju telefona. Glavno 12 MP sočivo sa f/1.5 je zamenio 48 MP Quad Bayer senzor sa f/2.0 o kome smo govorili nebrojeno puta. Za fokus se brine PDAF iliti fazna detekcija, dok sočivo poseduje fizičku stabilizaciju koju Samsung naziva Super Steady OIS. Iza Super Steady OIS naziva se krije nova Samsung tehnologija koja kombinuje hardversku i softversku stabilizaciju kako bi se eliminisali neželjeni pokreti koji mogu da dovedu do zamućenja slike i videa.

s10lite8_resize.jpg


Društvo glavnoj kameri prave 12 MP širokougaono sočivo (123 stepena) sa blendom od f/2.2 i fiksnim fokusom, kao i 5 MP makro sočivo f/2.4. Primećujete nema senzora dubine i telefoto sočiva, ali ipak je oko Lite verzija S10, zar ne?
Prednja kamera, po ugledu na zadnju ima Quad Bayer senzor rezolucije 32 MP, što znači da najbolje rezultate dobijate u 8 MP, dok f/2.2 omogućava upijanje pristojne količine svetla čak i kada su uslovi daleki od idealnih.

Dobro poznati drugar

O glavnoj kameri nema smisla ponavljati se po ko zna koji put. Senzor omogućava veoma dobre fotografije, tek malo slabije od onih na S10.

s10liteslike2_resize.jpg

s10liteslike4_resize.jpg

s10liteslike18_resize.jpg


Slike su vrlo oštre, bogate detaljima i imaju odličan dinamički raspon. Jednom rečju – vrlo kvalitetne. Ultraširoko sočivo nas je prijatno iznenadilo slikama koje se ne razlikuju previše od onih sa glavnog senzora. Naravno, fiksni fokus, nešto veći otvor blende i priroda sočiva daju neka ograničenja. Bez obzira na to, slike su i dalje oštre i detaljne, sa iznenađujuće dobrom dinamikom kadra i vernim prikazom boja koji vuče malo ka toplijem spektru. Korekcija uglova je na visokom nivou, kako to očekujemo od Samsunga.

s10liteslike36_resize.jpg

s10liteslike46_resize.jpg

s10liteslike23_resize.jpg


U uslovima slabog osvetljenja Quad Bayer senzor pokazuje ono za šta je napravljen. Uz pomoć HDR tehnologije dobićete vrlo kvalitetne i upotrebljive slike, posebno kada budete bili mirne ruke, jer ponekad senzoru zatreba malo vremena da pravilo fokusira elemente kadra. Zahvaljujući prirodi senzora i HDR-u dinamika je dobra, boje su u rasponu koji se očekuje a detalji su na visokom nivou.

s10liteslike1_resize.jpg

s10liteslike5_resize.jpg


Širokougaono sočivo, očekivano, daje nešto mekše slike, sa ne toliko detalja, posebno zbog manjeg otvora blende koji onemogućava upijanje velike količine svetla, kao što je to slučaj sa glavnim senzorom. Šuma ima, posebno u uglovima kadra i najtamnijim delovima, dok su boje vrlo korektne. Dinamika kadra je slabija od glavnog senzora, posebno kada u kadru imate jak izvor svetla ili elemente koji su u senci.

s10liteslike13_resize.jpg

s10liteslike12_resize.jpg


Makro sočivo daje korektne slike, ali ne mnogo više od toga. Zahteva svetao kadar i malo gimnastike oko fokusiranja jer poseduje fiksni fikus na 3-5 cm. Ipak, kada uspete da odredite adekvatnu razdaljinu između onoga što želite da slikate i telefona bićete prijatno iznenađeni detaljima slike.

s10liteslike32_resize.jpg

s10liteslike31_resize.jpg

s10liteslike30_resize.jpg


Selfi kamera daje dobre rezultate u najbitnijim sferama. Boja kože je verna, a fiksni fokus daje pristojan bokeh efekat. Slike su oštre, sa jasnim svetlim i tamnim delovima i korektnim prikazom boja. Čak i kada kadar ne raspolaže sa mnogo svetla, uz mirnu ruku ćete dobiti pristojne fotografije.

Iznenađujuće dobar video

Zahvaljujući moćnom čipsetu S10 Lite bez problema izlazi na kraj sa 4K videom na glavnom i širokougaonom senzoru, sa mogućnostima prebacivanja sa jednog na drugi u realnom vremenu. Kao što smo više pita videli, 48 MP Quad Bayer senzor ima odlične rezultate u snimanju videa. Kvalitet je visok, a Super steady OIS omogućava nešto fluidniji kadar kada se krećete. Iznenađujuće, širokougaono sočivo daje takođe veoma dobre dnevne video snimke, bez mnogo padova u kvalitetu u odnosu na glavni senzor. Stabilizacija naravno nije dostupna u 60 fps u 4K, pa je na vama da izaberete režim koji više odgovara uslovima snimanja. Tu je i snimanje slo-mo videa, u 960 frejmova u 720p, što vam omogućava da pravite vrlo interesantne snimke u specifičnim uslovima.


Noćni snimci pokazuju prave razlike između glavnog i širokougaonog senzora. Zbog razlike u prirodi senzora i slabijeg otvora blende snimci širokougaonog sočiva su tamniji, sa manje detalja i znatno manje oštrine. Softverska redukcija šuma se svim snagama bori da ga zadrži na niskom nivou, ali je šum i dalje prisutan u tamnijim delovima kadra, posebno u kontrastnim situacijama. U oba slučaja ćete dobiti vrlo korektne noćne snimke, a svidelo nam se i što nema lutanja fokusa na glavnom senzoru, čak i kada nešto brže šetate kadrom.

Android 10 + One UI 2.0

Sa softverske strane S10 Lite dolazi sa svežim Android 10 OS-om i One UI 2.0.
Prepoznatljiv korisnički interfejs sa S serije Samsung nije se promeni ni kod S10 Lite. Ovo znači i sve one novine koje nam je One UI doneo pre nekoliko godina, sa još malo zanimljivih dodataka.

 

s10lite11_resize.jpg


Samsung je zadržao ideju o čistom interfejsu, ne previše opterećenom dodatnim aplikacijama i elementima. Prijatno nas je iznenadilo prisustvo Edge Apps funkcije, koja je dosad bila rezervisana za S seriju i modele sa zakrivljenim ekranom. Do sad. Edge Apps omogućava da dodatne najkorisnije aplikacije koje pozivate prevlačenjem prsta s desne/leve ivice ka unutra. Pored aplikacija, možete odabrati „meni“ sa alatima: kompas, brojač, LED lampica, libela, lenjir… Tu je i mogućnost pozivanja clipboard-a, kao i niz drugih interesantnih prečica koje će svaki korisnik prilagoditi svojim željama.

 

s10litess7_resize.jpg


Galaxy Store nudi veliki izbor tema, besplatnih i onih koje se plaćaju, pa je prilagođavanje, za one kojima je to interesantno moguće u beskonačnim varijantama.

 

s10litess13_resize.jpg


Prečica u pull down meniju ima više nego što vam treba, i raspoređene su na više ekrana, a moguće je prilagoditi ih najčešće korišćenim, tako da ovaj meni dobija funkciju dodatnih podešavanja većine stvari, od Secure foldera, do skeniranja QR kodova i mobilne pristupne tačke.
Ako se do sad niste navikli, Samsung ima svoju logiku grupisanja podešavanja, koja je potpuno drugačija od bilo kog drugog UI-ja, pa je, dok se ne naviknete na to gde se koja opcija nalazi, najbolje da koristite integrisanu pretragu koja odlično radi. Ona se nalazi na samom vrhu i daje tačne i približne rezultate, što je zgodno ako niste sigurni koju opciju tražite.

 

s10litess15_resize.jpg


Znamo da je zaštita podataka ponekad mnogo bitnija od samog uređaja, pa, pored zaštićenog foldera  Samsung nudi mogućnost lociranja i kontrole telefona sa udaljene lokacije ukoliko se desi da ga izgubite ili ga neko ukrade. Takođe je moguće zaključati ekran i zaštititi/obrisati sve podatke kako ne bi pale u ruke nekoga ko ih može zloupotrebiti.
Nedostatak fizičkih tastera na prednjoj strani uslovio je da se softverski tasteri koji služe za navigaciju mogu zameniti gestovima ili sakriti po želji, čime se dobija još dodatnog prostora na ionako prostranom ekranu.

s10litess27_resize.jpg


Naravno, tu je i Dark režim, koji je došao sa Android 10 OS-om kao standardna opcija, koju uveliko cenimo. Ne treba zaboraviti ni Digital Wellbeing, kada telefon brine o tome koliko vremena provodite pred ekranom, kada idete na spavanja i kada ste preterali.

s10litess40_resize.jpg


Bixby je prisutan, iako ne onako pompezno kao dosad. Izgubio je fizički taster za pozivanje, ali ga možete aktivirati dugim držanjem Power tastera, što je opcija koja se može promeniti. Sve funkcije koje je imao dosad su prisutne, sa ponekom dodatnom. Ističemo predefinisane rutine u zavisnosti od doba dana, mesta ili neke akcije.

s10litess37_resize.jpg


Samsung nudi nekoliko režima rada, od onih koji maksimalno štede energiju, preko optimizovanih, do režima koji skida sve barijere i omogućava telefonu da radi u punoj snazi, ali i da maksimalno troši bateriju u procesu. Slično radi i Game launcher koji omogućava da u igrama dobijete što bolje performanse optimizacijom parametara sistema. O utiscima u radu ne treba previše trošiti reči. Primetili smo da bi senzor otiska prsta mogao biti postavljen nešto više zarad malo bolje ergonomije, kao i da njihova preciznost i dalje kaska za fizičkim senzorima. Sve konekcije koje su vam potrebne su tu, i prevelikih ograničenja na ovoj Lite verziji S10, osim IP sertifikacije – nema.

Pitanje od 91.109 dinara

Najveća misterija ovog telefona je zbog čega ga je Samsung nazvao Lite. U pitanju je punokrvni predstavnik S10 serije sa nešto drugačijim kamerama i ponekom razlikom u odnosu na velikog brata. Unapređenje na polju baterije i punjenja je znatno što telefonu omogućava veliku fleksibilnost, kako po pitanju autonomije, tako i po pitanju vremena potrebnog za punjenje. Dodajte tu i prilično veliki ekran sa HDR10+ podrškom i S10 Lite se hvata u koštac sa S10 modelom čija konkurencija nikako ne bi smeo da bude, barem ako gledamo po nazivu uređaja.


Ako dozvolimo da ime ovog telefona ostane misterija reći ćemo da ispred sebe imamo jedan odličan model flagship Samsung porodice koji je prijatno osveženje u svetu premijum telefona čija baterija ne omogućava više od jednog dana korišćenja. Premijum karakteristike u kućištu srednje, A klase ovog proizvođača

 

_____________

 

Prednosti:  

 • Najjači „Lite“ telefon ikad

 • Velika baterija, brzo punjenje 45 W

 • Moćni čipset 

 • Tri kamere, dobre performanse

 • Dobar 4K video na oba senzora

 • Android 10 i UI 2.0  

 • Silikonska futrola

 • 128 GB interne memorije + microSD / 8 GB RAM-a 

 

Nedostaci:  

 • Visoka cena

 • Nejasna cenovna/klasna pripadnost

 • U paketu dolazi 25 W punjač

 • Paket ne sadrži USB-C na 3,5 mm adapter

 • Tek osrednje slušalice

 • Nema IP sertifikaciju

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy S20+ (Video)

Test: Huawei Mate Xs (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109