Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy Note8 (Video)

26.09.2017 12:02 | 3754 Mobile

Ivan Stojanović

Kategorija fableta je oduvek bila veoma  važna za kompletnu industriju. Kada je Samsung svojevremeno izbacio prvi Note, kojim je faktički ustanovio ovu klasu telefona, a zatim je usavršio sa Note 2 modelom, utabao je staze trendu koji je imao veliki uticaj na kompletno tržište.Fableti su stizali u velikim kućištima, što je u praksi značilo da su donosili velike ekrane naspram “klasičnih” telefona, u njih je uvek bilo moguće upakovati kvalitetniji hardver, bolju kameru i slično.Stoga nije čudno što su mnogi entuzijasti i svi koji su želeli nešto više od svojih telefona zdušno prigrlili fablete. Fabletomanija je uzela toliko maha, da je naterala proizvođače da i svoje “standardne” telefone povećavaju postepeno, ali primetno, iz generacije u generaciju. Tako je danas sasvim normalno da regularna verzija flegšip telefona ima dijagonalu od 5.2 inča, što je nekada bilo nezamislivo, i na samoj je ivici fablet kategorije.

 samsung_note8_3_s.jpg


Najzad, puno se toga poklopilo za Samsung u ovoj iteraciji. Ekrani su se “izdužili” i imaju odnos od (praktično) 2:1, što automatski znači bolji hvat i lepše ležanje u ruci. Istovremeno su se i “razvukli” od ivice do ivice, rezultujući fenomenalnim prikazom u svakom pogledu. Imaju u svojim rukama know-how, ugrađuju vrhunski hardver, spremni su i na malo eksperimentisanja, a tu su i stavke po kojima im niko nikada u suštini i nije prišao, kao što je vrlo upotrebljiva S Pen olovka. Rezultat? Note8. Evo šta to znači u praksi.Note8, sa svih strana

Odmah po vađenju uređaja, zapaža se njegova velika visina. Širina je mala, sasvim u rangu 5-inčnih “standardnih” telefona, te je hvat lagan, i telefon se vrlo udobno drži u ruci, čak i ukoliko šaka nije velika. No, visina je poprilična. Može stvoriti pokoju nelagodu u korišćenju – što se može regulisati korišćenjem druge ruke u kontroli – ali i isto tako stvoriti probleme prilikom nošenja u džepovima. Uvereni smo da su svi koji razmatraju fablet svesni tog problema, koji je prosto priroda samog uređaja i njegovih dimenzija, ali čisto želimo da skrenemo pažnju.


 


Ukoliko ste videli Samsung Galaxy S8 i S8+, ovde neće biti nikakvih iznenađenja. Glavna razlika koju vidimo jeste u tome što su okviri oko ekrana svedeniji, i čak možemo reći da nam se dizajn Note8 telefona više sviđa. Razlike u veličini su veoma male – 6,3 naspram 6,2 inča, pri čemu postoje određene razlike u obliku zbog pomenutih svedenijih linija – kada bismo samo to posmatrali, Note8 nam deluje čak nešto lepše.


 


Telefon je sa svih strana presvučen Corning Gorilla Glass 5 staklom. To znači da ima dobru zaštitu od udara i mehaničkih oštećenja, ali svejedno preporučujemo ekstra pažnju, i to zbog dve važne stavke. Prva je da telefon zbog svoje glatkoće lako može skliznuti. Druga je da ima izraženu visinu. Zbog odnosa ekrana od 18,5 : 9 (praktično, 2 : 1), Note8 je veoma lako obuhvatiti jednom rukom, i možete ga veoma pouzdano i čvrsto držati. Međutim, kada se stavi u džep, može praviti probleme zbog svoje visine.


 


Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa jeste poleđina, ali ovaj put sa dizajnerske strane. Naime, modul kamere, na kojoj su dve kamere zajedno sa skenerom otiska prstiju i drugim stavkama poput blica i sl. je – crne boje! Dakle, ukoliko kupite telefon zlatne (ili bilo koje druge) boje, ovaj modul će uvek biti crn i, prema našem mišljenju, narušavaće inače stilski divnu celinu telefona. Iako ne volimo telefone crne boje jer su svi nalik jedan drugom, ovaj put preporučujemo crni Note8, makar samo zbog tog detalja. Takođe, skener otiska prstiju je i dalje pored kamere, na malo nezgodnom mestu. Ne samo što ćete teško dolaziti do njega, već se lako dešava da mahinalno stavite prst na objektiv kamere ili blic i zaprljate ga...


 


Što se bokova i gornjeg dela tiče, tu se nalaze uglavnom očekivane stvari. Gornji deo sadrži samo SIM slot. Naravno, ukoliko imate dual SIM mogućnost, moći ćete da ubacite dve SIM kartice – u protivnom, jedan SIM i jedna microSD kartica su standardna stavka. Na desnom boku je taster za paljenje ekrana, dok se levo nalaze tasteri za jačinu zvuka, kao i Bixby taster, preko koga pozivate istoimenog digitalnog asistenta.


 


Donji deo je ipak najinteresantniji. Tu je smešten USB-C port, ali i 3,5-milimetarski konektor za slušalice, budući da Samsung nije – barem za sada – “prodao” audiofile koji koriste upravo ovakav konektor. Tu je još i zvučnik (da, jedan zvučnik...), dok je skroz desno smeštena S Pen olovka, fantastičan dodatak i specifičnost Note serije, o kojoj ćemo nešto više govoriti u nastavku teksta...


 

 

Hardver i softver

Samsung svoje vrhunske telefone oprema vrhunskim hardverom i komponentama. To je posebno važno kod Note linije, budući da je ova linija fableta gotovo tradicionalno dobijala još bolji i snažniji hardver od klasičnih flegšipova. U poslednje vreme se situacija malo “smirila”, te sada fableti uglavnom stižu sa hardverom koji je manje-više identičan kao i standardan flegšip. Međutim, ipak postoje određene razlike. Evo egzaktnih specifikacija Note8 telefona.


Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model Samsung Galaxy Note8
 • Predstavljen avgust 2017.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 7.1.1 (Nougat)
 • Tip ekrana Super AMOLED
  - HDR10
  - 3D Touch
  - Always-on display
 • Rezolucija ekrana 2960 x 1440 piksela
 • Gustina ekrana ~521 ppi
 • Kamera 12 MP
 • Video 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@240fps, HDR
 • Prednja kamera 8 MP, f/1.7, 1440p@30fps, Auto HDR
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 6.3 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Da
 • Ostali senzori i konekcije Senzor oka, senzor otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, kompas, barometar, SpO2

 • Memorijski slot microSD
 • CPU Osmojezgarni (4 x 2.3 GHz i 4 x 1.7 GHz)
 • Memorija telefona 64 GB
 • RAM 6 GB
 • GPU Mali-G71 MP20
 • Chipset Exynos 8895 Octa
 • Dimenzije 162,5 x 74,8 x 8,6 mm
 • Masa 195 g
 • Baterija Li-Ion 3300 mAh
 • Prenos podataka GSM/HSPA/LTE


Kao što možete videti, koristi se “poslednja reč tehnologije” u svakom smislu. Fableti su bili poznati po tome što su nudili više u domenu hardvera u odnosu na konvencionalne telefone u svojim izvornim formama. Posle se to promenilo, što zbog toga što su klasični telefoni rasli u dimenzijama pa se otvorio prostor za implementiranje snažnijeg hardvera, što zbog toga što se fablet “razvodnio”, pa se u ponudi raznih firmi našlo mnoštvo uređaja koji su bili fableti isključivo po dimenzijama, ali ne i po ostalim stvarima. Samim tim se pomalo izgubio onaj osećaj da su fableti, makar u Evropi, “uređaji za gikove i one koji žele više”.


n8_cpuz_s.jpg


Note8 koristi Exynos 8895 koji je izrađen u 10nm proizvodnom procesu i to je čipset koji je predviđen za naše tržište. Već smo ga iskusili u Galaxy S8 i S8+ telefonima. Četiri jezgra rade na 2.3 GHz, a četiri štedljiva na 1.7 GHz. Što se grafike tiče, tu je Mali-G71 MP20 GPU. U svakom slučaju, radi se o vrhunskom čipsetu, i obezbeđivaće puno snage telefonu za bilo koju vrstu namena. Uostalom, evo i rezultata koje Note8 postiže u najpopularnijim aplikacijama za testiranje.


n8_antutu_s.jpg

n8_geekbench_s.jpg


Radna memorija je vrlo “izdašna”, budući da je Samsung odlučio da u Note8 ugradi 6 GB RAM-a. Kada je skladišni prostor u pitanju, startuje se od 64 GB, a ukoliko to nije dovoljno, korisniku će na raspolaganju biti i microSD slot za proširenje, zvanično maksimalnog kapaciteta do 256 GB. Treba reći da je korisniku u startu dostupno skoro 50 GB prostora za skladištenje. Takođe, može biti značajan podatak da sistem i aplikacije zauzimaju oko 3 GB RAM-a, tako da je na raspolaganju više nego dovoljno za svakodnevni rad.


n8_softver1_s.jpg


Samsung isporučuje Note8 sa Android 7.1 operativnim sistemom. Za očekivati je da će se uskoro pojaviti i Oreo (8.0) apdejt. Što se interfejsa tiče, situacija je, prema našem mišljenju – odlična! Imali smo prilike da se družimo i sa top modelima, ali i sa modelima iz srednje i niže klase (A5 i J7, recimo), i zaista smo mišljenja da je korisnički interfejs koji koristi kompanija Samsung veoma dobar, utegnut i ispeglan, te da veoma dobro opslužuje čitavu liniju proizvoda. Naravno, uvek će biti ljubitelja “čistog Androida”, koje ništa neće naterati da promene mišljenje, ali Samsung Experience zaista odlično radi. Sve je utegnuto, dobro osmišljeno, intuitivno i jednostavno – ili barem nama tako deluje. Čak je i Edge UX dodatno obogaćen i još upotrebljiviji nego ranije, ali o tome nešto više na narednim stranicama.Mnoštvo generalnih odlika ovog interfejsa smo pokrili u našem prikazu Galaxy S8 telefona. Uvođenje softverski tastera na dnu ekrana, povlačenje prstom na gore da bi se pristupilo fioci sa aplikacijama,  dialer, kontakti, (relativno) nov sistem sa bezbednim folderom, kao i objedinjavanje podešavanja – pogotovo sistemskih, sve to funkcioniše veoma lepo i dobro je složeno.Takođe bismo želeli da prokomentarišemo jednu stavku koja će mnogim naprednijim korisnicima biti potpuno nevažna, čak i nepoželjna, ali – telefon veoma dobro koristi srpski jezik, odnosno nismo imali praktično nikakvih problema sa pojmovima, oznakama, menijima koji su ispisani na srpskom jeziku. I dalje je tu napredni multitasking sa podelom ekrana na više delova, što itekako ima smisla na ovako velikom ekranu. Sve što je potrebno jeste da pritisnete odgovarajuću prečicu u dnu ekrana, pored Home tastera, i podelićete ekran, odnosno vratiti ekran u standardan prikaz, u zavisnosti od potrebe.Samsung i dalje oprema telefon mnoštvom svojih aplikacija. Neke od njih smatramo korisnim, neke interesantnim, ali neke su i dalje duplikat onoga što se već nudi u samom operativnom sistemu ili predstavljaju ipak slabiju verziju neke popularne aplikacije. Sa druge strane, pozdravljamo prisustvo S Health aplikacija i njihove bogate opcije za praćenje aktivnosti, zdravlja i slično. Šteta što je senzor otiska prsta postavljen vrlo nezgodno na zadnjoj strani telefona, što dosta utiče na upotrebljivost ovih sistema.


n8_shealth_s.jpg


Bixby digitalni asistent je i dalje prisutan, sa svojim zasebnim tasterom na levoj strani telefona. Isto tako, može mu se pristupiti prevlačenjem prsta udesno od glavnog početnog ekrana. Glasovni asistenti su veoma popularni, pogotovo na većim tržištima gde postoji viši stepen digitalizacije svih aktivnosti, pa su stoga i veoma korisni i dosta relevantni. Da li je to baš drugačije u odnosu na Google Now? Nismo sigurni, ali pozdravljamo ambicioznu implementaciju dokle god korisnik ima izbor.


 

 

Utisci, deo 1

Ekran

Note8 koristi fenomenalni Super AMOLED ekran, koji je naš favorit. Znamo da mnogi korisnici imaju averziju prema izuzetno jarkim bojama, ali se to sve može dodatno regulisati i preko softverskih podešavanja i opcija koje su vam na raspolaganju. Kako bilo, na SAMOLED ekranu crna boja je crna i to zato što se piksel ugasi. Istovremeno, to omogućava kompaniji implementaciju veoma interesantne Always-On displej opcije, koja sada više nije ekskluziva samo vodećih Samsung modela, ali koja je veoma korisna i u isto vreme ne troši bateriju prikazujući ekran, časovnik, datum ili druge informacije (po želji korisnika) na ugašenom ekranu.


note8_10_s.jpg


Dijagonala ekrana koji Samsung naziva Infinity Display iznosi 6,3 inča i on je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom. Odnos ekrana, kao što smo već videli na vodećim modelima, iznosi 18.5 : 9, odnosno praktično 2:1. Rezolucija iznosi 2960 x 1440 piksela, što rezultuje gustinom od oko 520 piksela po inču. Body-to-screen ratio je ogroman, jedan od najvećih u industriji – ako ne i najveći – i iznosi 83,2%!


n8_ekran_s.jpg


Osim vrhunske crne boje i kontrasta, te raznih drugih osobina koje su tehnički detalji, želimo da izrazimo da je iskustvo doživljaja ekrana prosto – fenomenalno! Da li je toliko drugačije od, recimo, S8+ modela? Ne bismo mogli da tvrdimo, ali je svakako vrhunska stvar! Bez obzira da li na telefonu brauzujete internetom, gledate filmove ili YouTube, čitate knjigu ili pregledate fotografije, korišćenje je pravo zadovoljstvo. Zbog relativno male širine, hvat je dobar i u tom smislu, naše iskustvo sa Note telefonom možemo opisati najvišim ocenama.


n8_youtube6_s.jpg


Edge Ekran

Specifičnost Samsungove ponude jeste Edge UX, odnosno softverska implementacija “bočnog” dela ekrana. Začetke ovoga smo videli još sa prvim zakrivljenim ekranima, ali je sada sve podignuto na daleko viši nivo i vrlo je upotrebljivo po svim pitanjima. Prevlačenjem centralnog dela ekrana udesno otvarate Edge meni, a lako ćete prepoznati odakle trebate da povučete prstom na krajnjem desnom boku jer će tu nešto “viriti” sa strane.


n8_edge_ekran_s.jpg


Kada jednom otvorite ovaj meni, možete detaljno da ga podešavate i prilagođavate. U suštini, ovo vam može služiti kao prečica ka aplikacijama, kontaktima, poslužiti za brzo pokretanje nečega, tu možete ubaciti neku alatku ili vidžet koji će vas informisati u nečemu. U suštini, to je kao poseban sloj softvera koji možete pozvati. Interesantno je da možete da “uparite” dve aplikacije u Edge meniju, i lansirate ih direktno skupa, što je sjajna opcija! Sve u svemu, vrlo zanimljiv dodatak celokupnom interfejsu.


note8_11_s.jpg


Vodootpornost i otpornost na prašinu

Note8 podržava IP68 standard. To u praksi znači da ga možete potopiti u vodu do dubine od 1.5 metra tokom 30 minuta. Mnogo bitnije u praksi jeste što se garantuje apsolutna otpornost na bilo kakvo prskanje, tekućine, što telefon možete slobodno da koristite po kiši ili što ne morate da brinete ukoliko prospete tekućinu po njemu. Takođe, Note8 je otporan na prašinu i prljavštinu. Sve u svemu, lepa garancija koja vas lišava bojazni da će se telefonu desiti takav vid oštećenja.


 

 

Utisci, deo 2


Baterija

Baterija Note8 telefona je izvanredna i omogućava višednevni rad. Reč je o bateriji od 3300 miliamperčasova. Optimizacije i napredak po svim pitanjima na polju tehnologija omogućavaju dugotrajan rad baterije, i smatramo da čak i najambiciozniji korisnici neće morati da posežu za punjačem dobra dva dana.


n8_baterija_s.jpg


U praksi, ostvarili smo oko 10 sati i 35 minuta obdanice tokom koje smo maltretirali telefon na X načina. Gledanje filmića, YouTube klipova, gomila poziva, poigravanja sa olovkom, igranje igara, snimanja kamerom, sve to i još mnogo koječega je telefon sa lakoćom izdržao vrlo lako. Na kraju smo morali da pokleknemo i pustimo igru da se sama vrti jedno sat i po da bismo uspeli da tokom večeri iscrpimo bateriju do kraja.

Naše mišljenje i iskustvo govore – dva dana svako, tri dana kombinovanog-umerenog korišćenja mnogi. Uz sve to, telefon podržava i žično i bežično brzo punjenje, što znači da ćete vrlo lako i brzo da dopunite telefon u solidnoj meri u slučaju potrebe. Sjajno!


S Pen olovka

Olovka je standardna stavka Note ponude. Kao novinari, imali smo itekako prilike da se upoznamo sa korisnim aspektima olovke i uopšte mogućnosti beleženja još sa starim Note uređajima. Međutim, stvari su zaista podignute na daleko viši nivo u proteklim godinama, i sada S Pen donosi mnoštvo jedinstvenih mogućnosti. No, uvek trebate biti svesni da ona nudi i opcije u sferi zabave, kao i opcije u sferi ozbiljnih primena.Recimo, olovkom možete kreirati sopstvene beleške, ali i napisati pisanu poruku, šarati ili crtati po fotografiji ili ubacivati određene efekte, čak i kreirati GIF-ove. Tu je više aplikacija za crtanje i bojenje, a Samsung Notes je sada podignut na još viši nivo i omogućava razne vidove beleški i notifikacija koje možete praviti sa S Pen olovkom. Beleške možete hvatati i na ugašenom ekranu! Dovoljno je da izvučete S Pen iz njenog ležišta i da počnete da hvatate belešku – toliko je jednostavno. Ne treba nikakvo otključavanje, pokretanje dodatnog softvera, bilo čega. Tako napravljenu belešku ili crtež možete otpremiti u Samsung Notes ili je zakačiti za svoj Always On displej.


n8_spen1_s.jpg


Ipak, verovatno najkorisnija stvar kod nove olovke bi mogao biti – direktan prevod. Sve što je potrebno jeste da označite tekst ili da zadržite olovku iznad neke reči i pojaviće vam se prevod. Takođe, možete da sačuvate, recimo, web stranicu ili njen dao kao sliku, pa praviti beleške u letu, podvlačiti važne delove teksta i slično. Posebno bismo istakli što je sve ovo moguće, zajedno sa pisanjem po ekranu, čak i kada je telefon mokar, što nas je prilično impresioniralo.Kada izvučete olovku iz ležišta, otvoriće vam se meni sa svim opcijama vezanim za nju na desnoj strani ekrana. S Pen sve obavlja izuzetno precizno, zahvaljujući vrhu od samo 0,7 milimetara, sa izuzetno visokim stepenom preciznosti. Tome doprinosi i sposobnost prepoznavanja čak 4096 nivoa pritiska.


note8_15_s.jpg


Sve u svemu, S Pen je unikatno i jedinstveno iskustvo koje svakako doprinosi da se Note telefoni izdvoje od svih ostalih. Nije čak ni pitanje toga da li telefon stiže sa olovkom. I drugi telefoni imaju ovakav dodatak, ali niko ne može da se pohvali tako razgranatom i raznovrsnom softverskom podrškom.Multimedija

Na samom kraju, želeli smo još jednom da se osvrnemo na multimedijalne aspekte telefona. U tom smislu, imamo mnoštvo pozitivnih utisaka, ali oni povremeno mogu biti pokvareni nekim nedostatkom. Ekran je, recimo, pravo uživanje koristiti i predstavlja fenomenalan adut kada govorimo o konzumiranju sadržaja. Videe možete da prilagođavate formatu koji vam deluje najpogodniji, ali svakako je najzanimljivije gledati video širi od 16 : 9 (recimo, filmske trejlere ili baš filmove) na telefonu, pošto izgledaju zbilja fenomenalno zbog svog ultraširokog odnosa slike.


 


Sa druge strane, problem pravi – zvuk. Nažalost, Samsung se odlučio da sve ide preko jednog zvučnika, koji je prilično glasan, ali koji ipak nije u stanju da ponudi užitak kakav nude neki telefoni koji mogu da ponude stereo zvuk. Nažalost, toga ćete postati vrlo svesni kada, recimo, držeći telefon u horizontalnom položaju lako blokirate taj jedan zvučnik sa desne strane. To nam se više puta desilo i zaista moramo da kažemo da nam je žao što se nije našlo mesta za još jedan zvučnik. Uživanje bi zaista bilo podignuto na još viši nivo.


 n8_igra2_s.jpg


Na kvalitet zvuka u generalnom smislu nemamo primedbi. Ukoliko volite muziku, znajte da novi Note8 i dalje ima 3,5-milimetarski priključak za slušalice. Videćemo šta će S9 doneti po tom pitanju, ali uvek pozdravljamo odluku da se ne napušta ovaj važan audio konektor bez ikakve jasne potrebe, posebno pošto zaista nema zamenu.


 


Uživajte u još nekim skrinšotovima video materijala koje smo vam pripremili...


n8_youtube4_s.jpg

 

 

 

Kamera, deo 1

Samsung Note8 je prvi Samsungov telefon koji koristi dual kamera sistem. Samsung uvek ide korak dalje prilikom implementacije novog sistema, pa tako Note8 koristi kombinaciju širokougaonog i telefoto objektiva. Senzor smo videli na S8 telefonima – 12 megapiksela, sa otvorom blende od f/1.7, veličine 1/2.5" sa 1.4  µm veličinom piksela.


n8_kamera1_s.jpg


Dual Pixel kamere su postale prepoznatljive u vremenu za nama kao ultimativno rešenje i najbolje danas dostupne kamere, a razlike među telefonima koji ih koriste po kvalitetu snimanja uglavnom potiču od softverske obrade. Tu je i novi sistem sa dvostrukim sistemom stabuilizacije, kao i 2x optički zum. Zatim su tu još dual LED blic, vrhunski i ultrabrzi autofokus, HDR, snimanje u panorama režimu i tako dalje.  Stoga je sasvim logično da imamo velika očekivanja od kamere u Note8.Kada je reč o softveru, srećemo se sa standardno dobrim softverom prepunim opcija. Tu su brojni filteri, ali i neki specifični modovi koji, ma koliko nama delovali odbojno samim imenom, ipak imaju smisla kada razmislite za šta se sve kamera danas koristi. Recimo, režim slikanja hrane možda deluje šašavo, ali koliko ljudi deli fotografije svojih obroka na društvenim mrežama? Upravo tako...Podjednako važno je prisustvo Pro režima u kojem korisnik može podešavati parametre rada kako mu je volja. Na Note8 softverske opcije su obogaćene mogućnošću korišćenja S Pen olovke, lepljenja nalepnica i dodatnih efekata i slično.


n8_poredbena_1_s.jpg


Stoga, šta možemo da očekujemo od kamere? Vrhunske fotografije, naravno! Kombinovanje telefoto i širokougaonog objektiva zaista omogućava fantastične rezultate. Naš utisak je da je noćno snimanje poboljšano u odnosu na S8 i S8+, koje je bila glavna zamerka. Da li dovoljno poboljšano? To već ne bismo smeli da tvrdimo, ali i sami znate da je snimanje noću, u nedostatku izvora svetlosti, uvek problematično. Da li je napredak onoliki koliki bismo želeli? Verovatno nije, ali je tu.Želimo da kažemo da smo isprobali telefon tokom nekoliko dana u praktično svim uslovima. Bolna tačka mnogih telefona koji nisu posvetili posebnu pažnju softverskom procesiranju je sumrak, odnosno prelaz između dana i noći. Drago nam je da možemo da prijavimo da upravo tu Note8 briljira. Imali smo prilike da se družimo sa nekoliko telefona koji koriste iste ili slične senzore i nije uvek bila dobra situacija. Sada, međutim, Note8 demonstrira kako to treba raditi. Možete pogledati priložene semplove fotografija i uveriti se u to.Želimo da damo i jedno lično zapažanje – zbog velike blizine senzora za otisak prsta i objektiva kamere, koji se nalaze na istom modulu na zadnjoj strani, vrlo se lako dolazi u situaciju da se zaprlja objektiv. Nama se to dogodilo maltene u prvih sat vremena korišćenja telefona. Stoga je odlično što će vas softverska opcija upozoriti na zaprljanost objektiva kada detektuje da “stvari nisu sasvim čiste...”Prednja kamera

Prednja kamera raspolaže senzorom od 8 megapiksela, kao i istovetnim otvorom blende od f/1.7. Iskreni da budemo, veoma je teško tražiti bolje od onoga što Note8 nudi u prednjoj kameri. Zahvaljujući velikom otvoru blende koji upija dosta svetla slike ispadaju odlično. Prednja kamera takođe nudi autofokus, podržava HDR, dual video pozive, te snimanje 1440p video zapisa u 30 fps. Jednostavno, sve što vam je potrebno je tu. Prednjom kamerom smo veoma zadovoljni.


n8_prednja_1_s.jpg


Sada prelazimo na neke posebne stavke koje Note8 donosi. One mogu, ali i ne moraju puno da znače, ali naše je da vam ukažemo na njih.Evo još nekih primera fotografija koje smo snimali...


n8_fotke_11_s.jpg

Kamera, deo 2

 

2x optički zum

Kao što smo već napomenuli, Note8 stiže sa 2x optičkim zumom. Ovo automatski znači da možete snimati u visokom kvalitetu scene koje sa drugim telefonima jednostavno ne biste mogli. Istovremeno, ovo je taman dovoljna vrednost da se ne preteruje, već da pripomogne pri svakodnevnoj, amaterskoj upotrebi. Kome trebaju makro objektivi sa velikim vrednostima zuma ima adekvatne aparate (i objektive) u tržišnoj ponudi.


n8_2xzoom_1_s.jpg


Možete videti na priloženim semplovima kako to sve izgleda. Kao što rekosmo već u nekoliko navrata, utisak je veoma pozitivan. Detalja je puno, ali treba voditi računa o jednoj stavci. Naime, snimljena zumirana fotografija je svetlija u odnosu na standardnu. Nismo sigurni da li se radi o aktiviranju HDR-a na koje korisnik ne može da utiče ili prosto o filteru koji se upali, ali u praktično svim situacijama dođe do efekta posvetljenja.


 

Fokus uživo

Live fokus je još jedna opcija koja je omogućena zahvaljujući prisustvu dve kamere. U suštini, reč je o implementaciji bokeh efekta, odnosno efekta zamućivanja pozadine. Potrebno je da od objekta fotografisanja budete udaljeni 1,2 metra. Veoma je lepo što možete da podešavate nivo zamućenja pozadine. No, ne treba preterivati pošto možete doći u situaciju da se ivice slikanog objekta ili osobe i pozadine koja treba da ostane zamućena “izmešaju”.


 n8_fokusuzivo3_s.jpg


Dobra stvar je i implementacija Dual Capture sistema. To znači da telefon čuva i Live fokus fotografiju, kao i standardnu fotografiju. Na ovaj način imate određenu dozu “sigurnosti”, što je odlična stvar. Ostanu vam obe fotografije i uvek imate određenog prostora za eksperimentisanje.Video

Najzad, stižemo i do video sekcije. Ovde vam prilažemo sempl koji je napravljen maltene u najslabijim uslovima – direktno iz ruke, dok smo hodali, normalnim ritmom, u sumraku, sa svetlosnim izvorima koji praktično “ometaju” snimak. I to u automatskom režimu, bez posebnog biranja (a postoji poseban režim snimanja kada hoćete da snimate video dok hodate). Rezultat – odličan!

 
n8_video_thumb.jpg


Što se tehnikalija tiče, kamera podržava snimanje u 4K rezoluciji u 30 fps. U momentu testiranja nismo imali na raspolaganju 1080p / 60 fps opciju, ali je u kompaniji navedeno da će to biti jedan od prvih apdejta za telefon, koji će se možda pojaviti već dok budete čitali ove redove. Tu je i superslowmotion opcija zahvaljujući tome što 720p možete snimati u 240 fps! Naravno, i ovde je podržano dualno snimanje, pa tako možete snimati dva videa ili snimati video dok se u pozadini snimaju fotografije – recimo, u momentu testiranja smo idealnu kombinaciju postigli sa 1440p videom i fotografijama od 9 megapiksela.

Evo još nekih fotografija koje smo snimali Note8 telefonom, bez intervencija, fotošopovanja, automatskim režimom...


 


Drugim rečima, šta zaključujemo? Ne samo da su rezultati kamere fantastični, već postoji i mnogo prostora za eksperimentisanje. Prosto, imamo utisak kao da niko do sada nije osmislio dualni kamera sistem na pravi način, odnosno obezbedio mu toliko opcija koje su realno upotrebljive u raznim režimima, niti dao korisnicima toliko prostora za eksperimentisanje. Opet, ukoliko želite da prosto uperite telefon i slikate, rezultati su fantastični! Nismo ništa manje ni očekivali, ali svejedno – bravo za Samsung!


 

Zaključak

Dok razmišljamo o Note8 telefonu, ne možemo da ne posmatramo širu sliku, budući da je reč o kralju fablet kategorije i najreprezentativnijem predstavniku ove kategorije uređaja. Da li su fableti uopšte uspeli da se nametnu kao posebna klasa uređaja, ili je danas reč samo o varijanti klasičnih telefona sa nešto većim ekranima?
Note8 je, deluje nam, ipak više od toga. Međutim, sasvim je korektno postaviti i pitanje u suprotnom smeru – da li vam je to uopšte potrebno?


note8_1_s.jpg


Prosto, fableti danas nisu ubedljivo bolji izbor od analognog premium telefona, i toga smo sasvim svesni. Međutim, Note8, po našem mišljenju, u svom partikularnom slučaju – ipak jeste! Zapravo, Note8 nam deluje poput kakvog “gikovskog” telefona, uređaja koji ima gomilu caka koje ćete otkrivati i nakon više meseci korišćenja, puno trikova i aduta u svom rukavu koji se ne vide na prvi pogled.Da li je toliko drugačiji od, recimo, S8+ modela? Ukoliko vam je samo veličina bitna – nije. U tom slučaju, Note8 deluje kao višak. Sa druge strane, Note8 donosi vrhunski dual kamera sistem koji je, zapravo, vrlo upotrebljiv i koji donosi razne opcije koje standardna kamera ne isporučuje, S Pen olovku i njene opcije koje mogu biti vrlo zabavne, ali i vrlo korisne, što je u neku ruku i deo identiteta Note linije fableta.Note8 nije telefon bez mana, koje smo navodili tokom teksta, a i koje možete da vidite ispod ovog zaključka.Uostalom, nijedan fablet nije bez mana po definiciji, niti je telefon za svakoga. Međutim, ukoliko spadate u zainteresovanu grupu, bolji telefon prosto nećete naći, a rekordne narudžbine telefona potvrđuju zainteresovanost velikog broja kupaca. Fantastične je izrade, ekran je predivan i u svakom smislu podstiče konzumiranje svih vrsta sadržaja u praksi, hardver je vrhunski. Prosto rečeno, kada bismo razmatrali situaciju u nekom vakuumu gde cena nije naročito bitna, Note8 bi apsolutno bio naš izbor. Stoga i zaslužuje da ponese najprestižniju nagradu našeg sajta.


award_note8_s.jpg


No, neka prosta konstatacija kojom ćemo završiti ovaj test bude i najveća preporuka i najozbiljnije upozorenje. Fantastičan telefon, nije za svakoga!


Prednosti:

- Vrhunski hardver
- Sistem dve kamere koji je upotrebljiv i donosi mnoštvo opcija
- Autonomija baterije
- Gikovski telefon čije ćete “cake” provaljivati mesecima
- Fenomenalan ekran i doživljaj sadržaja na njemu
- Odlična implementacija olovke
- Fantastičan dizajn i kvalitet izrade


Nedostaci:

- Položaj senzora otiska prsta
- Dizajnerska neusklađenost modula zadnje kamere (ako nemate crni telefon)
- Veoma visoka cena
- (Uslovno) Visina telefona, što može posebno smetati nošenju u džepu prilikom sedenja
- Bez stereo zvuka


Telefon na test ustupio Samsung.

bubac Član postova: 126
Upravo tako, isti dan po preuzimanju zamenjen ekran.
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Proday Član postova: 14885
Verovatno jedan dan znajući da je ProMobi radio
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Kurttrasel Novi član postova: 215
Citiram korisnika: bubacMeni su menjali razbijen ekran na s9 plus u Pro mobi preko Uniqa Samsung osiguranja, menjaju ceo okvir i bateriju zajedno sa ekranom, takva je procedura menja se sve sa ekranom bez obzira na starost uredjaja i stanje. Telefon stigne kao iz fabrike, folije na okviru i na ekranu kao da si otpakovao nov telefon, nema sanse da se primeti da je nesto popravljano, zaista profi odrade. Slobodno nosi dobices novu bateriju uz ekran kao i okvir i opet imas nov telefon
Hvala na podeljenom iskustvu. Zvuci ohrabrujuce. Koliko je trajalo to sve?
spindoc Član postova: 100
Citiram korisnika: sarulja91El neko na Pie beta od vas?Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Upravo instalirao,neznam šta da kažem,neke stvari mi se dopadaju,neke baš i ne.Ceo izgled mi je nekako dečiji,slično iphonu.Videću,još je rano za utiske.Evo nekoliko screen-ova.Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
bubac Član postova: 126
Meni su menjali razbijen ekran na s9 plus u Pro mobi preko Uniqa Samsung osiguranja, menjaju ceo okvir i bateriju zajedno sa ekranom, takva je procedura menja se sve sa ekranom bez obzira na starost uredjaja i stanje. Telefon stigne kao iz fabrike, folije na okviru i na ekranu kao da si otpakovao nov telefon, nema sanse da se primeti da je nesto popravljano, zaista profi odrade. Slobodno nosi dobices novu bateriju uz ekran kao i okvir i opet imas nov telefon

Test: Samsung Galaxy J5 (2017)

Test: Honor 9 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109