Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy Note8 (Video)

26.09.2017 12:02 | 1622 Mobile
Test: Samsung Galaxy Note8 (Video)

Da li smo dobili ultimativni smartfon današnjice? Ukoliko i nismo, vraški smo mu se približili. Pred nama je Note8, koji je po mnogo čemu želeo da se nametne kao standard kompletnoj industriji. Sa jedne strane, u želji da opravda prestižan epitet kralja fableta iz ranijih generacija, a sa druge da se iskupi za probleme sa Note7 modelom, Samsung je prionuo na posao i kreirao zaista fantastičan uređaj. Pogledajmo kako se Note8 pokazuje u praksi.

Samsung Galaxy Note8

Filip Majkić

Kategorija fableta je oduvek bila veoma  važna za kompletnu industriju. Kada je Samsung svojevremeno izbacio prvi Note, kojim je faktički ustanovio ovu klasu telefona, a zatim je usavršio sa Note 2 modelom, utabao je staze trendu koji je imao veliki uticaj na kompletno tržište.Fableti su stizali u velikim kućištima, što je u praksi značilo da su donosili velike ekrane naspram “klasičnih” telefona, u njih je uvek bilo moguće upakovati kvalitetniji hardver, bolju kameru i slično.Stoga nije čudno što su mnogi entuzijasti i svi koji su želeli nešto više od svojih telefona zdušno prigrlili fablete. Fabletomanija je uzela toliko maha, da je naterala proizvođače da i svoje “standardne” telefone povećavaju postepeno, ali primetno, iz generacije u generaciju. Tako je danas sasvim normalno da regularna verzija flegšip telefona ima dijagonalu od 5.2 inča, što je nekada bilo nezamislivo, i na samoj je ivici fablet kategorije.

 samsung_note8_3_s.jpg


Najzad, puno se toga poklopilo za Samsung u ovoj iteraciji. Ekrani su se “izdužili” i imaju odnos od (praktično) 2:1, što automatski znači bolji hvat i lepše ležanje u ruci. Istovremeno su se i “razvukli” od ivice do ivice, rezultujući fenomenalnim prikazom u svakom pogledu. Imaju u svojim rukama know-how, ugrađuju vrhunski hardver, spremni su i na malo eksperimentisanja, a tu su i stavke po kojima im niko nikada u suštini i nije prišao, kao što je vrlo upotrebljiva S Pen olovka. Rezultat? Note8. Evo šta to znači u praksi.Note8, sa svih strana

Odmah po vađenju uređaja, zapaža se njegova velika visina. Širina je mala, sasvim u rangu 5-inčnih “standardnih” telefona, te je hvat lagan, i telefon se vrlo udobno drži u ruci, čak i ukoliko šaka nije velika. No, visina je poprilična. Može stvoriti pokoju nelagodu u korišćenju – što se može regulisati korišćenjem druge ruke u kontroli – ali i isto tako stvoriti probleme prilikom nošenja u džepovima. Uvereni smo da su svi koji razmatraju fablet svesni tog problema, koji je prosto priroda samog uređaja i njegovih dimenzija, ali čisto želimo da skrenemo pažnju.


 


Ukoliko ste videli Samsung Galaxy S8 i S8+, ovde neće biti nikakvih iznenađenja. Glavna razlika koju vidimo jeste u tome što su okviri oko ekrana svedeniji, i čak možemo reći da nam se dizajn Note8 telefona više sviđa. Razlike u veličini su veoma male – 6,3 naspram 6,2 inča, pri čemu postoje određene razlike u obliku zbog pomenutih svedenijih linija – kada bismo samo to posmatrali, Note8 nam deluje čak nešto lepše.


 


Telefon je sa svih strana presvučen Corning Gorilla Glass 5 staklom. To znači da ima dobru zaštitu od udara i mehaničkih oštećenja, ali svejedno preporučujemo ekstra pažnju, i to zbog dve važne stavke. Prva je da telefon zbog svoje glatkoće lako može skliznuti. Druga je da ima izraženu visinu. Zbog odnosa ekrana od 18,5 : 9 (praktično, 2 : 1), Note8 je veoma lako obuhvatiti jednom rukom, i možete ga veoma pouzdano i čvrsto držati. Međutim, kada se stavi u džep, može praviti probleme zbog svoje visine.


 


Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa jeste poleđina, ali ovaj put sa dizajnerske strane. Naime, modul kamere, na kojoj su dve kamere zajedno sa skenerom otiska prstiju i drugim stavkama poput blica i sl. je – crne boje! Dakle, ukoliko kupite telefon zlatne (ili bilo koje druge) boje, ovaj modul će uvek biti crn i, prema našem mišljenju, narušavaće inače stilski divnu celinu telefona. Iako ne volimo telefone crne boje jer su svi nalik jedan drugom, ovaj put preporučujemo crni Note8, makar samo zbog tog detalja. Takođe, skener otiska prstiju je i dalje pored kamere, na malo nezgodnom mestu. Ne samo što ćete teško dolaziti do njega, već se lako dešava da mahinalno stavite prst na objektiv kamere ili blic i zaprljate ga...


 


Što se bokova i gornjeg dela tiče, tu se nalaze uglavnom očekivane stvari. Gornji deo sadrži samo SIM slot. Naravno, ukoliko imate dual SIM mogućnost, moći ćete da ubacite dve SIM kartice – u protivnom, jedan SIM i jedna microSD kartica su standardna stavka. Na desnom boku je taster za paljenje ekrana, dok se levo nalaze tasteri za jačinu zvuka, kao i Bixby taster, preko koga pozivate istoimenog digitalnog asistenta.


 


Donji deo je ipak najinteresantniji. Tu je smešten USB-C port, ali i 3,5-milimetarski konektor za slušalice, budući da Samsung nije – barem za sada – “prodao” audiofile koji koriste upravo ovakav konektor. Tu je još i zvučnik (da, jedan zvučnik...), dok je skroz desno smeštena S Pen olovka, fantastičan dodatak i specifičnost Note serije, o kojoj ćemo nešto više govoriti u nastavku teksta...


 

 

Conquer Član postova: 863
Kada je ukljucena,mozes da primas pozive na oba broja istovremeno,tj vidis da te neko zove na drugi broj i dok pricas na prvi. Bar bi tako nesto trebalo da bude,koristim jednu karticu trenutno,pa nisam probao.
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
BozicBata Član postova: 658
Pitanjce za vlasnike dual sim modela: Koja je razlika kada se u Sim Card manageru aktivira opcija Dual sim always on u odnosu na to kada je ona iskljucena?
Exodusbgd Član postova: 4428
Hvala [emoji6]
Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
DARK SIDE Član postova: 5442
Citiram korisnika: ProdayMislim da po def nije ni upaljena. Dovoljno da probaš da swajpuješ po fp i ako se ništa ne dešava, uživaj Sent from my SM-G950F using Tapatalk
ukljucena je default. barem je tako kod mene. advanced optionsSent from my SM-T825 using Tapatalk
BozicBata Član postova: 658
Citiram korisnika: ExodusbgdGde se nalazi ova opcija? Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
Settings/Advanced optionsSent from my SM-N950F using Tapatalk

Test: Samsung Galaxy J5 (2017)

Test: Honor 9 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109