Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy J5 2016 (video)

02.10.2016 11:45 | 9 Mobile
Test: Samsung Galaxy J5 2016 (video)

Postoji li telefon koji je dobar svakome? Današnje smartfone mogli bismo, uz malo generalizacije, podeliti u dve velike kategorije: oni koji nude od svega pomalo, na taj način pokušavajući da se izbore za svoj deo kolača, i oni koji nastoje da se izdvoje po nekom posebnom detalju (ili čak više njih), koji će uz ostale manje ili više korektne elemente telefona privući dovoljno kupaca da se prodaja može smatrati solidnom.

Miroslav Nikolić

Imajući u vidu da se ljudi razlikuju i potrebe korisnika variraju, pomenuta podela je i dobra - nađe se za svakoga ponešto. Kupce ume da nervira kada proizvođači, trudeći se da po nečemu izdvoje neki svoj model od konkurencije, dođu do toga da dodeljuju telefonima neke skoro bespotrebne opcije, kako hardverske, tako i softverske. Posebno taj osećaj među korisnicima ume da prevlada ako neki telefon ima neku od pomenutih dodatnih opcija, a da nije čak ni prosečan kada su najvažnija merila u pitanju! Galaxy J5 je model za koji tako nešto sigurno nećete pomisliti - možda ne nudi nikakve egzotične "đakonije" kada su njegove mogućnosti i pojava u pitanju, ali zato ispunjava sve ono što je prosečnom korisniku najvažnije tokom jednog uobičajenog dana ispunjenog upotrebom njegovog mobilnog ljubimca.

 

Ne samo to - J5 ide korak dalje, pa je na nekim poljima sasvim lepo istaknut spram konkurencije, i to možda gde je i najvažnije. Pritom, u odnosu na prošlogodišnji model J5, koji je i bio rodonačelnik ove oznake, unapređenja su brojna, i može se reći - dolaze upravo tamo gde je to i bilo najpoželjnije za jednog "običnog" korisnika. Složićemo se - takvih je najviše među kupcima. Kada se na to doda da J5 spada u pristupačne telefone, tačnije nižu srednju klasu, a da su ga i domaći provajderi uvrstili u ponudu, jasno je da će interesovanja biti. Stoga, pogledajmo da li će zainteresovani zaista naići na ono što su želeli da vide…


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje J5 modela donosi sa sobom uobičajena pomagala, bez posebnih pogodnosti. No, sve neophodno ipak je tu: microUSB-to-USB kabl (type-a), adapter za struju, slušalice i uputstva za korišćenje. Uz to, baterija telefona i u samoj kutiji dolazi odvojena od telefona, potvrđujući u startu da je baterija zamenjiva, što će mnogim korisnicima biti podatak od značaja.


samsung_galaxy_j5_2016_1_s.jpg


Dizajn spoljašnjosti telefona ostavio nas je sa podeljenim utiscima... Prvo negativna strana - kada je izgled telefona u pitanju, jasno je da je i J5 za 2016. godinu dobijen "recikliranjem" svojevrsnog "kalupa", po kom Samsung dizajnira mnoge svoje telefone već nekoliko godina. Broj modela koji su vrlo slični zaista je ogroman - Galaxy S, Galaxy S2, Galaxy S4, Galaxy Trend, Galaxy Express, A serija, E serija... Definitivno previše. Istina, Samsung jeste počeo da kroz određene serije polako uvodi i drugačije pravce u dizajniranju spoljašnjosti telefona, ali i dalje se provlači suviše modela koji su jednostavno preterano slični, ako ništa, gledano iz daljine...


samsung_galaxy_j5_2016_2_s.jpg


No, ako stavimo na stranu tu "ukalupljenost" J5, moramo priznati da telefon solidno izgleda, čemu posebno kumuje metalni ram - što i jeste vodeći utisak dobre strane dizajna telefona. Ne samo da podiže opšti utisak o izgledu telefona, nego i o njegovoj izdržljivoti (telefon odista ostavlja utisak čvrstine i kvaliteta) i trajnosti. Na sve to, omogućuje dobar grip, kome pomažu i plastika zadnjeg poklopca u stilu brušenog aluminijuma (dakle, nema više glossy šljaštave plastike pozadi), a i relativno kompaktne dimenzije telefona. Sa 145.8 x 72.3 x 8.1 mm, J5 spada u kompaktnije telefone ekrana 5.2 inča, a i u odnosu na prethodnika porastao je tek neznatno, sa primetnim povećanjem displeja. Uostalom, sagledamo li sve fizičke promene koje je J5 za 2016. doživeo u odnosu na prošlogodišnji model, napredak je evidentan - novi J5 je lepši, dok materijali i izrada ostavljaju kvalitetniji utisak.


samsung_galaxy_j5_2016_6_s.jpg


Detalj koji praktično ne možemo ni da zamislimo kao izostavljen sa nekog Samsung smartfona je svakako Home dugme - tu je i na J5 modelu, okruženo sa Recents (levo) i Back kapacitivnim testerima. Iznad ekrana se pored prednje kamere, njenog blica i zvučnika nalazi samo senzor udaljenosti (i pored dve "rupice" pored rešetke zvučnika). Nedostatak senzora osvetljenja, nažalost, znači i izostanak opcije automatskog osvetljenja, što jeste prilično neočekivano i ozbiljna je primedba za J5 model. Razumljivo je da se na relativno pristupačnim modelima pojedine opcije moraju izostaviti, no zašto je odlučeno da i ovako učestalo korišćena stavka "izleti sa spiska" - samo Samsung inženjeri znaju...


samsung_galaxy_j5_2016_3_s.jpg


Leđa telefona nemaju mnogo "sadržine" - sa strana kamere nalaze se zvučnik i LED blic, smešteni u jednake elipsaste figure simetrično raspoređene u odnosu na modul kamere, što doprinosi osećaju simetrije kada je cela zadnja strana u pitanju. Jedino još Samsung logo nalazi se ispod pobrojanih elemenata. Inače, modul kamere štrči u odnosu na ostatak ravni leđa telefona, ali blago, tako da to ne ostavlja osobito negativan utisak, ni na izgled, ni prilikom korišćenja telefona.


samsung_galaxy_j5_2016_5_s.jpg


Sa leve strane telefona, nalaze se samo dugmići za podešavanje jačine zvuka, dok je desno Power button, kao i manji prostor za nokat, za situacije kada se podiže plastika sa leđa telefona. Kako smo to i navikli na Samsung modelima, ona leži vrlo čvrsto i nema ugibanja i loših spojeva, iako materijal deluje nekako krhko i tanko kada se skine. Logično, ispod nje su slotovi za SIM karticu/kartice (postoji i dual-SIM varijanta) i microSD karticu. Sa donje strane zatičemo standardni microUSB ulaz, 3.5mm ulaz za slušalice (o kom se u poslednje vreme priča više nego ikad) i (jedini) mikrofon. Samim tim, sa gornje strane telefona ne nalazi se ništa.


samsung_galaxy_j5_2016_4_s.jpg


Osim zaista samo baš sitnih detalja, koji bi se eventualno mogli pomenuti, kao što je na primer rešetkica zvučnika, ništa na ovom modelu ne deluje jeftino - naprotiv, rekli bismo da je po kvalitetu izrade, materijala i samoj privlačnosti, J5 spreman da stane na crtu i telefonima iz viših klasa. Mišljenja smo da ovo nikako nije slučajno - u kategorijama gde je cena i dalje najznačajniji ili jedan od najbitnijih kriterijuma prilikom odabira telefona, korisnici često nisu u situaciji da mogu da odaberu telefon koji je pritom i lep. Ukoliko su, pak, već u prilici, za verovati je da će to i raditi. Ne sumnjamo da su inženjeri Samsunga igrali i na tu kartu.

 

Hardver i utisci u radu

Cenovna kategorija u kojoj bi J5 mogao da bude jedan od bolje prodavanih uređaja, imajući u vidu snagu brenda Samsung, vrlo je "natrpana" raznim modelima, koje karakterišu svakojake različitosti. No, kada je hardver u pitanju, manje-više znamo šta možemo da očekujemo, i to smo dobili kod J5 modela, što potvrđuje tabela specifikacija.

Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model Galaxy J5 2016
 • Predstavljen mart 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 6.0.1 + TouchWizz UI
 • Tip ekrana Super AMOLED
 • Rezolucija ekrana 1280 x 720
 • Gustina ekrana 282 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video Full HD
 • Prednja kamera 5 MP, f/1.9, LED blic, Full HD video
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.2 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.1
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Senzor udaljenosti, acelerometar
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad-Core A-53, 1.2 GHz, 64-bit
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Adreno 306
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 410
 • Dimenzije 145.8 x 72.3 x 8.1 mm
 • Masa 159 g
 • Baterija 3100 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Penta-band 3G, LTE 1, 3, 5, 7, 8, 20

Najlogičnije poređenje, kada je posmatrani model u pitanju, bilo bi upravo sa njegovim prethodnikom. U suštini, sve je jasno - J5 za 2016. godinu značajno je unapređen u odnosu na model za 2015. godinu, i praktično nema oblasti gde ili ne odnosi pobedu, ili nije barem "nerešeno".


samsung_galaxy_j5_2016_8_s.jpg


Iako je čipset ostao isti (na modelima za pojedina tržišta su jedino "klokovi" procesora otišli na 1.4 GHz - ne i na modelu koji se prodaje kod nas), RAM memorije sad ima nešto više, a i interna je 16 GB, umesto prošlogodišnjih svega 8 GB. Pritom, i ekran je porastao, ali to nije preterano uticalo na dimenzije telefona - win-win situacija, rekli bismo, jer u skoro jednako velikom kućištu, imamo veći i samim tim upotrebljiviji displej. Istina, rezolucija je ostala HD, i svakako se ne može reći da ne bi bilo lepo da je porasla na 1080p. Međutim, i većina konkurenata je i dalje na 720p, iako su uglavnom u pitanju displeji dijagonale 5". Bilo kako bilo, 282 ppi je rezultat, a ekran karakterišu jos mnogi zanimljivi detalji, te će o njemu biti reči u zasebnom odeljku testa.


 samsung_galaxy_j5_2016_10_s.jpg


Zadnja kamera, bar sa hardverske strane, nepromenjena je u odnosu na prvobitni J5, ali je zato prednja dobila bitno unapređenje. Konkretno, iako je njena rezolucija ostala ista, otvor blende povećan je na f/1.9, te će i "selfiji" u uslovima slabijeg izgledati bolje no pre, a čak i ako svetlosti baš nema - i dalje je tu LED blic da pritekne u pomoć. Na kraju revizije hardverskih razlika u odnosu na prethodnika, moramo pomenuti bateriju. Prošle godine, J5 je bio među vodećim modelima u kategoriji kada je u pitanju autonomija, a kako je baterija sa 2600 miliamperčasova porasla na čitavih 3100, a da pritom njeni "potrošači" nisu uznapredovali u meri u kojoj ona jeste - jasno je da i ovogodišnji J5 predstavlja pravog maratonca kada je trajanje baterije u pitanju.


j5_antutu_s.jpg

j5_geekbench_s.jpg


Kada je u pitanju rad samog telefona, nema većih zamerki. Donekle slabašni hardver ne pokazuje slabosti pri uobičajenim radnjama, dok se tek prilikom većeg opterećivanja čipseta vidi da se radi o maltene budžetnom rešenju. U svakodnevnim aktivnostima, povremeno se može desiti nešto niža odzivnost na komande, kada se dešava da su i same animacije takoreći usporene, ne bi li se prikrilo eventualno "štuckanje" sistema. Ipak, ne radi se ni o čemu zabrinjavajućem, i utisak je na nivou klase.


j5_softver1_s.jpg

j5_softver2_s.jpg


Raniji pristupačniji modeli Samsunga znali su pokažu vidno slabije ponašanje u radu, pa i pri jednostavnim zadacima. Osnovni problem najčešće je bio prilično neoptimizovan i podosta "težak" sistem na tim telefonima. Naime, poznato je svima da Samsung maksimalno skinuje Android svojim TouchWizz interfejsom, no pojedine njegove prethodne verzije znale su da budu prilično opterećujuće, posebno za budžetske telefone. Poslednjih godina, i TouchWizz prošao je kroz više iteracija procesa optimizacije i "olakšavanja", tako da sad imamo sistem koji znatno manje opterećuje procesor, a da je većina opcija i podešavanja po kojima je uvek bio poznat - i dalje tu.


j5_softver4_s.jpg


Sam izgled TouchWizz-a svakako najverovatnije nije baš po svačijem izboru, ali izborom drugačije teme, ili promenom launcher-a može se i na to uticati. Verzija Androida koju zatičemo je 6.0.1 Marshmallow, i Samsung je zadržao sve one bitne promene "ispod haube" koje sa njom dolaze, i pored "presvlačenja" sistema svojim dodacima. Dakle, Doze, novi App Manager i ostale pogodnosti koje je Android 6 doneo su prisutne. Pored toga, Samsung je smanjio i broj bloatware aplikacija (iako je on i dalje visok), a čak je i neke svoje aplikacije dopunio Google-ovim rešenjima (recimo, Photos je tu, iako je i Gallery prisutna), nudeći praktično čitav njihov paket kroz Google folder. Tu je i set Microsoft-ovih aplikacija, shodno ugovoru koji dva giganta imaju već neko vreme.


j5_softver5_s.jpg

j5_softver6_s.jpg


Settings verovatno i dalje predstavlja deo čitavog OS-a koji najviše odstupa od standardnog Android rešenja, i teško nam je da se otmemo utisku da je taj odeljak pomalo konfuzno odrađen... Za razliku od toga, Briefing je "najlevlji" Homescreen, i slično i nekim drugim rešenjima koja smo viđali kod raznih proizvođača, predstavlja servis za informisanje i praćenje odabranih tema putem raznih izvora. Implementacija je solidno izvedena, i dopada nam se. Njom možemo i zaokružiti priču o softveru na J5 - očigledno je da su inženjeri Samsunga odlučili da pošteno optimizuju i ulepšaju svoj sistem i za sad im to napreduje dobro. Sa nekim novim verzijama TouchWizz-a mogli bismo možda i da prestanemo da pričamo o potrebi da se isti dodatno uteže i sređuje...

Ekran, baterija

Displej

Već smo prokomentarisali veličinu displeja i rezoluciju koja je mogla biti i veća. No, da ne budu svi utisci više okrenuti ka negativnoj strani kada je ekran u pitanju, pobrinuće se činjenica da J5 ima Super AMOLED panel, inače nekarakterističan za ovu kategoriju telefona, već pretežno rezervisan za skuplje modele. Istina, matrica ekrana je u čuvenom PenTile rasporedu, ali to u konkretnoj upotrebi ne dolazi do izražaja. Šta više, kojom je magijom to izvedeno, nije nam jasno, ali gledanjem u ekran stiče se utisak kao da je i sama rezolucija nešto viša no što jeste.


samsung_galaxy_j5_2016_9_s.jpg


Pritom, pored solidne jasnoće, u skladu sa tehnologijom panela, prikaz slike vrlo je koloritan. No, ako konkretan korisnik telefona nije osobiti ljubitelj jarkih boja visoke saturacije, Samsung nudi mogućnost softverske kalibracije, prevashodno kroz nekoliko predefinisanih modova, od kojih je Basic najbliži realnosti, dok je AMOLED Cinema sa maksimalno "napucanim" vrednostima, koje multimedijalne sadržaje učine još življima no što oni možda to i jesu.


j5_softver3_s.jpg


Kao i kod svakog AMOLED-a, uglovi gledanja ne moraju ni da se komentarišu, dok je osvetljenje korektno - pri standardnom korišćenju dostiže nešto manje od 400 nita, koji su imajući u vidu "amoledovski" kontrast, sasvim u redu. Međutim, softverski je uveden i "Outdoor" mod ekrana, koji dodatno pojačava nivo osvetljenosti (koji tada dođe blizu 500 nita), te omogućava da se i po sunčanom vremenu telefon nesmetano koristi. Ovaj mod gasi se sam od sebe posle 15 minuta, onemogućavajući time da displej duže vreme sija maksimalnom jačinom, smanjujući tako verovatnoću pojave burn-in efekta.

Nažalost, pored do sad pobrojanih kvalitetnih karakteristika displeja na J5, postoje i određene zamerke. Tu čak i nećemo svrstati rezoluciju, imajući u vidu da je prikaz slike jasan i dobar, aludirajući na pomisao da telefon zaista i dolazi sa višom rezolucijom, nego neke detalje koji su, pretpostavljamo, nastali kao posledice mera štednje. Pre svega, ekran nema deklarisanu zaštitu - u specifikacijama se nigde ne pominju ni Gorilla Glass ni Dragontrail staklo, a kad proizvođač nešto ne pomene, iskustvo nam govori da toga i nema. Pored toga, J5 (2016) dolazi sa neuobičajeno malim brojem smartfon senzora - tu su samo senzor blizine i acelerometar.


samsung_galaxy_j5_2016_7_s.jpg


Verujemo da je ovo, pored uštede, učinjeno radi manjeg opterećivanja procesora, zarad bolje autonomije. Sa time se i uspelo, ali su posledice prisutne: izostavljanjem senzora osvetljenja, telefon je ostao bez automatskog osvetljenja ekrana... Kako se radi o vrlo korisnoj opciji i to takvoj da je ljudi mahom koriste, zaista nam nije jasno zašto je u Samsungu doneta odluka da se telefon liši tako nečega?

Bilo kako bilo, postoje i negativni utisci vezani za displej telefona, ali nisu uspeli da nam pokvare generalno veoma dobru sliku o AMOLED panelu sa kojim smo se sa zadovoljstvom družili par dana. Prosto, ostaje žal što nešto promišljenijim odlukama nije omogućeno da displej bude još bolji.


Baterija

Na pozitivan utisak o telefonu je definitivno najviše uticala odlična autonomija. Pomenuli smo već da je telefon u odnosu na "starijeg brata" dobio primetno veći kapacitet baterije uz neznatno veće potrošače iste (prevashodno tu mislimo na nešto veći ekran), dok su pokušaji da se opterećenje na bateriju smanji išli dotle da je telefon lišen i pojedinih korisnih senzora. Sve to urodilo je plodom u visokoj meri, i J5 nudi zaista sjajno trajanje baterije - možda i najbolje koje smo sreli poslednjih nekoliko meseci.


j5_baterija_s.jpg


Ako uzmemo u obzir sve kategorije smartfona, prosek koji na nekih 16h obdanice ostvarimo koristeći ih uvek u manje-više istim uslovima, vrti se oko 4h screen-on-time-a, to jest vremena korišćenja ekrana. Ako se, međutim, ograničimo samo na modele koji cenom odgovaraju J5, njegova dominacija postaje samo osetnija, jer sa 6.5h gotovo da nema konkurenta, sem među telefonima kojima je ugrađivanjem baterije visokog kapaciteta narušen tanak profil i izgled u globalu. Sa J5 korisnici praktično dobijaju i elegantan i lep telefon, kao i vrhunsku autonomiju.


j5_ekran.jpg

 

Kamera

Samsung je nadaleko poznat po kvalitetnim fotografijama i videima koje njegovi smartfoni proizvode, i koju god cenovnu klasu posmatrali, nemoguće je da se polemiše o predvodnicima iste po pitanju kamere, a da Samsungov pulen nije u priči. Tako je i u cenovnom rangu gde se i J5 nalazi - 13 MP kamera ista je kao i kod prošlogodišnjeg modela, ali ono što jednako značajno učestvuje u kvalitetu krajnjeg ishoda korišćenja kamere je postprocesing, gde je bilo napretka.


j5_camera1_s.jpg

j5_camera2_s.jpg


Aplikacija kamere vrlo je jednostavna za korišćenje i prilično intuitivna. Pri vrhu ekrana nalazi se traka koja nudi neka od osnovnih podešavanja, kao što su blic, promena rezolucije i slično, a tu je i prečica do opširnijih podešavanja, koja otvara potpuno novi prozor sa podosta opcija za korisnika. Među podešavanjima koja se nalaze na samoj pominjanoj traci, najzanimljivije je ono za efekte, gde se odmah može odabrati neki od njih. Na ovaj način, primena efekta na sliku bude temeljnija u odnosu na njeno izvođenje kad je slika već postprocesirana.


j5_20160920_121308_s.jpg

j5_20160920_120719_s.jpg


U donjem delu ekrana, pored okidača fotografije i odmah do njega i "kolege" za video, nalaze se prečice do galerije, prednje kamere i modova. Među njima su profesionalni mod, panorama, Sound&Shot i drugi, ali nedostaju neki vrlo uobičajeni. Tu pre svega mislimo na HDR, s tim da je čudno da ni Night mod nismo zatekli... Bilo kako bilo, HDR bi zaista koristio, i njegovo izostavljanje predstavlja neprijatno iznenađenje.


j5_20160920_121245_s.jpg


HDR bi nam posebno pomogao upravo tokom dana kada smo i testirali kameru J5, imajući u vidu da je vreme bilo tmurno. Šta ti je karma... Bilo kako bilo, fotografije koje se dobijaju prilično su dobre, uz par komentara. Pre svega, iako se na konkretnu oštrinu slika i nivo šuma ne možemo požaliti (već smo komentarisali da je postprocesing Samsunga najčešće odličan), nivo detalja je mogao biti nešto viši za 13 MP kameru, a javlja se i blagi corner-softness, pretežno u desnom delu kadra. Ipak, za cenovni rang u kom je J5, ovo svakako nisu ozbiljne primedbe.

Premda kontrast nije loš, dinamički opseg mogao bi biti bolji, jer posebno tamni delovi slike često ostanu lišeni detalja koje bi inače mogli da nose. Pored toga, pomalo iznenađujuće, boje su možda trunčicu na stranu hladnijih, što nije svojstveno Samsung telefonu, mada se manje i vidi na AMOLED ekranu. Tek IPS panel sobnog monitora odaje tajnu...


j5_20160920_121324_s.jpg

j5_20160920_120836_s.jpg


Prednja kamera ima tek fiksni fokus, ali solidno odmeren za selfije, tako da poslednjih godina najvažnija funkcija prednje kamere i na J5 biva solidno obavljena. Pored toga, prednja kamera ima možda čak i malo bolju reprrodukciju boja, a nivo detalja je sasvim ok za kameru od 5 MP, dok nismo bili razočarani ni dinamičkim opsegom.


j5_20160920_121428_s.jpg

j5_20160920_121400_s.jpg


Slično, i video snimci (načinjeni zadnjom kamerom) imaju solidne boje, korektan kontrast i stabilan frejmrejt, iako bi za Full HD opet nivo detalja mogao biti bolji. Moguće je da na taj utisak utiče i nešto slabija stabilizacija, iako u ovoj klasi svakako nismo ni očekivali čuda.

Primer snimljenog videa možete preuzeti sa ove stranice!

Kada se utisci saberu i podele, opet nekako dođemo do misli očekivanog stanovišta - znajući kakav je Samsung performer na polju kamere, ne čudi nas da J5 ima kameru među boljima u cenovnom rangu. Mesta za napredak ima, ali kako ovu kameru niko i neće koristiti za snimanje opere i profesionalne fotografije, manje je i bitno da li će se eventualnim update-ovima nešto posebno promeniti. Više čudi izostavljanje tako bitnog moda kao što je HDR, no - koga nema, bez njega se mora.

Zaključak

Savršen telefon u klasi kojoj pripada i J5 (2016) ne postoji. Postoje samo oni koji pokušavaju na neku posebnost da privuku kupce, i oni koji se "trude" da budu solidni na svim poljima. Mišljenja smo da, bar po tržišnim rezultatima poslednjih godina, ova druga kategorija prolazi bolje. Stoga, i J5 je zamišljen tako da "radi posao" što je bolje moguće u što više oblasti upotrebe, a da se ne ističe posebno u nekom pogledu. Ima on i strana koje ga definitivno eksponiraju, pretežno u pozitivnom svetlu.


samsung_galaxy_j5_2016_10_s.jpg


Kada na sve to dodamo da je Samsung kompanija koja praktično na snagu i veličinu brenda dospeva do kupaca, pozicija J5 postaje samo bolja. Praktično, inicijalni put do kupaca će imati, ostaje mu "samo" da se dobro pokaže, i nema sumnje da to rezultuje odličnim prodajnim rezultatima. Nakon nekoliko dana druženja sa njim, potpuno smo uvereni da će se Galaxy J5 (2016) upravo zaputiti takvom stazom...


Prednosti:

- Odlična autonomija
- Dobar Super AMOLED ekran
- Kvalitetna izrada

Nedostaci:

- Ekran bez zaštitnog stakla
- Izostanak automatskog osvetljenja i HDR moda kamere
- (Još uvek) Ne baš optimizovan sistem


Telefon na test ustupio Gigatron.

Qoozma Neregistrovan korisnik
Ovaj ili Sony Xperia E5?
Anđela Neregistrovan korisnik
Telefon je boli glava.
Mihajlo Neregistrovan korisnik
Telefon je mnogo bolji od svog proslo godisnjeg modela ima malo bolju ram memoriju dosta bagova je popravljeno i taj metalni ram je sam imao stari j5 i onaj plasticni se oceo ljustiti posle nekoliko meseci a ovaj je mnogo bolji
mironiko Član postova: 3458
Paaa, trenuto mu je cena 22.5k u BS-u, pa ako se to uzme u obzir...
jericho Moderators postova: 7746
Potpuno naopako su postavljene stvari u ovom prikazu, ako krenemo od osnovne stvari - cene telefona - retko koji telefon u ovom cenovnom rangu NECE biti bolji od ovog standardno precenjenog sljamsunga.

Test: Huawei Nova Plus (Video)

Test: Honor 8

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109