Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy Camera

21.01.2013 13:25 | 1 Multimedija
Test: Samsung Galaxy Camera

Samsung Galaxy Camera, kao što bi iz naziva moglo da se pretpostavi, je uređaj koji kombinuje mobilni telefon i fotoaparat. Samsung nije po svaku cenu hteo da spoji fotoaparat i mobilni telefon, već je odlučio da posao uradi kako treba. U pitanju je kombinacija Galaxy S III telefona (mada se sa ovim uređajem, zvanično, ne može telefonirati) i naprednog ultrazum fotoaparata. To znači da ovaj uređaj u jednom donosi bolje karakteristike, nego kombinacija telefona i fotoaparata velike većine korisnika. Šta zapravo može u praksi?

Branko Mitić

Inicijalni fizički utisak sa Galaxy fotoaparatom jeste da bi mogao da bude manji. Taj osećaj nas je napustio tokom testiranja, ali smo u početku smatrali da Galaxy Camera ne sme da bude previše veća od Galaxy S III telefona. Ipak, kako Samasung nije želeo da stavi bilo koje elemente fotoaparata, pogotovo ne nešto tek malo sposobnije od mobilnog telefona, jasno nam je zašto su dimenzije morale da budu veće. Ono što nas je blago razočaralo u vezi veličine uređaja, jeste baterija koja je klasična baterija Samsung mobilnog telefona i ima kapacitet od "samo" 1650 mAh.

U vremenu kada veći telefoni prestižu kapacitet od 3000 mAh, 1650 mAh deluje malo, pogotovo što Galaxy Camera treba da služi i za multimedijalne poslove i za fotografisanje. Olakšanje za bateriju je što se uređajem neće telefonirati, ali kako poseduje WiFi i mesto za SIM karticu (za 3G internet konekciju), dopisivanja i telefoniranja "over IP" su itekako moguća na ovom fotoaparatu, jer poseduje neophodan hardver. Dobra strana u vezi sa baterijom je što se lako može promeniti (ako kupite drugu), što je karakteristika svakako neophodna za fotoaparat.

Galaxy Camera je fizički odličan uređaj, usuđujemo se da kažemo kvalitetniji od većine Samsung mobilnih telefona i tableta. Zadnja strana je prekrivena Gorilla Glass 2 staklom, na prednjem delu fotoaparata korišćena je bela plastika izuzetnog kvaliteta i čvrstoće, dok je grip prekriven gumom, što je još jedna karakteristika dobrih fotoaparata. Ono što nam se nije dopalo jeste kapacitet memorije od samo 8 GB. Bez obzira što postoji mogućnost proširenja putem MicroSD slota, podsećamo vas Galaxy Camera je "premium" proizvod i nigde u svetu cena ovog uređaja nije olako dočekana. Ne osporavamo da je Samsung bogato opremio ovaj inovativni uređaj, ali više memorije u ovom cenovnom rangu je neophodno.

Galaxy Camera ima ekran iste veličine, odnosa stranica i rezolucije kao Galaxy S III. Ipak, to nisu isti ekrani. Galaxy S III ima Super AMOLED ekran dok Galaxy Camera ima Super Clear LCD, tj. klasičan TFT LCD. Što se tiče subjektivnog osećaja koji ekran kom korisniku više prija, o tome ne želimo da diskutujemo, ali svako ko se malo ozbiljnije bavi bojama i dinamikom statičnih i pokretnih slika, rećiće vam da Super AMOLED ne može da se meri po kvalitetu prikaza (slika, videa…) sa kvalitetnim klasičnim LCD ekranom. Zato je dobro i izuzetno važno da Galaxy Camera ima klasičan i veoma kvalitetan ekran, jer će slike i video ipak biti glavni materijal ovog uređaja.

Karakteristike uređaja su sledeće:

16 MP, 1 / 2.3" BSI CMOS
23 - 483mm (ekv 35mm), 21x zum, f2.8 - 5.9
PASM modovi
70.8 x 128.7 x 19.1mm, 300g
8GB interne memorije, MicroSD slot
1650mAh
4.8" 1280 x 720 HD Super Clear LCD, 306ppi
Exynos 4412 Quad
Quad-core 1.4 GHz Cortex-A9
Mali-400MP
1GB RAM
Android 4.1 Jelly Bean
 

Android

Samsung Galaxy Camera poseduje Android 4.1.2 Jelly Bean verziju Google sistema. Bez obzira što to nije najnovija verzija operativnog sistema, to se u ovom slučaju ne može uzeti za zlo, pogotovo što razlike u odnosu na 4.2 nisu prevelike, a i zato što Galaxy Camera nema obavezu da bude softverski napredan uređaj. Ipak, ozbiljan hardver je ono što ovom uređaju otvara mnoge mogućnosti. Samsung Galaxy S III je na kraju krajeva i dalje najpopularniji Android mobilni telefon i ne može se reći da mu nedostaje snage, a Galaxy Camera poseduje hardver upravo ovog popularnog telefona.

Sa Samsung Galaxy fotoaparatom nije moguće telefonirati, mada uređaj poseduje mikrofon i zvučnik. Kakvo je stanje na hakerskoj sceni za Android i da li su napravljeni neki softverski modovi koji omogućavaju telefoniranje, nismo proverili, ali treba imati na umu da ta mogućnost postoji, obzirom da Galaxy Camera poseduje mesto za SIM karticu. Ukoliko taj mod postoji, a vi planirate da prodate svoj mobilni telefon, doplatite i kupite Galaxy fotoaparat da vam to bude jedini uređaj, apelujemo da to ne radite, jer Galaxy Camera, uz sve čari modovanja Android sistema, nikada neće moći da bude praktična za svakodnevno telefoniranje i dopisivanje.

Sa druge strane, Galaxy Camera je uređaj sposoban za mnoge stvari. Nećemo vam ponavljati šta sve Android može, obzirom da je to glavna tema našeg sajta već više od tri godine, ali moramo priznati da korišćenje ovog proizvoda pruža poseban osećaj slobode. Ukoliko imate WiFi ili karticu sa 3G internetom, ovaj uređaj može da uradi sve one divne stvari zbog kojih ne ispuštamo telefone iz ruku poslednjih godina. Čak brže i od telefona velikog broja ljudi koji početkom 2013. čitaju ovaj test, zbog izuzetnih performansi. Za trenutak, Galaxy Camera se pretvara u pravi fotoaparat i odmah zaboravljate na internet, aplikacije i notifikacije (pod uslovom da uključite "blocking mode"). Ukoliko smatrate da to može i vaš mobilni telefon, varate se, jer je 21x optički zum ono što vas oslobađa i menja vaš stil fotografisanja. 21x zum je možda i previše (o tome na narednoj stranici), ali kao što smo rekli, ovo je "premium" uređaj i jasno je zbog čega specifikacije moraju da budu jake.

Samsung je prethodnih godina uglavnom kritikovan zbog modifikovanja Android interfejsa. Na te promene na Galaxy fotoaparatu retko nailazite i obično vam neće smetati. Pored nekoliko Samsung aplikacija, diskutabilne upotrebne vrednosti, dve često korišćene biće Dropbox i Instagram. Dropbox je svima poznati cloud servis, koji na mobilnim platformama ima opciju automatskog prikupljana slika fotoaparata, što može da bude korisno i da vam štedi vreme… pod uslovom da ne morate da brinete o internet protoku ili potrošnji baterije. Instagram ni na koji način nije prilagođen ovom uređaju, tako da ne preporučujemo da se iz njega snimaju fotografije, već da se fotografiše na klasičan način i potom te fotografije ubace u Instagram.

Galaxy Camera, naravno, poseduje Play Store i dostupne su sve Android aplikacije. Tokom korišćenja nismo primetili bilo kakvih problema što se tiče konekcija i performansi, tako da je Galaxy Camera ne samo inovativan proizvod, već i ozbiljna mobilna "mašina". Kada se na to doda izuzetan Super Clear LCD ekran pristojnih dimenzija, po autoru ovih redova primetno bolji od ekrana Galaxy S III ili Galaxy Note II telefona, dobija se uređaj izuzetno pogodan za web, gledanje statičnih i pokretnih slika, čitanje, igranje, slušanje muzike i sl. Galaxy Camera ima odličan ekran i brz hardver, tako da je korišćenje Androida veoma prijatan doživljaj.

Fotoaparat

U poređenju sa nekim ultrazum aparatom, Galaxy Camera se ne ističe posebno što se tiče foto hardvera. Naravno da ogroman ekran, veoma jak procesor i Android čine ovaj uređaj veoma posebnim, ali o tome smo pisali na prethodnih strani i sada posmatramo ovaj Galaxy samo kao fotoaparat. Pre svega, Galaxy fotoaparat je sa 21x optičkim zumom daleko iza sebe ostavio bilo koji mobilni telefon i taj zadatak je uspešno urađen, međutim izazovi su mnogo veći u foto svetu.

21x optički zum ovog fotoaparata je po nama idealan. Galaxy Camera poseduje veoma širok objektiv koji kreće već od 23mm (u 35mm formatu), tako da 21x nije preveliko uvećanje. Aparat i dalje uspešno fokusira na tele delu, a mehanička stabilizacija je izuzetna. Istina, Galaxy Camera ne može blizu da fokusira prilikom većih zumova, ali je na otvorenom prostoru i dnevnom svetlu ovaj objektiv veoma koristan i zanimljiv. Svetlosna moć objektiva je f2.8 - 5.9, što je očekivano od ultrazum aparata i na to se ne može uticati.

Senzor ovog aparata je veličine 1 / 2.3". To je veličina koju ima većina kompakt aparata i to je veličina neophodna za 21x optički zum u ovom telu. Zanimljivo poređenje se pojavilo na internet u vreme pisanja ovog teksta, gde Nokia 808 PureView daleko iza sebe ostavlja Galaxy fotoaparat po kvalitetu. Laici su iznenađeni, ali oni upućeni u materiju nisu ni morali da pogledaju konkretan članak da bi znali rezultate. Nokia 808 PureView ima ogroman senzor, koji kada se koristi u 8 MP je nominalno još veći. Nokia 808 PureView ima senzor ne samo drastično veći od Galaxy fotoaparata, nego veći od svakog fotoaparata koji smo na sajtu testirali, isključujući DSLR i MILC uređaje. Nokia 808 PureView ima divan senzor, ali je Galaxy Camera daleko upotrebljiviji fotoaparat, koji nudi sasvim solidne fotografije.

Prilikom fotografisanja, prikaz na ekranu je lepo organizovan. Sa leve strane imate povratak u Android, osnovna podešavanja aparata i odlazak u galeriju, dok sa druge strane imate poseban taster za video i slike, kao i podešavanje modova. Sa donje strane ekrana pozivaju se efekti. Galaxy Camera poseduje i klasičan hardverski okidač, sa prstenom za fokusiranje. Okidač ima i polu-korak, za zaključavanje fokusa, baš kao u slučaju klasičnih fotoaparata, ali i pojedinih mobilnih telefona.

Galaxy Camera poseduje i napredne, tzv. PASM modove, što znači da ćete moći da bolje kontrolišete parametre fotografisanja ukoliko se u to razumete ili naučite ručno podešavanje ekspozicije, odnosno odnosa otvora blende, dužine ekspozicije i osetljivost senzora. Ručno podešavanje ekspozicije je grafički dopadljivo urađeno, ali nije ni malo praktično, a ni grafički nije lepo pokazana veza između ovih parametra, na način na koji veliki ekran mogao da se iskoristi. Galaxy Camera poseduje i predefinisane scene, mada se potpuno automatski mod veoma lepo pokazao. Ručno podešavanje ekspozicije videa nije moguće, mada to nema većina fotoaparata, ali je ipak moguće vršiti kompenzaciju ekspozicije.

Galaxy Camera se veoma brzo uključuje, čak i kada iz Androida izaberete opciju "Power off". Očigledno da tada uređaj koristi neku vrstu "sleep" moda, jer u slučaju da izvadite bateriju ili ne koristite aparat duže vremena, morate da sačekate duže uključivanje, karakteristično za smartfone. Zanimljivo da prilikom pritiska okidača bilo gde iz Androida pokrećete kameru, što je jako zgodna mogućnost. Galaxy Camera ima veoma dobar "burst" mod koji može da "uhvati" 3-4 fotografije po sekundi, do 20 fotografija. Još jedna zanimljiva mogućnost, jeste nekoliko glasovnih komadi. Ako je opcija uključena, dovoljno je reći "smile" ili "cheese" i aparat će fotografisati, a ovako je moguće zumirati, isključiti blic ili otići u galeriju.

 

Šum i procesiranje

 


100 200 400 800 1600 3200

Galaxy Camera nema veliku količinu šuma čak ni prilikom visokih osetljivosti. Ipak, za to postoji dobar razlog. Galaxy Camera ima izuzetno jako procesiranje koje pri visokim ISO osetljivostima uništava detalje. Na žalost, za ovu opciju se mnogi odlučuju, čak i na ozbiljnijim fotoaparatima. Dok ISO 1600 i ISO 3200 izgledaju pristojno na ekranu samog aparata, na bilo kom većem ekranu će se videti problemi, ne samo što se tiče nedostatka detalja, već i značajno lošijih boja ili dinamike. Ipak, Galaxy Camera je prilično upotrebljiva do ISO 800, a ISO 1600 i ISO 3200 mogu da posluže u slučaju nužde.

 

Primeri efekata

 

 

 

Fotografije i video

 


night scene


ISO 800, f3.2, 1/8, 42mm


ISO 160, f3.0, 1/40s, 34mm, flash


ISO 100, f3.6, 1/40, 42mm, flash


ISO 800, f3.2, 1/20, 42mm, no-flash


ISO 100, f5.9, 1/10, 483mm


ISO 100, f4.0, 1/400, 23mm


ISO 100, f4.0, 1/800, 23mm


ISO 100, f5.9, 1/200, 483mm


ISO 100, f4.8, 1/100s, 216mm

U ne baš pogodnom delu godine za testiranje fotoaparata, kada nam priroda uskraćuje žive boje, Galaxy Camera se pokazala prilično dobro. Ipak, rezultati su daleko od savršenih, ali za to postoji dosta razloga. 1 / 2.3" senzor iako standard za kompakte, nije dovoljno veliki za ozbiljnije poduhvate. 21x zum vam omogućava veću upotrebljivost aparata, ali u isto vreme može da limitira kvalitet. Pored toga, Samsung Galaxy Camera je prilično kompleksan proizvod i teško je bilo očekivati da je Samsung u mogućnosti da fino "šteluje" elektroniku i procesiranje. Za to treba i dosta iskustva i ozbiljan foto tim, a pitanje je koliko je Samsung kadrovski opremljen što se toga tiče.

Određeni nedostaci na fotografijama nisu sporni, ali treba imati na umu da će vam divan ekran i veliki zum omogućiti veliki broj uspešnih fotografija. Galaxy Camera nije uređaj stvoren da po svaku cenu fotografiše najbolje, već da bude upotrebljiv u mnogim situacijama i od strane mnogih korisnika. Možda će u budućnosti Samsung izbaciti Galaxy fotoaparat sa manjim zumom i većim senzorom, a do tada, prilično smo zadovoljni onim što Galaxy Camera može da uradi. Što se tiče video snimaka, možemo reći da Galaxy Camera pruža veoma dobar 1080p video u poređenju sa mobilnim telefonima i kompaktima.

 

Utisci

Galaxy Camera je uređaj koji ne možete zavoleti sve dok ga ne uzmete u ruke. Ideja o lepljenju ultrazuma na leđa Galaxy S III telefona ne deluje nimalo primamljivo, ali je uživo situacija znatno drugačija. Galaxy Camera je jedan veoma veseo uređaj koji vam zadržava osmeh na licu. Idealni elementi su odbrani za ovaj fotoaparat. Samsung nije želeo da stavi elemente bilo kog fotoaparata i bilo kog Androida, već su gotovo sve komponente veoma kvalitetne.

Najbolja stvar Galaxy Camera uređaja jeste to što fotoaparat i Android nisu u senci jedno drugog. Potpomažu se, ali ne smetaju. Jednako ćete uživati u Androidu ili "u" fotoaparatu, a veoma je teško naći neku operaciju u kojoj je ovaj uređaj spor, bilo da je reč o ozbiljnim mobilnim multimedijalnim poduhvatima ili fotografisanju.

Sigurno da u ekonomiji u kojoj živimo mnogi će imati problema da shvate ovaj uređaj, a cena Galaxy fotoaparata nije lako prihvaćena ni na zapadu i dalekom istoku. Ipak, koliko znate ljudi da su kupili tablet koji sada stoji na donjoj polici stola u dnevnoj sobi i retko se koristi? Da li je možda bolje kupiti nešto poput ovoga? Galaxy Camera vas na neki način stalno zove da je koristite, a možete li u ovom trenutku zamisliti neki uređaj bolji za putovanja (osim teleporta)? Fotografije, 21x zum, navigacija, muzika, igre, filmovi i sve to na bolji i brži način od telefona i fotoaparata prosečnog korisnika. To čini da Galaxy Camera bude izuzetno primamljiv proizvod, upotrebljiv svakome.


Prednosti

- hardver, odlične performanse
- Android Jelly Bean
- odličan ekran
- 21x zum
- WiFi, 3G, GPS
- kvalitetno kućište

Nedostaci

- određeni kompromisi u vidu kvaliteta fotografija
- veliki ekran je mogao bolje da bude iskorišćen za fotografisanje
- samo 8 GB memorije (moguće proširenje putem MicroSD)


Uređaj na testiranje ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

GoPro Hero 3 vs GoPro Hero 2 vs Prestigio RoadRunner 700X

Test: Samsung NX300

10304
10305
10306
10307
10308
10309