Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy A5 2017 (Video)

13.02.2017 12:25 | 24 Mobile
Test: Samsung Galaxy A5 2017 (Video)

U iščekivanju Galaxy S8 modela pozabavili smo se novim telefonom kompanije Samsung, koji nam se učinio poznatim. To je svakako sa dobrim razlogom, jer A5 2017 deli sličnosti sa Galaxy S7 modelom. Iako je reč o srednjoj cenovnoj klasi, u mnogim segmentima ostavlja utisak high-end premijum smartfona - upravo ova stvar čini novi model toliko interesantnim...

Dragoljub Radovanović

Odluke koje Samsung donosi su takve da tu svakako ima i pogodaka i promašaja kada je reč o telefonima. Popularnost ovog južnokorejskog proizvođača nam govori o tome da mnogo češće naprave pun pogodak sa nekim smartfonom, kao što je to recimo Galaxy S7/S7 Edge. Ipak, nisu svi u mogućnosti da priušte vodeći high-end model, tako da korisnik mora da pribegne alternativnim i jeftinijim telefonima.

 

Samsung je pravi mag što se tiče pružanja raznih cenovnih opcija potencijalnom kupcu, jer raznim modelima pokriva sve moguće segmente. Baš zbog toga, ne treba uopšte da vas začudi cifra od preko 300 milion isporučenih smartfona prošle godine.


samsung_galaxy_a7_2015_prva.jpg


Povratak na flegšip materiju - šta raditi kad nemate novca da kupite vodeći smartfon? Odlučiti se za sledeću najbolju stvar koju možete da priuštite, naravno. Samsung je tu pogodio u centar predstavivši novu A seriju za 2017 godinu. Konkretno A5 2017 kojim se bavimo danas je telefon koji pripada srednjoj klasi, a donosi premijum odlike koje su nalik Galaxy S7 modelu, sve to uz veoma bitnu stvar - cenom koja je 30% niža u odnosu na pomenuti smartfon.

Zašto platiti više? Nije baš sve tako jednostavno, jer iako deluje vrlo primamljivo, pojedine stvari su izostavljene/inferiornije na A5 2017 modelu u poređenju sa trenutnim S7 flegšipom - negde se mora "uštinuti" kako bi niža cena bila izvodljiva, što je logično.


samsung_galaxy_a5_2017_prva_2_s.jpg


Dizajn

Ono što je jasno od prvog pogleda na telefon jeste to da poprilično liči na Samsung Galaxy S7. U neku ruku se mogu nazvati i blizancima, ne baš potpuno identičnim, ali lako biste mogli da ih pomešate ukoliko biste ih imali na stolu ispred sebe. To svakako nije loša stvar, Samsung se odlučio za dizajn koji se dopada ljudima, proveren je i zašto ga ne bi "reciklirao" za Galaxy A5 2017.

Nema nikakvih uskraćivanja kada je sadržaj pakovanja u pitanju, kupac ovog telefona će dobiti sve ono što dobija i kupac S sedmice. Štaviše, pošto je A5 2017 noviji model, koristi i noviji tip veze, sve popularniji USB-C standard, konektor koji je reversibilan i samim tim praktičniji za korišćenje. Uz to, dobija se i brzi punjač koji isporučuje 2A, kao i in-ear slušalice sa komandnim tasterima i mikrofonom.


samsung_galaxy_a5_2017_1_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_2_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_3_s.jpg


Materijali u izradi su poznati, visokog su kvaliteta baš kao kod S7, kombinacija metala na bokovima i stakla na poleđini. Samsung je ovde odvojio slotove za microSD karticu i za NanoSim karticu - na vrhu je microSD, sa leve strane je NanoSIM. Dosta zanimljiv potez je premeštanje zvučnika sa donje na desnu stranu, što je po našem mišljenju možda čak i bolja pozicija. Iako deluje čudno u uspravnom držanju, za horizontalno je pogodnija lokacija, jer nema mogućnosti slučajnog blokiranja zvučnika prstom.


samsung_galaxy_a5_2017_4_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_5_s.jpg

 

Staklo je zaobljeno i sa prednje i sa zadnje strane, zaista lepo leži u ruci, samo što problem može biti što se lako prlja i više pokazuje otiske prstiju u odnosu na metalna leđa. Odličan poduhvat je bukvalno eliminisanje izbočine zadnje kamere, pa je Galaxy A5 potpuno ravan pozadi. 


samsung_galaxy_a5_2017_7_s.jpgHardver, Softver

Za jedan telefon pozicioniran u srednjoj cenovnoj kategoriji, A5 2017 donosi primamljive specifikacije. Ne, nemoguće je dobiti isti hardver kao kod S7 modela sa 30% nižom cenom, ali poenta je u tome da se opasno približava njegovim odlikama, što je itekako bitna stvar. Pre svega, IP68 sertifikat, nema puno modela iz srednje klase otpornih na vodu i prašinu, dok A5 2017 može zaroniti na 1.5 metar dubine u trajanju od 30 minuta.

O kojem čipsetu je reč? U srednjoj klasi se može sresti svakvih Mediatek, HiSilicon i Snapdragon čipseta koji nisu baš najbolji kad su performanse u pitanju. Kod Galaxy A5 modela se ne nalaze pomenuti, već Samsungov lični Exynos, koji je po našem mišljenju najbolji izbor među današnjim proizvođačima čipseta.

samsung_galaxy_a5_2017_6_s.jpg

S7 ima Exynos 8890 Octa koji jeste svakako moćnije rešenje, mada ni Exynos 7880 koji je ovde prisutan nikako nije loš po pitanju brzine. Izrađen je u 14nm procesu, nudi osmojezgarni Cortex A53 procesor na 1.9GHz i sasvim solidni Mali-T830MP3 GPU. Samsung je skresao jedan gigabajt radne memorije u poređenju sa S7, kako bi između ostalih stvari odvojio klase ova dva telefona, tako da ima 3GB-a DDR3 RAM-a. Skladište, na sreću korisnika nije doživelo smanjenje kapaciteta, pa je na raspolaganju 32GB-a, naravno uz proširenje microSD karticama do 256GB-a.

Interesantno je da A5 2017 ima istu odlike kamera i napred i pozadi, obe su rezolucije 16MP i imaju F1.9 otvor blende. Ono što je nažalost izostavljeno, jeste optička stabilizacija, koja je prisutna kod Samsungovih flegšipa. Raduje nas da je kapacitet baterije isti kao kod S7 modela - 3000mAh.Softver

Dok željno iščekujemo da OTA nadogradnja svrati i do S7/S7 Edge telefona sa domaćih mreža, u sličnoj se situaciji nalazi i Samsung Galaxy A5 2017. Trenutno poseduje Marshmallow 6.0.1 verziju Androida, ali nadogradnja na Nougat 7.0 je takoreći pred vratima i očekuje se da će biti spremna tokom februara.

Ipak, drastičnih izmena što se tiče korisničkog interfejsa verujemo da neće biti. To kažemo zbog toga što je korisnički interfejs već izmenjen i u Marshmallow verziji, tako da u odnosu na S7, donosi unapređeni Grace UX interfejs. Faktički, ovo jeste i dalje TouchWiz, samo što je u pitanju redizajnirana varijanta, a moramo priznati da se nama dopada osveženje koje je Samsung napravio. Odlika koja je dosta neočekivana, a prisutna je na A5 2017 modelu jeste Always On ekran, i to je samo još jedan pokazetelj koliko je ovaj smartfon blizak flegšipima.


samsung_galaxy_a5_2017_softver_1_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_softver_2_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_softver_3_s.jpg

Verovatno ste čuli čemu Always On opcija služi, a ako niste, ponovićemo - ona donosi informacije kao što su vreme i datum, procenat baterije i notifikacione simbole na ekran koji je praktično ugašen, tako da je potrošnja baterije vrlo mala. Još jedna zanimljiva odlika softvera jeste emulacija 3D Touch tehnologije, gde se dužim pritiskom na ikonice početnih ekrana dobijaju određene brze operacije.

Doterana je fioka sa aplikacijama, korigovan deo sa toggle brzim prečicama u notifikacionom panelu, pa čak je i Settings sekcija doživela remont. Sviđaju nam se sve ove promene koje donosi GraceUX, deluje čistije i lepše u odnosu na dosadašnje TouchWiz varijante.


samsung_galaxy_a5_2017_softver_4_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_softver_5_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_softver_6_s.jpg


Utisci u radu

Osećaj držanja telefona u ruci je na dosta visokom nivou, tako da je A5 2017 zaista odličan po pitanju izrade i upotrebljenih materijala. Staklo na pozadini ne znači da je telefon klizav, lepo je zaobljeno i na stolu će biti "miran". Ovo pominjemo čisto iz razloga što su nam telefoni sa potpuno ravnim staklenim leđima umeli da se samostalno klizaju po stolu, što nije nešto što biste voleli da telefon čini. Veći je u odnosu na S7, ali vrlo malo, 4mm u dužinu i 2mm u širinu, iste je debljine i teži je za pet grama.


samsung_galaxy_a5_2017_8_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_10_s.jpg

Razlog zašto Samsung Galaxy A5 2017 ima blago veće dimenzije u odnosu na S7 jeste to što je dijagonala ekrana veća. U pitanju je 5.2" naspram 5.1", što u praksi neće biti preterano primetna razlika. Ekran jeste jedna od bitnijih stvari kod smartfona, a ovde imamo Super AMOLED, tehnologija koja važi za trenutno najbolju kada su telefoni u pitanju. Najveća prednost S-AMOLED ekrana leži u praktično neograničenom kontrastu, zahvaljujući mogućnosti gašenja piksela, samim tim je i dubina crne boje fenomenalna.


samsung_galaxy_a5_2017_9_s.jpg


Maksimalna svetlina ekrana je takođe jako dobra, zaslepljujućih 643cd/m2 kako kaže naš kolorimetar. U Adaptive režimu boje su možda malo zasićenije, ali Basic režim u opcijama potpuno preokreće situaciju i čini ekran A5 2017 modela jednim od najtačnijih ekrana na tržištu - svega 1.62 DeltaE pri temperaturi boja od 6766K. Da li je oštar kao kod S7 modela - po ciframa oštrine, ne, niža 1920x1080 rezolucija donosi 424 PPI naspram 577 PPI koliko ima S7. Koliko se razlika u oštrini u praksi - ne tako puno, prikaz je i dalje sasvim dovoljno oštar.


samsung_galaxy_a5_2017_calman_adaptive_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_calman_basic_s.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_svetlina_s.jpg


Samsung Exynos 7780 i 3GB RAM-a u praksi ga čine brzim, prilično je gladak za jedan midrange telefon. Opet, nema tu sirovu snagu i taj nivo performansi kao S7 ili S7 Edge, ali za 80% stvari koje će korisnik raditi, razlika zaista neće biti toliko osetna u realnom korišćenju. Procesorske operacije neće biti problem za osmojezgarni Cortex A19 na 1.9GHz, više će problema biti kod grafički najnaprednijih Android igara, gde Mali-T830MP3 neće imati tako visoke cifra FPS-a kao Mali-T880 MP12. Rezultat koji je postigao unutar Antutu testa je 59571 poena i 759 poena u 3D Mark Slinshot Extreme testu. Opet, treba imati u vidu cenovnu razliku između S7 i Galaxy A5 2017 modela.


samsung_galaxy_a5_2017_11_s.jpg


Kamera - zapravo je prilično dobra i uporediva sa S7 modelom. Nudi čak i nešto veću rezoluciju, ali je otvor blende niži - F1.9 naspram F1.7, pa to znači da će noćnije fotografije biti blago inferiornije. Pomenuli smo i izostavljanje optičke stabilizacije, što će takoće uticati na fotografije u mračnijim uslovima, kao i video snimanje. Dnevne fotografije su zapravo dosta dobre, nude pregršt detalja i prilično su čiste i bez šuma. Dinamika je dobra, a boje ostaju prirodne, tačnije nema preterivanja u zasićenju istih. Nažalost, A5 2017 nema pravi Pro režim sa detaljnim kontrolama, kao što su brzina okidača, ručnog fokusa ili RAW beleženja fotografija. Još jedna stvar koju nema jeste 4K video snimanje, a 1080p snimanje je korektno sa osrednjim nivoom detalja - solidno, ali ne oduševljava. Sasvim dobra kamera sveukupno, generalno smo zadovoljni rezultatima koje pruža.


Video primeri:


samsung_galaxy_a5_2017_1080p_dan.jpg


samsung_galaxy_a5_2017_1080p_mrak.jpg


Primeri fotografija:

Link


Oblast koja nas je izuzetno prijatno iznenadila jeste autonomija Samsung Galaxy A5 2017 smartfona. Da, kapacitet baterije jeste isti kao kod S7, ali je ekran manje rezolucije i čipset je manje gladniji po pitanju energije koju povlači. Rezultat koji smo dobili postavljanjem svetline ekrana na 250 cd/m2 (73% osvetljenja) i neprekidnim opterećenjem telefona surfovanjem unutar Peacekeeper testa bio je prosto sjajnih 9 sati i 5 minuta uključenosti ekrana. Naravno, na 4G vezi i mešovitim korišćenjem tokom 24 sata, nećete dobiti ovakav rezultat, ovde su uslovi veoma pogodni za bateriju, ali iste A5 2017 je imao iste uslove kao i prethodni smartofni koje smo testirali, a postigao je izuzetno dobar rezultat, tako da je autonomija zaista dobra.


samsung_galaxy_a5_2017_baterija_s.jpg


Zaključak

Možemo bez problema reći da je A5 2017 najbolji "ne-flegšip" Samsungov smartfon koji smo imali prilike da testiramo. Svakako je i jedan od najzanimljivijih telefona iz srednje cenovne klase. Razlog zašto je tako primamljiv jeste to što solidno zalazi u premijum segment, iako je 30% jeftiniji od Galaxy S7 modela. Sa njim deli iste kvalitetne materijale i izradu, pa čak donosi i neke superiornije odlike kao što su USB-C port i uklanjanje izbočine na kameri.


samsung_galaxy_a7_2015_nagrada.jpg


Sa softverske strane Grace UX interefejs deluje vrlo lepo, iako je još uvek na "starom" Marshmallow Androidu, mada se nadogradnja na Nougat 7.0 očekuje u narednim nedeljama, pa to nije problem. Performanse kada su sirove cifre u pitanju ne dostižu nivo Galaxy S7 modela, ali u praksi je sasvim dovoljno brz za jedan midrange telefon, svakako brži od mnogih drugih modela unutar srednje klase. Autonomija je sjajna, a što se kamere tiče, ona je sasvim dobra, tako da nudi visok kvalitet fotografija, barem u dnevnim uslovima  - noć predstavlja malo veći izazov.  Smatramo da je A5 2017 pun pogodak u ovoj klasi telefona, i od nas opravdano zaslužuje visoke preporuke...


 

Prednost

- Premijum izrada
- Super AMOLED nudi odličan prikaz
- Sjajna autonomija
- Dobra kamera
- GraceUX osveženje interfejsa

Mane

- Nema 4K snimanja i optičke stabilizacije
- Ne stiže sa Nougat-om 7.0 (mada nadogradnja stiže vrlo brzo)

Cena: oko 450 evra - 1 RSD - 43.000 RSD u NOVA paketima Vip Mobile operatera.

Smartfon na test ustupio Vip Mobile.

Mina Marinko Neregistrovan korisnik
Zanima me kako je moguće da dva Samsung A5 2017 kupljena u razmaku od 2 meseca imaju totalno drugačiju kameru?
Plavi je noviji i ima kameru sigurno 5 puta bolju, od zlatnog (koji je kupljen 2 meseca ranije). Oba su kupljena preko telenora.
Alister Član postova: 3345
Marko, mnogo stiskas torbicu...ne valja ni to
Marko Neregistrovan korisnik
Posle pocetnog odusevljenja, koje je trajalo mesec-dva, desio mi se prvi peh sa ekranom - puklo staklo i displej, kao i pozadina, posto mi je ispao. Ok, mehanicko ostecenje, bio sam neoprezan, sam sam kriv, ali mi je bilo vrlo sumljivo jer je za relativno mali pad izgledao poput paukove mreze - sav je bio ispucao sa obe strane.Steta - 130evra. Isprsim se, platim, nije proslo mesec dana, telefon mi je bio u torbici, sa novcanikom, koju sam drzao u ruci. Kozna torbica. Drzao normalno, presao nekih 500 metara, stiskao koliko covek normalno drzi torbicu. Nije ispadala. Otvorim torbicu, izvadim telefon - vidim ekran pukao po sredini. Pazite, od sile drzanja torbice. Protiom, posle prvog peha sam stavio onu gumiziranu masku, video da je prilicno krhe izrade. Nije pomoglo. Nemam razloga da lazem ili preterujem, ali ne zelim nikome da se oseca poput mene. Opet opravka preko 100e. Potpuno je suludo da telefon koji je kupljen po ceni oko 400e bude tako lose izrade, da okov bude tako krh da dolazi do mehanickih ostecenja cak i u ovakvim situacijama. Nadam se da necete da cenzurisete komentar, jer ljudi treba da znaju sta kupuju, a Samsung bi trebao da povuce seriju sa ovim amoled ekranima i da obestete kupce. Ovako, sto se mene tice, mene su izgubili kao kupca, iako sam ceo zivot imao veliko poverenje u Samsung, kupujuci gotovo sve njihove proizvode (televizore, ves masine, frizidere, telefone). Ovaj telefon je prosto cista prevara.
Proday Član postova: 15573
Citiram korisnika: KomentatorKupila sam A5 2017. Dan i po od kupovine sam reklamirala uredjaj. Baguje u radu, Instagram ne moze bukvalno da se koristi. Ne moze da se skroluje, pritisne profile ili home. Cesto mi se desi da ne mogu da otvorim Facebook i Instagram. Samsung mi je odbio reklamaciju.
Problem je do instagrama, u note 8 temi smo takođe kukali na istoSent from my SM-G950F using Tapatalk
Jelena Neregistrovan korisnik
V_electro, isto se desava sa njihovom Internet aplikacijom i sa gmailom. Telefon stane u radu, zaledi se. Da 4 aplikacije ne rade, nije do telefona . Takodje je zvuk los, susti.

Test: Tesla Smartphone 6.2 (Video)

Test: ASUS ZenFone 3 Max (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109