Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy A52 (Video)

13.04.2021 13:52 | 0 Mobile
Test: Samsung Galaxy A52 (Video)

Nova sezona, novi telefoni Samsung Galaxy A klase. Predstavljamo vam model Galaxy A52, telefon koji zaista ima šta da ponudi prosečnom kupcu koji želi dovoljno snažan telefon, sa dobrim kamerama, stereo zvučnicima i optičkom stabilizacijom (OiS) na glavnom senzoru. Ono što je posebno interesantno jeste da je ovo zahvaljujući IP67 rejtingu prvi dolazak ozbiljne zaštite od vode i prašine na telefonima srednje klase, karakteristike koja je bila rezervisana za najskuplje telefone. I to nije sve....

Kako se dopasti publici iznova i iznova, svake godine? Kako unaprediti telefon koji suštinski ima sličnu fizionomiju, sličnu ideju, obogatiti na novitetima dovoljnim da ga kupac poželi – a da cela priča ne iskoči iz finansijskog okvira?
 
 
 
Neuobičajeno, prvo ćemo spomenuti cenu... valjda pod utiskom rada u ovakvom okruženju gde se pod lupom prvenstveno posmatra cena. To za naš posao predstavlja veliko ograničenje jer nas gura u smeru kojim mi ne želimo da idemo: jer posebnosti moraju da postoje. Kupujete hleb? U tradicionalnoj pekari hleb je 50 dinara a u onoj pored onaj sa nekim zdravim brasnom i posut semenkama košta i pet puta više. Od jednog i drugog ćete se najesti, ali neko voli jedan ukus, drugi vole nešto drugačije. Možda malo suptilnije. Ne kažemo bolje,  nego drugačije...
 
Iskustvom primećujemo da se čini da je cena jedini uslov da bi nešto proglasili dobrom kupovinom, te da je konkurencija vrlo agresivna, cena od 43 hiljade dinara (oko 365e) nam se zaista učinila previsokom  - a pošto čovek ne može sve da zapamti, vratili smo se na test prošlogodišnjeg Galaxy A51 telefona da bismo se prisetili njegove prošlogodišnje cene na početku prodaje – on je tada koštao 2 hiljade dinara više, i moramo priznati da smo se iznenadili. Pa da vidimo šta je to Samsung promenio kod Galaxy A 50 nešto serije u ovih godinu dana. Ima toga...

Minimalistički dizajn

Naravno, krenućemo od dizajna i reći da je ovo definitivno najlepši telefon Samsung Galaxy A serije do sada: korene naravno vuče od ovogodišnje S serije kada je kamera blok u pitanju ali je i sam dizajn nekako ravniji i moderniji – iako su leđa telefona izrađena od plastike kao u ostalom i uvek do sada kada je o Galaxy A seriji reč – telefon vizuelno deluje zaista dobro. Verovatno je to zasluga matirane finalne završnice na kojoj pri tome ne ostaju otisci prstiju. I telefon zaista lepo leži u ruci, osetno je manji od najvećih telefona iako je dijagonala telefona svega 0.2 inča manja od takvih modela.
 
a52_1s.jpg
 
I tu dolazimo do prvog pravog noviteta: IP 67 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu što znači da će ovaj telefon na dubini od jednog metra moći da izdrži čitavih 30 minuta. To niko više u celokupnoj industriji ne nudi u ovoj klasi – većina proizvođača za IP rejting, pod znacima navoda nije čula ni u najvišoj klasi telefona. 
 
Raspored konekcija dobar, minimalistički dizajn, i sve je nekako na svom mestu: power taster i klackalica zvuka desno, fioka za SIM kartice i jedan mikrofon gore, dole USB C 2.0, 3.5 mm džek i zvučnik. I tu dolazimo do unapređenja broj dva: funkciju drugog zvučnika obavlja standardna slušalica telefona i na taj način po prvi put stereo zvučnici dolaze na Samsung Galaxy A klasu telefona što je do nedavno bila isključivo privilegija skupih telefona. U stvari, ni mnogi skupi telefoni do nedavno nisu nudili stereo zvučnike. Stereo, istinu na volju, nema nekog spektakularnog zvuka koji izlazi iz utrobe telefona iako se specifikacije hvale AKG zvučnicima i Dolby Atmos podrškom. Spektakla nema ali je stereo.
 
a52_2s.jpg
 
Težina je veća za 17 grama u odnosu na model A51 iz 2020 godine, što u prvom redu treba zahvaliti većoj bateriji – 189 grama težak je A52. I za pola milimetra deblji u odnosu na model iz prethodne sezone. Ono što nam se čini jeste da su podebljane i ivice oko ekrana, skoro da smo sigurni u to – nemamo uz sebe prošlogodišnji model ali tako nam nekako deluje. Moglo je to da se smanji malo...
 
Ekran, očekivano, Super AMOLED, dijagonale 6.5 inča, takozvani Infinity O je po sredi: 20:9 odnos stranica, rezolucija 1080x2400 piksela i po prvi put 90 HZ osvežavanje na Galaxy A seriji. Eto pogledajte i sami kako vreme leti, 90Hz danas skoro da mora da ima svaki telefon. Osim iPhone-a. Ekran očekivano dobar, svetao, tu propusta nema, a lepo je i osvetljenje u ovoj klasi, čitavih 800nita, lepo zaista. I lepo se vidi i napolju, po sunčanom danu.
 
a52_3s.jpg
 
Dakle pišemo 90 Hz kao unapređenje broj tri. A kad sam već u kancelariji, da zapišemo i Gorilla Glass 5 kao zamenu za Gorilla Glass 3 iz prethodne godine – ili to ipak nije krucijalna promena, ostaje ipak tri.

Karakteristike

Za koji trenutak samo, jer je promena broj četiri ipak tu – nema više Exynosa u Galaxy A seriji. Dva slabija Galaxy A telefona su na Mediatek procesorima, A52 i A72 koriste Snapdragon 720G, jedno dobro i provereno 8 nanometarsko rešenje u srednjoj klasi.  A povećana je i količina RAMa telefona, pa sada procesor ima na raspolaganju 6 umesto prošlogodišnjih 4GB radne memorije. Prostor za podatke je ostao isti, 128GB uz mogućnost upotrebe memorijskih kartica kapaciteta do jednog terabajta.
 
a52_4s.jpg
 
Peto unapređenje u odnosu na A51 bila bi povećana baterija telefona pa sada umesto 4000, korisnik ima na raspolaganju bateriju od 4500mAh: nije za bacanje, to je par sati upotrebe više! I da cifru konkretnih unapređenja u odnosu na A51 zaokružimo na šest pobrinula se optička stabilizacija na glavnom senzoru što je lepa blagodet u klasi, retko ko to nudi. Neki će reći da je i glavni senzor porastao sa 48 na 64 megapiksela, što jeste istina, i bolji je senzor, sa većim otvorom blende nego prošle godine – ali bezbroj puta smo imali priliku da zaključimo da ti brojevi ne moraju puno da znače. Veća je korist od optičke stabilizacije, naročito kada je video u pitanju.
 
a52_5s.jpg
 
Što se ostalih karakteristika tiče, senzor otiska prsta je i dalje, već treću generaciju zaredom ispod ekrana. Radi solidno, toliki telefoni prolaze kroz ruke, i nijedan nema taj savršen senzor, makar ga mi nismo videli. Radi dobro, nekad omane. Punjenje telefona je unapređeno, sada je podržano punjenje snagom od 25W ali je zato punjač u pakovanju od svega 15W. Neko je to lepo primetio u unboxingu na našem YouTube kanalu, mi smo po nekoj inerciji rekli 25W kao i kod A72 modela ali nije tako – hvala korisniku koji je to video i sugerisao. Pomalo neobično, podržava 25W a stiže sa slabijim ali dobro, nije prvi put da to vidimo.

Baterija i Smart Things

Što se tiče učinka baterije to jest njenog trajanja, na našem standardnom testu, nakon desetočasovne reprodukcije YouTube sadržaja pri 50 posto osvetljenosti ekrana, preostao je 41 procenat kapaciteta. Uz napomenu da 50 posto osvetljenosti ekrana kod nekih telefona može biti vrlo dobra, a kod nekih drugih nedovoljna osvetljenost za realnu upotrebu. Galaxy A52 svakako pripada ovoj prvoj grupi telefona i autonomija bi svakako trebalo da bude dovoljna za jedan dan intenzivne ili dva dana neke prosečne upotrebe. Znate uostalom i sami koliko je to nezahvalno kategorizovati – uz sve to, tu je i Adaptive Power Saving softverska funkcionalnost koja kao što znate uči iz navika korisnika i njegovih dnevnih rutina prema kojima optimizuje trajanje baterije. Što duže koristite telefon, tako će on i bolje upoznavati vaše navike i način upotrebe – i prema tome optimizovati potrošnju.
 
a52_6s.jpg
 
I pre nego pređemo na opis kamera sistema, moramo da naglasimo da je Samsung na ovogodišnju Galaxy A seriju doneo neke softverske dodatke koji su do sada bili privilegija nekih snažnijih modela u ponudi kompanije a tu je i podrška za Smart Things koji smo predstavljali zajedno sa S21 serijom – setićete se verovatno onog taga kako ne biste izgubili važne stvari. One UI 3.1 povrh Androida 11 zaista čini najbolju kombinaciju Android sveta a sada i Galaxy A telefoni uživaju u blagodetima po mnogim pitanjima. Naravno, to se odnosi i na fotografisanje i snimanje video zapisa.

Sistem kamera

A kada je o kamerama reč, praktično identičan sistem kamera nalazi se na A52 i na A72, sa razlikom što je kod A52 telefoto kamera sa 3x optičkim uveličanjem zamenjena senzorom dubine.
 
Glavni senzor ima 64 MP i TetraBinning tehnologiju spajanja piksela zarad boljeg kvaliteta finalnih fotografija.  Ovo je još jedno unapređenje u odnosu na senzor prošlogodišnjeg modela, kako po rezoluciji, tako i po veličini samog senzora. Žižna daljina od 26 mm omogućava solidno širok kadar, blenda od f/1.8 upijanje velike količine svetla, dok je sistem fokusiranja ostao isti, sa pridodatom optičkom stabilizacijom sočiva za još oštrije fotografije iz ruke. I naravno, manje mutnih slika nastalih zbog mrdanja ruke.
 
a52_fotka1s.jpg
 
a52_fotka2s.jpg
 
Ultra širokougaona kamera i makro kamera su ostale iste kao na A51: 12 MP f/2.2 širokougaona sa uglom od 123 stepena i 5 MP f/2.5 makro, tako da smo na ovom polju znali manje-više šta da očekujemo, uz rezervu, jer A52 koristi Snapdragon 720G čipset, umesto Exynos 9611 kod svog prethodnika. A zna se ko je bolji.
 
Generalno, slike glavnog senzora su jako dobre, svetle i detaljne, sa dobrom oštrinom. Boje su, karakteristične za Samsung – žive, ali ne preterano, sa dovoljno preciznom detekcijom bele. Dinamički raspon kadra je jako dobar, osim u najtamnijem delu kadra, koji ume ponekad da nedostaje. Šuma nema ni u tragovima, ali ćete, ako se baš zagledate, primetiti ostatke algoritma za njegovu redukciju, posebno u delovima gde ima mnogo sličnih detalja.
 
Skok na punu rezoluciju senzora, doneće vam znatno više detalja i nešto mirnije boje, bez mnogo penala, osim veće rezolucije, pa je topla preporuka da slobodno koristite ovu opciju kada se za to ukaže prilika, posebno kad vam veća količina detalja znači.
 
a52_fotka3s.jpg
 
a52_fotka4s.jpg
 
Zumiranje sa opcijom od 2x je digitalno uvećanje, koje vam može značiti kada je dan veoma svetao, ali ne mnogo više od toga, možda je bolje da umesto toga slikate punom rezolucijom senzora, zahvatite više detalja i onda kropujete deo kadra koji ste želeli da istaknete.
 
Noćne fotografije su takođe dobre i detaljne, sa dobrim bojama i prilično širokom dinamikom celog kadra. U zavisnosti od osvetljenosti objekata koji slikate zavisiće i količina detalja na njemu, pa možete koristiti noćni režim da malo prosvetlite najtamnije delove i izvučete detalje iz senki.
 
a52_fotka5s.jpg 
a52_fotka6s.jpg
 
Ultra-širokougaona kamera je takođe veoma dobra po danu, sa bojama sličnim kao na glavnom senzoru. Detalja ima više nego dovoljno za kameru ovog tipa, dinamika je korektna, oštrina, očekivano opada ka ivicama kadra. Softver dobro ispravlja geometriju fish-eye objektiva, ali je zbog prirode sočiva i činjenice da je sredina kadra najoštrija izražen taj dramatični efekat, što može biti veoma korisno kada želite nešto dodatno da naglasite. Sve u svemu, jedna dobra kamera, konzistentna u većini situacija, kao i ona na A51, u proseku i dalje bolja od većine konkurentskih rešenja.
 
Noćne fotografije ovom kamerom nisu za hvaljenje. Imaju dosta neželjenih efekata, posebno u kontrasnim delovima kadra. U poređenju sa glavnom kamerom, ima dosta manje detalja, slike su mutnjikave kada nemaju dobro svetlo, a boje su sveukupno nešto toplije nego na glavnoj kameri.
 
a52_fotka8s.jpg
 
a52_fotka9s.jpg
 
Makro kamera od 5 MP može biti zgodni dodatak kada je potrebno snimiti nešto izbliza, ali treba imati na umu da ovo sočivo ima širok fiksni fokus, koji je najoštiji na oko 5 cm, pa je potrebno malo strpljenja dok ne dobijete ono što želite. Naravno, dosta svetla i mirna ruka se podrazumevaju ukoliko nećete da vam slike budu mutne i van fokusa.
 
 
Selfi kamera se nije promenila ni za milimetar sa A51. U pitanju je QB 32 MP senzor sa 8 MP konačnim slikama i f/2.2 otvorom blende. Softver dozvoljava uski i široki kadar, pa korišćenjem interpolacije široke slike imaju 12 MP. Slike su generalno dobre, oštre i detaljne, sa preciznim tonovima, nešto mekše ka ivicama kadra. 
 
a52_fotka10s.jpg 
a52_fotka11s.jpg
 
Obe kamere dozvoljavaju snimanje u 4K u 30 fps, bez 60 fps, koji je dostupan samo u 1080p rezoluciji. Snimci sa glavne kamere su dobri i detaljni, prilično oštri, sa širokom dinamikom kadra i dosta detalja. Optička stabilizacija itekako znači, ali smo primetili da ponekad ne uspeva da iskompenzuje pokrete celog kadra, pa jedni delovi ostanu mirni, dok se drugi pomeraju. Super Steady, standardno dobro radi svoj posao duple stabilizacije, ali je evidentno manje detalja.
 
Prelazak na fullHD će vam dati malo više fluidnosti u 60 fps, ali je vidljiva razlika u količini detalja i prisutnog šuma u odnosu na 4K. Snimci širokougaone kamere su takođe dobri, posebno u 4K, sa bojama u rangu onih sa glavne kamere, nešto manje detalja, i više šuma, ali to je već očekivano. Ukoliko znate šta radite, tu je i Pro Video mod koji vam omogućava bezbroj podešavanja zarad izvlačenja maksimuma mogućnosti iz kamera ovog telefona.
 
a52_fotka7s.jpg
 
Sve u svemu, kamerama ovog telefona možemo biti sasvim zadovoljni kada je reč o nekom prosečnom korisniku. Ono što je lepo jeste da je Samsung i u Galaxy A klasu telefona doneo ono što smo premijerno mogli da vidimo prošle godine na Galaxy S seriji: opciju Single Shot koja je prosto savršena za one koji sumnjaju u svoje fotografske mogućnosti ili su neodlučni u smislu odabira senzora kojim će slikati. Umesto njih, to će uraditi telefon, klikom na single shot dobićete kolekciju fotografija snimljenih različitim sočivima i na različite načine: pride ćete dobiti i video u trajanju od par sekudni a i poneku crno belu fotografiju – pa onda lepo odaberete šta vam je po volji a šta ide u kantu.
 
Tu su takođe i mogućnosti da iz snimljenog 4K videa na samom telefonu iščupate sliku željenog momenta i na taj način dobijete sliku od 8 megapiksela ili da koristite blagodeti AI predefisnisanih scena koje će neke naizgled dosadne kadrove na neki način oživeti. Dosta toga je Samsung preneo iz S u A seriju i to je lepo videti.

Zaključak - Sve preporuke

I sve u svemu, Galaxy A52 je telefon srednje klase koji mirne duše možemo preporučiti svakome ko nas upita za savet – i niko neće pogrešiti. Naveli smo u ovom videu koliko je to noviteta proizvođač implementirao u odnosu na prošlogodišnji model, i ta lista je zaista impozantna, u svakom smislu. I dodatno, ovaj model se u mnogome približio jačem, većem i skupljem modelu A72.
 
 
Što se cene tiče, trenutno je 30ak evra skuplji nego recimo u Nemačkoj – ali poučeni nekim iskustvima iz prethodne godine, verujemo da će za koji mesec to otići i kod nas malo dole. Taman dok prođu pretprodajne akcije gde se dobijaju gratis slušalice i slično.
 
U odnosu na konkurenciju, koja je izuzetno agresivno nastupila ove godine, čitaj Redmi Note 10 Pro, neće biti lako pedeset dvojci ali bez obzira na neke impozantne karakteristike tog modela gde odmah upada u oči tih famoznih 108 megapiksela, Galaxy A52 ima čime da se suprotstavi nekim svojim adutima poput optike i žiro stabilizacije – i de facto kvalitetnijeg softvera.
 
Samsung Galaxy A52 je odličan uređaj i pametna kupovina ukoliko ne želite po svaku cenu da se nadmećete sa drugima na temu: moj uređaj, ima i ovo, i ovo i ono. Ali i on itekako ima svojih aduta i predstavlja jedan izuzetno lepo zaokružen proizvod. I moramo priznati da nam se tokom ovih dana testiranja, iz dana u dan, sve više dopadao. Izvanredan ekran, odlične kamere, optička stabilizacija, vrlo dobar procesor i dovoljno memorije, stereo zvučnici, najbolji korisnički interfejs, izuzetno dobar dizajn i povrh svega – jedini sa konkretnim sertifikatom zaštite na vodu i prašinu u klasi. Za ovaj cenovni rang, tu nema greške ukoliko se baš za njega odlučite, ako igrate na sigurno, onda Samsung Galaxy A52.
______________________________________________

Test: Moto G100 (Video)

Test: Redmi Note 10 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109