Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Evolution TV Kit

14.08.2013 20:34 | 1 Multimedija
Test: Samsung Evolution TV Kit

Evolucija televizora visoke definicije se odvija dosta brzo i zaista je nemoguće svake godine kupovati nove modele kako bi dobili prednosti koje donose novi modeli. Samsung je uvideo ovu nepriliku i uređajem koji se našao u našim rukama pokušava da je premosti. Predstavljamo vam Evolution Kit, napravu koju montirate na pozadinu vašeg prošlogodišnjeg Samsung modela iz visoke klase, koja ga osvežava i u neku ruku pretvara u ovogodišnji...

Dragoljub Radovanović

Zaista nije potrebno isticati koliko tehnologija može da napreduje za godinu dana. Uređaj kupljen prošle godine kao jedan od najboljih, sa izlaskom novih modela on to svakako više nije. Ovo pravilo je primenjivo na dosta proizvoda koji se nalaze na tržištu, ali danas se konkretno fokusiramo na HDTV-ove. Šta raditi u ovom slučaju? Svake godine kupovati nov televizor, kako bi išli u korak tehnologijom? Tako nešto deluje zaista sumanuto, jer je ovo ipak skuplji uređaj koji ne menjamo tako često. Samsung je uspeo da ponudi zanimljivo rešenje. Zašto menjati ceo televizor - podarite mu novo srce i mozak.

Ovo nam zaista deluje kao zanimljiv koncept, ali je primenjiv isključivo na prošlogodišnje Samsungove televizore iz najviše klase - i to mu je najveća mana. Pod uslovom da ste jedan od srećnika koji su sebi priuštili Seriju 7 i 8, tačnije LED ES7000 i ES8000 i E8000 PDP modele, uz pomoć Evoluton kit-a možete im udahnuti novi život. Faktički, ovim uređajem vršite transplantaciju softvera koji se nalazi u modelima iz F serije za 2013-u, u jedan od pomenutih televizora iz 2012-e. Odlična stvar je to što ovde nije reč samo o nadogradnji softvera, već i hardvera. Kako to, možda se pitate? Samsung Evolution Kit u sebi poseduje čipset koji poseduju ovogodišnji modeli - dakle pored softverskih unapređenja tu je i novo srce.Pod metaforom srce mislimo na procesor televizora. To znači da ako niste zadovoljni kako se vaš dvojezgarni procesor ES7000 ili ES8000 modela ponaša pri korišćenju pametnih funkcija, ili generalno tromosti platforme na koju smo imali zamerku u testu prošlogodišnjeg 55ES8000 modela, tu je četvorojezgarni procesor koji rešava problem. Zaista je primetna Dual-core na Quad-core nadogradnja po pitanju brzine u novom interfejsu i opcijama modela iz F serije za 2013-u godinu. Pre nego što nastavimo sa mogućnostima koje Samsung Evolution Kit donosi vašem "starom" televizoru, osvrnućemo se na njegov dizajn i način montaže.

Dizajn i montiranje

Ovaj uređaj nam stiže u crnoj kutiji osrednjih dimenzija, na čijoj se prednjoj strani vidi njegov dizajn, dok se na bokovima i zadnjoj strani nalaze informacije u uslovima potrebnim za korišćenje, ali i prednostima koje on donosi. Unutar pakovanja smo zatekli sledeće - sam Kit, novi crni daljinski, kabl-adapter koji nudi LAN port ukoliko koristite žičnu internet konekciju, uputstvo na više jezika i list za brzi početak.

Pošto ovaj uređaj nosi više od softverskog unapređenja i jer u sebi poseduje hardverske komponente, njegove dimenzije nisu toliko minijaturne. Ovde imamo uređaj koji je nešto manji od 3.5-inčnog hard diska, koji međutim svojim izgledom deluje vrlo ozbiljno. U potpunosti je crne boje, na bokovima ima glossy plastiku, dok sa prednje strane šarom paralelnih linija imitira brušeni metal. Na sredini prednje strane je srebrnim slovima urezano Evolution Kit, što sveukupno deluje privlačno i ozbiljno, mada nismo sigurni koliko je sve to korisno jer će on ionako biti zakačen na poleđinu televizora gde ga nećete videti.
Sa bočne strane nalazi se port u koji uključujete kabl-adapter koji vam nudi LAN port, dok je sa druge strane Push dugme pomoću kojeg skidate Kit sa vašeg televizora. Okretanjem na zadnju stranu vidimo gumenu zaštitu ispod koje smo zatekli prilično ozbiljan konektor sa većim brojem kontakata, što ukazuje da se radi (u teoriji) o ozbiljnoj konekciji između predviđenog porta na televizora i Kit-a. U praksi situacija nije baš toliko idealna
 


Montiranje

Kako biste došli do porta na zadnjoj strani vašeg televizora, potrebno je ukloniti crnu Evolution kit nalepnicu. Ispod nje otkrivaju se dve rupice u koju idu šarkice sa kit-a, i desno od njih port u koji ulaze njegovi konektori. Ugradnja bi trebala biti jednostavna, samo postavite šarke u predviđene otvore i prislonite konektore Kit-a na port televizora i lagano pritisnete i spremni ste. U praksi je to nešto drugačije. Konekcija između Kit-a i TV-a je labava što rezultuje izvesnim problemima kada uključite televizor.

U našem slučaju po uključivanju tv-a Kit jeste bio prepoznat, ali je slika bila puna artifakta i bila je potpuno ljubičasta. Pomeranjem Kit-a takoreći levo-desno uspevali smo da na momente dobijemo normalnu sliku. Tek nakon ponovnog skidanja i ovog puta nešto agresivnijeg montiranja uspeli smo da ga namestimo "kako treba". Treba i napomenuti da je za svaki slučaj potrebno isključiti televizor iz struje, korak koji je kao i ostali vizualno opisan u vodiču za brzi početak koji vam olakšava proces montiranja.
U praksi

Nakon što ste uspešno prikačili Samsung Evolution Kit na poleđinu televizora, po uključivanju vas čeka progress bar sa porukom da je on prepoznat od strane televizora, što traje nekih desetak sekundi. Samo želimo da skrenemo pažnju da je pre nego što krenete sa nadogradnjom prethodno podesiti vašu WiFi internet konekciju, ili priključiti LAN kabl u kabl-adapter koji dobijate u pakovanju ako nemate bežični ruter. Proces je odavde gotovo automatski, pa je dovoljno zavaliti se udobno u fotelju dok se izvršava nadogradnja koja traje par minuta. Kada je to gotovo, dobijate poruku da je softver tv-a ažuriran i da će se tv automatski isključiti i ponovo uključiti. Po sledećem uključivanju dobijate unapređeni i novi televizor.


Tu vas čekaju i neke animacije kada se televizor ponovo uključi i proces instaliranja Evolution Kit-a. Ovde se podrazumeva ekran sa plavom pozadinom, i nekoliko koraka kroz koje je potrebno proći pre nego što počnete da koristite televizor. Među njih spada i ponovno traženje kanala, odabir zemlje, tip internet konekcije, i nekoliko potvrđivanja dosadnih uslova, odredbi i politika privatnosti, nakon čega završavate ovo početno podešavanje i spremni ste da koristite "nov" televizor. Barem smo mi tako mislili.
Po završetku procesa početnih podešavanja, čekaju vas vodiči kroz pametne opcije televizore, koje srećom možete preskočiti. Ako ipak želite da prođete kroz vodič kroz pametnu interakciju, tu su kraće demonstracije upravljanja pokretom ruke i prepoznavanjem glasa. Pređimo na same novitete. Prva stvar koju smo primetili je nov izgled prozora sa opcijama menija. Ivice su sada izgubile zaobljenja, i dodata je nova kategorija Smart Funkcije. 


Prikaz, položaj i dizajn informacija o trenutnom kanalu sadrži manje izmene, kao što smo to pomenuli u testu F8000 modela. Elektronski vodič je takođe pretrpeo manje izmene u smislu fonta i boje slova, ali sam položaj elemanata u njemu nije preterano promenjen, kao što možete videti iz fotografija koje smo napravili. Ispod možete videti i primere izmena za prozor dodatnih informacija o kanalu, listi kanala i izvoru...

Legenda: Levo - 2012 , Desno - 2013
Ukratko, sa Evolution Kit-om dobijate većinu stvari koju imaju novi modeli. Kažemo većinu jer izostaju opcije kao što je opcija Cinema Black za bolju dubinu crne boje, direktna štampa i Screen Mirroring za prenošenje slike za prenošenje slike sa ekrana vašeg tableta ili smartfona na tv. Takođe, sa Evolution Kit-om nećete dobiti bolju kameru koju poseduju modeli za 2013-u, ali to je nešto što možemo prežaliti kada se pogleda šta još od poboljšanja on donosi. Jedan od bitnijih noviteta je potpuno novi poboljšani i preuređeni Smart Hub koji je sada podeljen u tri sekcije - Social, Apps i Photos, Videos & Music. Što se tiče pametne interakcije, na ovom polju sa novim softverom su takođe doneta poboljšanja koja inače donose modeli za 2013-u.


Sa novim procesorom, ovde dobijate i još jedno unapređenje - poboljšanje kvaliteta slike. Ono je najviše primetno kod prikaza materijala standardne definicije, kod kojeg je poboljšano skaliranje na nativnu FullHD rezoluciju ekrana. Kod HD materijala razlika je manja primetna, ali postoji unapređenje kod algoritama Motion Plus opcije koja nudi veću pokretnu rezoluciju slike. Novi daljinski sa tačpedom pomalo olakšava snalaženje u novom interfejsu, ali to ne znači da će potpuno zameniti vaš stari daljinski. Glavni problem kod njega je to što nema dugmiće sa brojevima, tako da ako želite da ukucate neki broj kanala, to morate uraditi preko virtualnog daljinskog, što je dosta sporije.

Zaključak

Samsung Evolution Kit je zaista interesantno parče hardvera koje je zaista nešto novo u polju multimedije. Ideja koja leži iza njega je inovativna - zašto menjati ceo televizor, ako ga možete unaprediti - je nešto što nam se zaista dopalo. Troškovi su mnogo niži od alternative kupovine novog televizora, a sa Evolution Kit-om dobijate većinu stvari koje bi dobili kod novog modela. Kažemo većinu jer tu nedostaju neke stvari kao što su unapređen dizajn televizora, bolja kamera, i nekoliko opcija koje su izostavljene.Prednost je da dobijate brži procesor koji donosi mnogo bolje iskustvo upotrebe u realnom radu, novi interfejs, novi Smart Hub, osvežene opcije pametne interakcije i unapređenje na polju kvaliteta slike. Zaista dobar broj unapređenja u malom pakovanju, po ceni koja nije preterano visoka. Osobama koje poseduju ES7000 i ES8000 LED i E8000 PDP modele bismo preporučili kupovinu Samsung Evolution Kit-a ako žele da osveže svoje televizore...

Prednosti

- Novi Quad-Core procesor
- Novi Smart Hub
- Unapređen kvalitet slike
- Novi interfejs
- Jednostavnije i brže korišćenje televizora
- Osveženje opcije pametne interakcije

Mane

- Nema opcija kao što su Screen Mirroring, Cinema Black i direktna štampa
- Pomalo labava konekcija sa televizorom

Uređaj na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG Cinema 3D 47LA860V

Test: Toshiba 40L7335D

10304
10305
10306
10307
10308
10309