Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Blu-Ray BD-F8900 3D PVR

29.05.2013 19:13 | 1 Multimedija
Test: Samsung Blu-Ray BD-F8900 3D PVR

Nakon obavljenog testa Samsungovog 3D televizora iz F serije, na red je došao i najnoviji 3D BD-F8900 Blu-Ray plejer. Zapravo, ovaj uređaj je i više od Blu-Ray plejera jer sa ugrađenim 1TB hard diskom on takođe parira i kao PVR. Kako bi izvršavao tu ulogu podrazumevano je prisustvo digitalnih tjunera, tačnije dvostrukih DVB-T i DVB-C. Tu je takođe i Smart Hub sa aplikacijama, tako da se radi o uređaju prepunom mogućnosti...

Dragoljub Radovanović

Pred nama se nalazi Samsungov proizvod, koji je - kako smo već pomenuli u uvodu - mnogo više od Blu-Ray plejera. Pošto je reč o ovogodišnjem modelu iz F serije, hteli bismo da skrenemo pažnju da nudi dosta slične funkcije kao nedavno testirani 55F8000 LED LCD televizor, pa čak i više od toga. Ako posedujete nekoliko godina star LCD televizor, ovaj uređaj može biti odličan način da mu pružite funkcije koje poseduju novi modeli. 3D Blu-Ray reprodukcija je samo jedna od njegovih mogućnosti, tako da ćemo vam u nastavku približiti za šta je sve ovaj uređaj sposoban.

Pre svega, odlična stvar sa kojom se ne srećemo tako često u ovakvim tipovima uređaja je ugrađen hard disk kapaciteta jednog terabajta. Glavni razlog njegovog prisustva je PVR (Personal Video Recorder) mogućnost, tačnije snimanje TV programa. Kako bi snimanje uopšte bilo moguće, BD-F8900 poseduje dvostruke DVB-T i DVB-C tjunere, što znači da možete da snimate tv sadržaj sa dva različita digitalna kanala u isto vreme, što je po nama odlična mogućnost. Samsung navodi da sa hard diskom ovog kapaciteta možete zabeležiti oko 480 časova materijala u standardnoj definiciji ili oko 240 časova u visokoj definiciji - veoma pristojne cifre.Pored toga što možete da snimate sa dva različita programa, prisustvom dvostrukih tjunera možete gledati i dva različita kanala u isto vreme, tačnije slika u slici mogućnosti, što može biti zanimljivo iskustvo. Danas većina uređaja teži da bude povezana sa internetom, tako da pored standardnog Ethernet priključka, BD-F8900 poseduje i ugrađeni WiFi modul za bežičnu vezu sa vašim ruterom.

Kako bi internet konektivnost bila iskorišćena na pravi način, Samsung je u ovaj model uključio najnoviju verziju Smart Hub-a, tačnije mesto u kome se nalaze razne aplikacije, neke od kojih su i sa naših prostora, a takođe postoji i funkcionalni Web pretraživač. Takođe, jako korisna stvar može biti i Allshare DLNA konektivnost kroz bežičnu mrežu, ili Screen Mirroring opcija kloniranja ekrana sa podržanih smartfona ili tableta. Više detalja možete naći u specifikacijama.Specifikacije:


 

Dizajn, utisci


Dizajn

Samsung BD-F8900 je kompletno izrađen od crne glossy plastike, koja mu pruža određenu dozu elegancije. Može se reći da su njegove dimenzije uobičajne za Blu-Ray plejere, uprkos činjenici da se u njemu nalazi 3.5-inčni hard disk, koji ne utiče preterano na povećavanje njegove debljine, što je pohvalno. Generalni oblik uređaja je pravougaon, izuzev donje desne ivice koja je lučno zakrivljena, što je po nama stilski detalj i po njemu se izdvaja od velikog broja potpuno pravougaonih plejera. Kompletan dizajn ovog modela može se nazvati minimalističkim, jer nema puno elemenata koji preterano odskaču i skreću pažnju.

Sa gornje strane u zakrivljenom uglu smešten je krug unutar koga se nalaze senzori osetljivi na dodir koji nude osnovnu kontrolu nad uređajem. Sa prednje strane imamo vratanca Blu-Ray drajva, neupadljivi LED ekran sa plavim ciframa, kao i USB 2.0 port zaštićen gumenim elementom. Na desnom boku smešten je Common Interface slot. Ostatak konekcija nalazi se na zadnjoj strani i ovde zatičemo antenski ulaz i izlaz, Ethernet port, još jedan USB 2.0 port, HDMI izlaz i optički digitalni audio izlaz. Pozadi se takođe nalazi i mali ventilator, koji je praktično nečujan u radu. Daljinski je dugačak i sa gumenim dugmićima, a možete ga ujedno koristiti i za kontrolisanje Samsung televizora, tako da ne morate da baratate sa dva daljinca.

Utisci u radu

Pre nego što smo počeli da koristimo ovaj 3D Blu-Ray model, bilo je potrebno da prođemo kroz početna podešavanja koja se sastoje iz šest koraka. Ona uključuju podešavanje jezika, zemlju i tip mrežne konekcije, vrstu antene koju koristite, pretraživanje kanala, itd. Nakon kompletiranja početnih podešavanja, ponuđena nam je softverska nadogradnja koju smo rado prihvatili i podigli firmware sa verzije 1000 na 1004. Nismo sigurni šta je ova nadogradnja donela - verovatno neke manje ispravke. Posle ponovnog pokretanja nakon nadogradnje, BD-F8900 je bio spreman za rad. Kad smo već kod pokretanja, želimo da istaknemo da je ovom modelu potrebno samo pet sekundi od uključivanja kako bi bio potpuno spreman za rad, što je dosta brzo.

Nakon uključivanja uređaj vas vodi direktno na prikaz TV kanala, tako da se u dosta kratkom periodu možete uključiti u recimo prenos bitne utakmice ili na početak omiljene tv serije. Interfejs vezan za tv kanale i elektronski vodič ima identičan dizajn kao televizor na koji je BD-F8900 bio priključen - Samsung 55F8000, što je donekle i logično. U desnom delu ekrana dobijate ime kanala, njegov redni broj, kao i kratku informaciju šta je trenutno na programu. Ako vas interesuje nešto više detalja o onome što gledate možete pritsnuti dugme Info na daljinskom, ili ući u elektronski vodič i videti kad je film ili emisija počela, koliko traje i šta je sledeće na programu.

Ono što nas iznenađuje kod ovog modela je brzina pri korišćenju i navigacijom kroz opcije, što deluje izuzetno glatko i bez zastoja - nešto što je bio problem kod prethodno testiranih modela. Samsung je napokon odlučio da poradi na optimizaciji svog softvera, jedna od stvari koju smo im zamerali, kako na Blu-Ray plejerima, tako i na Smart televizorima. Pošto je ovo pre svega Blu-Ray plejer, brzina uvlačenja vratanaca drajva i učitavanje diska je jako brzo, tako da za veoma kratko vreme možete početi da gledate vaš omiljen film. O kvalitetu slike ne treba trošiti previše reči, Samsung i dalje poseduje jedan od boljih procesora slike na tržištu, tako da će čak i filmovi standardne definicije sa DVD-a biti veoma lepo skalirani i prikazani na ekranu vašeg televizora.
Smart Hub sekcija je nešto drugačije rešena od one na testiranom F8000 televizoru. Ovu sekciju pozivamo pritiskom Home dugmeta na daljinskom, nakon čega dobijamo dve glavne kategorije - Apps i Photos, Video & Music. Pre ulaska u Apps sekciju na Home screenu biće vam prikazane tri preporučene aplikacije, kojim odavde možete brzo pristupiti.

 

Utisci, nastavak


Ulaskom u Apps kategoriju dobijate dužu listu preporučenih aplikacija kao i neke od prethodno instaliranih aplikacija među kojima ćemo izdvojiti Vimeo, YouTube, Blic vesti, Fitness aplikaciju, a odavde takođe možete pristupiti i Web pretraživaču. Pretraživač je lepo dizajniran, ali ne možemo reći da bismo ga ozbiljnije koristili pre svega zbog dosta otežanog unosa teksta, kao i spore navigacije strelicom koju pomerate direkcionim dugmićima na daljinskom. Daljinski sa tačpedom koji dolazi uz F8000 televizor čini surfovanje dosta jednostavnijim.

Photos, Videos & Music sekcija sadrži pet kartica - Photos, Videos, Music, Recorded TV i All Content. U ovim sekcijama dobijate više načina pristupa sadržaju, sa internog hard diska, USB-a, kamere, uređaja u blizini ili putem DLNA veze sa vašim kućnim serverom. Hard disk kartica nudi informacije o trenutnom zauzeću, a unutar nje dobijate pregled po thumnailovima i informacije o fajlovima i njihovoj veličini. Kvalitet prikaza HD filmova je odličan, mada to delom zavisi i od vašeg televizora na koji ćete prikačiti ovaj uređaj, mada treba istaći da u ovom slučaju procesiranje slike preuzima BD-F8000 i on je u toj ulozi veoma sposoban.

Pristup snimljenom materijalu dobijate veoma lako iz Recorded TV sekcije, unutar koje ćete pronaći foldere sortirane po mesecima u godini, naslovu ili po kanalima. Sa snimanjem nekog tv kanala možete početi odmah, ili ga možete zakazati za određeni period iz Schedule Managera. Ovde birate na kojem će kanalu snimanje biti započeto, koliko puta će se ponavljati, birati dane u kojima će počinjati i vreme početka i završetka snimanja. Nakon toga dobijate pregled svih zakazanih snimanja po kanalima i mogućnost njihove izmene. Dobra stvar je to što dobijate popup notifikaciju da je snimanje započeto i više informacije o tome što se snima, bez obzira na to gde se trenutno nalazite u sistemu plejera. Isto važi i za završetak snimanja. Odlična stvar je to što možete gledati jednu stvar, dok se druga snima, zahvaljujući dvostrukim tjunerima.


 

 

Zaključak

Samsung nam ovoga puta donosi veoma dobar uređaj koji je mnogo više od običnog Blu-Ray plejera. Ključna stvar koja nam se dopala kod ovog modela su njegove PVR mogućnosti i ugrađeni 1TB hard disk, kao i opcija praćenja i snimanje na dva kanala istovremeno. Drago nam je što je Samsung poradio na brzini samog softvera, koji je ove godine mnogo odzivniji. Blu-Ray operacija je veoma žustra a sam kvalitet procesiranja slike na visokom nivou. Tu su još i mnoge druge prednosti kao što su ugrađen WiFi, Smart Hub aplikacije, reprodukcija sa USB-a i DLNA konektivnost, koje ga čine dosta zanimljivim uređajem. Okvirna cena od 400 evra može delovati nešto viša na prvi pogled, ali takođe treba uzeti u obzir da ovo nije običan Blu-Ray plejer, već takođe i PVR sa mnogobrojnim mogućnostima...Prednosti

- PVR mogućnosti
- Istovremeno praćenje i snimanje kanala
- Novi Smart Hub
- Odzivnost u radu
- Odlično procesiranje slike i skaliranje materijala
- Prostran hard disk

Mane

- DVB-T2 prijemnik bi bio odličan za naše prostore
- Spora navigacija i unos teksta tokom surfovanja


Cena: oko 400 evra

Uređaj na test ustupio Samsung.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Blueberry TV Cat - Android na vašem TV-u

Test: Gigabyte FLY i H11

10304
10305
10306
10307
10308
10309