Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

28.11.2013 09:30 | 1 Mobile
Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

Samsung je još u aprilu u Londonu najavio proizvod koji je našeg glavnog i odgovornog urednika ostavio bez daha. Očito je tom proizvodu trebalo malo duže vremena da dođe do krajnjih kupaca, ali sada možemo da kažemo da je to čekanje završeno. Pred nama je ultrabuk pomalo komplikovanog imena, Samsung ATIV Book 9 Plus, kome je udarna karakteristika da dolazi sa ekranom rezolucije 3200 x 1800 piksela, odnosno sa QHD rezolucijom. Ipak, to nije jedina pozitivna karakteristika, niti celog laptopa, pa ni samo ekrana, već je priča mnogo, mnogo lepša…

Filip Majkić

Puno toga smo već rekli u našem tekstu o Samsung ATIV Book 9 Lite računaru. ATIV je brend koji je nastao obrtanjem latinske reči "vita", što znači "život", i Samsung ga koristi da označava svoje proizvode koji imaju Windows operativni sistem, ne ograničavajući se na jednu klasu. Tako imamo tablete, laptopove, All-in-One računare i još svašta ponešto u ovoj seriji. Book 9 je serija, analogna nekadašnjem Series 9, koji je prošle godine osvojio priznanje našeg sajta za laptop godine. Plus je oznaka modela, koja treba jasno da ukaže da je ovo uređaj koji pruža više od odličnog. Nešto kao 5+ ocena u školi.

Čime to novi Book 9 Plus uspeva da oduševi? Da bi se istakao u kategoriji koja je manje-više jednolična u smislu performansi (svi imaju isti ili sličan hardver) i u formi (uglavnom se radi o varijacijama na temu "trinaestice") mora se biti ili maštovit po pitanju dizajna na takav način da će doneti neku novu funkcionalnost, ili ubaciti nešto novo u hardverskom smislu što ne narušava osnovni koncept korišćenja ultrabuka, već ga, naprotiv, proširuje. Samsung je to uspeo, na spektakularan način.Naime, ATIV Book 9 Plus ima fantastičan ekran od 3200 x 1800 piksela. Ne samo da se radi o izuzetno ubedljivom argumentu za kupovinu, već i o ekranu koji je u stanju da donese jedan novi vid upotrebljivosti. Pored ostalog, novina je i što je ovo prvi Samsungov ultrabuk sa ekranom osetljivim na dodir. Sve u svemu, imate itekako razloga da detaljno iščitate naše utiske nakon druženja sa ovim laptopom...
 Dizajn, izrada

Tradicionalno, krećemo od dizajnerske strane priče. Dobra ili loša stvar, zavisno kako na nju gledate, jeste da praktično nikakvih novina nema u odnosu na Series 9 računare. Nama su se oni izuzetno dopadali, i reč je o tradicionalnom dizajnu bez previše eksperimenata, koji ne pokušava da stvara nikakve hibride, ali ide do maksimuma kada su istanjivanje i stil u pitanju. Jednostavnije rečeno, i dalje nam se dopada kao i prvog dana. Jedina je razlika što je laptop sada nešto teži, usled prisustva touchscreen-a.


 

Sadržaj kutije u kojoj laptop dolazi nas nije impresionirao. Naime, unutra se nalaze samo dve stvari - strujni ispravljač sa kablovima i dongle za LAN. Nikakvih dodataka, ničega van standardnog sadržaja. Zapravo, za ovu cenu, smatramo da je u paketu morao biti priključen jedan dongle za video izlaz. Kako laptop raspolaže mini HDMI konektorom i video izlazom koji tek uz dongle može postati VGA izlaz, to u praksi znači da je mala verovatnoća da ćete biti u stanju da koristite video izlaz bez potrebe da dokupite dodatni kabl, pošto se radi o relativno nestandardnim priključcima.

Dizajn i stil računara i dalje nisu menjani u odnosu na "pretke", a izrada je minimalno dorađena tamo gde je to bilo najneophodnije. Izrađen je „u komadu,“ ili što bi se reklo u savremenom IT žargonu, to je unibody laptop. U potpunosti je izrađen od aluminijuma, ili preciznije rečeno, od materijala koji se kategoriše kao duraluminijum (skraćeno od durable, tj. izdržljiv aluminijum). To smo govorili prošlih godina, i ponovo ističemo - kvalitet izrade je fantastičan! Više nije neverovatan, jer smo se susretali sa ovim računarom, ali i dalje uspeva da nam izmami osmeh na lice. Series 9 je očigledno bila sjajna osnova, na koju se nadograđuje ATIV Book 9 Plus. Nema savijanja ili ugibanja, što deluje utoliko bolje imamo li u vidu da se radi o ekstremno tankom laptopu.


Konektori

Sa debljinom od samo 13,6 milimetara, jasno je da samo hardver pogodan za supertanka kućišta dolazi u obzir. Jedini deblji delovi su tamo gde je Samsung ugradio USB konektore. Na obe strane računara, konektori su pozicionirani pri zadnjem delu, koji je jedini dovoljno velike debljine da ih prihvati. Tako sa leve strane imamo priključak za strujni adapter, USB 3.0 port, mini HDMI i slot gde se ubacuje adapter za LAN, koji se isporučuje u paketu. Nešto ispod njih, gotovo ubačen u donji deo računara, jeste 3-u-1 čitač kartica. Desno se nalaze audio priključak, video izlaz na kome korišćenjem adaptera možete dobiti VGA izlaz (ovaj adapter se ne isporučuje u pakovanju, već ga morate kupiti posebno), te još jedan USB 3.0 port. Na donjem delu, pri zadnjoj strani se nalaze otvori za hlađenje.
 

U suštini, Samsung ATIV Book 9 je prelep računar, ali kada su periferije u pitanju pati od standardne boljke većine ultrabukova - ograničen je svojom formom. Stoga će verovatno biti dovoljno nekim nezahtevnim korisnicima. Međutim, čim vam zatreba nešto komplikovanije, moraćete da potežete adaptere, kablove, hubove. Prosto, te boljke su nešto na šta korisnici ultrabukova moraju pristati po definiciji. Iako ima određenih modela koji su nešto bolji po ovom pitanju, ni u njihovim slučajevima ne možete biti mirni od ovih tegoba, one su samo nešto ređe. No, to je ultrabuk...

Hardver

Dolazimo do hardvera koji i jeste i nije svež - radi se o poslednjoj iteraciji hardvera za ultrabukove Haswell generacije, ali smo se sa njim u suštini već upoznali. Samsung ATIV Book 9 Plus se bazira na Intel hardverskoj platformi. Reč je o mobilnoj varijanti Haswell-a, sa kojim se po prvi put susrećemo u mobilnom računaru. Na mobilnoj platformi, za razliku od desktopa, mnoga unapređenja Haswella zapravo imaju itekakvog smisla! Ne samo po pitanju bržeg rada procesora, frekvencija ili brže grafike, već takođe u raznim optimizacijama za brojne scenarije koje su razvijene i koje mogu dramatično pomoći kod određenih parametara rada kao što su termalna disipacija i posledično zagrevanje, ili trajanje baterije.

CPU našeg računara je smešten u klasu ultraštedljivih (ULV), dakle da se radi o ultrabuk procesoru, koji nije mejnstrim platforma. To je Core i5 4200U, koji radi na 1,6 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od 2,6 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W.
 


Novitet u njemu jeste Intel HD 4400 grafički čip. Pre svega, Intel obećava bolje performanse, ali i podršku za displeje veće rezolucije nego do sada, što se ispunjava direktno na primeru današnjeg laptopa. Grafika radi na 200 MHz bazno, a njen radni takt se penje do 1 GHz. Podržava do tri simultano povezana displeja, a ne treba zaboraviti ni Intel WiDi (Wireless Display) tehnologiju, koja je takođe prisutna i podržana i koja može slati sliku bežično na sliku kompatibilnih televizora (noviji modeli imaju ugrađen WiDi risiver) ili bilo kakav displej koji ima priključen eksterni risiver.

 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model ATIV Book 9 Plus
 • Procesor Intel Core i5-4200U 1.6GHz
 • Klasa procesora Core i5
 • Generacija procesora Haswell
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 128GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 3200 x 1800
 • Tip ekrana QHD, glossy, PLS, touchscreen
 • Grafika Intel HD 4400
 • Portovi 2x USB 3.0, mini HDMI, video (VGA uz dongle) izlaz, 3-u-1 čitač kartica, audio konektor
 • Web kamera 0.9MP sa mikrofonom
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 31.96 x 22.29 x 1.36 cm
 • Masa 1.4 Kg
 • Baterija 4 Cell Li-Po, 7300mAh, 55.5Wh, do 7.5 hours (Mobile Mark 2012)
 • Operativni sistem Windows 8 64-bit

Korisniku je na raspolaganju 4 GB DDR3L-1600 memorije. Tačno je da su ultrabukovi po definiciji mašine namenjene običnom, nezahtevnom korišćenju, ali ovaj standard je zaista prevaziđen i bilo bi lepo videti da se makar u ultrabukove koji ovoliko koštaju ugrađuje veća količina radne memorije. Kada je skladišni prostor u pitanju, koristi se SSD. U konkretnom slučaju, reč je o Samsung SSD-u, kapaciteta 128 GB. Sve u svemu, standardno za jedan ultrabuk više klase. Performanse ovog SSD-a su unapređene u odnosu na ono što smo zaticali u prethodnicima, što ćete nešto niže jasno i videti.

Ekran je zaista, zaista posebna priča. Mnogi ekrani su nas oduševljavali u poslednje vreme, mnogi proizvođači su drastično podigli standarde, ali nijedan nas ekran nije tako oduševio kao ovaj. Radi se o PLS tipu ekrana (dakle, interna, Samsungova poslastica), rezolucije od čak 3200 x 1800 piksela! Pored toga, reč je o računaru sa ekranom osetljivim na dodir, što je posebno značajna stavka. 10-point touchscreen tehnologija je u pitanju. Sve to prate izuzetni kontrast i osvetljenost, tako da je zaista Samsung napravio fenomenalnu stvar ugradnjom ovog ekrana! Napominjemo da je ekran istovremeno i glossy, što nije moglo da se izbegne.


 

Optičkog uređaja nema. WiFi je tu, kao i Bluetooth. Čitač kartica je 3-u-1 tipa, i u suštini čita SD formate (SD/SDHC/SDXC). Dva USB 3.0 porta su prisutna, a već smo vam u sekciji o konektorima nabrajali šta sve možete imati i koristiti - ukoliko priključite odgovarajući adapter. Operativni sistem sa kojim se računar isporučuje je Windows 8. Masa računara iznosi 1,4 kilograma, i nešto je veća od prethodnika, obzirom da je ugrađen ekran osetljiv na dodir, koji mora podići masu...


Rezultati testova

U priloženoj tabeli možete videti rezultate koje ostvaruje Samsung ATIV Book 9 Plus, u direktnom poređenju sa Vaio Duo 13 hibrid ultrabuk/tabletom. Radi se o računarima sa praktično identičnim hardverom baziranim na Intel Haswell platformi, te stoga i ne čudi što su dobijeni rezultati gotovo identični (razlika u PC Marku ide najviše na konto razlike u SSD performansama)...

 

 

Sony Vaio Duo 13

Samsung ATIV Book 9 Plus

Battery Eater – Reader test

9:45

9:35

PC Mark 7

4405

4822

Cinebench 11.5 OpenGL

17,57 fps

16,08 fps

Cinebench 11.5 Rendering

2,41 pts

2.51 pts

Resident Evil 5 (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

38,8 fps

39,1 fps

Unigine  (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

21,9 fps
551 poena

21,7 fps
544 poena

Nuclear MC

9869

9774

wPrime 32M (sec)

23,816

23,808

HD Tune Transfer (MB/s)

304,3

417,2

 

 

Utisci

Treba li uopšte spominjati da je rad na ovakvom računaru pravo zadovoljstvo. Brza, sveža hardverska platforma, brz SSD, Windows koji je optimizovan za kontrolu dodirom i najzad ekran koji tu podršku i donosi. To ističemo već u skoro svakom testu uređaja koji ima Windows poslednje generacije i dolazi sa touch ekranom - ekran osetljiv na dodir vas kao takav jednostavno vuče da tapnete po njemu, kliknete, napravite neki unos preko njega. U svakodnevnoj praksi ćete sasvim sigurno početi toliko da ga dodirujete da će vam biti čudno, vratite li se na regularan ekran.


Samsung uz svoje računare isporučuje i dodatne softvere. Deo toga je standardna "presvlaka" nekog postojećeg softvera, ili alternativa nativnim Windows aplikacijama (recimo, S Gallery za gledanje slika). Deo su neke nestandardne, zanimljive aplikacije, a mi naročito pozdravljamo što laptopovi Samsunga dolaze sa Plants vs Zombies igrom, koja nam se neobično sviđa. Još da je Plants vs Zombies 2, to bi bilo još bolje.
 


No, najzanimljivije parče softvera je SideSync. To je softver koji vam omogućava da povežete računar i telefon i unakrsno ih kontrolišete. Naime, možete koristiti telefon da upravljate unosima na računaru poput tastature i miša, ali i obrnuto, što se nama učinilo najkorisnijim. Možete koristiti računar da upravljate telefonom! O ovoj opciji smo već govorili, ali nije naodmet ponoviti da se u ovakvoj situaciji na ekranu vašeg računara stvori grafički prikaz telefona. Tada ste u stanju da komandujete telefonom kao da se radi o aplikaciji na vašem računaru (što ovo zapravo i jeste), što je izuzetno korisna stvar koja vam pomaže da ne skidate pogled sa ekrana da biste videli šta se dešava sa vašim telefonom, proverili notifikacije i tome slično. Ova vrlo zanimljiva, ali i korisna stvarčica je, naravno, podržana samo kada su u pitanju vodeći modeli Samsungove palete - moguće je da bi bila kompatibilna i sa drugim proizvodima, ali Samsung preporučuje modele vodeće Galaxy S3 i S4, odnosno Note 1, 2 ili 3 palete...
 Ekran

Dela priče o ekranu smo sve već dotakli. No, moramo ovde ponovo istaći da je ekran prosto najsjanija, udarna tačka ovog laptopa! Svakako je ekran najviše rezolucije koji smo do sada probali. Sa 3200 x 1800 tačaka, QHD se penje na sam vrh po svakom pitanju. Ovde imamo jednu interesantnu stavku - naime, iz Samsunga upozoravaju da je potreban Windows 8.1 da bi se mogla koristiti ova rezolucija, te da bi ukoliko korisnik ne apdejtuje računar na poslednji Windows mogao ostati na "samo" FullHD rezoluciji. Iskreno, mi smo apdejtovali postojeći Windows 8 - ali ne i unapredili na Windows 8.1, i rezolucija nam se regularno nudila, tako da je moguće da je to upozorenje nastalo u nekom ranijem periodu.
 


Kako je PLS ekran u pitanju, nema potrebe trošiti reči o izvanrednim bojama i fantastičnim uglovima gledanja koji ga karakterišu. Kontrast je izuzetno visok,  i izmerili smo realan kontrast od nekih 750:1. Slika je izuzetno lepa, živahna, bogata bojama. Još jedna odlika ekrana jeste da se može otvoriti do 180 stepeni, što je takođe vredno napomene.
 


No, da li je rezolucija istovremeno i bolna tačka? Za svakog ko je iskusniji korisnik računara, ne treba da predstavlja iznenađenje da će gledište dosta zavisiti od načina upotrebe i vida korišćenja. Zapravo, na sve to se nadovezuje optimizovanost samih aplikacija, što je ponajveća boljka Windows platforme da bi ovolika rezolucija bila prihvaćena.

Veličina tačke je izuzetno mala. Sa ekranom od 13,3 inča i 3200 x 1800 piksela, imamo 276 piksela po inču (PPI), odnosno dot pitch od svega 0.092 milimetra. Nisu sve aplikacije pogodne za takvo korišćenje. Tipičan raskorak se odmah vidi kada uporedite kako izgledaju stvari koje su integrisane u Windows i menije (izgledaju odlično) i prvu "standardnu", da tako kažemo, aplikaciju, gde će fontovi i meniji izgledati izuzetno sitno. Čak takva mala veličina postaje problematična za kontrolu dodirom, jer ćete veoma teško "nabadati" opcije.

Da, naravno, možete povećati fontove, i softverskim intervencijama izgladiti i nivelisati mnogo toga, ali ostaje činjenica da će vam puno toga biti ultra-sitno. Možda bi osetljivijima više odgovaralo da koriste FullHD (1920x1080) rezoluciju, jer jednostavno, otvorenost platforme kao ključna prednost Windowsa ovde postaje boljka, usled nekonzistentnosti.

Nemojte nas shvatiti pogrešno, ekran je divan! Uživanje je koristiti ga. Samo želimo da vas upozorimo da jednostavno postoje neke situacije gde će interfejs i aplikacije raditi protiv Windowsa na ovakvoj rezoluciji. Takođe, napominjemo i da je ekran glossy. Nama nije smetalo u svakodnevnom radu, ali korisnici trebaju da i o tome vode računa.Tastatura, touchpad

Tastatura je čiklet tipa. Crne je boje, sa našim slovima. Prilično je udobna u svakodnevnom radu, a valja istaći i da raspolaže našim slovima, kao i velikim Enter tasterom. Nudi i razne sekundarne funkcije preko Fn tastera. Najzad, treba spomenuti i belo pozadinsko osvetljenje. Spomenuti, ali ne i naročito pohvaliti. Naime, intenzitet osvetljenja je nekako suviše mali. Nijednog trenutka nismo dobili onu jarku belu boju pozadinskog osvetljenja, već je to uvek neka zamuljana svetlost, bez jasnog odsjaja. Autor ovih redova nikada ne drži uključeno pozadinsko osvetljenje tastatura, ni na desktopu, a kamoli na laptopu, te mu to ne smeta, ali pretpostavljamo da bi nekome ko želi da koristi mogao da zafali koji stepen "jarkosti svetla", u nedostatku boljeg izraza.

Touchpad može da služi kao clickpad (može se kliknuti na njega celom površinom). Velikih je dimenzija, naročito za 13-inčni računar. Veoma je odzivan, multitač komande rade odlično bez obzira na broj korišćenih prstiju, i uopšte gledano, ovo je jedan od najboljih tačpeda koje smo probali. Verovatno je samo MacBook touchpad ispred ovoga od svega što je prošlo kroz naše prste.


Temperature

Load


Idle


Što se temperatura tiče, možda nas je nekoliko prethodnih laptopova razmazilo. Ipak, Samsung nije baš naročito hladan, iako se beleži blagi napredak po pitajnu termalnih karakteristika u odnosu na, recimo, Series 9. Nije sporno da je ATIV Book 9 Plus hladniji od njega, ali recimo nije ni blizu Sony Vaio Duo 13 hibridu, koji takođe u 13-inčnoj formi i sa istim hardverom isporučuje daleko niže temperature. Book 9 Plus ume da bude topao u predelima gde ćete imati kontakt sa njim, tj. pod prstima...


Buka

Karakteristike po ovom pitanju su skroz očekivane i veoma dobre. Kuleri će pojačati rad kada opteretite računar, ali to nijednog trenutka neće biti išta više od tihog, prijatnog huka. U standardnom radu ga jednostavno nećete čuti.
 Baterija

Optimizacije u domenu potrošnje sa Haswell platformom su izražena stavka, te se to odražava i na bateriju. Samsung koristi 55 Wh Lithium-Polymer bateriju sa 4 ćelije od 7300 mAh. Njena autonomija iznosi oko 9 sati i 35 minuta, što je manje nego obećavanih 11 sati (mada vidimo itekako situaciju u kojoj biste ih dosegnuli, ukoliko isključite WiFi i smanjite podosta osvetljenjost ekrana), ali je zaista veoma dobra i očekivana brojka.

Zaključak

Samsung ATIV Book 9 Plus je fenomenalan ultrabuk. To treba da vam bude najbitnija stavka kada se podvuče crta. Da, kao i svaki ultrabuk i on ima neke mane i nedostatke, ali kao celina je jednostavno izuzetan i omogućiće vam udobno korišćenje u svakoj situaciji. Možemo na to gledati i sa ove strane - najbolji laptop prethodne godine je postao još bolji. Dobio je ultra-visoku rezoluciju, dobio je ekran osetljiv na dodir, još bolji hardver, dužu autonomiju baterije...

Šta zapravo radi "protiv" ovog računara? Sa jedne strane, imamo ne baš dobru optimizovanost Windows platforme i njegovih aplikacija za ekrane ovolike rezolucije, što nije krivica Samsunga, ali može uticati na iskustvo korisnika. Stoga i ne čudi što je za ogroman deo populacije ovakva rezolucija "samo marketinška kvaka, nalik na megapiksele kod fotoaparata." Naše mišljenje je da uprkos svemui uređaj itekako vredi, i da će dodatno dolaziti do izražaja kako se aplikacije i neke buduće verzije operativnih sistema budu još bolje optimizovale za ovolike rezolucije. I tu dolazimo do specifične stavke, a to je cena. Sa jedne strane, kvalitet jednostavno treba platiti, a ovo je jedan od najboljih računara današnjice. Sa druge strane, danas možete da kupite bezmalo tri ultrabuka po ceni ovog! To dovodi do zaista specifičnog posmatranja kada je isplativost u pitanju. Da ne ulazimo još sada u problematiku ultrabuka kao takvog, koga korisnici koji preferiraju isključivo mejnstrim računare podrazumevano gledaju kao na nešto "neisplativo"...
Međutim, ovakvi računari se nikada nisu ni kupovali jer su isplativi. Jednostavno, ovo je fantastičan ultrabuk, prvoklasne izrade, odličnih performansi, sjajnog ekrana, visoke rezolucije, povećane udobnosti u radu, sa baterijom koja traje duže od radnog vremena u realnom radu, fantastičnim dizajnom. Mane koje vidite nabrojane na kraju teksta nisu tu da ikoga odvrate od kupovine, već samo objektivno navedene stavke o kojima treba voditi računa. Što još jednom pokazuje da mane mogu, ali i ne moraju da išta znače.

Jednostavno, Samsung ATIV Book 9 Plus u ovom trenutku smatramo najboljim ultrabukom u tržišnoj ponudi. On je šampion kategorije tankih i lakih računara, usudili bismo se reći, praktično bez ikakve konkurencije, jer je pogodan svakome, za razliku od mnogih hibrida koji od tolikih pokušaja da budu tableti zaboravljaju na neke osnovne postulate laptopa, odakle ultrabuk i potiče. Osim toga, ovo je računar koji menja percepciju na kompletnom tržištu, predvodnik koga će pratiti svi konkurenti koji drže do sebe, i koji žele da opstanu u narednim godinama, i samim tim je svojevrsni trendseter, pa će i sa te strane doneti ispunjenje svom vlasniku. Ukoliko ste u stanju da ga sebi priuštite i treba vam ultrabuk, nemojte to slučajno propustiti. Ne znate ni sami koliko ćete se kajati zbog toga...

Ocena: 95%


Prednosti:

- Sjajan ekran ultravisoke rezolucije, osetljiv na dodir
- Fenomenalan dizajn
- Fantastična izrada
- Pomaci koje donosi Haswell
- Tastatura, tačped
- Autonomija
- Ukupan utisak


Nedostaci:

- Ne naročito bogat propratni paket
- Visoka cena
- Ume da se zagreje
- Nema dongle za video izlaz u pakovanju
- Samo 4 GB RAM memorije (kažemo "samo" u odnosu na današnje vreme i cenu)
- Glossy ekran (uslovno)


Računar na test ustupio Gigatron.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS N750J

Test: ASUS Transformer Book T300L

10104
10105
10106
10107
10108
10109